Tuesday, October 26, 2010

Kesayangan


Ada satu ketika aku memikirkan gembiranya hati bila mata memandang tangan ku yang runcing dihias gelang emas kuning bersepuh emas putih. Biar tak banyak seurat pun jadilah.

Leher teruntai rantai emas berloket permata. Walau bukan berlian intan pun jadilah. Tampak mewah jari manis bersarung cincin emas bertatah berlian.

Perempuan mana tak cair hati mengidamkannya.

Zaman berubah. Itu bukan lagi jadi impianku. Itu bukan lagi jadi keutamaan ku bukan kerana aku tak mampu membeli atau memilikinya.

Cewah lagak gila cakap macam tu. Sebenaqnya aku ada benda-benda tu....yang aku pi jual semua buat apa....sekarang emas dah naik menjulang oi....kalau aku sabaq sket....tunggu la ni baru nak jual....berganda-ganda untung......

Ala dalam hidup ni tak semua benda kita untung...sekali-sekala kena terima hakikat yang ada benda kita rugi.

Sebenarnya dulu....aku jual semua barang kemas tu bukanlah kerana aku dah kering sampai sampai sanggup jual hasil titik peluh aku bertahun tu...bukan...

Oklah kalau dah sengkek sekalipun bukanlah kerana itu aku menjualnya...tetapi kerana bila aku pakai emas-emas tu aku rasa aku nampak tua sangat....bila pakai je nampak tua...bila pakai je nampak tua...so lama-lama malas nak pakai..

Masa tu sungguh rasa beban simpan barang kemas. Bila berjalan, nak tinggal di rumah takut rumah kena pecah masuk...nak selalu bawa dalam handbag dalam takut handbag kena ragut....

Bila aku nak bagi seorang sikit kat anak-anak dara aku depa buat geli-geli tak nak terima. Heee tak nak pakailah macam orang tua....

Tengok tu....masing-masing pun tak tahu nilai emas kan....kalaulah depa tahu yang depa boleh jual emas tu dengan harga berlipat kali ganda pasti depa tak menolak...tapi tak kan nak jual barang pemberian emak depa...

La awat aku membebel panjang berjela ni.....

Aku cuma nak habaq la ni harta idaman aku adalah sebijik kamera DLSR dan sebijik notebook.Tapi dek terkena hasutan Hanis yang beria-ia mendesak aku untuk melupakan DSLR dan menyuruh aku membeli kamera canon S90 (senang...DSLR tu leceh katanya) ...maka impian masih lagi impian....tapi kamera semipro canon S90 tu not bad jugak kan.....

Notebook dapat juga kubeli dengan tekadnya. Kalau tunggu-tunggu kang ke lain pulak halanya duit tu.....

Memang senang banyakla....ada notebook sendiri nih...tak perlulah setiap kali nak menghapdate....kena mengendeng notebook anak-anak....tu yang semangat menghapdate turun naik...panas sejuk....hish.

Ada canon S90.

Ada notebook.
Memang heavenla.




Kesayangan

22 comments:

AMIRA IS MIRA said...

auntie...comellah cter pasal emas..same mcm mama sy. nak bg emas kami sume taknak..sbb da jrg nmpk org pakai emas..huhu...

nolyumar said...

mama hanis zalika, saye ade buat post pasal mama hanis zalika. kalau rajin, view la...

ur soooo gojes!! I adore u so much mama hanis zalika!


http://inilablogaku.blogspot.com/2010/10/bes-kan-dapat-mama-macam-mama-hanis.html

.sweet-ants. said...

Salam kak nani..
xsgka akak pon mnt DSLR.
dptkan 1 sekarang hehee..
nti leh tukar2 pandangan mengenai
hasil gambar yg di ambil
sbb sy pon bari je memiliki DSLR.
tp belum berkesempatan shooting
setakat test power sikit2 je.
bz study :)
apa2 pon mnt harus diteruskan kak

qilarazak said...

hehe. semua orang pon nak beli DsLR je kan nowdays. untuk auntie mmg btul la tu yg hanis ckp. lecehh. ptot la rajin update blog je skrgg :)

Peri PiA said...

saya pon dah kekurangan emas,ehehe

baru menyesal..dulu mak beli gelang ,subang pakai2 hilang :(

kesayangan dah same bile jadi blogger :)

Ieza said...

sama la kita kak nani..ieza pn entah nape dh x minat emas kuning..ada tersimpan jer x berpakai2..
yg ieza suka sekarang emas putih..walaupn x laku dijual..ieza tetap suka..sangat2 cantik kt mata ni..

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

wowie sgt best da ader barangan kesayangan baru :D bole la kerap updet blog hehe

salehs said...

salam..
waahh dah ade gajet baru...ligat la kak nani lepaih ni...hehehe

notebook hp terbaru ke tu.."envy"
fuh..mmg masyukk...

ARNA said...

Dulu bila saya pulangkan emas mak saya, mak saya pesan, kalau org bagi simpan 1 hari nanti akan jadi kenangan. (Mungkin mak nak jadikan pusaka turun temurun hehehe)

l y n n a s h a a r i said...

impian akak dah tercapai tuww ;) dslr mmg leceh sket kak nani kalau 1st time guna..beria2 nak beli..bila dah ada tak terguna pula

l y n n a s h a a r i said...

impian akak dah tercapai tuww ;) dslr mmg leceh sket kak nani kalau 1st time guna..beria2 nak beli..bila dah ada tak terguna pula

.:Fae-Yust:. said...

waahhh... tahniah dah dpt brg kesayangan kak Nani :)

Lin Elier said...

Enjoy takin lots of pics Kak Nani... esp gambaq food!

Arizakiah said...

Wah!!!!memang bebaloi....
Anak pempuan i pun tak nak pakai barang mas...
Walaupun raya.....

Haryani Adrus said...

Btol... Pakai brg kemas mmg nampak tua... Ingatkan saya je yg rs camtu...

Jadi, skrg ni saya cuma pakai seurat nipis rantai dengan loket emas pemberian mak dan ayah saya... Itu pun sebab rantai dok kat leher, bawah tudung. Orang xnampak...

NenekPenne said...

i ada emas kuning which i tak pakai pun tapi just simpan.. yang i pakai cuma gelang kaki... gelang tangan memang langsung laa tak pakai..
then my mum ada kasi i gelang pusaka...mm kalau jual tentu best tapi dia selalu dok tanya i pasal gelang tu..ada lagi or tak..off courselah ada lagi...tak sampai hati nak jual...

tapi i lebih suka emas putih atau platinum

Hanis Azla said...

betullah kak nani, emas dah tak lagi jd pujaan hati kebanyakan orang sekarang ni..

meriahceria said...

sama lah yang disini...mengidam kamera dslr tuh...tp senang ada lappy kalau nak update blog kan akak...tp lately ni mati kutu nak update blog dah...he3

faraulah said...

Kak Nani,

inilah harta utama blogger tegar :D

Eta said...

hahaha pakai emas nampak mcm org tua.. tapi kan bila balik kpg.. bergayut2 org2 kpg pakai emas... rasa cam.. depa nih tak keje pun pakai emaih gayut2... mana la dpt duit byk2 kann.. haha
true enuf.. mmg mahal giler dah emas skang... nak beli pun pk dua tiga kali dulu.. baik beli notebook dari beli emas.. hehehehe..

lily lotus said...

memang terbaiklah tu :)

abas jani said...

good good and good