Tuesday, January 4, 2011

Resepi Homemade Sushi.

Assalamualaikum.

Ok dah bagi orang terliuq tengok sushi tu...kenalah bagi sekali resepi dia.

Ya tuan puan...buat sushi ni senang sangat-sangat. Sambil tidoq pun boleh buat. Yalah macam masak nasik baysa tu...tapi kenalah beli beras untuk buat sushi. Pi Jaya Jusco...charik beras untuk buat sushi. Kalau dah tak daq sangat beli beras caltrose tu pun buleh...eh betul ke ejaan caltrose.Hah buleh la tu janji bunyi serupa.

Ok sukatan dia, 1 cawan beras dua cawan air. Beras sushi tak yah basuh. Masuk periuk teruih boh ayaq then tanak macam tanak nasi baysa.

Dah tu bancuh dalam cawan 2 sudu makan cuka, 1 sudu teh garam, 1 sudu teh gula. Kacau ligat. Dah siap masukkan dalam nasi yang dah nak kering tadi. Dah masak angkat.

Sediakan sehelai seaweed dan bubuh nasi rata-rata atas dia then gulung. Dah jadi roll, then potong dengan pisau tajam then bubuh tuna yang dah dicampuq dengan mayonis atau fillet ketam..ikut suka hangpa.....

Nak makan bohla kicap jepun dan wasabi.

Lauk yang lain-lain tu macam kacang buncis dan cendawan saya tumeh macam nak buat lauk makan nasi baysa.

Timun jepun dan jeruk lobak putih just potong tipih-tipih macam baysa.

Ikan Tempura tu sebenaqnya saya guna resepi fish and chip saya. Tapi sebab saya yang masak bukan Imran maka nampaklah cun sket pada Imran punya. (Imran!!! masak jangan tingal-tinggal).


Selamat masak....dah jadi bagi tau....tak jadi coba lagi.....heh.

15 comments:

A.S.T.I.N.A said...

Baiklah Mdn=m Gojes! akan saya cuba... beli.. herherher

aNIe said...

Heheh... nani ni macam adik akak si Sya tu... rajin benor buat sushi... tapi kalau akak ni bebudak tak minat.. diorang nak nasik jugak...

Cik Puan Nurul said...

wajib terai nihhhhh...nampak mudahh aje kalo dak imran tu bleh buat takkan den takleh buat kannn..muaheheheheh

shiori_LA said...

memang nostalgia bila baca pasal tengok wayang atas rumput tuh.....hmm...teringat saya pun pernah berada di situasi yang sama....cuma yang saya ingat..saya suka lagu2 nona asiah hihihi.....

Fie said...

akhirnya... hehehehe,dapat gak resepi..!!!!

O'gosh said...

TQ sebab bagi idea tuk resepi weekend ni..sure meletups punya sebab saya gila sushi...

shi3la said...

kalo akak bgtau dgn cara bergambarr lagiiiii cepat pahamm..hikss..

makaseh berkongsii..

errr boleh panggil kak ker nehh.. ker puan nehh..hehe

NaniRostam said...

Salam.Minte maapla yer........dah terlajak masuk perut hehe..tak sempat tangkap gambar.

Masa buat tu memang sibuk giler kot..

tak pa...buat jer..bayang-bayangkan lah macam mana sushi tu terjadi...

{ finieViolet} said...

terus rindu kat Nagano..tmpt keje dulu...lahaiiii...

nas said...

amboi k.nani versi utaqa no..tu yg cek suka tu..takpa nanti cek cuba cek habaq noo.. :)

food journal said...

owh patut la nasi sy masak lembik semacamm..rupanya xyah bilas...lps ni leh cuba..terima kasih k.nani.

cik suka senyum said...

salam aunty...terima kasih 4 da resepi..:):):)

ishamizu said...

Salam kak Nani, TQ for sharing the sushi's recipe. Nanti bila2 bley cuba. hehe.

ishamizu said...

Salam kak Nani, TQ for sharing the sushi's recipe! Nanti bila2 bley la sy cuba. hehe.

Time Traveller said...

Assalamualaikum dan salam kenal.. thanks kongsi cara2 nak buat sushi ni.. :D