Tuesday, October 19, 2010

Tips Bagaimana Menggembirakan Hati Anak-Anak

Banyak orang tak kisah nak celebrate besday anak-anak dengan mengadakan party hari jadi untuk mereka. Mereka rasa lebih baik beli hadiah dan kek atau bawa anak-anak keluar makan.

Bagi diri saya pula, saya selalu mengatakan pada anak-anak saya, hadiah dari mama, mama buat party untuk you all.

Memanglah meletihkan. Kalau anak tu seorang dua mungkin tak terasa kot. Tapi kalau macam anak saya yang dalam satu tahun ada enam kali kena celebrate so boleh patah pinggang....

Tapi demi anak-anak tersayang saya rasa bersemangat untuk berpenat lelah asalkan dapat mengadakan hadiah hari jadi yang paling bermakna dan pasti menjadi satu kenangan yang paling menggembirakan buat mereka.


Menu yang saya sediakan untuk party hari jadi Hanis dan Alisya kali agak simple....fries, nugget, sausages, strawberry moist choc kek, mee hailam, bihun siam, spaghetti, sweet corn, nasi himpit kuah kacang, triffle, sandwiches, popia goreng, aiskrim malaysia perisa epal, buah anggur dan cup cake.

Dah bertahun saya tak buat cup cake. Hafiiz nak sangat belajar buat so saya hanya beritahu bahan dan cara-caranya sambil dia yang menyukat semua bahan dan menyiapkannya.

Air minuman juga dibancuh dan disediakan oleh Hafiiz. Begitu juga dengan sandwiches dan sausages. Yummy-yummy pandai Hafiiz ....Alhamdulillah tak dalah rasa penat sangat kerana banyak dibantu oleh Hafiiz dan Imran.







Makan-makan.........




Minum-minum




Duduk-duduk

Baju oren siabang Arissa budak demok






Semua excited tengok kek i.......
Amboi gossip girl

Ok second round....





Main-main

BFF Hanis yang datang sebelah malam...


Hadiah-hadiah dari tetamulah yang membuat anak-anak excited....sungguh!

door gift....beruang spa (spounge untuk gosok badan),lollipop besar dan rocky strawberrry



Makanan untuk party budak-budak...


bayangkan betapa kecilnya Alisya berbanding rakan-rakan sebaya...sabar Alisya...




Cup Cake Hafiiz



Mak Arissa kata kakak dia Nadira (baju biru) masa kecil sebijik muka Arissa
So Arissa bila besar pun akan demok macam ni.....






Budak demok dan emaknya......


dulu buat besday party masa Hanis kecik tak ada budak lelaki datang......

Apa da.....makan sorang-sorang....











Seronoknya depa bila Keknis organise games......

Set meja untuk kawan-kawan Hanis yang datang sebelah malam.


Sempat i menjamah hidangan oleh jiran depan rumah yang buat open house........berselera sungguh dengan asam pedas dan sambal udang petai....balik dapat berkat lagi...alhamdulillah.


Tak sempat nak ambek gambar aiskrim malaysia sebelah siang dah licin......nasib baek ada sket dalam freezer untuk kawan-kawan Hanis....















































































11 comments:

Peri PiA said...

hadiah tak ternilai dari ibu

xiQaLuchaS said...

aunty..i love the way you set up things to be perfect..i just love to see how you served your childrens when it's meal time..and plus, i really wanna try your moist cake..hehe

ChemiEma said...

superb!bertuah anak2 mama nani...

mizzura said...

eeee...dalam banyak2 gambar auntie letak..asal ada gambar kek strawberri jer saya akan tenung lama2 ...sedappp betullahhh....

kakchik@ella said...

Kak, ada a few things nk komen :

1) Mekaceh sbb bekalkan ela cupcake yg kiut dn sedap. ada kaler merah dn kuning. Ela bedal sekali 4 kak. Hehe
2) Bihun goreng dn kuah kcg pun sodap. Hehe ..
3) Dtg lmbt so tk sempat nk tgk diorg tiup lilin. Choc kek pun melepas kak. Hehe2 ..
4) Kakak dn adik akak cam akak jgak. very frenly n peramah.
5) thnks for inviting me ye kak. Hehe ..

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

Aunty jadi party planner terbaik ah..makanan semua nampak sedap..nak gak...

♥Azie♥ said...

kalau dorang hepy kita lagi hepy kan auntie

Ilhamny.com said...

nak tanya, brp lama, means dr kul brp untie stat buat + masak suma makanan2 tu..kagum tul sy tgk.. mmg tabik habis dkt untie...

fawwaznuha said...

kagum sungguh org yg larat masak byk2 sorg2..hmm sy cpat letihla klu masak cenggini byk..huu

jie musa said...

Salam Kak nani,
Can u give me tips on arrangging Bday party. I have 5 boys. 3 of them lahie bulan 12. So we always buat bday celeb on Dec for all boys. Cuma beli cake jer on the day of thier bday to celebrate dgn family.

Saya lihat akak decorate so nicely and food dia very nice.

Bagi la tips kak

Umi jie

http://azitamusa.blogspot.com

i3na said...

waaaa sonoknye bebudak tuh..
sambut happy birthday.

betul akak penghargaan sebegini mmg perlu tuk anak2.. bukan selalu sebab setahun sekali jer..