Friday, December 3, 2010

Ice-Cream Cake









Lama tak makan kek ais krim baskin robin. Panas-panas terik ni memang heavenlah di hidang kek ais krim. Macam tahu jer aku merinduimu.....terharu bila suami terchenta bawa pulang kek aiskrim untuk isteri tersayang...bila last agaknya....suamiku menghadiahkan kek ais krim untukku.......aku cuba nak ingat-ingat kembali....alangkah memang aku dah lupa....



Tak da maknanya der....kek ais krim di atas ini adalah ciptaan anakku Imran yang sibuk ganggu aku tengah sibuk buat trifle lah, red velvetlah, strawberry moist choc cakelah....


"MAMA, ADA CAKE CHOC DALAM PETI SEJUK NI BOLEH MAKAN LAGI KE?"
"BOLEH!"
"BOLEH TAK KALAU IM COAT KAN KEK NI".
"BOLEH!"
"COKLAT COATING TU ADA LAGI TAK?"
"TAK DA, NANTI MAMA BANCUHKANLAH".
"ALA...HAH!...MA, BOLEH TAK KALAU IM NAK COAT DENGAN AISKRIM?"
"BOLEH!"
"OH IM NAK COAT DENGAN AIS KRIM YA?...IM AMBIK WHIPPING CREAM CAMPUR DENGAN AIS KRIM VANILA TU THEN IM PUKUL".
HA...OK OK...IM BOLEH BUAT...



Maka hasilnya adalah seperti di atas......kreatif kan.....seperti yang aku guide...dia potong kek dua lapis. Walhal aku suruh potong tiga lapis. Tiga lapis susah katanya. Lepas tu dia sapu bancuhan whipping cream dan ais krim vanila tadi. Then aku suruh dia masukkan dalam bekas kuih raya aku tu...lepas tu masukkan semua bancuhan krim tadi menjadi padat, taburkan biskut oreo yang dihancurkan dan sejukkan sehingga beku dan terbentuk.

Untuk mengeluarkan dari bekas kuih raya tadi., rendamkan sekejap bekas berisi kek ais krim tadi ke dalam bekas berisi air panas. Selepas itu bolehlah tangkup kek dan TADAAAA.....yummy-yummy....nikmatilah ya.....selamat mencuba.

38 comments:

Peri PiA said...

resipi yg menggagumkan!!

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

owh saya tertipu patut la pelik mana ada baskin robin kek macam ini huhuhu sedap nyer ..sangat creatif la :D

marinahunny said...

nampaknya ada anak bujang kak nani yg bakal mengikut jejak kak nani dlm bab masak memasak ni ;) kagum oh ;)

kakchik@ella said...

Btl2 kuah tumpah ke nasi ye kak. ingatkan hafiz je brcupcake. Im pun brbakat rupanya. Hehe ..

f4nT4gHiro T4r4b4zz said...

omg..it's really yummy2x.. :) nice2x

i3na said...

alahai sedapnya tgk kek itu..
anak akak buat ker..
waaa bestnya..

Cik Puan Nurul said...

pandainya anak bujang akak..dap tuh kek aiskrimm huhu..sok2 dak imran ni mesti jd chef ni huhu

khairunnisa ♥ said...

pernah makan kek aiskrim -__- woah, siap dengan coklat and cheese bahagian dalam dia ^^ sedap sedap.

azureEn said...

bestnye.. and simple sangat >_<

hannamaruku said...

Auntie, hana memang nak buat cake ahad ni untk bday adik. tp macam bosan je asyk buat moist choc cake? auntie plsssssssssssss nak resepi. ahad ni nak buat! pls auntieee :(

eesyaheera said...

ice cream cake pun buat sendiri? kagum nye! hehe

MaS PuTRi said...

ya ampunn kak nani.. menggiurkan betollah kek tu. serius, nak try gak buat!!! aunty, apa nisbah bancuhannya?

MACAM NI KE SIFAT KAWAN YANG BARU KAWEN?

MaS PuTRi said...

ya ampunn kak nani.. menggiurkan betollah kek tu. serius, nak try gak buat!!! aunty, apa nisbah bancuhannya?

MACAM NI KE SIFAT KAWAN YANG BARU KAWEN?

MaS PuTRi said...

ya ampunn kak nani.. menggiurkan betollah kek tu. serius, nak try gak buat!!! aunty, apa nisbah bancuhannya?

MACAM NI KE SIFAT KAWAN YANG BARU KAWEN?

mummy Darin said...

sedapnya.... hhm terliur dibuatnya..
kak, bila free, boleh join contest kat blog saya
http://oklahtu.blogspot.com

yatie chomeyl said...

woh, sungguh menggirukan kek ini.
resepi velvet tu pon saya x buat2 lg, teru sterliur nak buat kek ni pulak.ehehehe

suhaila said...

yummy!pandainya anak kak nani buat..

Husna'Nerra said...

woo~it looks tempting.terus rasa nak keluar g cari kek..huhu..

Irine Nadia MaRceLLo said...

"Tak da maknanya der."

kuikuikui..comelnye ayat tuh :)
salam kenal pn.nani :) 1st time drop comment kat sni..padahal dah lama silent reader derrrr.... ;p

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

wow wow
meleleh ayak liuq

faraulah said...

Creative nya Imran....hehehe

zarifahmr said...

mengancam gila! wajib try cuti nanti!

syamimi fatin said...

ah, tergoda sy tgk...pndai ank aunty buat :)

ibh said...

Memang terliur tgk kek tuh...Pandai imran buat

Abir Abhar said...

sedap nya..
nak try lah

Nisa-K. said...

hi auntie...u tgh bake cake utk saya ke???wah! x sabar nak amik kek on sunday nnti!!!
cant wait..sure sedap..sy saja nak buat surprise kat BFF sy..anyway, thanks! see u on sunday~nisa~
:)

aZLiNa aZiZ said...

Kreatif betul. Memang berbakat macam mak dia jugak ;p

p/s: teringin nak rasa ice-cream cake tu :p

cikida said...

wah,,sedapnyee..x rase ag pon dah taw konpom2 sedap higga menjilat jari..huu..

Aida Zafirah said...

uwaaaa...sedap ni....terliur dah ni...

~~ytazzizzaty~~ said...

mmg resepi yg simple.....gila wat kek mcm saya......mmg suka lah!!!

Nur Najihah said...

wah,aunty,sdapnya ice-cream cake tu..kreatif btul anak aunty. anyway,this is first time sy comment kat sni.sblm2 ni jdi silent reader je.

Cik Nana Serindit said...

slm.. untie, sblm ni im ur silent reader...
sgt adore dgn kehebatan untie masak2

ezanoor said...

wahhh... bagus betul Im ni... sangat mewarisi ibunya dalam masakan... bila kak nani tulis cerita ni, baru leh imagine cane nak wat kek aiskrim... bgus jugak ya... tq...

.....:E.M.I:.... said...

untie,nk tanye...hehehe..sy da cube buat kek aiskrim nie..tp cam xbape puas hati la...bape banyak whipping cream yg Imran pakai utk buat kek tuh???sbb mase coating kek,lembek sangat adunan saye tuuh...

Nadhirah Ahmad said...

simpan dalam peti ais yang bhgian freezer ke? lepas tu kalau ad baki, kena simpan cara yang sama?

Nafisa81 said...

cantiknya...tak heranla anaknye pun cantik...pandai pulak tu..

bungatanjungwangi said...

sedap nyeeeeee tengok...kalo dapat makan mesti teruja ni...!!!

husni said...

aunty..dah cuba buat semlm..sedap..
thank on resepi and guide..


p/s : cilok gambar kek yg sedap tuh. Maaf