Friday, December 24, 2010

Resepi Quiche Ayam dan Bayam

1) Untuk pastry :

300g tepung gandum
60g tepung suji
1/2 sudu teh garam
185g mentega
2 biji telur gred B
2 sudu makan susu segar

Cara-cara :

Gaul semua di atas dan akhir sekali masukkan susu segar. Gaul guna mixer.
Bila dah jadi doh. Canai dan letak di acuan pastry seperti yang ditunjukkan di post sebelum ini. Bakar.


2) Untuk bancuhan quiche :

3 telur gred A
50gml susu segar
200 ml krim putar untuk masakan
garam secukup rasa
200gm ricotta cheese
100 gm chedar cheese
100 gm mozarella cheese

Cara-caranya :

Putar semua sekali dan ketepikan dahulu.


3) Untuk resepi ayam bayam. (untuk lebih creatif boleh ubah mengikut kesukaan)

250gm isi ayam yang diperap dengan sedikit tepung jagung, stok ayam, lada putih, gula selama lebih kurang 10 minit.

1 bawang kuning
2 ulas bawang putih
2 senduk bayam frozen (kalau nak guna bayam biasa, bayam haruslah di tumis air dan tapis bayam dan kisar kasar)
minyak untuk menumis.

Cara-caranya :

Panaskan minyak dan tumis semua bahan di atas.


Akhir sekali sediakan pastry, masukkan bahan yang sudah ditumis dan tuang bancuhan cheese dan bakar di dalam oven dengan suhu 170 darjah celsius.

18 comments:

Fie said...

cam sedap jer......

Fie said...

aunty, selain bayam, sayur apa lagi yang boleh campur?

NISA KHAIRI said...

Terima kasih kak nani...weee...sangat happy..

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

wah dh post resepi..
okies lpas nie bole try!!
hehehe
thanx aunty.. =)

Inilah Kisah Kehidupanku... said...

insyallah balik dari hosptl nnt leh try..tq k.nani kongsi gan blogger...

KdayWaheeda said...

hye. im new here. suka la dgn auntie. rajin masak.

kakchik@ella said...

Nak yg air tangan akak jugak. hihi ..

O'gosh said...

Sedapnya.....malangnya saya x pandai la bab2 buat pastry...zero knowledge langsung....

yantie said...

thanks aunty sudi share resepi ni... sebenarnya saya tak pernah mkn pun menu ni... tp bile aunty post kat blog teringin plak nk cube. ;p

Tuan Din said...

nak order kat cni jerlah senang...

Tuan Din said...

knape setiap Auntie hapdet Entry tak kuar kat blog sy? pelik2... itu yg selalu cicir tu...

aNIe said...

Nani...terima kasih ye...hehehe... amik je resepi ni...buatnya ntah bila...

Erma said...

aunty, telur tu mmg kite kena ikut gred mcm dlm resepi ek? kalo tak ikut tak jadi ke? lagi satu 50g susu segar tu agak2 banyak mana? kalo ml senang skit nk sukat. hehe

NaniRostam said...

Telur kalau grade A dan B lebih kurang jer...tapi kalau boleh ikutlah resepi. Sorry 50g susu segar saya dah tukar ke 50ml susu segar. Typing error.

cik suka senyum said...

nak try jugak buat kalo ad peluang nanti..

orang cakap kene cuba wat benda2 yang x bese buat n mkn bende yang berbeza baru jadi kreatif..hehe

rarapunyebelog said...

salam kak nani .

ara nak tanye .. bayam frosen tu ade jual kat pasaraya ke ?? brand ape ??

terima kasih :)

twinkle_1906 said...

salam aunty..nak tanya..

bayam frozen tu boleh dapat kat mana?lepas tu stok ayam yang nak buat perap ayam tu, yang botol punya ke?

nak sangat try cuba resepi ni pulak.. =)

TQ

twinkle_1906 said...

salam aunty,

nak tanya..bayam frozen tu boleh dapat kat mana?
n stok ayam yang nak buat perap ayam tu, yang botol punya ke??

nak sangat try resepi ni pulak..TQ =)