Thursday, December 23, 2010

Kenangan Lalu

Cita-cita memang tinggi melangit dowh. Bila macam tu, makan kat luar ada jer yang tak kena kat tekak. Hari tu bila makan nasi lemak kukus tangling...selalu terfikir...apalah sedap sangat nasi lemak kalau sambal pun pakai cili boh.....dalam dok hati tak puas hati tu...tak sedar lak... pinggan dah licin.

Betul...saya heran bila makan nasi lemak tangling, tak tahu kat mana sedapnya tup-tup nasi dalam pinggan bersih licin tak bersisa. Nak kata rendang dia sedappun entahlah....kuah rendang cair jer....tapi tulah saya suka makan kat sana sebab memang tak membazir walau untuk tertinggal sebutir nasi atau seekor ikan bilis goreng.Percaya atau tidak.

Dek cita-cita yang tinggi, perasan masak sendiri lebih sedap dari chef terkenal maka saya selalu meninjau -ninjau bahan-bahan makanan yang terdapat di supermarket-supermarket yang 'vouge' macam, cold storage, jaya grocer, mercato seperti ricotta cheese, bayam beku, dan sebagainya yang selama ini saya tak pernah gunapakai dalam masakan saya. Maklumlah anak penoreh getah manalah tahu benda-benda makanan omputeh ni. Kalau dapat makan nasi lauk ikan kembung pun heaven dah.


Sekarang ni nak makan bagailah...pie, quiche,tart....


Cita-cita dah lama nak masak quiche ni.....ricotta cheese dah berkurun lama dok dalam peti ais. Kejap terjenguk-jenguk...terpegang-pegang tapi tak jugak jadi buat. Pendam dulu cita-cita tinggi melangit tu sampailah last weekend barulah dapat ruang nak mencuba resepi kegemaran saya ni. Sebenarnya banyak resepi yang dah lama saya tak masak seperti:-

Egg Tart
Rasam
Pie Tie
Badak berendam
buah melaka
rempeyek
kuih dadar
kuih kasui
apple crumble
thai laksa
nasi ambang
mee udang
mee rojak
beehoon tomyam
beehon hailam
macaroni and cheese
potato cheese
pizza
puding cocktail
sambal melaka
banana toffee
brownies cheese
sushi
laksam
asam laksa
laksa johor

Kus semangat,ini adalah list yang anak anak sebut tentang makanan yang dah lama saya tak masak...sebenarnya banyak lagi resepi yang dah lama saya tak masak.

Hah ni adalah urutan gambar penyediaan quiche.






Setelah selesai menguli doh.....leperkan di acuan quiche



Cucuk dgn sudu garpu supaya udara tidak terperangkap yang menyebabkan pasry base mengembung.


Lapik dengan kertas minyak.



Bubuh kacang kedalam doh pastry supaya doh tidak mengembang.


Hah dah siappun....sedia untuk menuju ke dalam oven...








Bayam frozen adalah harus...sebenarnya bayam juga menjadikan quiche yang enak



Siap untuk dibakar
Versi kecil.






Tadaaa...dah siappun quiche saya.



Sedia dipotong dan di mamam.


Sahaja jer hias bagi glemer.


26 comments:

dira aziz said...

marvellousssssssssssss!!!!!

Syazana Aziz said...

yummy!
oh aunty nani, macamana nak buat quiche ni??

Cik Puan Nurul said...

omputeh sungguh makanan itu hahaha..tapi kelihatannya seperti sedapp..biarpun tak pernah makan tapi mencoba rasanya harus kann..mana tau kene ngan tekak ye dakk..

azlina aziz said...

Wow! Hehehe. Nampak sedap bangat ni. Semalam pegi KFC, cari egg tart yang orang sume kata sedap tapi tak de stok la kat sini. huhuhu :(

Ummi Hanie said...

salam kak nani,

ouh sy xpernah mkn quiche..apatah lg memasaknye...tau pun idak...huhuhu...dlm bhs melayu ape agaknye namenye ye kak nani ? mcm pie pun ade...

Honey Barney said...

sedap2...yummy2...

Fie said...

nampak sedap jerrrr.....

bintangjauh said...

Ratuku Nani, cantik lagi jelita lagi menawan lagi sedap mata memandang apakan lagi enak bila dimakan, kagumnya Ratna punyai ratu yang seratu-ratunya. Ya ampun, bila Ratna tatapkan kembali quiche comel-diliputi dek grated cheese rasa nak balik ketanah made in Malaya, diharapkan Nani terusan memasak menu-menu yang disebut dan display sekali ya. Salam manis manis madu.

A.S.T.I.N.A said...

Fuuuhh Madam gojes ini membelog jam 2 pagi... saya sgt terpikat dengan kejelitaan Madam lah.. Makanan itu juga...

AnisSensuous said...

Quiche versi kecil yang sangat comel o(n_n)o Rasa macam tak nak makan 1 je. Nak makan 10.hee.

UmiDAnisH said...

wah... pepagi da nampak yang sedap2 ni memang terliur la

Inilah Kisah Kehidupanku... said...

ya allah sedapnya...k.nani mak yg best la..untung ada mak mcm k.nani..arwah mak nas pun mcm k.nani suka masak mcm2 utk anak2 tapi allah lebih syg dia... :( k.nani ni blog nas yg baru...rajin2 la dtg.. :)

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

aunty nk resepi bole??
n klau pkai bayam fresh xbole ker??
(1st tym komen)

O'gosh said...

bestnya pandai masak macam kak nani...semalam niat nak g rasa cupcake kak nani..tapi apakan daya..tempat charity sale tu hanya tuk staf2 menara petronas je...uhuk

oyenks said...

Apa lagiii kakkk, sila2 la masak2 yang ditulih dalam list tuu pastu post gamborr sekalikk kat blog eh eh. Nyum nyum! Siyes tergodaaaaa semua orang, percayalah.

NISA KHAIRI said...

Kak Nani, maila kongsi resepi ni dengan kami...memang sodap ni..

cik suka senyum said...

besnyeee mcm jual kat kedai2..terer la unty..yang size kecik tu tomey..suke kecik2 ni..hehe

cAmca Dan GArpu said...

sedapnyes.......mcm ne lah nak teror mcm kak nani nieh ye..hoho..

Aku Ibu Muda said...

sedapnyaaaaaaaa...hurm, bila la nak pandai masak menu pelik2 ni..hihi


Nak hadiah Beads Blouse? Jom Join GiveAway ni

Entry Terkini:

Ragam Keluarga Inchik Moza - Bila kakak pakai baju melayu
Dunia Aku Ibu Muda - Orang lain pon nak smayang jugak & Malas=Tak Payah Makan

lily lotus said...

pjg betul ur kids bagi list :D seb baik mommy diorang pro

AIMAN said...

adussss sedapnye tengok.. x tahan nyer.. nak2!

Tuan Din said...

yummy!...
nak sepotong

Rosliza Roslan said...

besh bangatttttttt!

nurain said...

sedap nyer kak..... ni kali ke 2 sy baca blog akk...rs nya dah jtuh cinta mmbaca tulisan akak n and ank akk hanis... apapn...salam perkenalan nyer...

CT said...

Sedapnya....

aidazul_0808 said...

wow!!best..memang best..sy mula knl ngn blog akk ni bila akk masuk wanita hri ini tv3..start hrtu sy mula suka ngn blog akk..setiap hari sy mesti akn buka blog akk..mcm2 resepi yg sy da cuba..termasuk yg ini..memang best..thanx kak nani..teruskan meng update resepi2 yg sememangnye terbaekkkk!!..