Monday, October 25, 2010

Kak nani- Red Velvet Cake


Salam. Alahai..jenuh cari buku resepi tadi...hilang sekejap....yalah...banyak tangan yang nak megangnya. Ok dah jumpa dah....

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih....mula-mula buat topping dulu ya...lepas tu boleh sejukkan dalam peti sejuk sementara menunggu kek disiap kan....

TOPPING


LANGKAH PERTAMA



-250gm cream cheese
-250gm mascarpone

Pukul kedua-duanya sampai kembang. Lepas tu masukkan


- 1 cawan gula icing (brand king) yang telah diayak.....
dan 1 sudu teh esen vanila.

Pukul lagi sampai sebati. Lepas tu masukkan

-300 ml non dairy whipping cream sedikit demi sedikit sama sebati.


Ok dah siap pun topping. Simpan ddalam peti sejuk dan boleh teruskan membuat kek dia pulak..........


LANGKAH KEDUA

240ml susu cair
dicampur dengan 2 sudu teh cuka
(perap selama 10 minit dan campurkan 2 teh pewarna merah)
ketepikan dulu.....


Ayak bahan-bahan ini :-

250 tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu makan cocoa powder

Dah ayak ketepikan dulu juga.....



LANGKAH KETIGA

Bancuhkan dua sudu teh cuka dengan 1 sudu teh soda bikarbonat.
Ketepikan dulu.



LANGKAH TERAKHIR


Pukul sampai kembang:-

150gm butter (saya gunakan butter lurpak)
100gm gula castor
200gm gula perang (brown sugar)
1 sudu teh esen vanila.

Lepas tu masukkan 2 biji telur satu demi satu. Pukul lagi sampai kembang.
Masukkan pula tepung yang dah ayak tadi berselang seli dengan bancuhan susu cair dan pewarna. Last sekali masukkan bancuhan cuka dan soda bikarbonat.

Bakar dalam oven yang dah dipanaskan selama 10 minit. Dengan suhu 160 darjah celcius selama lebih kurang 20 minit.

Angkat, sejukkan dan hias.

29 comments:

♥Azie♥ said...

mana keknyer auntie

PinQib said...

sedapnyer // pinjam antie jd cef sehari leh/

Latest entry di:
Aku dan makanan

ezanoor said...

tq resepi... luv u la kak nani... hehe

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

wowiee sdp nyer kak nanti saya nk pinjam resepi nk buat :D

notti netti said...

uit, cengitu rupanya.

* FieZa * said...

hmm...auntie ni mang pemurah bg resepi i like...next month nak order cake ngn auntiela...boleh ye...

Angah said...

best la akak ni...dah lah cumel pandai masak pulak...:D

N N said...

yeay !
ada resipi.
boleh cuba. heehee :)

Yun Aizun Zulkhaini said...

ahh..tension ...aku mmg buta "cake" ! jelez ngan kak nani..

Lin Elier said...

Saya belom pernah rasa kek red velvet ni.. tp slalu dgr org puji kek ini mmg sedap giler.
Tringat nak cuba something different, asyik2 cheesecake n choc cake... Tapi kek ni rasa apa sbenaqnya? Ada cuka, susu ... combination yg agak lein dr lein...

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

akak.. weekend nie nak try buat.. resepi dah siap beli semua dah...

akak.. kalau pakai timbang timbang convertkan ke sukatan cawan cawan tak leh ke.. saya tiada penimbang,, huhuhuhu

esh said...

kak, saya ambil resepi ye :D

mekasih share...

Elis said...

salam kak nani, tq for the lovely recipe...saya dah buat semalam...sedap sgt n kawan2 suma suka...thanks again

miss said...

salam auntie nani,
erm, nak tanya sket boleh tak?
mana nak dapat mascarpone cheese tu?
puas carik kat giant n tesco...tk jumpe2...

tq

Miz eL said...

salam auntie nani,
saya dah try buat kek tu. tapi tak pakai mascarpone cheese, sbb tak tau nak cari kat mane. tp ramai puji sedap. tq so much ek sbb share resipi.

tq so much. :)

++Kerudung Ungu++ said...

SALAM...

SY PINJAM RESEPI YE...:-)

KALAU XDE MASCARPONE 2 XPE KN?

Eika Azis said...

dah cube! tp wat frosting cream cheese je.. dap!

Eika Azis said...

dah cube! tp wat frosting cream cheese je.. dap!

Noor Azura Ayu said...

Salam auntie, mane nak beli mascarpone cheese ye? Average harga berapa ringgit ye?

uetoAya said...

klu x leh mkn cuka boleh gnti ngan apa eh aunty?

leeyana said...

salam...
aunty nani,klo nk buat dlm bentuk cupcake,anggaran bpe biji yea yg kite leh dapat through this recipe??

Suliana said...

as-salam kak nani,

mana nak cari mascarpone tu ye?

neuroticpeas said...

aunty, sy dh cuba resepi utk buat topping tu.
memula rasa muak tp bile sejukkan dia sedappp gilerrr..
kwn2 pon puji. thanxxx!

munster said...

Thanks!will try!hihi

diana stories said...

dah buat, sangat fluffy dan bila sejuk pun still in good shape...fluffy sangat~~

Suliana said...

kak nani, saya dah try buat.. dan sy nak copy paste resepi kak nani dalam blog saya ye..tq..

Aisya Ibrahim said...

huhu.... sedap nya tengok kek pn nani ni. hari tu ada mesej pn nani utk order tp malangnya pn nani ckp bahan tak cukup. huaaaarrrr..... hope next time boleh lah nak order.



P/s: jom singgah blog saya aisyaibrahim.blogspot.com pulak. :)

aiENn cHAm said...

Saya dah cube ! skang tunggu cake dlm peti sejuk, esokk kite serbuu, hehe

tak sabar nak rase, saya buat pon pakai agak2 je sb rumah tak de penimbang,huu

Thanks aunty nani :)

sue sury said...

Kak tetibe saya kempunan nk makan red velvet.Saya di sabah..bolehkah tempah dan pos?