Wednesday, December 29, 2010

Interior Design Within Your Budget

Bila aku pikir macam orang giler pulak aku ni...jam 3 pagi dah teraba raba on semua suiz lampu bagi rumah terang benderang bak bulan dipagari bintang. Biar terang. Senang aku nak buat kerja. Kek dah tiga biji siap aku bancuh. Nanti-nantilah baru aku siapkan. Selalu aku buat last minit supaya kek aku gebu mengancam. Kalau buat awal sejuk koreh pulak dalam peti sejuk.

Hah...tepat jam 6 pagi aku dah siap kemas rumah. Dari depan sampai belakang. Berseri sket rumah. Cepat-cepat ambek kamera canon powershot s90 aku. Tangkap sana-tangkap sini. Berlagak nak gambar macam dalam majalah impiana. Glam memang jauh sekali arr. Tapi nak jadi tang tu kena lah pakai camera dslr impian hatikan...belum kot...tunggu orang sponsor sampai sekarang macam menunggu buah tak gugur. Last-last hati yang rasa nak yang gugur.

Agak-agak nanti bila anak-anak bangun mesti muka ceria tengok rumah dah kemas. Iye ke??? Ke memang muka dia orang tu sentiasa ceria walau duduk dalam rumah macam tong sampah....

Tu yang bila ada orang collect kek, bila aku bukak pintu jer boleh nampak mata aku yang mengambarkan kesedihan hidup aku. Memang orang tu ada sixth sense. Betul pun...tak perlu sorry to say kerana aku ni terkenal dengan manusia jiwang yang penuh rasa. Macam mana aku nak war-warkan hidup aku penuh kebahagiaan. Namun mata aku sendiri tak dapat membohongi siapa yang memandang sewaktu aku bukak pintu.

Alah normal lah kita ni manusia biasa. Kot sepanjang perjalanan hidup aku dah 150 juta kali aku merasa kesedihan. Berkali ganda merasai tekanan hidup. Tetapi aku tak lupa sekali aku dilanda kesedihan ada berpuluh kali kegembiraan mengubatinya. Aku tak pernah lupa itu.

Tak pernah juga melupai peristiwa sedih semasa duduk di flat dulu. Pernah diejek oleh jiran sebelah hanya kerana aku memiliki perhiasan rumah yang mereka anggap mewah tetapi duduk menyewa di flat sahaja.

Banyak orang suka menilai dari luaran. Kenali dulu baru tahu. Barang-barang rumah aku yang nampak mewah itu kebanyakan aku miliki dengan harga yang sangat rendah atau ada yang aku dapat percuma.



Time semua orang nyenyak tido...seronok mengemas...sunyi sepi...sambil menyapu keluar sampah sarap tersapu keluar semua tekanan dan kesedihan. Tak percaya...mengemas juga satu terapi minda.



Pasu yang aku beli ketika sale nak tutup kedai.


Bergaduh dengan suami nak bawa balik pasu ni ke rumah. Aku temui ditinggal disebuah kedai jual perhiasan dari bali yang berpindah.



Jualan kilang...barangan display, perabut ini aku beli di ceruk -ceruk belakang kilang di serdang dengan harga tak sampai rm200.




Perabut cina aku beli ketika sale di Alamanda Putrajaya. Ketika itu Alamanda masih sunyi sepi.



Cermin besar itu memberi refleksyen pada ruang tamu aku tampil lebih mewah. Cermin itu aku beli dari kilang di Puchong dengan harga rm400 sahaja.

Lupo pulak den nak lotak...ni nak rumah cantik tapi nak sep....den lukis sendiri....jangan golak yo.


Pasu dan mangkuk yang terbiar turut aku kutip dari kedai yang sudah berpindah.



Koleksi kristal aku beli di cash converters dengan harga sebiji lebih kurang rm15 dan pinggan besar antik itu cuma rm5.


Sofa display di harvey norman aku beli dengan harga rm900. Aku beli pencuci leather dan bersihkan sendiri.Lukisan bunga yang aku lukis sendiri dan framekan di frame gambar yang aku beli di ikea dengan harga rm35 satu.



Meja makan yang aku beli dari kilang di kampung subang. Kurang dari separuh harga di Urban Culture.




Jam antik kesayangan.




Bila dah kemas satu rumah...dapur yang bersih dapat mendamaikan perasaan.




Rak barang-barang sabun dan sebagainya dapat menjimatkan ruang beli di Ikea dengan harga rm29.




Set cawan lama yang ku beli rm2 satu set.



Seronok dapat pegang sepak yim, permainan ketika aku kecil dulu.




Mainan kangaroo zaman dulu yang kunci kena pusing baru dia bergerak...Nostalgia.





Ini apatah lagi, zaman dulu beb.


3 biji kek memanglah aku larat lagi nak kemas..nak masak...nanti bila 20 biji kek serentak....mahu rumah jadi macam tempat 10 ekor kucing betina beranak.....punyalah semak....




58 comments:

Peri PiA said...

saya sgt suke tgk sofa putih dan set cawan lame

jeles2

Lyna Shaari said...

ermmmm.pandai kak nani pergi mencarik brg.kl manyak choice byk jns kedai2 yg jual lelong nk berpindah ke ape..klantan apela sgt yg ada..mahal plak tuwwww

Fie said...

tak kisahlah aunty kita tinggal dekat mana, rumah apa, ang penting kita pandai kemas rumah kita, coz bila semua dah kemas dan tersusun cantik, baru lah timbul rasa bahagia..:)

kakchik@ella said...

kahkahkah .. lawak arr kak. tp mmg btl pun kak .. aritu ela tgk muka cam tgh stressss je. hihi ..

yellowie roses said...

cantik kak~meletoppppp!
yang penting kena rajin mengemas =)

» FarahFaiz « said...

kak nani...fara berkenan dengan sofa set and meja makan umah kak nani tu...boleh fara taw kat mana lokasi kilang di kampung subang tu?

Lumrah hidup dan kehidupan said...

suker...suker....hehe

Prof. Bruttenholm said...

benda yang tak mahal, kalau pandai susun dan decorate,hasilnya nampak superb kan..

deco rumah kak nani cantik laaaa

Cik Puan Nurul said...

hurmmm..untung kak nani dpt jadikan brg yg murah nampak mewahhh..pandaii akak melukis xyah nak beli lukisan mahal.seriusla kenkadangkan sy rasa malu sgt kalo nak masuk umah org yg ade perabut mahal2 n mewah ni.takut terpecah brg org xde duit nk ganti.penah duk kat pagar mahal org je takut nk masuk umah org haha.

PertMuffin said...

akak sebut permainan tu YIM ye? saya dulu sebut CHAPTEH (bahasa melaka) lamaaaaaaa tak jumpa benda tu lagi.. mmg nostalgia habiss!

che said...

Kak nani,
First time komen ni. Wah...saya suka posting kak nani yg ni. Memberi ilham kpd saya utk 'menaiktrafkan' rumah saya. Insyaallah... Weekend ni nak gi Ikea lah nk beli rak2 letak pencuci tu.. :D

lily lotus said...

sungguh mendamaikan jiwa :)

w@hida said...

respek..:)

**sHiKinn** said...

wah..pandai betul kak nani buat decoration yer..brg2 lama dah jd eklusif dah..

ummu ahmad said...

k.nani memang bijak berbelanja!

tiada istilah alah membeli menang memakai

tetapi


menang membeli menang juga memakai

(^_^)

Siti Harisun Said said...

Salam perkenalan buat Kak Nani...

Dah lame bace blog akak. Tp cam malu2 ayam nak tegur.. huhu
Cantik dan bersihnya rumah akak. Ni lah yang dikatekan isteri yang bijak luar dan dalam nih... Pandai bergaya, berjimat dan menjaga rumahtangga dengan baik sekali... Ikhlas nih....
Sungguh berkenan dengan cermin besar tu... Kat mane yek akak beli?

Rosliza Roslan said...

pandai auntie berjimat eh -_-

Fie said...

a'ah, betulah aunty, kadang2 barang yang terbuang tu, yang nampak murah, yang harga murah, tu kalau kena dengan gaya susunan, mmg tip top lah rumah kita...akan nampak lebih mewah dan selesa

mas said...

akak....bukan ade maid ke....
nape susah2kan diri....

Hijabi Pearl said...

cantik lah auntie. macam dalam magazine impiana :)

pandai auntie decorate rumah. lighting pon cun.

azureEn said...

sume nampak mahal tapi sangat affordable..! hebat. ;)


nampak elegant je rumah. suke ^^

Yun Aizun Zulkhaini said...

saya nak bgtau kak nani nih..semenjak ikut blog akak nih ..saya dah jadikan kak nani sbg mentor saya..kak nani dah jadi sumber inspirasiku..ecchehh..
kak nani ni..pandai dalam segala hal..jelez tau.

marinahunny said...

eh, pinggan antik kak nani yg besar bunga merah tu sama mcm yg rmh mak saya. katanya hadiah masa kwen 34 thn dulu..tp masih comel..huhuhu

Mama_Fatin said...

suke cara akk menghias umah + penjimatan yg x hengat.. = gud gud.. love it

Adah dimie. said...

lawanya rumah :)

SheLLy said...

ada time..rs haru gk..dh kemas ruang tamu..dapur sepah..kemas dapur..ruang tamu bersepah...kemas..kemas..kemas...sampai adik kata.."cmnie la abah syg..rajin kemas.." bukn sbb pujian tp diri sendri rimas tgk sepah2..kalo dh kemas..kn tenang je hati nie tgk..leh relax2...leh wt mcm2 keje lain kt umh..jd pmpuan nie spt beso tanggungjwbnya..

O'gosh said...

Bestnya..pandai kak nani pilih....bleh la buat tutorial cemana nak cari tempat shopping murah2 pasni...

~Siti Hajar~ said...

Tgk n3 ni mcm tgk majalah hiasan dalaman plk, cantik & mendamaikan jiwa, mcm xpcaya stgh brg itu murah & ada yg percuma, tp brg apa pun xkira mahal ke murah klu kn dgn susun aturnya cantik la ia..

nurain said...

salam kak nani...

cantik rumah...pandai mngemas kan..hhihiihi

bintangjauh said...

Ratuku Nani, terkenang kembali ketika pertama kalinya ziarahi kerumah Nani, datang dijemput makan tengahari, aduh-waduh melangkah masuk didepan hall: statistik, anggun, chic,elegant dan luxury (without ostentatious)keseluruhan interior dan exterior dirumah Nani teserlah image diri yang menumpukan penampilan (personal achievement)yang amat teliti. Sayangnya ketika itu Ratna kurang sehat, kasihan Nani hidangan makanan yang enak-enak tidak dapat Ratna nikmati dengan sepenuhnya, Terimakasih setinggi gunung nan tinggi dengan layanan yang amat mesra dengan sentuhan adab-beradab nan anggun sekali. Segala puji-pujian buat anak-anak Nani yang berhemah tinggi. Salam manis manis madu.

Tuan Din said...

Barang 'terbuang' kalu diberi nafas baru jadi sangat santekk!!

oyenks said...

nice sharing kak nani!
Yang penting kreatif.
Sesetengah org tu kemain lagi canang rege mahaiii and brand bla bla bla..
yang murah2 malu nak kongsi cet!

Anna Banana said...

bertengkar dengan husband kerana pasu itu? kalau saya pun sanggup! what a worthy investment aunty :)

aunty inspire sayalah, melihat perabot/ hiasan luar daripada konteksnya!


creative :)

Dinas Aldi said...

Betul kan kak Nani, nak hias rumah tak semestinya beli barang yg mahal2. kalau kita pandai memilih, yg murah pun boleh cantik.

catz said...

cantik.
yes i agree with u. mengemas rumah is one of terapi bila stress. i read it in magazine. bila mengemas, stress kita hilang lebih dari separuh.
happy new year.
:)

EriN HairudiN said...

cantik dan sangat antik kak nani... i wish one day dapat antik things camtu ngan harga patut dan murah yang pasti...

Az said...

salam kak nani...

1st time drop comment ni eventho selalu singgah...
Adore sungguh dgn kerajinan kak nani, kepandaian kak nani kemas rumah, memasak..Bila baca luahan hati kak nani pasal lumrah hidup seorang isteri bagi motivation juga pada diri that seorang isteri mmg byk berkorban kan ..hehe..minta kak nani continue post pasal interior design ni..pasal kat mana exactly kak nani dpt kan brg2 ni kalau boleh share..thx

irmafittaputri said...

salam auntie...cantek dn berbaloi2 umah auntie ni...penuh rasa kebahagiaan...nak tanya laminate floor umah auntie brand apa? code? beli kat mana? price/ft?? sangat chantek.....hitam gelap ade jalur2 putih

Nisaa said...

Wow terernya auntie decorate rumah. Boleh jadi interior designer. And tak tahu pula auntie pandai lukis (:

Rina said...

wah,pandainya decorate rumah..kita pon suke jugak decorate rumah..tapi x pandai sgt

azlina aziz said...

Kalau pandai, memang tak perlu guna banyak wang untuk decorate rumah, kan kak.

p/s: Suka tengok perabot cina tu. And ofcos, suka tengok semua perabot2 yang akak pilih tu. Memang kena dengan jiwa.

cik suka senyum said...

pandainya unty lukis..cantik bunga tuh..x sangka.. kreatif la..

cawan antik tu murah gile rm2..huhu mana nk dapat cmtu skrg..

ME said...

cantiknya koleksi .. berbakat & creative nani nie ..

chenta aziearem said...

aunty.. tak sangke minat kite same.. mungkin kalo bcerite tentang hati n perasaan mungkin kite pon same.. 100% yakin.. n hope dpt jmpe anty one day nanti.. bole ke aunty..?? erm.. psal org ejek2 tuh.. dats normal.. sebab hidup kite mmg tk bole buat org suke or trime kite macam kite sume n trime org.. let it be diorg tu sume.. yg penting kite thu spe kite.. aunty.. kene salu kuat taw.. taw aunty.. n salu igt jugak.. bile Tuhan menguji die setimpal dgn kemampuan aunty.. so.. chill k.. azie salu doakn aunty.. :))

Mat Gebu said...

Bijak...bijak..... ;-)

ninaazmie said...

salam kak nani.

lama dh jadi silent reader tp xpernah tgl komen..sbb dh lama xupdate blog.

apepun rumah walau kecik pon klu pandai hias mmg cantek.

tp klu besar pun malas nak kemas, mesti hilang seri.

bkn harga jd ukuran..tetapi nilai pd sesuatu brg yg jadi sandaran.

kagum dgn akak, sgt sabar dlm melayan karenah anak2 dan yg plg pntg suami.

c u soon.

Cahaya Puteri said...

happy birthday aunty nani!may god bless you..=)..

Filla ~ Kasihs said...

kaknani,
suke konsep murah tp mewah..kelass giler lah..yang penting kreatif! saya nak pindah x lama lagi..byk dah idea2 dok legar2 dlm kepala nie..tp mcm tulah, nak yg murah dan pelik tp nampak kelas lagi bergaya...sukeeeeee sgt..nanti buat lagi tau entry mcm nie..
konsep lukis sendiri tu mmg kebabom..

iedchan said...

cantiknyeeee..nak hias uma macam tu jugakk..:D

hani adzmi said...

love ur house! heee ;)

AQisH said...

kakkk..sukanya tgk rmh akak ni tauu..deco idaman saya nii ;-)

NaniRostam said...

salam. terima kasih semua.

kalau nak pergi kilang perabut yang dikampung subang, ianya terletak berdekatan dekat econsave.apa nama....lupa pulak. nama ada 'design2' gitu.

kalau yang pembuat cermin besar di puchong tu telefon saya, kalau nak no tel dia....

selain daripada melihat-lihat dimajalah2 seni reka hiasan dalaman, berkunjung ke rumah kawan-kawan yang rumah mereka elegan juga membantu kita berimiginasi dan lebih kreatif.


selamat menghias.

putribongsu said...

salute lah akak! Rumah cantik dan mendamaikan. Recycle tu paling banyak point. hehehe...

amy_miey said...

kakak sangat kreatif.. gambar bunga yang lukis sendiri tu nampak cantik dan sesuai dengan sofa putih

amy_miey said...

gambar bunga lukis sendiri tu cantik dan sesuai dengan sofa putih..

Wan Hafisah Collection's said...

hem, auntie. ini boleh jd inspirasi pada sy yg sekadar duk di umah flet je. padanla dgn sy yg bukannya mampu nk beli umah! :)

Saya said...

Hi K Nani,
Camnila sy plan untuk masuk rumah saya baru beli tu.rumah kecik tp nak nampak ekslutip gak kan..so langkah pertama saya cari barnag2 kat mudah .com..banyak tau barang2 murah contohnye cermin.

cermin 5 ft tu harga 200 jer..siap delivery ke rumah.baru punyer dan bingkai putih

Selamat mencari!!

shahrukh said...

hi puan, rumah puan jenis apa..semi D ke detached..prhiasan dalaman persis dlm majalah Anjung Seri/Impiana..syabas!