Sunday, December 5, 2010

Homemade Baskin Robbin Ice Cream

Nak makan sedap tapi masih nak berjimat. Jangan terkejut kalau anak-anak saya sekarang dah tak heran sangat nak makan ais krim baskin robin. Tiba-tiba saya dapat idea macam mana nak buat ais krim murah tetapi sedap macam aiskrim baskin robin.

Bertong-tong aiskrim murahan perisa vanila, saya beli sampai dah habis stok kat tesco. Setiap kali saya buat homemade aiskrim baskin robin memang licin dikerjakan dek anak-anak.

Resepi pakai agak-agak dan common sense.

1 tub ais krim vanila tak kira apa brand.
1 cawan biskut oreo hancur
1 cawan kacang pecan yang telah di bakar selama 2 minit.
2 sudu makan gula
2 sudu makan susu pekat manis
1 sudu makan mentega.





Sediakan 1 tub aiskrim vanila dan letak di dalam sebuah mangkuk besar



Hanguskan gula, selepas itu masukkan susu pekat manis dan mentega. Tutup api dan masukkan kacang pecan dan gaul rata.

Gaul aiskrim dengan biskut oreo yang telah dihancurkan dan masukkan pula kacang pecan yang telah bersalut tadi.




Tadaaa....dah jadi...tak sempat bekukan semula dah dikerjakan dek budak-budak ini.Sungguh yummy.



56 comments:

Miss Layaleya said...

salam ziarah..

wah bestnya aunty.. sy penggemar eskrem BB gak.. bleh cuba ni.. tp sy paling suka yg perasa Pistachio Almond..

suka bc blog ni..:)

Li said...

wahh ni ala2 perisa baskin robbins pralines & cream tu la kan tapi aunty tambah crushed oreos..menarik2..nanti nk cuba juga..hehe

Oyis said...

thanks k nani. husband sy dah ternmpk kt skrin ni, dh ada request la plak hohoho!

annyss said...

meleleh tengok..hehehe..thanks for sharing, saya belum kawen tapi nak jugak mencuba. Rajin betul mama sorang ni..:)

neya's heart said...

slm..nak tnye..kcg pecan yg da siap salut tue..kena tgu die sejuk dulu ke bley gaul ter0s ngan aiskrim??

cimut munniey :) said...
This comment has been removed by the author.
Roshayati said...

auntie, memang best sangat2....

rose

cimut munniey :) said...
This comment has been removed by the author.
cimut munniey :) said...

kan dah kate auntie memang pandai bak masak masak nie :)

cimut munniey :) said...

kan dah kate auntie memang pandai bak masak masak nie :)

Princess Nur said...

oh..sedapnyerrr!! nk cuba wat jugakla..

Cik Puan Nurul said...

alahai kak..tapi kacang pecan agak mahal la jugakkan tapi yg penting bes dapat buat ngn anak2..seronok mkn reramai ni rasa cam xcukup je dan sedapp jugak

NaniRostam said...

Ok kacang salut gula hangus boleh terus masuk dalam ais krim walaupun masih panas.

Dong, Dia & Azra said...

kreatif giler.....rajin la kak nani nih....untung anak2...thanks sb share dgn kitorang plak...boleh cuba gak nanti jimat duit eskrem..hihi.

mamaleen said...

sedapnyaaaaaaaaaaa

aZLiNa aZiZ said...

Suka makan aiskrim lately. Baby dalam perut request ;p

Mizz D said...

aunty suka sgt bt entry sal ice cream.... hmmmm suka bc blog nie =)

nik ainn said...

sedapnyaa nampak...thank for sharing the recipe...nak try la nanti ;)

afiq said...

ok sumpah kreatif. dah terliur da

Pink Mama said...

wah innovative sungguh Kak Nani. Terima Kasih Kak...nak kena try ni =)

aNIe said...

Nani...nanti kalau buat lagi... call anie.. sekejap je kita sampai...hahahah

Rabi'ah Mustaffa said...

definitely will try this aunty bila blk umah nnt :)
saya da try triffle auntie pastu post kat facebook...x sangka ramai peminat..haha...saya bg link blog auntie bila diorg tanye resepi sbb sng ada gambar steps to do sume...lps ni trafic naik auntie kna blanja fullhouse nih..heheh...first trial saya buat triffle x cantik mcm auntie pnya sbb ikut resepi bulat2 takut tak kena plak rasa nnt...bhgn bwh tlebih pulak tu...hihi...saya ada tag auntie kat fb saya...tapi skang da confident utk adjust triffle tu ikut kreativiti..nnt saya nak buat lagi! sbb sedap! :)

p/s: auntie bole bagi resepi mcm mana nak buat aiskrim malaysia versi auntie tu yg ade yogurt ke ape tah...yg auntie jual kat skola dulu tu...nak try lah...

Nadia said...

sangat inovatif! benda senang tp x terfikir (but now I do). hehe. thanks for the idea!

kau ade? said...

TQ..kreatif mama la auntie ni....

Ainul said...

bestnyer nanti blh la try..saya mmg hantu BB.sentiasa tggu 31hb very month.hihhii

emy/mamasuri said...

menarik ni...
leh cuba kat umah...

ellyana said...

marvelous..bestnya aunty. thank you for sharing d recipe..murah rezeki aunty sekeluarga..

saya pon suka baca blog aunty!!

MiZ yNa said...

resipi best.. Insya Allah akan cuba nanti..

BLADE EDGE said...

Salam akak..

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

wow..lps blk nnt, blh la try ye...xtau pulak blh buat resipi aiskrim gitu...

Anyway kalau ada masa, silalah menjelajah ke blog saya.

regards,
BLADE EDGE

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

ummp bestnyer

shu said...

wahh..senang je uper nyer... nk try esok!

marinahunny said...

best dan senang..nak cuba lah..tq kak nani kongsi..jgn jd mcm cikgu asma..hahaha

n. zfrh said...

nak jugak!!!

Syue Mustafa said...

Thanks for sharing Kak Nani....

azra amira said...

salam auntie nanie,

why la i never tot of doing dis.. hihi~~ akan dicuba pas ni.. tq auntie.. muah2!! =)

Peri PiA said...

thank u so much for the mabeles resipi

Ida Athanazir said...

kalau lapar, saya layan diri kat sini. Lagi lapar jadinya. Tq for the tips. Anak saya 4 but kakak have more. U r a great inspiration.
*helo from Kuching*
http://borneolove.blogspot.com/

Cik Mieyrarif said...

waaa.nak try buat laa.
thnx sharing it hunny

amshl said...

wah.preciousnye!
tq aunty share recipe =)

zayzareen said...

salam aunty Nani...zay da cuba buat..Alhamdulillah jadi dan memang sedap..!! (kat sini takde BB jadi bpeluang gak rasa aiskrim ni) terima kasih share resipi..

cik monster said...

Salam aunty, dah cube da... sedap nyum, nyum

Tuan Din said...

yum,yum,yum...
eh apa pasal saya bnyak ketinggalan Entry auntie nie.. padahal dah taruk kat Link!! tapi tak kuar pulakj..

Azira said...

Puan Nani,
Next time, try to add three inches of butter + a bit of cream (satu atau dua sudu) into the caramel mixture (instead of sweetened condensed milk). It will taste much better. No need cream if you couldn't find it. Just butter + gula hangus can do the trick. Good luck!

missleana said...

thanks aunty.. saya dah cuba dah mmg sangat2 best!!!!

nba-Nur said...

Kak Nani, thanks for sharing.. Bila-bila nanti boleh cuba..

bungatanjungwangi said...

bagusnya unty dapat wat sdiri ice cream..terjamin skit bahan2 dier kan sebab saya ade dengar kan ice cram bb x halal la unty..

Afiefah Safieni said...

aunty saya dah cuba..memang sedap.!!

Cik Eka said...

nak try lah wat ni...cm sedap sgt..hehe

luv adiela said...

salam :)

aunty,
saye dh cuba resepi nie
saye mintak izin aunty ya amek resepi nie letak kat blog saye:D
saye letak link blog aunty kat situ:)


http://adielaridzuan.blogspot.com/2010/12/resepi-ice-cream-yg-sangat-sedaaapd.html

nurul shafarina jaafar said...

aunty, bila nak masukkan menteganya?

nurul shafarina jaafar said...

aunty, bila nak masukkan menteganya?

ANA said...

aunty, saya dah cuba resepi ini. sedap...! saya nak share resepi ini yer?

Liling said...

err~kurang info lagi~na mencuba.sukatan macamana?huhu

naimatulrais said...

Salam auntie,
saya dah cuba! family saya suka sgt! Thanks for sharing
http://arnr-premiumbeautiful.blogspot.com/

Wannyer Riad said...

Salam Nani.....
first time akak melawat rumah awak semalam.....ingatkan nak gak busy body pasal kes awak dengan cheff tutt....sabarlah dik biar lah .....nak bawak kemana ilmu dunia...ni tamak sesangat....yang best part tu dalam akak menjeling2 resepi/cerita2 awak tu terpandanglah resepi baskin robbin ice cream yang sangat2 akak minat iteww......tak tangguh2 lagi balik opis terus gi beli ais krim vanilla dan terus projek akak itu.......aduhhhhh nanii sedap bangattttt.....terima kasih bebanyak share resepi nya ngan kami2 semua yaa akak doakan nani lebih sukses lepas ini dan banyak idea2 baru untuk dikongsi.......TQ2

NZA said...

salam Puan Nani
Mohon share yer. tqvm (^_^)

www.betakwarisanonline.com