Monday, April 5, 2010

YUMMMYYYYY!!!!!







RESEPI CREAM PUFF



Bahan-bahannya :-


(A)


250 butter
500ml air
secubit garam
secubit gula


(B)


330 gm tepung rose (beli dikedai menjual bahan2 membuat kek)
1/2 tsp baking powder (ayak sekali dengan tepung)



(C)


8 biji telur grade A.


Cara-caranya :


Masak bahan (A) hingga mendidih.
Masukkan kesemua bahan (B), gaul cepat-cepat dan tutup api.
Kacau sehingga rata dan lembut.
Sejukkan adunan.
Bila dah sejuk masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul menggunakan hand mixer.
Masukkan kedalam piping bag yang telah diletak nozel (nozel boleh dibeli di kedai menjual bahan-bahan membuat kek)
Paipkan di atas dulang pembakar
Bakar selama 20 minit dengan suhu 160 darjah celsius.




Krim Custard


200gm gula (manis ikut kesukaan)
500 ml susu segar
100 gm susu tepung
4 biji telur (gred A)
80gm tepung jagung (likat mengikut kesukaan)
30gm mentega
secubit garam


Cara membuatnya :


Pukul telur
Masukkan kedalam bahan lain dan masak hingga pekat.
Masukkan tepung jagung yg di bancuh dengan sedikit air.
Apabila pekat masukkan mentega.
Kacau dan tutup api.
Sejukkan semalaman sebelum digunakan.

23 comments:

Zareda Norman said...

kak nani

mudahnya.. tapi harap harap zar diberi kekuatan mental dan fizikal.. ehheh.. thanks for sharing kak

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

thanks aunty..
t balik umah nk try wat jgk la..
pulun 1 family wat cream puff neh..

farhana said...

Kecur air liur tgk....

thezaila said...

saya pasti akan cuba resipi ini..
thanks auntie for the knowledge sharing.. sharing is caring.. =)

oewyn said...

wahh sedap2
bile la nk buat ni kn.
thx sis share this resepi.
love u

nurarinab said...

mcm senangnya tp i'm failed kalo buat2 kek ni kak..tangan tak cukup lembut lg kot..even buat pkai kotak cmpur air n bakar pn x jd jgk..mslh btul..

Bai said...

auntie...saya buat tapi jd cekodok..hahaha..tenkiu..nanti try yang auntienya resepi

cikezza said...

aunty..nmpk mcm snang je..tp kalau sy buat xtau la jd pe kang..tp nk try gak la..

Ms. Cleopatra said...

Nani

I tak yah lah salin recipe, if I wanna, I give you a call je lah .. hehehee...

NUR AIN ZULAIKHA said...

auntie, lau saye nak buat doh je n xletak cream tu okey xrase nyer?sbb saye xmkn cream..he3!

ape yg bley diletak tuk mengantikan cream?? sosej ke?? aiskrim mungkin??

D'lla said...

wahhh..sedappnnyaa..terliur lak kt ofis ni..thanks for da tips :)

Fizlynn said...

Thanks for the recipe...lepas ni harus cuba buat! :D

Mad Maureen said...

wow, looks yummy!! gonna try to make it during the holidays.. thanks Mdm Nani.. ;)

ferienza hezra fara said...

baru je buat last 2 week
senang kan...
=)

aqish badree said...

thank u aunty!
nti nk try wat..
triffle aunty pon sye da try wat.. mmg umph! whole fmily berebut..
=)
thx again 4 d recipes aunty!

Foxy Farah said...

thank you aunty for the recipe, nanti farah nak cuba buat :)

Vava.Voom said...

yang ni lagi mcm senang je.. aritu ada buat.. tapi barang dia sgt sgt banyak.. okay~ nnt nak try buat resepi auntie plak..thanks auntiee~

Steward said...

Wa, bestnya resepi ni.. thanks...

wawa said...

thanx 4 sharing aunty..hari 2 sy ade try resipi egg tart yg aunty post..semue kate sedap :)

EcHa-aiShah-HeLicoNia ^-^ said...

kalu gantikan susu tepung dengan susu cair bleh x???n guna tepung kastard untuk gantikan tepung jagung??

nisarosli said...

auntie, resepi ni hasilkan brpa byk krim puff ye??

JULYA said...

salam auntie, julya da try da buat. tapi maybe x se'perfect' auntie lg. hehe. julya bagi ofismate makan masa last day kerja. semua suka. tapi julya campur2 inti. custard x cukup. so julya letak whipped cream. tq auntie for the receipe

Izz Latif said...

~wow~
r these puffs made by u??
Izz sgt2 suka cream puff!!
(^^)
baru terjumpa blog ni dari Cik Epal....
huhu

http://izzlatif.blogspot.com/2011/04/izz-latif-menternak-lemak.html