Friday, January 14, 2011

Riwayat Aku

Assalamualaikum......

Yeay....dah beli peti sejuk baru. Lega rasa. Kalau tak memang bingung aku heh. Habis semua barang-barang rosak sementara nak tunggu peti sejuk dibaiki. Lagipun peti sejuk panasonic yang lama dah masuk kali ke empatlah membaikinya....asyik nak jahanam kan duit mak jer...

Ehh tak leh salah peti sejuk tu jugak...dah kau sumbat dengan segala mentega, krim, cheese, mascarpone, kek chocklat..kek velvet..triffle...mana sompek aku bernafas....jahanamlah.

Itu risiko berniaga. Bukan setakat beli tepung gula coklat..bancuh-bancuh siap then senang lenang goyang kaki kaut untung....idak ler gamaknya.

Meh lah sini mak nak fahamkan....mekanisma berniaga homed ni.

Satu homed ni harus dianggap sebagai hanmed. Tak guna mesin. Dan tak ada bahan pengawet dan sebagainya...seharusnya dia istimewa kerana tidak mudah di dapati dibanyak tempat dan yang paling penting dia dibuat oleh orang islam.

Ceciter...ceciter...

Meh mak citer sket pasei 'Aku Sebijik STROBERI MOIST CHOC KEK, Nanirostam' yang beratnya 2 kg.

Minyak kereta membeli bahan - rm4.00 (ini kena pergi setiap kali buat kerana ada jer bahan akan habis termasuk stroberi yg kena beli setiap kali)
Susu cair 1/2 tin - 1.50
Susu segar dutchlady rm2.00
gula icing - 30 sen
susu pekat manis 1 tin 2.50
gula 2 cawan - 50sen-lebih kurang atau sila kira untuk saya
tepung 2 cawan - 50sen
cocoa powder 3 cawan rm3.00
cooking choc - rm2.00
stroberi pes - 3.00
stroberi hias - rm2.00
import vanila essence - 30 sen
telur gred A- 90sen
baking powder - 20 sen
soda bikarbonat -20 sen
butter - rm4.00
papan kek/kotak kek -rm1.50
gas/eletrik - dari bancuh sampai masak 50 minit - rm1.00
bahan-bahan hiasan (tulisan atau sugas paste) -rm2.00
sabun mencuci bekas membuat kek- 50 sen
sabun pencuci lantai/dapur -50 sen
kegunaan air mencuci 50sen.
Kerosakan dapur,petisejuk, oven dan barang-barang membuat kek - rm1.00
Tenaga dan masa dari saat membeli bahan sehingga siap mencuci bersih barang-barang buat kek dan dapur ambil masa 4 jam (maka upah untuk 4 jam - rm20)

Delivery saya caj: shah alam rm10 termasuk minyak, masa dan tenaga.

Lebih kurang itulah modal untuk sebijik kek nanirostam yang selama dua tahun berharga rm60. Baru dua minggu lepas naik kan kepada rm70.

43 comments:

A.S.T.I.N.A said...

(O.O) tekun membaca penjelasan kenaikan harga barang....

y u y u Z u l a i k h a said...

hehehe.. siap list semua cas nye ^^

mesti sedap ni.. nak cuba laaa :)

oxaloacetate89 said...

salam.makcik cantik orangnye!cantik dn keibuan!seyesly*
truskan berjuang dlm bdg perniagaan ye?next time saye nk tempah kek strawberry dgn makcik lah..mcm sodap je.take care =)

cik nani said...

xpe mahal asalkan mmg terjamin sedap mcm kek puan nani rostam ni..hehe~

kakchik@ella said...

Barang skrg mahal la kak. Untung meniaga pun skrg ni sikit sgt, kan.

Ilhamny.com said...

bg saya rm70 pun still murah unty jual..kwn2 saya jual suma rm100 ke atas..

QASEEH HATIKU QASEEH said...

salam..
sy phm k.nani nya prob..
psl sy pn bisnes homed pnya..
urg2 kta selalu be kra klu urg2 sndiri nak bisnes..tp klu beli dgn urg c... or yg dkt kedai2 tu..or kilang homed (x trjamin kesucian n kemurnian nya) x plk urg2 kta nie be kra..selalu nya dia urg nie pkir bhn2 bt kek or pa2 la bhn2 bisnes tu..dia urg just pkir kos bhn2 mentah..x pikir kos slps bhn tu d proses..n kos operasi len spt minyak keta, parking,masa n tenaga urg yg bt tu..jd sy amat2 memahami prob2 mcm nie..mintak maaf kpd sapa2 yg trasa..sy just brkongsi feeling..x brmaksud nak mnjadi batu api..:)

Mat Gebu said...

Hmm...pada saya lah, harga tu masih munasabah, betul tak..lagi lah sekarang ni bahan2 mentah naik dengan mendadak...Esey macam nak motong gotoh yoo lopeh nie..hahaha, kawan abg saya cerita kan, 3-4 dia motong dapat RM 1 k!!..pengsan tak, tapi keje memang tak glamour laaahh...

O'gosh said...

xpe...kalau dah sedap orang x kira mahal mana pun kakak...

picairin said...

berlapang dada dalam menerima kritikan... muhasabah diri untuk menjadi lebih baik... insyaALLAH...

moga puan nani menjadi peniaga berjaya...ameen..=)

Cik Puan Nurul said...

barang semua naik kak takde yg murah..kekadang kite pun jd serba salah nak naikkan harga ke apa takut customer bising2 padahal xde sapa tau hal disebalik yg berlaku yg tau nak kondem org jee..sy paling xsuke org yg kalo xpuas hati gi post entri kat blog ke komen ke..pastu semua org baca xpatutla camtu patutnya ckp ngn tuan punye badan udahh.

honey amour said...

wah...tersangat detailsss gituew kak...hahahaa:)

khairul farhan said...

Aunt, tak payah nak layout modal berapa. Biar jelah diorang nak kata apa. Aunt buat mcm kedai je. Letak harga. If diorang setuju, order. Kalau tak, suruh diorang tengok je. Tak payah nak justify harga.

My 2 cents worth opinion

hOtMaMa said...

betul kak!! saya sokong 100%!! saya yg buat cake utk makan sendiri anak beranak pun blh tahan gak berapa habis klu nak beli bahan2 tu semua kan... yg penting tenaga kita tu.. ingat tak penat ke nak menyiapkan satu adunan tu.. mcm saya sbb dah minat & kepuasan buat makan utk family sendiri saya gegeh la jugak.. klu dh org berniaga siapkan berbiji2 cake tu.. hadoiyai.. jng la bising klu mahal sket.. klu tak caya cuba try buat sendiri.. kikiki.. ~peace no war LOL

{ finieViolet} said...

tak heran pun kak nani..biasalah kalo kita nk kek yang sedap, fresh dan cantik macam tukang buat memang kena berkorbanlah..sy pun rajin membaking ni..dah pahamlah rega2 beli bahan2 buat kek/kuih seme ni,..

aizeepesona said...

kalau kita niat meniaga jujur & ikhlas nak kasik orang makan...insyaallah walaupon apa yang kita terima itu sedikit tetapi "dirasai"..insyaallah..
itulah keberkathooonnn namanya...

Tuan Din said...

Syabas!! Aunty seorang yg tabah...
berbaloikah dengan harga itu??
kalu di kedai mmg margin dia sikit tapi dia ada Volume...

Azira...Nozie...Kechik said...

Memang padan dah harga nya tuh...OK dah...

misz beauty said...

suka tengok auntie masak... sama dengan mama saya yang suka masak dan pelbagai... termasuk lah bab kek nih memang maveles.... wish u success in your bisnes auntie...=)

ejak said...

salam kak nani

sy lah pembaca senyap itu...hehe bru berjinak jinak ngan blog nanirostam sejak hanis zalikha kuar di metro tp rsnye da khatam semua entri u..i foloooo. kak sedap ye kek yg ada stoberi tu...kdg2 rs bk tempah tp apakan daya sy jauh nun di johor...btw salam perkenalan

notArt said...

makk aihhh...letrik sehinggit je aunty...?

your effort n your skills in total rm20 je?

with all the fresh ingredients?

i'm used to be a secret recipe regular cm...ev mth ader bday celeb...smpi naik muak kekdg even dah tukar mcm2 jenis flava...kalo x masuk freeze mmg dah x best dah la kek die...kdg2 mase beli tue kek dah x moist, this happen for slice cake...

for yours...naik rm80 pun sanggup beli...its the quality that count...

btw i read about dissatisfaction one of your customer...ngeeee... xde stoberi etc2 pun jatuh air muke... ngeee...ape2 la...

aunty, wait for my orderrrr...!!!

Anak Wak Mail said...

tambah lagi tayar yang haus menghantar kek..50 sen..=)

susahnya.baru ingat nak buat bisnes kek.xjadi lah..hehe..

cik suka senyum said...

banyaknya bahan2 dia..semua berkualiti....fuhhhh...dah la semua harga barang naik..

dali said...

akak nak order tp jauh daa.. ada delivery sampai melaka tak hehehe.. rasa kena buat hebahan kalau nak ke melaka sape nak order???? saya....

semoga murah rezki akak sekeluarga

dali said...

akak nak order tp jauh daa.. ada delivery sampai melaka tak hehehe.. rasa kena buat hebahan kalau nak ke melaka sape nak order???? saya....

semoga murah rezki akak sekeluarga

BeauBargain said...

semalam auntie kat bakery cakap..'amoi minggu depan blueberry cheese tart ni rm3 ya..sikalang semua barang sudah naik'
al-kisahnye..blueberry cheese tart fav saya y bakal naik 50 sen hehe

p/s kat bakery tu rasanya 1.5kg choc cake rm60..ke 1kg je hehe

rarapunyebelog said...

salam kak,

setuju dibuat perhitungan mcm tu. terbela nasib cake maker .. hehe..
saya faham sbb saya pn cake maker . slalu je nak fikir yang terbaik utk customer kadang2 kudrat dan upah terabai . depa duk mintak kurang dan nak sedap . cacat cela sikit duk ngata . lumrah manusiakan . Allah saja yang memelihara nasib kita .

kalau tak 300 ratus sekali beli barang kuih x sah ! kalau nak kurang kan buget beli sikit2 tapi duk pi beli 2 3 kali . sama je duit minyak .

i love u lah kak nani ><,)

tsarleenee said...

Salam kak nani...i like this...i pun bisnes mcm ni juga...kalau customer yg faham faham la...kalau yg tak faham tu la yg masalah kan...he he...anyway i like your's...

AFIQ AZFAR said...

ni RNK-11 ni...hehehe... RANCANGAN NANI ROSTAM KE-11...

PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET said...

aunty, tulah antara sebab kita "senang" (sila bc dgn maksud oppositenye nyer) nak maju dalam dunia business sebab kita ni selalu ada belas kasihan dan tak sampai hati nak letak harga tinggi. tp saya ingat / terbc Rasulullah masa berniaga baginda sangat jujur. dan saya rasa kejujuran itu yg meninggikan nilai brg kita wpun kita letak harga rendah.
hm, insyaAllah Tuhan balas apa yg kita buat dgn jalan yg terbaik kan.
selamat memasak kek choclate moist strobery, aunty ;) dan teruskan berkarya di sini.. i like!

Dong, Dia & Azra said...

kita tukar nama dia jadi kek kontroversi nanirostam...hihi..

budak udos said...

good job aunt nani...hehe......peduli ape orang kate....yang penting kite bahagia.....

Fie said...

hanyak orang yang berniaga homed jer akan faham perasaan aunty..:)

kzai said...

saya setuju 100% masaalah nani...kita wat kek xde bhn pengawet dan bhn2 yg suci..pembeli x fikir itu semua..yg diorg tahu rege kek mahal..mahal..

bintangjauh said...

Ratuku Nani, disini made in Peranchis Ratna juga berbisnes in patisserie (segala jenis biscuits dan cookies) hantarkan ke-salon de thé (afternoon tea sitting room) di-Grenoble jauhnya dari kampongulu Ratna ini 60km, kadang-kadang hantar naik train kesana parah betul...memang perit jadinya nyawa jika customer "vexed"(displeased) tampa arif dengan dunia berbisnes. Jelas sekali Nani berdetailkan segala modal-modal tersebut, kerana mula-mula berbisnes disini ramai customer Ratna terbeliak biji-mata bila Ratna katakan yang biscuits harganya 1 euro 70 sen se-100 gm (bukan se-kilo) mereka kata tak boleh untung, buat penat badanlah, murah sangatlah, tak masuk diakal-lah macam-macam komens mereka semua, dah terbalik pulak, customer bising sebab murah sangat kerana disini orang Peranchis begitu arif dengan quality, jika quality tinggi mereka sanggup berhabisan lagi-lagi products home-made memang mereka adore sungguh. Contohnya Chefs Patisserie yang famous lagi glamour dari made in Peranchis Gaston Lenotre (La Maison Lenotre/L'Ecole Lenotre: His kitchen work was exemplary in its attention to the best/high quality of raw materials, exactitude and technique, and its pursuit of lightness and digestibility without sacrificing flavor, voila! Maka itu customer kita ditanah air wajiblah peka dengan dunia dinamakan "gastronomy". Jangan terasa ya, Ratuku Nani "merit/deserve" dibela. Salam manis manis madu.

NISA KHAIRI said...

penerangan yg panjang lebar..hahaha..bagus kak nani, bia org nk order faham pasni n jangan mudah asyik nk complain jer...

shafarina said...

you have all of us backing you!

NAM said...

Aunty, you are superb woman!
I like the way your sharing. Adorable mum!

Tak perlu kot detail sampai macam tu sekali. Biarlah pelanggan yang itu berkurangan, ramai lagi yang mahu. Rezeki ada di mana-mana. Doa dia seorang tak semestinya melebihi doa yang lain bukan. Lagi pula saya tak nampak yah dia tu dianiaya.

Saya ni naif lagi yah. Lepas saya baca luahan aunty, then baru saya sedar saya kena sokong "homemade by islamic woman". Harga reasonable and quality terjamin (apatah lagi dibuat oleh seorg ibu).
Saya ni masih pelajar yang tidak berduit yah. But saya tahu jugalah baking-making dan kletang-kletung kuali ni kat rumah parents. Selalu lah bajet bahan-bahan ni sebab beli sendiri bahan nak masak. Jadi harga aunty bagi tu saya boleh kata still reasonable!

Just do it aunty! Jangan kerana pelanggan yang itu, impak lebih kat perasaan aunty yah. Impak sekelumit pun jangan!

A.S.T.I.N.A said...

oh saya takkan sanggup berniaga kalau begitu...uhuhu

nadhirah nasser said...

cecite...cecite...

heehehe.. Auntie Nani mesti kena penangan Hantu Kak Limah nie...

anyway... kalau nak benda sedap dan best.. mesti la kena pada harga kan?

slamat maju jaya dgn bisnes!! ada rezeki boleh saya order!

NaniRostam said...

Salam semua.

Sebenar bagi kak Nani..bukan sahaja kastemer olways rait...tetapi kastemer sangat presyes. Selama kak nani berniaga macam-macam kastemer kak nani jumpa tetapi bagi kak nani walau ada macam-macam ragam kak nani terima dengan hati terbuka.

Bahkan ada dua minggu lepas (ini bukan mengungkit...jas nak bagi contoh) seorang kastemer kak nani mungkin tak prasan terbagi duit kurang. Jumlah sepatutnya rm117. Tetapi dia terbagi rm108. Not eben wan kol pun kak nani buat untuk bertanyakan hal sebab kak nani ni jenis jaga airmuka orang. Kang 9 hengget punya hal dia rasa malu dan pulak terpaksa susah payah datang balik. So kak nani just halalkan anggap rezeki kak nani Allah bagi takat tu.

Jadi memang kak nani anggap kastemer adalah sahabat paling presyes.

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

baca RESEPI pun dah teliuq bagai...ni blum tngk gambo lg..adusss...dah sakit mata...sbbnya tak mo tngk gambo kek sebelah tu...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

mahal kan brg2 skg...