Bila kat rumah tinggal Alisya dan Hafiiz dan suami terchenta maka semangat nak masak nasi campur pun bercampur baur. Si kurus keding susah nak makan tu....kalau nasik...nasik....ni malammmmmmmmmm sket. So jadi mak ni kenalah kretip kan...
Makanya mood masak nasi beralih arah kepada masakan ala-ala barat. Dah tak tahu nak fikir apa...kentang pun kentanglah...
Tak tahu nak bagi nama apa resepi ni...kentang sumbat kot....tapi memang yummy-yummy...
Gambar tak berapa jelas sebab guna henpon jer....
Bahan-bahan :
Nak lebih kretip mak cipta resepi men humban jer apa yang sodap dimakan.
Kentang 6 biji
telur sebiji
whipping cream untuk masakan 1 cawan
ricota cheese 1 susu makan
mozzarella cheese ikut suka.
lada sulah.
Cara-caranya :
Rebus kentang hingga empuk. Potong dua. Korek isi tinggalkan bahagian luar membentuk bentuk mangkuk.
Isi kentang tadi blend dengan telur whipping cream, ricota cheese.
Isikan kentang yang bentuk mangkuk dan taburkan diatasnya parutan cheese mozzarella. Bakar pada suhu 160 darjah celcius hingga kekuningan.
44 comments:
harus dicoba neh..rasa cam penah tgk je kentang sumbat nih
AUNTY, YUYU MAKAN BANYAK, SELALU BADAN TAK NAIK.. UNDERWEIGHT NI.. ADA TIPS???
Nas pernah buat ni..hehe 1st time buat sampai hangit bakar...kali ke-2 baru jadi..
Nas pernah buat ni..hehe 1st time buat sampai hangit bakar...kali ke-2 baru jadi..
mak nani mmg kretip....
opppss...lupe nk tanya...kentang tu blh mkn ngan kulit2 sekali ke mak nani?
wohhhhh... fie pnah buat camni, tp x sama sangt cam aunty punya
nice la..sesuatu yang baru bagi saya..
bestnya ada mak kretip camni. hihi ..
another simple resepi yg harus di cuba.. tq
congrats sebab tengahari semalam blog untie masuk WHI..
masa tu saya kat ofis tapi sebab tengahari diorang bukak tv, saya terdengar..
walaupon suara slow sangat tapi sebab terdengar nani rostam, terus saya berlari g tv.. hehe..
Cuba Auntie bawa anak2 makan "Home Made' young taufu di Restoran D'Sara Seafood. Di Subang Bistari.. buka malam sahaja... ada Cina Muslim berniaga... Wantan Mee dia juga sedap...
lagi satu pernah makan Western dekat Kota Damansara? Yg dekat Rumah tu... dia convert rumah dia jadi Old School restoran... Western dia First Class.. tak ingat nama Owner.. mmg ramai org pergi...
ya Allah..lapaqnya rasa..kentang kalo dah mixed dgn cheese harus sedap gila..
aunty, ubi kentang tu direbus dengan kulit sekali ke x?
Oh kentang goreng cenggitu ngn garam pum sedappp.. inikan pula letak cheese bagai...
salam puan nani
nak minta tips
1) macam mana hias rumah dgn begitu vogue dgn budget yg tersangat ceput.dan gunakan apa yg ada kat rumah je. :( saya jeles sangat tengok rumah puan dgn garden yg sunguh va va boom.suami susah nak hulur duit.
2) dgn budget yg ceput, mcm mana nak makan hebat2.anak sorang suka mkn , yg lain mau ni..tapi bila dibuat, takde liur dorang nak makan.apa lagi suami.akhirnya isteri gemuk gedempul habiskan makanan dari sia sia.
3) dulu selalu juga kite baca puan buat aiskrim malaysia, tak jual lagi ker?
puan nani sumber inspirasi. ;)
saya suka giler kentang..=)
ahhh geramnyer..grrr..macamanalah boleh tak tahu BLOG NANIROSTAM ni masuk TV..arrgghh tensen mak !
terasa diri ini tak berapa nak cerdik bila tak penah ambik pot beli benda2 camni..hehee (whipping cream,ricota cheese,mozzarella cheese)..
kak nani, nanti bleh tak bgtau apa2perkakas yg perlu ada untuk membuat kek..wah gitewww (memalukan diri sendiri betullah aku nih) cayanggg kak nani..
kakak, kalau bakar dalam microwave ada boleh ke...baru nak try2 ni..huhu
wahh nk buatlah baru mlm tadi cik abe beli kentang byk²..tq for sharing kak ;)
Salam.ok kentang boleh bakar di microvawe ikut macam nak bakar kek atau biskut.
Kentang haru direbus dengan kulit kerana kulit tu nanti nak guna sebagai mangkuk.
kalau kulit tu garing mungkin boleh makan tetapi saya kopek dan makan.
Bagus kalau kurus walau kuat makan. Masalah Alisya kurus sebab tak kuat makan. Yang penting kurus badan sihat. Kalau kurang makan sangat takut antibodi tak kuat.
Sesiapa yang kurus sebelum kahwin, mungkin badan akan naik selepas kahwin.
Berkenaan budget menghias rumah..kena sabar. Dulu rumah saya tak semenggah.Saya kumpul duit sket-sket. Then rancang macam buat kolam ikan tu kos sangat minimal. Beli barang pun sama. Bila nampak yang murah beli satu-satu dan tak sekaligus.
takutnya aunty cakap yang kurus sebelum kawin mungkin badan jadi naik..huaaa..xnak..huhu
suka tgk resepi kak nani...ade2 yg menyelera kan.....
salam..
kak nanie..lokks so tempting laa..kalo nak letak daging kisar boleh x? mcm yummy jer.. whipping cream boleh ganti fresh milk boleh tak?
akak sangat kreatif ok.. suka!! hee~
ibu saya juga suke memasak dan cipta resipi sendiri.. errr and ibu saya suka baca blog ini.. hee~
oooo....begitu...
nak cuba tapi takde microwave..sukernyer ubi !!!
ok aunty, thanks..
mami!! sedap!
eheh baru last week buat tp x bubuh plak whipped cream. just terus bubuh cheese aje, tu pon belasah mozarella je sbb tu je yg ada stok. nnt leh cuba lg. btw, saya buat 2 topping optional utk mkn bersama2 kentang ni - satu tu tuna hancur campur mayonaise (mcm buat tuna sandwich punya isi tu), satu lg udang buang kulit yg celur dlm air panas pastu gauk dgn sweet chili sauce and mayo. ni tgk kat kedai2 deli di sini slalu buat. cuba la, mana tahu alisya nyangkut :D
hi aunty nani..salam...mcm sodap je resepi baru ni..kretip la aunty ye..mmg istri n ibu sejati ni.hihi.anyway saya ni new blogger.arap2 sudila bri tunjuk ajar ye..salam ziarah dr azie suhaimi :)
alamak, makanan ni untuk si kurus keding saja ke? saya tak boleh tumpang la, hehehe
a'kum...
1st time smpai sini..
dari tadi saya baca entri2 dr thn 2008.. brulps khatam... suka aca part kelahiran hanis zalikhi tu. kalo la pd thn 2008 dh mula blog, msti dh lama smpai sini.. byk jugak pnduan y bagus2 disini..
dan auntie sgt2 cantik!! pttla hanis tu cun sgt2.
sedap nye kek ni............nyum nyum..hehe
cepatlah kak nani ..apa N3 terbaru? Menanti dengan penoh pengharapan nih..hehee
saya pun menanti-nanti en3 baru dari aunty..hehe
bestnye..betol kak, org perempuan ni kena kreatif bile memsak, kalo x nanti jemu suami n anak2 nk makan, kita sndiri yg masak pun jd mati akal kan?hehehe
saya selalu mengikuti blog kak nani..dan paling saya kagum ttg kehebatan kak nani mendidik anak2, pandai memasak serta memahami jiwa dan perasaan anak2,saling menghormati dan menghargai orang lain..kak nani doakan saya agar menjadi seorang Ibu yang bekerjaya dan cemerlang ke atas diri anak saya Nur Fatihah..Amin..luahan ku...
nak beli pinggan cam kak nanilah..pinggan warna putih ,bila hidang nampak cam kat hotel ..letak plak salad & tomato kat sebelah makanan tuh..kelazz uuu..
kak nani ada pinggan putih lebih2 tu paslah kat sini..kahkahh
mana nak beli colagen yg akak pakai tu eh? dh bpe lama pakai br nmpa kesan ya kak? nak try ler..
Nice blog! 1st time lawat blog akak nih trus jatuh cinta.. Kentang Sumbat 'kot' (hehe) sgt menarik & menyelerakan.. akan cuba di rumah!
suka blog u...mnarik...orgnya pun debom...hihi
uuuish..kentang pun kentang lah...semuanya nampak sedap...
Post a Comment