1) Untuk pastry :
300g tepung gandum
60g tepung suji
1/2 sudu teh garam
185g mentega
2 biji telur gred B
2 sudu makan susu segar
Cara-cara :
Gaul semua di atas dan akhir sekali masukkan susu segar. Gaul guna mixer.
Bila dah jadi doh. Canai dan letak di acuan pastry seperti yang ditunjukkan di post sebelum ini. Bakar.
2) Untuk bancuhan quiche :
3 telur gred A
50gml susu segar
200 ml krim putar untuk masakan
garam secukup rasa
200gm ricotta cheese
100 gm chedar cheese
100 gm mozarella cheese
Cara-caranya :
Putar semua sekali dan ketepikan dahulu.
3) Untuk resepi ayam bayam. (untuk lebih creatif boleh ubah mengikut kesukaan)
250gm isi ayam yang diperap dengan sedikit tepung jagung, stok ayam, lada putih, gula selama lebih kurang 10 minit.
1 bawang kuning
2 ulas bawang putih
2 senduk bayam frozen (kalau nak guna bayam biasa, bayam haruslah di tumis air dan tapis bayam dan kisar kasar)
minyak untuk menumis.
Cara-caranya :
Panaskan minyak dan tumis semua bahan di atas.
Akhir sekali sediakan pastry, masukkan bahan yang sudah ditumis dan tuang bancuhan cheese dan bakar di dalam oven dengan suhu 170 darjah celsius.
16 comments:
cam sedap jer......
aunty, selain bayam, sayur apa lagi yang boleh campur?
Terima kasih kak nani...weee...sangat happy..
wah dh post resepi..
okies lpas nie bole try!!
hehehe
thanx aunty.. =)
insyallah balik dari hosptl nnt leh try..tq k.nani kongsi gan blogger...
hye. im new here. suka la dgn auntie. rajin masak.
Nak yg air tangan akak jugak. hihi ..
Sedapnya.....malangnya saya x pandai la bab2 buat pastry...zero knowledge langsung....
thanks aunty sudi share resepi ni... sebenarnya saya tak pernah mkn pun menu ni... tp bile aunty post kat blog teringin plak nk cube. ;p
nak order kat cni jerlah senang...
knape setiap Auntie hapdet Entry tak kuar kat blog sy? pelik2... itu yg selalu cicir tu...
Nani...terima kasih ye...hehehe... amik je resepi ni...buatnya ntah bila...
aunty, telur tu mmg kite kena ikut gred mcm dlm resepi ek? kalo tak ikut tak jadi ke? lagi satu 50g susu segar tu agak2 banyak mana? kalo ml senang skit nk sukat. hehe
Telur kalau grade A dan B lebih kurang jer...tapi kalau boleh ikutlah resepi. Sorry 50g susu segar saya dah tukar ke 50ml susu segar. Typing error.
nak try jugak buat kalo ad peluang nanti..
orang cakap kene cuba wat benda2 yang x bese buat n mkn bende yang berbeza baru jadi kreatif..hehe
salam kak nani .
ara nak tanye .. bayam frosen tu ade jual kat pasaraya ke ?? brand ape ??
terima kasih :)
Post a Comment