Sunday, October 24, 2010

Tips Menjaga Otak

Menurut perubatan Islam, makan waktu pagi sangat penting untuk otak. Dengan ertikata lain tidak bersarapan pagi akan merosakkan otak huhu.....ok dari itu marilah kita sama-masa mementing sarapan pagi dari benda benda lain heheh. Ok nak bercerita pasal otak ....banyak perkara yang kita perlu tahu.....

Selain daripada pentingnya sarapan pagi untuk otak...

Otak juga.....


- tidak suka nak tengok najis ....sebab itu adalah benda-benda yang kita dah keluarkan dari badan..kira benda-benda yang tak berguna lagi untuk badan yang boleh menyebab otak memikirkan benda-benda yang tak berguna.

-tidak suka tengok tulisan atas batu nisan....menyebab otak akan memikirkan benda-benda yang tak perlu.

-tidak suka tengok buih...sebab sifatnya yang sementara yang akan menyebabkan segala memori dalam otak akan bersifat sementara juga.

-tidak suka bila kita makan makanan busuk seperti bawang dan petai.

-tidak suka bila kita makan organ dalam binatang kerana organ dalaman binatang mengandungi benda-benda terbuang, toksin dan sisa-sisa darah yang kotor.

- tidak suka kita makan benda-benda masam.

Untuk menjaga otak supaya cerdas dan sihat serta kuat maka harus kita hindarkan segala perkara yang tidak disukai oleh otak......

Banyak juga perkara yang disukai oleh otak harus kita amalkan iaitu.......


- Otak suka melihat atau memandang benda-benda cantik...

- Otak perlukan cukup rehat seperti :-

tidur selama 8 jam.

tidur tanpa bantal atau bantal nipis (iaitu kepala sama paras dengan kaki) kerana untuk cukup rehat otak tidak boleh berada paras yang lebih tinggi dari kaki. Kalau lebih tinggi dari paras kaki otak masih dalam keadaan bekerja.

perlu tidur nyenyak ketika pukul 2 pagi kerana otak memperbaharui sel-selnya waktu itu.

otak suka dia berada dalam keadaan kita sujud kerana ketika sujud dia berada diparas paling bawah. Ini memang paras dimana dia berehat secukupnya.

otak suka bila kita sentiasa berfikir kerana dengan berfikir sel-sel dalam otak akan berhubung antara satu sama lain.Sekiranya dalam satu hari kita malas berfikir atau kurang berfikir 30 ribu sel otak akan mati.




Pagi tadi sarapan, nasi goreng, cucur udang, ayam goreng, salad dan tomato serta minum jus oren campur carrot.....


Walah....sekejap ada sekejap dah losap......

Tang bawang dan potai tu tak dapek den nolong.....saya paling suka makan bawang goreng. Jadi saya akan hiris bawang kemudian tabur dengan tepung gandum, garam ajinomoto dan goreng.



Goreng dengan api perlahan hingga kekuningan.



Angkat dan toskan. Biar seketika supaya rangup baru simpan dalam bekas kedap udara.




Boleh makan dengan apa sahaja...memang sedap....




18 comments:

Fatin Liyana said...

anty tq so much for coming over to my blog ;)

u know what i love about u?
u are a beautiful lady with a brain! suka sngt sebab anty sgt kreatif & pndai cari duit sndri. tak perlu nak susahkan hubby kan :) pndai masak jg.

teruskan usaha anty untuk mnjd ibu yg terbaek di alam ini <3

fatin liyana

kakchik@ella said...

hari tu dah try barli lemon. ni karrot + oren pulak. menarek tu.

Bwg goreng tu boleh tahan lama ke kak?

saperakue said...

ades baru taw otak x suka bawang~~
tp sy suka bawang.. mcm mana nieh... =_=!

nmmy84 said...

adeh aunty...nak buat mak angkat lah hari2 makan sodap ni.hahaha

khairul farhan said...

breakfast yang superb. gila menarik. haha

Arizakiah said...

nani gunakan bawang merah or bawang besar?

momochan said...

kalau bawang goreng tuh xletak ajinomoto bleh tak?still menjadi juga ke?
ohh nasi goreng makan dengan tomato my favourite la.HEHE :P

Sophie Al-yahya said...

aunty..untungnyaaaa anak-anak aunty dpt makan sedap hari2.. =( jelesss...

Oyis said...

ooo br tahu goreng bwg letak tepung gandum. thx for sharing, kak nani!

ishiko said...

ouh... pukul2 kena tdo nyenyak??? tp mse tu baru nk tdo.. hehhee...

tips bwg goreng yg besh!!!

tuan din said...

wah macam nie kalu Bfst... aunty bukak hotel lah...

Mummy Nana said...

Salam... saya linkkan tips otak nie ye kat website 100penulis... thanks..

Ps: wah tahu pun nuat bawang goreng sedap kena letak tepung... thanks again

http://mummynana.blogspot.com/

mierafaziera said...

kak nani, sy mmg impress tgk kak nani prepare food utk family, sy mesti tiruuuu.tapi during weekend je bleh??sbb weekdays sy mmg x masak lauk, sy masak nasi jek, lauk beli...:P

hifazphat said...

akak mcm sy la..suke mkn bawang goreng.. kl sy goreng bawang, mesti pas angkat je trus masuk mulut..oh sggh enak dimakan begitu sahaja ^_^


Dia Calon Suamiku Part 2

Mama said...

Salam Kak Nani, saya minta izin utk copy tips pasal otak dan share untuk kebaikan bersama..Terima kasih.

Miza Yusof said...

whoa! bawang goreng, best :)
suka! boleh cuba macam aunty buat tu. thanks yaa :)

i3na said...

musti anak2 akak sayang kat akak sangat2 sebab akak selalu masak tuk dorang..

tapi semua anak musti sayangkan ibu mereka kan...
hehe..

Diyana said...

slme ni jd silent reader je.ari ni kne gk komen.hehe...akak,mntk izin share ye.nnt dh ada ank,nk msk best2 utk ank.mcm akak :)