Salam. Alahai..jenuh cari buku resepi tadi...hilang sekejap....yalah...banyak tangan yang nak megangnya. Ok dah jumpa dah....
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih....mula-mula buat topping dulu ya...lepas tu boleh sejukkan dalam peti sejuk sementara menunggu kek disiap kan....
TOPPING
LANGKAH PERTAMA
-250gm cream cheese
-250gm mascarpone
Pukul kedua-duanya sampai kembang. Lepas tu masukkan
- 1 cawan gula icing (brand king) yang telah diayak.....
dan 1 sudu teh esen vanila.
Pukul lagi sampai sebati. Lepas tu masukkan
-300 ml non dairy whipping cream sedikit demi sedikit sama sebati.
Ok dah siap pun topping. Simpan ddalam peti sejuk dan boleh teruskan membuat kek dia pulak..........
LANGKAH KEDUA
240ml susu cair
dicampur dengan 2 sudu teh cuka
(perap selama 10 minit dan campurkan 2 teh pewarna merah)
ketepikan dulu.....
Ayak bahan-bahan ini :-
250 tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu makan cocoa powder
Dah ayak ketepikan dulu juga.....
LANGKAH KETIGA
Bancuhkan dua sudu teh cuka dengan 1 sudu teh soda bikarbonat.
Ketepikan dulu.
LANGKAH TERAKHIR
Pukul sampai kembang:-
150gm butter (saya gunakan butter lurpak)
100gm gula castor
200gm gula perang (brown sugar)
1 sudu teh esen vanila.
Lepas tu masukkan 2 biji telur satu demi satu. Pukul lagi sampai kembang.
Masukkan pula tepung yang dah ayak tadi berselang seli dengan bancuhan susu cair dan pewarna. Last sekali masukkan bancuhan cuka dan soda bikarbonat.
Bakar dalam oven yang dah dipanaskan selama 10 minit. Dengan suhu 160 darjah celcius selama lebih kurang 20 minit.
Angkat, sejukkan dan hias.
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih....mula-mula buat topping dulu ya...lepas tu boleh sejukkan dalam peti sejuk sementara menunggu kek disiap kan....
TOPPING
LANGKAH PERTAMA
-250gm cream cheese
-250gm mascarpone
Pukul kedua-duanya sampai kembang. Lepas tu masukkan
- 1 cawan gula icing (brand king) yang telah diayak.....
dan 1 sudu teh esen vanila.
Pukul lagi sampai sebati. Lepas tu masukkan
-300 ml non dairy whipping cream sedikit demi sedikit sama sebati.
Ok dah siap pun topping. Simpan ddalam peti sejuk dan boleh teruskan membuat kek dia pulak..........
LANGKAH KEDUA
240ml susu cair
dicampur dengan 2 sudu teh cuka
(perap selama 10 minit dan campurkan 2 teh pewarna merah)
ketepikan dulu.....
Ayak bahan-bahan ini :-
250 tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu makan cocoa powder
Dah ayak ketepikan dulu juga.....
LANGKAH KETIGA
Bancuhkan dua sudu teh cuka dengan 1 sudu teh soda bikarbonat.
Ketepikan dulu.
LANGKAH TERAKHIR
Pukul sampai kembang:-
150gm butter (saya gunakan butter lurpak)
100gm gula castor
200gm gula perang (brown sugar)
1 sudu teh esen vanila.
Lepas tu masukkan 2 biji telur satu demi satu. Pukul lagi sampai kembang.
Masukkan pula tepung yang dah ayak tadi berselang seli dengan bancuhan susu cair dan pewarna. Last sekali masukkan bancuhan cuka dan soda bikarbonat.
Bakar dalam oven yang dah dipanaskan selama 10 minit. Dengan suhu 160 darjah celcius selama lebih kurang 20 minit.
Angkat, sejukkan dan hias.
29 comments:
mana keknyer auntie
sedapnyer // pinjam antie jd cef sehari leh/
Latest entry di:
Aku dan makanan
tq resepi... luv u la kak nani... hehe
wowiee sdp nyer kak nanti saya nk pinjam resepi nk buat :D
uit, cengitu rupanya.
hmm...auntie ni mang pemurah bg resepi i like...next month nak order cake ngn auntiela...boleh ye...
best la akak ni...dah lah cumel pandai masak pulak...:D
yeay !
ada resipi.
boleh cuba. heehee :)
ahh..tension ...aku mmg buta "cake" ! jelez ngan kak nani..
Saya belom pernah rasa kek red velvet ni.. tp slalu dgr org puji kek ini mmg sedap giler.
Tringat nak cuba something different, asyik2 cheesecake n choc cake... Tapi kek ni rasa apa sbenaqnya? Ada cuka, susu ... combination yg agak lein dr lein...
akak.. weekend nie nak try buat.. resepi dah siap beli semua dah...
akak.. kalau pakai timbang timbang convertkan ke sukatan cawan cawan tak leh ke.. saya tiada penimbang,, huhuhuhu
kak, saya ambil resepi ye :D
mekasih share...
salam kak nani, tq for the lovely recipe...saya dah buat semalam...sedap sgt n kawan2 suma suka...thanks again
salam auntie nani,
erm, nak tanya sket boleh tak?
mana nak dapat mascarpone cheese tu?
puas carik kat giant n tesco...tk jumpe2...
tq
salam auntie nani,
saya dah try buat kek tu. tapi tak pakai mascarpone cheese, sbb tak tau nak cari kat mane. tp ramai puji sedap. tq so much ek sbb share resipi.
tq so much. :)
SALAM...
SY PINJAM RESEPI YE...:-)
KALAU XDE MASCARPONE 2 XPE KN?
dah cube! tp wat frosting cream cheese je.. dap!
dah cube! tp wat frosting cream cheese je.. dap!
Salam auntie, mane nak beli mascarpone cheese ye? Average harga berapa ringgit ye?
klu x leh mkn cuka boleh gnti ngan apa eh aunty?
salam...
aunty nani,klo nk buat dlm bentuk cupcake,anggaran bpe biji yea yg kite leh dapat through this recipe??
as-salam kak nani,
mana nak cari mascarpone tu ye?
aunty, sy dh cuba resepi utk buat topping tu.
memula rasa muak tp bile sejukkan dia sedappp gilerrr..
kwn2 pon puji. thanxxx!
Thanks!will try!hihi
dah buat, sangat fluffy dan bila sejuk pun still in good shape...fluffy sangat~~
kak nani, saya dah try buat.. dan sy nak copy paste resepi kak nani dalam blog saya ye..tq..
huhu.... sedap nya tengok kek pn nani ni. hari tu ada mesej pn nani utk order tp malangnya pn nani ckp bahan tak cukup. huaaaarrrr..... hope next time boleh lah nak order.
P/s: jom singgah blog saya aisyaibrahim.blogspot.com pulak. :)
Saya dah cube ! skang tunggu cake dlm peti sejuk, esokk kite serbuu, hehe
tak sabar nak rase, saya buat pon pakai agak2 je sb rumah tak de penimbang,huu
Thanks aunty nani :)
Kak tetibe saya kempunan nk makan red velvet.Saya di sabah..bolehkah tempah dan pos?
Post a Comment