Eew penatnya badan hari ini. Sedap kalau kena urut ni. Maklumlah badan ni bukan muda lagi....dekat expired dah. Tadi masa nak masak tomyam tiba-tiba limau nipis yang saya lambung-lambung atas lantai , pantul-pantulkan atas lantai
Betul...rasa kebas-kebas..lenguh-lenguh...ngilu-ngilu.Macam tak logik sampai boleh sakit macam tu. Yang Imran dengan Hafiiz pulak asyik tanya...ehh kenapa mama baling-balin limau tu atas lantai. Saya pun terangkan lah, supaya limau ni jadi lembik lembut lepas tu baru senang perah. Satu petua dah...dia orang belajar hari ni.
Hari ini banyak tempahan, 4 strawberry moist choc cake, red velvet cupcake topping mascarpone cheese dan sebiji red velvet kek......
Tapi sompek jugaklah den masak. Saya ni bukan suka nak jadi superwoman ke apa...merana badan...buat kerja teruk-teruk ni...tapi lebih kepada tak sampai hati. Satu sifat saya yang tak pernah luntur dalam diri saya ialah TAK SAMPAI ATI. Tu yang kadang-kadang nampak macam superwoman. Sebenarnya tidak.
Saya bukanlah perempuan yang rajin kemas rumah. Tetapi terpaksa kemas sebab tak sampai ati tengok rumah macam tongkang pecah. Nak suruh anak-anak sangat-sangat macam tak sampai ati. Yang suami pulak memang lah saya sampai ati nak suruh tetapi dia yang tak sampai ati nak buat.
Saya pun bukanlah rajin sangat nak masak. Tetapi sebab tak sampai ati tengok anak-anak kebulur, suami kebulur makanya kerah jugaklah tulang kederat ni walau penat macam mana pun. Dah tu kadang-kadang anak-anak ni macam pelanggan kat restoran...dah makan nasi...order dessert pulaklah...itulah inilah...
Tapi lately ni dua anak bujang saya tu rajin masak. Hari ni Imran buat kuih donut berglace...sedap giler dowh. Yang ni saya tabik springlah kat Imran. Sebab semalam dia buat tak cukup berebut-rebut. Saya dapatlah makan dua tiga gigit. Hari ini dia buat double adunan. Biar sampai termuntah budak-budak tu makan.
Bersungguh Chef Imran buat ni dibantu oleh Chef Hafiiz.
Ha tengok tu...glace dia.....bila gigit dia crispy.
Ni kalau tak muntah memang tembolok besar.
Setiap kali orang order red velvet saya buat dua adunan untuk budak-budak. Hari ni tetiba ada customer nak 20 biji, maka anak-anak dok sibuk kata jangan jual.....dasar!!
Red Velvet untuk Hana. Dia nak bagi kat mother in law.
Lauk lunch, sawi cina siram sos tiram.dui berapa banyak ram-ram dah. Cara-cara...celur sawi. Kalau nak sedap dan hijau siram air sejuk lepas celur. Tumis bawang putih and bawah merah. Masukkan sos tiram dan sedikit air. Tunggu mendidih and angkat lalu siram di atas sayur yang di atur di atas pinggan.
Set kedua ikan bawal curah sambal darat. Bertambah-tambah satu rumah makan. Cara-cara nak buat sambal tu. Tumis bawang merah hiris. Then masukkan cili yang dikisar bersama belacan, udang kering dan dua biji buah keras. Pastu letak ler gula, air asam jawa, garam, ajinomoto. Tunggu sampai naik minyak.Angkat curah kat ikan.
62 comments:
Salam. Red Velvet cupcakes and cake tuh berapa hengget ye Aunty Nani Rostam? =)
iskhhhh..hujan2 ni tulunnn la lapooo ngknya nak2 semuanya peberet den tuh..haishh nak kene order gak ni kak nani kek tu tak tahanlaaaaa..tomyam panas2 makan dihari hujannnn aduii kecur dah ayaq liur nii
untie bagi resipi donut tu boleh x? please and thank you:)
boleh x bagi tau macam mana nak buat topping untuk kek red velvet tu??
best nyer...teliur abis dah ni...hehe
ahhh sedapnye...!
aunty, red velvet tu berapa RM ye?
cupcake per pcs pn how much?
akak, sila letak banyak2 lagi gambar food. saya suka datang blog ni sebab terliur2 tgk food2 dia. and sudi kongsi2 resepi. also inspired nak masak2 jugak2. (meskipun setakat ni tak pernah2 nak try lagi) tapi saya sangat suka la la la :D
quadruple thumbs up!
bestla entry kali neh aunty ! :) sangat lapar bila tenguk sawi dengan sos tiram uh. marvelous la ! hihi.
wooooo...happy family..:)
sweetnya tgk 1 family mkn mcm ni..
nanti kalau dah kahwin sy nak rajin masak mcm unty nani..
Ratuku Nani,kalaulah diri ini punyai tenaga extra, feeling tak sampai ati atau sekurang-kurangnya paksa diri tapi ikhlas memang superwoman tapi hari kehari mood letoi! Semalam Ratna buatkan tiramisu sebab dah janji ke anak hero + crepes roulées au four(baked pancakes rolls) itu sahaja. Hari ini tak tau apa nak masak, nak intai intai dulu peti es, ada apa ya? Amat kagum, Nani punyai hati yang tak sampai ati maka itu photo part dimeja makan semuanya berwajahmuka menghargai masakan Nani yang tidak perlu lagi dipuji-pujian. Salam manis manis madu. Nanti Ratna dring drong Nani.
mmg superwomanlah k.nani ni.. mmg teringin nak jadi seperti akak.. pandai serba serbi.. cantik lagi..
kasih ibu membawa ke syurga...unty memang superwomen..=)
salam. si ibu yg hebat! hehe. dah la cantek, pdi masak, rajin kemas rumah, puan mmg hebat. puan, nak ty klo tempahan kek tu bape ek? hehe. ade x ala2 harga secret recipi?;p
sedapppppppppppp
sedapnye untie..lagi seronok masak sebab ramai tukang makan kan..puas hati kan tgk mereka mkn..;)
bestnya kalau adik-adik lelaki saya serajin diorang.. talent dah ada, tinggal rajin atau malas je. huhu.
Seronok + menarik
(^_^)
salam
owh terima ksh banyak2 diatas tips sayur sawi itu,antara kegemaran hubby tu
teringin nak merasa kek kek tu..wala
seronok tengok family aunty. bahagia jer :)
seronok tgk family aunty. bahagia jer :)
Bagai aur dengan tebing?hahhahahahahha...kesian..!! amik maid buat hal plak ye?
salam puan..
Tuu diaa, tiba2 macam kenannn sangat dengan..dengan...dengan...jeng jeng jeng..haha, panik eks..kenan dengan tomyam seafood tuu....hehe
Kak nani ni best la
Kita suka...nasib la jauh..
Kalau dkt nk je dtg umah akk berkenalan...
Banyak yg nak belaja...
Lebih2 lagi tang jadi superwomen tu..
sedap lauk2 nyer..
eh..cik mat gebu pon ader komen tu.. mantap nie..dua2 terer masak..
hadoi sedapnya donut die..cmne nk wat glace tu auntie
Kalau penat2 masak, dorang makan selera je nampak sampai licin, tu tak pe. Jangan tak makan, dan ke tong sampah jawab nya. Sudahnya, tak ingin masak. Tapi kalau akak masak, memang terbaik punya la. Dah mengences air liur ni menengok nya :)
aunty..jgn celur sawi tu..nanti khasiat die turun kat air celuran..huhu..tumis macm biase then baru masuk sayur n sos tiram.. masak sekejap je..sayang..
faveret saya tu sawi ngan sos tiram..tomyam pun
auntyyy..cili nk buat sambal tu guna cili kering atau cili hidup?
nmpak sedapnyerrrr
WAH SEDAP TU...jom masuk blog kita...
bru tgk paper hr ni.hanis zalikha mengalahkan dato ct di ejen carian google. :) akak tersgtlah bertuah dpt anak yg mmg dikenali ramai...sb penulisan die tu buat semua org nak tau siapa hanis zalikha..proud of u n ur dotter
sedapnyaaaa...masak sendiri ka??
salam puan nani
emmm anak2 puan tak chubby pun walaupun maknya bagaikan chef...
salam puan nani
emmm anak2 puan tak chubby pun walaupun maknya bagaikan chef...
salam. hye auntie nani! auntie, may i know, can u do a moist choc cake yang bertingkat-tingkat for a wedding? and how much will it cost? and i've read somewhere you also do make up for events like engagement/wedding. if u do, are u still doing it, and if you don't mind, may i know the cost? thank you in adv auntie :). salam
salam...
bestnya tomyam seafood tuu...
sedapnya sambal tumis letak kat ikan tu..menyelerakan betoiii...
kek red velvet tu pon sedap nampak..bila nak tempah kat unty ni..nk jugak merasa...berapa harga kek red velvet tu unty?
first sekali, tak tau nak panggil ape. makcik..kakak...
oklah. puan
boleh order custom made cake?
contohnye, tak nak cholocate moist, tapi vanila. tuka perasa, tapi still ade chocolate topping dengan strawberry?
ya Allah..berair mulut tgk gmbr2 ni..
owh..dpt blja 1 lg petua dr akak...nti nk buat tomyam nk try la.hehe
lama nak gtau,anak2 u byk ikut muka encek zainal.with misal dato k.huhuhu
salam aunty, sedapnye la...tgk gmbr je da teliuq...
wah...bestnyer..
membaca artikel ni membuat saya teringatkan keluarga di kampung.
Salam perkenalan, ShueQry di sini, blogger di iAwani.
kak nani,
bole share camne nak wat dough donut dgn glace nya tu? ke nak kena tanya imran ni hehe..
saya etrpegun bkn saja dgn bakat memasak kak nani, tp jgk dgn food presentation akak. mmg betul2 mcm kat restoran seafood. kelasss. baru la bangkit selera makan semua. saya kalo cuba masakan yg sama ni pon, x nmpk se-menggiurkan la. apasal ek? ke pinggan saya cap ayam punya huhu?
kak nani nih..baguzlah..walaupon ikan goreng..tp still menjaga "penampilan" ikan tu..hahah.mesti ada hiasan (tomato + salad)mcm orangnya..pandai menjaga penampilan diri..
haih..nape la ank buah saya yg satu kelas ngn hafiz tu x rajin n hebat mcm hafiz.banding2 kn dia ngn hafiz tu da salu da.tp dia wat dekkkkk je.
wah sedapnya..
Bestnya jadi anak2 kak nani..
HAI aunty nani..assalamualaikum..
sy mmg minat masak..tp sy takut nk mskkan untuk org lain, tkut2 kalo drg x berkenan dgn masakan sy.baru2 ni sy berkahwin, n for the first time smlm mskkan untuk mentua sy, tp msakan sy smua x menjadi dek sbb nervous.so sy nak minta nasihat dr aunty cmana nak mengatasi mslh ni?? perhaps kalo boleh nak aunty share kan pengalaman aunty masa mula2 msk dlu...
wahahahaaa.kecur plak air liur ni. nk jugak rase!!
sedapnyer donat!!! huuuuuuuuuuuu
Jom join contest
Jom Join! Contest Into The Mirror
kak..mana lah x jd idola saya akak ni tau..masak sedap²..sukerrrrr..
psstt..saya dh upload pic td..kat lobi ofis saya..akak gi interbiu kat radio tadi ;-)
Aunty try masak stim cara lelaki, simple tapi sedap..
Tumis Bawang putih sampai kuning & taruk sos tiram.. dekat nak masak taruk cili api potong halus2 cam nak taruk kicap tu. then curah atas ikan yg dah di stim bersama Hirisan halia. garam & aji tu taruk sikit jer pada ikan tu sblm stim.. selamat mencuba..
kalu ikan sungai best nie...
foyo sedapppppp!!!!!
saya pun ada post masak2
tp masak orang laki
mana boleh lawan masakan anda!
hehehehehe
salam
red velvet cake tu berapa RM ye? Kalau cupcakes dia pulak cemana kira? *mode terliur jugak nih*
memang letak strawberry sebijik sebijik ke atas red velvet tu? kalau ya... O_O
kenyang perut senang hati :)
dah lama tak mkn ngan family, bru tersedar! cpat ambik pinggan mkn
salam.. meriah nya masakn akak nani ni.. meriah jugak orang yg makan tu..
alamak..siyes betul dorg ni mkn. heheh
Post a Comment