Thursday, October 28, 2010

Maafkan Aku


Ya ampun...blenderku, dapurku, meja makanku, semalam pagi aku telah menderhaka padamu. Tiba-tiba tanpa sekonyong-konyong hatiku begitu kuat merindui paper tose di sri melur jaya di usj 17. Maka aku pun bersusah-susah menaiki kereta menempuh segala jenis jam untuk sampai ke subang jaya.Apa lagi pekenalah sarapan pagi paper tose cicah my peberet ever sambal kelapa dan teh o limau panas.... walhal....aku sendiri sangat terror membuat paper tose....tiba-tiba pulak rindu kat tose sri melur jaya. Oh ya...jangan risau...di entri akan datang akan ku tunjukkan cara-cara membuat tose...tunggu....







Dek rasa gila bersalah pada pisang montel ku yang kuning gebu ku beli dimydin dan juga perutku yang tidak mendapat apa-apa khasiat dari dapurku diwaktu pagi semalam maka agak tidak logik makan tengahari semalam aku sertakan dengan banana yogurt milk shake. Cara buat dia :- blend ais, yogurt, susu segar dan pisang montel serta sedikit gula dan esen vanila. Blend hancur dan yummy.

Makan tengahari semalam....ikan kerisi goreng, sambal belacan, tauhu masak sambal dan sup mushroom campur jagung muda di tabur bawang goreng...

Sarapan pagi ini penuh warna. Roti sandwich tuna berserat dengan salad ungu dan hijau.






Ok ada yang tanya...kak nani buat carrot jus campur susu ke? Jawapannya...blend carrot. ambil jusnya campurkan susu full cream dan sedikit gula. Tapi kadang-kadang just letak sedikit gula dan ais sahaja.



Kacang kuda rebus dimakan bersama salad dan sos salad.





Tengok Hafiiz...dahlah ponteng...nak suruh mandi amatlah liat....memang dasar lelaki sejati...towel tu sebagai sandiwara je....





Sambil lalu lalang dok mengugut nak mencubit...akhirnya mandi jugak....yang ni baju merah tu sebagai sandiwara sahaja sebab seluar tak pakai lagi. Arisa dah mandi.....biasalah....kan... bak kata pepatah....kera dihutan disusukan anak dirumah mati kelaparan. ada ke patut samakan anak orang dengan kera ish........memang tak patut pepatah tu...patut patahkan jer.


























19 comments:

Peri PiA said...

waaa ade resipi menarik Kak Nani..

srapan itu saya sgt suke tgk! :)

food journal said...

sukenye tgk breakfast akak.Beradunnye akak menyediakan breakfast.Macam susun atur hotel.

Slalu lepas akak sediakan sarapan,pinggan2 tu ada orang gaji basuh atau akak basuh sendiri?Sebab saya tengok lauk akak banyak sungguh.Tak dapat nak bayangkan periuk2 dan pinggan nak dibasuh didapur.

Ape2 pun,saya salute akak.

Lina Rahim said...

oh, nak try jugak salad ungu utk sandwich tapi takut rasa tak sedap..pasni boleh buat

Saed Ramadhan said...

sedap betul tgk hidangan atas meja.. walaupun untuk makan kat rumah. tapi hias macam makan kat hotel.. terbaek..

NenekPenne said...

sri melur usj 17?? tau tau tempat tu.. suka makan roti puri kat situ.....

salehs said...

salam,
kalau ade resipi nasi dagang nani rostam best juga...hehehe

epulafea said...

memang. auntie memang terbaik. *thumb up

Jelly Beku said...

wah sedapnyer.....btw jelly follow yer..hope u dont mind

Hanis Zalikha said...

AMBOIH AMBOIH AMBOIH. Tak tau nak cakap ape dah sebab lapar. Mama sila susukan kera kat Segamat ni sekarang. Kera sumbang.


Sandiwara tuh semua, Hanis yang ajar diorang sejak kecik. Sorry ma.

mamaleen said...

aduh sedapnya..
sronokla anak2 kak nani..
makan2 best sgt

Ieza said...

kalu ada anak bujang memang selalu camni la..mengadap ps x hirau keliling dh..he3

Keluargaku Syurgaku said...

rajinnye kak Nani masak,nampak sedap dan siap hidang ala2 hotel lagi.....

PearlnScarf said...

bestnya menu bfst.... apa pun saya tunggu resepi tosai k nani

l y n n a s h a a r i said...

blh cuba resipi banan yogurt tuwww

Cahaya hidup said...

kak nani...inspire btul tengok kak nani....bestnya....dapat jadi mak cengini...

hatim a.r said...

wuih best betul makan proper begini.kalau jadi mak mertua saya tiap raya balik bukit jelutong pun takpe.eh tiba-tiba tergatal

aeveu said...

salam, just nk bgtau yg sri melur kat usj 17 tu pakai jin.
Dulu Harun Din pernah dtg ke masjid al-falah usj 9, lepastu orang masjid ajak dia minum di kedai tu, and Harun Din kata taknak sbb byk sgt belaan dia. Ada spt monyet2 yg bergayutan dan buang najis kt mknan2 and yang berdiri depan kedai menarik pelanggan untuk dtg.
Wallahu'alam. Lagi pun sri melur tu bukan Islam, dia mmg pure india. harap maklum ye. Just looking out for my fellow muslims :)

Melati Anne said...

di sini tiap-tiap hari makan tosei. dah muak, selalu terkenangkan nasi lemak sambal paru.

hymie jamie said...

salam aunty..please please please banyakkn lg resepi dalam blog ni.sume mcm sedap2 je n mmg sy try n sedap ;) thanx upload resepi n please share banyak2 lagi.suke sangat :)