Monday, April 19, 2010

Dalam Hati Ada Taman. Tetapi Tidak Cukup Dijagai.

Dalam hati ada taman. Tapi taman cuma sebentar indahnya. Kalau tak berbaja, tak bersiram maka rumput rampai tumbuh meliar. Bunga-bunga hilang serinya. Kering dan layu. Unggas tak sudi bersiul lagi.

Biar sibuk. Biar bersilat. Tapi taman harus dijagai. Tanpa hati yang tulus. Yang ikhlas menyayangi.Maka masa berlalu. Taman pun semakin lesu.Dan keindahanya semakin kaku.

Taman harus dicintai.Dibelai dan di cemburui. Kalau sekadar berkata sayang. Buktikanlah. Cinta dan sayang perlukan bukti.Perlu direliasasi. Jangan cuma pada janji. Jangan hanya waktu memulai.

































15 comments:

ZAFIRAH HANIS said...

auntie, besides my mum, u're my idol.. suma advice auntie saya akan igt utk bekalan menjadi seorang isteri dan ibu kelak. insyallah.. happy dpt jumpe ur blog.. saya doa yg terbaik utk auntie.. :)

Ain said...

yeay..saya org 1st komen..kut?? your writings are so meaningful...(meh le tgk taman saya yang tak serupa taman)

Khadijah Zek said...

lawa sangat taman aunty...

MeL MikaiL said...

cantiknya garden kat umah auntie. nnti kalau saya da ada rumah sendiri teringin nak tanam mcm2 pokok bunga mcm auntie. last time masa saya collect kuih raya ngan auntie ur house still renovation lagi kan..

~♥ iella ♥~ said...

cantik taman...saya tak pandai pun nk menghias taman secantik tuee....

eynda said...

Eynda suka sangat konsep garden macam ni....memang berangan nak buat kat rumah baru macam ni...paling eynda teringin nak ada kat garden eynda ialah bunga kemboja...walaupun hubby cakap macam kat kubur, tapi eynda tenang tengok bunga kemboja especially yg kaler putih :-)

JuNe said...

wow...lepas baca blog hanis mesti baca blog akak...mcm xbest aje panggil aunty...sebab akak nampak sangat usia muda...hehehehe cantek laman rumah akak..hehehe secantik tuan empunya....

JuNe said...

sangat kagum dengan perwatakan diri akak...

http://juneryanpunyer.blogspot.com

A.I said...

tenanggggg je. takyah gi carik taman jejauh. kt umah sendiri pon ada. best...

mamashasha said...

damai je rase bila dok kat taman akak ni.....

aNIe said...

Nani...cantik sungguh gambar2 bunga tersebut...pandai camerawoman kita ni...

.sweet-ants. said...

ni pnjagaan rapi ni mcm kat kedai jual bunga...

mohamad "biost" said...

Salam.. Very nice lanscape..
Nani.. actually this is the 1st time saya nak memberi skit komen setelah sekian lama saya membaca dari jauh blog u..but actually bukan komen pun.. just for sharing.Kalau berkesempatan silalah berkunjung ke halaman saya untuk berkongsi tips dan produk-produk penjagaan tanah dan tanaman yang saya usahakan..BAJA BIO INDAH (BIOST). Kalau ada sebarang kemusykilan atau pertanyaan mengenai tanaman atau bidang yg berkaitan boleh communicate di halaman atau email.
http://mohamad.azoddin.blogspot.com

budleee said...

mak saya pun suka berkebun..

dia sangat sayang dengan pondok orkednya..

wangi jer halaman rumah dgn bau orked dan bunga2 lain

KR said...

cantiknya kebun.. mcm mane akak ni sempat jaga taman, sempat buat kuih, kek biskut, semat kemas rumah.. haihs.. tak terikut..