Sunday, October 31, 2010

Sabar Je Lah

Andai kasturi hilang harum.....
Mawar tak berkuntum
cinta tak bersambung.......

Biar emas setinggi gunung.....
Kan ku peluk rimbun ampun
Rahmat yang Maha Agung.........

Malam baru merangkak. Tidurku tengah sedap-sedap enak. Tadi siang adalah hari yang melelahkan. Tinggi angan-angan. Besar pulak cita-cita. Semua mahu ku buat. Semua mahu kusiapkan dalam sehari. Masa tulah mahu menyiapkan tempahan. Mahu membeli barang. Mahu bayar bil. Masa tulah juga ada date dengan teman istimewaku jam 12.30 di Shang.


Makan buffet lunch di Shang pula sangat mengasyikkan. Asyik makan. Asyik bersembang. Sampai tak sedar keadaan sekeliling. Bercerita tentang menghargai hidup. Tentang menghargai cinta. Tentang menghargai kawan. Tentang menghargai jiran. Tentang menghargai makan. Sedar-sedar jam dah enam petang namun kaki amat berat untuk melangkah. Masa betul-betul mencemburui kami. Wah mengapakah hari ini aku begitu mensasterakan diri aku.



Setibanya dalam kereta, aku cepat-cepat mengambil telefon tangan ku. Walah ada berpuluh panggilan rindu dari suamiku.Kalau orang muda sebut miss kol.




Hilang betul akal ku. Dah cukup tebal ke telinga aku nak menepis segala bedilannya. Dah cukup kebal ke hatiku menelan kata-katanya yang melebihi tajamnya senjata. Bukan setakat sedas dua das. Pasti basah longlai tubuhku di hujani bedilan meriam kejengkelannya.




Tak mengapalah dan memang salah aku. Dosa aku. Tak sampai beberapa jam dah lupa suami. Harap-harap diampun.



Tiba-tiba suara Liana mengejutkan aku, Imran, Hafiiz dan Alisya.



Kami pun bangun dan bersiap-siap. Imran menanyakan bateri camera S90 canonku.



Mama dah caj bateri camera?



Dah...jawabku.



Tak palah Im caj.

Mama dah caj la.



Tak pa...takut tak cukup.



Jam menunjukkan pukul 5.00. Kami sudah selesai bersiap. Aku memastikan semua benda-benda penting dah kumasukkan dalam tas tanganku. Telefon, kamera dan passport aku, passport anak-anak ku.



Aku hanya sempat mencapai kasut tumit tinggi yang paling selesa yang sering ku pakai bila berjalan sakan di pusat membeli belah sekitar Kuala Lumpur. Dah berminggu aku merancang untuk membeli sepasang kasut snickers untuk ku pakai berjalan ke Singapura nanti. Namun disebabkan masa sungguh mencemburui aku maka aku langsung tak sempat beli walau disaat akhir.(Mengapa hari ini aku berjiwa sastera).



Perjalanan Ke LCCT memakan masa lebih kurang 35 minit. Ketika hampir sampai ke destinasi kami, tiba-tiba berderau rasa hati bila pantas ingatan ku kembali kepada bateri camera yang Imran ambil dari kameraku untuk dicaj sekali lagi.



Imran, Imran ambil tak bateri camera tadi?




Tak.



Jawaban yang sungguh tidak bertimbangrasa.




Kalau tak kerana aku ni seorang yang sangat penyabar...memang dah den cokek-cokek budak ni.



Maka hari baru bermula...tetapi mood ku sudah tiada.



Sepanjang pengembaraan kami ke Singapura... aku langsung tiada mood untuk bergambar menggunakan fon dek kerana CANON s90 baru kesayangan ku tiada berbateri. Aku cuba singgah kedai camera dan bertanyakan harga bateri kameraku. 75 hengget...memanglah aku tak hengen.

Itulah hari bermula dengan mood yang tidak baik.Maka hari hampir tamat baru mood datang balik.




Ada ikan ke tu......











para pengembara tegar......


Kami di Marina Bay......










Kami semua di arab street...kampung glam....



Makan sup tulang kaler merah menyala. Perut agak gerun arr.....nak terima kaler gila merah. Di Army Market, Beach Road.

Naik MRT adalah kegilaan Hafiiz sebab tu dia tiada di dalam gambar. Dia melenggok-lenggok ikut MRT melenggang.

Murtabak Kambing lapan hengget di restoran zam-zam....arab streeet.Ranggup dan habis licin kami baham.

20 comments:

kakchik@ella said...

Wah kak .. byk ke sopink? Hehe ..

Ieza said...

bahasa sastera kak nani..lagi best dibaca..teruskan bersastera...

aNIe said...

Nani... takde camera Canon tu pun gambar cantik2... Bilalah orang tu dah terbang ke Singapore...

Dong, Dia & Azra said...

Haha! Jawapan Imran tu memang cam jawapan tak bersalah.

Saed Ramadhan said...

both sup tulang merah & murtabak singapore wajib rasa bila datang singpore..terbaek

Mat Gebu said...

salam puan...
Waahh bessnya murtabak restoran zam-zam, memang femes dari dulu2..

Sheida said...

welkam to spore kak nani...shud hv email me ur coming.would love to bring u around town! hv a good stay here!

kzai said...

salam nani..patutlah lama x bersiaran..dh smpai ke kota singa rupanye..mesti byk shopping...suka baca celoteh nani..

nursalamah said...

kenapa tak bilang nak ketempat saya? boleh saya jumpa dan bergambar :)
selalu ke kesini?

PINATBATE said...

salam kenal..
gambar yg ada ni pun dah menunjukkan rasa ceria..

Mamasya said...

Salam K.Nani

Seronok keluarga k.Nani cuti2 S'pore....semua ceria.
Sup tulang merah tu...merah sungguh...

Jelly Beku said...

CONTEST JELLY BEKU IS ON!!!! Meh ar join :)

Melati Anne said...

sup tulang tu memang terbaik ;)

razucute said...

wah best cuti2 dah lama tak bercuti...

Filla ~ Kasihs said...

wawawawahhhh..bestnye gi S'pore.. lama giler dah saya tak gi sana.. enjoy your trip kak nani ;)

Mak Su said...

harap2 mood switch ya :)

Zullism said...

Murtabak kmbing...mmmm cam sedap jer

jaytea abdul said...

hye auntie :D

drop by to share something.



http://ourprideourproud.blogspot.com/2010/11/pendermaan-organ-remaja-jom-bertindak.html

Zareene Saifuddin said...

wah kak nani.. sronoknyer pi Spore.. P Marina Bay Sands x? last Sept zareene pi jugak.. tp x dapat p Esplanade & Marina Bay Sands.. due to F1 :( Kg. Glam pon x sempat pi ari tu..

Suri Permata said...

Salam perkenalan kak nani. Minta izin link blog kak nani di blog saya :-) Bestnya jalan2 di kota Singa!