Monday, December 6, 2010

Hartawan Yang Rupawan

Salam Maal Hijrah buat semua. Magrib tadi, saya menyuruh anak-anak bersolat. "Solat ya...lepas magrib ni doa untuk tahun baru".

"Ma..doa untuk Hanis tau. Doakan untuk Hanis dapat suami yang hartawan, rupawan, setia" Kemudian saya sambung "dermawan!" ..."Ala Hanis kenalah doa sendiri" ujar saya. "Mama doalah...kan doa mama cepat dimakbulkan Allah. Lagipun saja je nak manja dengan mama".

Dalam bilik air saya terfikir tentang hasrat Hanis. Keluar bilik air terfikir lagi. Masa nak solat terfikir lagi...bukan senang nak dapat hartawan yang rupawan. Kebanyakan orang kalau hartawan jarang rupawan. Kalau rupawan jarang hartawan......package lengkap seperti impian Hanis agak sukar terjangkau oleh fikiran saya. Namun kuasa Allah siapa tahu.

Selepas solat tadi saya berdoa ke hadrat Allah s.w.t. Moga-moga cepat dimakbulkan doa saya agar Hanis dapat jodoh seperti impian hatinya, hartawan, rupawan, beriman, dermawan dan setia....amin.

32 comments:

NuRul said...

dear aunt,
sy pun berharap nak dpt hartawan yg rupawan kekekeke...tapi tak dpt pun tak pe yg penting pernah ada impian dan usaha(doa)..yang lain tu urusan Allah..amin

Fie said...

ya allah ya tuhanku, jadikan lah aku seorang hartawan yang rupawan.. aaminnn.......

Marina Monroe said...

Moga Allah perkenankan doa saorang ibu...Amin

yatie chomeyl said...

saya amin jugak utk doa tu :)

UmiDAnisH said...

amin,doa ibu itu selalunya termakbul, saya pun suka minta mak saya doakan yang baik2 tiap2 hari..

ain itu mata. =) said...

mungkin ada,tapi satu dlm seribu. hartawan yg dermawan pun begitu juga. Namun,kita harus selalu berdoa. Mohon yg terbaik. Kita juga harus jd yg terbaik utk sesuatu yg terbaik. doa itu senjata org mukmin.Mari doa sama2 =)

abang ensem said...

Hartawan, rupawan, beriman & dermawan = teman kot.. hehehe

Fatin Liyana said...

anty doakan atin jg :) hee comel je anty ni

Cik Mieyrarif said...

amiiin :)ahaaha
doa utk mya skali

Cik Puan Nurul said...

ahaha sabau jela hanisnya permintaan,hartawan yg rupawan tu memang byk je kak nani masalahnya adakah dia rupawan luar dalamnya..hartanya memadaikah dengan wang ringgit sahaja bagaimana dgn ilmu dan keimanannya..nak cari lelaki camni pd zaman ni umpama mencari jarum dalam jerami kuikuikui sesuaii kah pepatah ni..belasah jela

mamaleen said...

setia yg paling penting.. slalunya susah nak cari hartawan & rupawan yg setia... kalau harta banyak tapi hati sakit tak guna gak..

NaniRostam said...

Haha...bagi saya oklah tu...package hartawan dan rupawan.

Lain-lain tu kira bonus.

Ini dahlah tak rupawan, tak hartawan...perangai pulak tak lalu nak telan....

Sekurang-kurangnya kalau perangai macam tak leh nak telan tapi hartawan dapat gak harta dia...dah tu rupawan dapat jugak gen cun melecun....

Nak dapat package lengkap ini susah.Satu dalam seribu pun belum tentu. kalau dapat tu memang bertuah badan lahir bulan terang kot.

Kadang tu sebelum kahwin pijak semut pun tak mati bila dah kahwin kita pulak yang rasa nak mati.Baru tahu perangai sebenar.

Sekurang-kurangnnya kalau dapat harta tu terpujuk jugak hati kot...pandang anak-anak pulak cantik rupawan....

Ini dahlah tak berharta...rupa tak ada...perangai pulak adeiih so tak ada apa nak dipandang dan di sandar...

Tu yang ramai perempuan sekarang lebih bahagia jadi janda kot.

aZLiNa aZiZ said...

Kak, doa ibu selalu termakbul. Berkat doa akak, mana tau kan. Kita manusia, boleh berdoa untuk sesuatu kebaikan, hindari keburukan :p

Salam Maal Hijrah buat akak sekeluarga ;p

NaniRostam said...

Apa ciri-ciri impian sekalipun...perkara yang paling harus...

ialah KITA MENCINTAINYA...DAN DIA MENCINTAI KITA...dengan erti kata lain saling mencintai.

Kalau semua tu ada sekalipun kalau TAK CINTA maka tak kan ada makna dan tak mungkin hati rasa bahagia.

Fie said...

yup untie... the most important is, the couple must in love, kalau sorang jer yang bertepok sebelah tangan and sorang lagi pikir harta, x kemana cinta tu...

yusrina said...

Btol tu aunty, yg penting saling mencintai, memahami dan setia...

qaseehatiku said...

salam maal hijrah k.nani..

semuga semua yg kita impi kn akn jd knyataan tuk thn hijrah 1432H nie..

tuk dpt pakej yg encem/lawa n kaya tu mmg la impian sume urg..

tp betul la mcm k.nani ckp tu..rupawan/hartawan x semistinya menjanjikan kebahagiaan..

Hanis Zalikha said...

Ma! Mama lupa 'saling menyintai penuh jiwa raga'! Maksudnya tak termasuk sekali dalam doa tadi??! Nangis.


Asal tajuk entri nih bukan "Beranganlah kau" ?

bintangjauh said...

Ratuku Nani,bacalah topik pertama kelahiran blog Ratna semalam,ada kena mengena dengan topik Nani hari ini.Sebenarnya memang hampir nak jadi jodoh tapi halau jodoh!Makanya sekarang dah berstatus ibunda,niat yang halus ini akan menjadi kenyataan.Insyaallah.Amin.Salam, BintangJauh

Fie said...

hanis, sebab ur mom tak nak u just berangan, dia nak jadi kenyataan...

cimut munniey :) said...

grhhhh! anak beranak comel jep :)

hatim a.r said...

aunty,saya tak hartawan tak rupawan juga.tapi saya setia.eh terpromosi diri di sini pula

Ieza said...

hanis boleh dapat jodoh yg rupawan tu...sbb dia kan rupawan...petik jari jer...berpuluh2 dtg..

eynda said...

Semoga doa sis Nani termakbul :-)

Peri PiA said...

Amin

:)..salam taun baru islam pn nani n family

Siti Hajar Masri said...

amin..

x sabar nak tengok hanis kahwin..hehe~

Tuan Din said...

Lain kali mintak Skrip Doa dari hanis!!

Tuan Din said...

Alah Hanis tu suruh dia Pelan2 cari..
dia ada rupa & ada ilmu...
Insyaallah dapat..

MaS PuTRi said...

betol cakap auntie tu. nak dapat jodoh yang package hartawan sekali dengan rupawan memang susah. kalau ada pon awal2 lagi dah ada orang chop.

bungatanjungwangi said...

berkat doa ibu ni..percayalah..

Mashii said...

lawak la Hanis.."tajuk die sepatutnya beranganlah kau"...

Insyallah..Hanis anak yang cantik baik pandai kelaka gila kot...mudah-mudahan termakbul doa mama tu...ameen..

cik suka senyum said...

mari kita suruh ibu-ibu kita sume doakan kita juga...