Wednesday, January 5, 2011

Langkah Kanan Gamaknyer

Assalamualaikum.....


LANGKAH KANAN. Macam dah lama tak dengar perkataan tu kan.Dulu-dulu selalu jer aku dengar. Lagi-lagi bila aku bertandang ke rumah pokcik mokcik memang langkah kanan lah..apa tidak time tu dia orang tengah dok khusyuk kopek buah durian.Nostalgia.

Nostalgia lagi....uiks mak jiwang ni...asyik dok nostalgia jer...

Betul..kan. Sekarang ni susah nak dengar perkataan LANGKAH KANAN. Ko kalau nak gi bertandang rumah orang..janganlah pakai terjah. Orang tak suka. Mana ada langkah kanan..langkah kanan lagi. Zaman sekarang ni kalau bertandang rumah orang, mak jangan lupa bagi notice dulu. Kirim salam ke..kirim surat ke...janji bagi tahu.

Kalau tak der notice..tiba-tiba terpacul depan pintu..dah tu orang pulak tengah dok ready nak makan, jangan haraplah yang kau tu dah langkah kanan...kadang bukan setakat tergamam ...nak pelawa masuk makan pun malu tau...lainlah kalau kau pun dah biasa sangat terjah rumah dia macam tu..

Macam laki mak ni pulak....ada satu perangai yang mak tak berkenan....kalau nak pergi rumah orang atau adik beradik dia...suka benor main terjah. Dia ingat kalau pakai terjah tu manalah tahu kot-kot langkah kanan. Harapan lah kan.......

Bila pakai terjah rope tu sapa yang rugi..mak jugak yang rugi. Mana tak rugi ...kalau bagi tau siap-siap...boleh ler deme tu bersiap-siap menyambut dengan kambing golek ke...ayam golek ke...ini silap haribulan deme pulak yang tengah dok tergolek ateh katei.....

You all nak tahu apa sebab laki aku suka terjah rumah orang...alasan dia...so that dia dapat tengok keadaan sebenar rumah orang tu.Then mak pun membebel...geram lah kan...yang nak tengok keadaan sebenar rumah orang tu untung apa....tak untung pun...orang tak selesa adalah... tak suka lagi adalah.....lagipun silap haribulan, jauh-jauh ko datang air bujang pun tak da...sapa yang melopong...mak jugak yang melopong.

Tapi minggu lepas laki mak ni betul betul LANGKAH KANAN. Masa tu kami nak hantar Hanis gi buat fashion show kat dewan seri endon kat puspanita putrajaya. Aku part-part jalan sekitar Lembah Klang ni memang kacang arr kan. Tapi laki mak ni mana nak confident dengan kehandalan mak. Then dia pun call lah kawan dia nak tanya direction ke Puspanita tuh...

Laki Mak : Semekom...mike tau tak jalan nak ke Puspanita, Putrajaya. Teman nak ke sana..menghantar anak teman...ada dinner show kat dewan sri endon.

Kawan Laki Mak : Salam...mike nak ke puspanita tu....la dinner tu teman yang organise...meh lah...teman book satu meja untuk mike dengan anak-anak.


Ha itu barulah LANGKAH KANAN.....







Lauk-pauk dari Aseana, KLCC (ayam panggang masak pecal tu agak unik). Len kali nak buatlah.


Hanis buat fahion show....manakala kami makan-makan sambil nengok dia....




30 comments:

Fie said...

perghhhh... ini memang betul2 langkah kanan,kiri tepi dan tengah aunty..

Dzanie said...

kalau tau kak nani dtg pjaya leh ajak kak nani dtg umah saya.....

Peri PiA said...

rezeki..rezeki :D

lil sharky said...

Rezeki jangan di tolak. Alhamdulillah.

kakchik@ella said...

Alahai kak .. lamanya simpan cite ni. Nampak benor kebiziannya ye?? hihi...

A.S.T.I.N.A said...

tumpang selangkah sekanan! :)

uetoAya said...

sedapnya makanan

Mia Farrows said...

wow kak hanis jadi model kah???

nas said...

Mmg langkah kanan..alhamdulilah kenyang dapat makan..

MeMHalid said...

salam..aunty emmula saya ingat mike to short form "michael"...wah omputih ke? sekali mike..M.I.K.E lupe teman ucle oghang perok eh perak....
pasal langkah kanan tu betul cam aunty cakap..parent saya dulu gak suka terjah2..alasannya xmau menyusahkan orang..bila dah kahwin suami x bagi terjah2 alasannya kesian tuan rumah..ntah2 rumah macam tongkang pecah x ready nak terima tetamu..sebab kita pon cam tu gak kan...buatnya 1 apa pon xdek dalam rumah kedai lak jauh si kaki terjah tu makan angin je la datang mah kita..huhuhuhu

aku said...

salam...sy peminat kak..dh lama follow blog kak nie...so nice n gorgeous...cuma nk tanya skit tak risau ke hanis berduaan dgn nabil di negara org...yerlaa siap tido bilik laki bujang...mcm2 bleh jadi kak..

Lin Elier said...

Gorjes betol Hanis!

But baju tu, mcm kurung pattern lamo jer....

& the laok sunggoh membuatkan saya terlioq!

Yun Aizun Zulkhaini said...

seperti bulan jatoh ke ribalah kak nani...

O'gosh said...

kalau terjah umah saya macam tu alamat langkah KIRI la kakak nani..huhu

khairul farhan said...

Ini bukan langkah kanan dah. ini terjelopok namanya

anwar777 said...

loghat perak seronok kalau dengar puan, tapi kadang-kadang macam drag melebih-lebih haha.

NaniRostam said...

Haaha itulah kalau dah memang rezeki tu....kan...alhamdulillah.

hatim a.r said...

makan free!!!ini langkah jackpot!!

Cik Puan Nurul said...

wah nasik minyak kacang gajus tuh nak2..oo suke main terjah2 ye tu pasal la saya kalo yg dtg umah tu xcall dulu ke hape jgn hrp sy nk buka pintu serius xsuke org main terjah2 ni..lg satu kalo sy nak dtg umah org sy dtg time awal bln ke xla nyusahkan tuan umah nk sediakan memacam kalo dtg time dia xberduit.so sbb tau mmg ade org suke dtg terjah2 ni make sure nk gik mana2 umah mesti kena kemas dulu xde la kang blk soping dh ade org nunggu kat pintu umah hahaha..kelam kelibut dibuatnya.

Tuan Din said...

nak terjah bukan takut pa... takut nnt kita yg terkujat, rumah tutup!! dahlah kebas bontot sebab sesaat... tuan rumah balik KG... huhuhuu

FaznFaz said...

salam kak nani....

hehehhe... ayam pecal tue masakan org jawakan??? pakai daun cekur.... tau pun lepas kawen ngan hubby, org jawa batu btu pahat...

memang maveles!!!! kalau mak mertua masak, rasa nak tambah nasik 10 pinggan!!!! nak masak sendiri tak pandai... huhhuhuhu!!!!

bintangjauh said...

Ratuku Nani, semalam ada ratu jiran tinggal nun diatas bukit dikampong ulu Ratna ni datang kerumah, katanya ingin sangat betul ziarahi Ratna, datanglah ratu, selalunya yang datang yang dapat petanda langkah kanan / langkah kiri ini terbalik, ratu datang bukan dengan tangan kosong lagi bawa "Galette des rois" (king's cake) puff pastry berisikan almond cream frangipane dan didalam isi-inti disorokkan dua feve (figurine) dibuat dari porcelain, siapa yang punyai feve didalam inti kek tersebut akan diangkat menjadi king/queen, siap sekali ada crown lagi jadi semalam selama satu hari Ratna menjadi queen dikepala bercrown emas. Alang tu, tapi taklah se-glamour Nani, betul-betul langkah kanan, makan enak-enak di-iringi anak Hanis bercatwalk lagi, jelitanyaaa. Salam manis manis madu.

honey amour said...

rezeki..rezeki...jgn tolak2 tak baik..hahahaa:)

btw- 1st time datang sini..tuan ruamh sangat gojes..salam kenal :)

ayuebasri said...

bestnye dapat makan freee... ;))

YUL said...

wah! maknya hanis zalikha yang top tu kan. huhu, singgah sini and follow mama. hehe

cik aletheea : said...

weeet...weeettt
anak anak auntie chumel...
best.dapat makan free dengan family..(^_^)

cik suka senyum said...

setuju ngan aunty..x suke orang terjah2 nih..huhu

cik suka senyum said...

fuyyo hanis..makin murah rezeki..

famili sume pun dapat rezeki gak tu...

betuah betui..hehe

azlina aziz said...

Oh my Gucci! :D hehehe...ini baru langkah kanan. Kalau kambing golek tadi, mau terbeliak bijik mata nengok. Nasib ayam panggang. Tu pon, meleleh air liur jugak ni. kekeke.

cikgu su said...

Tumpang suke ngn kak nani...
Semoga tuah berterusan. Amin.