Tuesday, December 28, 2010

Muhasabah Diri Untukku

Allah berfirman, dengan maksud :

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa.

Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya."

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat di mana cinta itu ada."

33 comments:

kakchik@ella said...

Bangga jadi perempuan bila bca n3 akak ni. thnks for sharing this kak.

O'gosh said...

Bertuahnya wanita....tapi ada yang x menghargainya pun....

Fie said...

happy birthday aunty, moga sihat selalu,murah rezeki dan bak kata alisya, moga dapat banyak lagi tempahan kek..:) semoga berbahagia ek..:)

Anak Wak Mail said...

Istimewanya wanita..=)

Rosliza Roslan said...

slm sayang utk auntie skeluarga...

syukur ke hadrat Ilahi atas nikmat yg dikurnia-Nya pd auntie. Hope ianya bkekalan hgga ke akhirnya. AMIN

Ezr said...

salam k.nani,

1st time tinggalkan comment. seorg silent reader k.nani..:).

Selamat Ulangtahun ye k.nani. Alhamdulillah, Allah berikan yg terbaik utk akak skrg ini setelah apa yg k.nani lalui..:)

p/s : terharu baca wishes ank2 akk..:)

-ezr-

Prof. Bruttenholm said...

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu." <<<< jika ini adalah benar maka bekas suami saya bukanlah seorang suami yang baik...

Tuan Din said...

amalkan berjalan, duduk , tidur dan sebagainya di sisi KIRI suami. kerana disitulah tempatnya & ia akan lebih selamat & kekal..

Tuan Din said...

ops.. lupa..
Happy birthday Aunty...
semoga peroleh kebahagian, sihat tubuh badan, murah rezeki...

Dinas Aldi said...

"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat di mana cinta itu ada."

Indahnya...

imanamani said...

to kak nani..

selamat ulang tahun...semoga bertambah kebahagian dan di berkati dunia akhirat..amin..

HanaBella said...

Happy Befday Kak Nani.. May God Bless U n Happy always..

terra said...

salam,

sepatutnya kalau artikel melibatkan firman Allah mestilah letakkan rujukan ayat dan surah. Firman Allah of coz adalah kalam quran...
artikel ni sbenarnya dah lama tersebar...tapi stakat skarang blom lg ada yg meletakkan rujukan surah dan ayatnya. Berhati2 lah dlm menilai ayat2 suci quran....kelak di bimbangi akan rosak aqidah kerana kalam suci quran tak boleh di salah tafsir atau di tokok tambah.Buat search dulu.Jgn main copy paste je.nauzubillah..

Big Momma said...

Happy Birthday!!!! ceria selalu ye..

all about me!!!! said...

salam
happy belated birthday aunty...smoga pnjang umur n dmurahkan rezeki....suka sgt baca entry nie...hehehehe...

NaniRostam said...

Alhamdulillah.
Terima kasih atas semua atas ucapan selamat dihari lahir saya. Saya mendokan juga untuk you all semua.

Sebenarnya saya hampir lemah. Hampir jatuh. Hampir kecundang.

Namun saya bersyukur pada Allah dengan membaca kata-kata yang saya temui seperti ini menjadikan saya cuba memusahabahkan diri dan bangun semula perlahan-lahan menghargai diri, menghargai kehidupan, menghargai orang sekeliling, walau pun pernah diri tidak dihargai, menghargai nikmat yang Allah kurniaan kepada saya sebagai seorang wanita yang lemah tapi kuat untuk mengalas segala dugaan.

Syukur pada saat-saat seperti ini tidak semena-mena Allah beri saya petunjuk ketika saya kehilangan rasa yakin dan tidak berdaya.

Syukur alhamdulillah.

NaniRostam said...

Yang baik itu datangnya dari Allah s.w.t dan yang buruk itu datangnya dari diri saya sendiri.

FaznFaz said...

happy birthday kak nani...

cik suka senyum said...

istimewanya makhluk tuhan bernama wanita..

cik suka senyum said...

selamat hari lahir untuk unty..semoga bahagia dan berjaya didunia dan di akhirat sana...

terima kasih sebab banyak bagi info2 n share banyak benda yang best2 kt blog unty..saya suka baca blog unty..

unty...take care alwayz yaa

Rosliza Roslan said...

wslm, nah dpt komen dr ibuk nani trus gumbira berselang senyum sumbing terus mbalas komen dr ibuk...cobain buk !!! gitahu sama nak hanis yuk !

bintangjauh said...

Ratuku Nani, je te souhaite un joyeux anniversaire (Ratna ucapkan selamat menyambut hari ulangtahun yang indah-seindahnya hari ini) Semoga segala apa yang selama ini bebanan hidup yang dijunjung tinggi ada kalanya tidaklah larat dipikuli, dengan adanya kudrat yang dikurniakan Allah SAW, hanya yang dipilih olehNYA sahaja yang mampu mengharungi dengan ketabahan diri, jiwaraga dan hati yang istimewa. Maka benarlah, kecantikan seorang wanita "harus" wajib dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada. Malangnya kebanyakkan hambaAdam (in general) begitu buta hati dan tuli telinga untuk menghargai hambaHawa, kelekaan ( utter pathetic ignorance)hambaAdam jika tidak dididik dari ayah-ibu yang arif,ajari anak-anak lelaki hormat dan hargai yang anak-anak perempuanlah yang akan kurniai zuriat untuk mereka meneruskan sebuah hidup yang bermakna dan bertamadun. Ratuku Nani, Ratna percaya setiap detik kesayuan seorang wanita dan ibu, walaubagaimana pedih-sepedihnya akan dijawab kembali oleh Allah SAW.Sayangnya, Ratna terlalu jauh untuk menumpang menyambut bersama ulangtahun Nani hari ini. Tidak ada hadiah yang paling istimewa selain dari ucapan-ucapan datangnya dari anak-anak dan suami tersayang. Salam manis manis madu.

cham's said...

epi besday kak nani rostam :)

moga kaya raya cepat & semakin jelita, amen.

ARE-C-MO said...

happy birthday aunty...semoga sentiasa upload gambar2x makanan yg sedap2x lagi lepas nie(perasaan orng yg duduk jauh dari rumah)(^_^)

Yanana! said...

sy baru nak wat entri pasal ni, terbace kat newspaper aritu..tengok2 auntie post entri nie, huhu

hargai air mata wanita :)

Nurulbadiah Lai said...

nice entry kakak..

sgt bersyukur jadi perempuan..
perempuan itu ciptaannya sgt indah:0
kan kakak?

Pink Mama said...

Happy Birthday Kak Nani. Kebetulan birthday Akak sehari lepas birthday suami saya dan kebetulan akak dan suami saya sebaya =))

Hijabi Pearl said...

'muhasabah' la auntie. hehe comel je.
anyway, happy birthday selalu! stay prettyyyyy :)

NaniRostam said...

Hehehe selalu salah eja....haha inilah kalau masak sambil blog...eh blog sambil masak...apa da...

Siti Takhirah said...

but eyes masa bukak pintu tu show the sadness of your life.sorry to say.
we share the same birthday, hope i have the same good qualities like you,tabah,kerja keras,rajin,menyayangi anak2 dan suami

chenta aziearem said...

wanita itu memiliki 1001 keindahan.. berbahagialah kamu wahai wanita.. :)

ifah said...

tersentuh mmbace nye..tertarik dgn kata2 itu :)

ousna90 said...

hepi belated besday antie,, =)