Monday, January 24, 2011

Aku Anak Penoreh Getah

Assalamualaikum....


Baru semalam hujan turun renyai-renyai. Basah hujung-hujung rumput. Hujung-hujung daun. Tanah pun basah. Angin dingin naik ke muka. Perut merintih-rintih minta di isi. Aku masuk ke dapur. Ku pandang dua biji periuk belanga yang baru semalam disental dengan sabut kelapa bercecah abu kayu api oleh kakak sulong ku berjaya menjadikannya separuh hitam separuh berkilat tersusun atas para.

Perut makin rancak berlagu. Ingatan ku pada zaman aku jadi anak penoreh getah yang hidup kais pagi makan pagi kais petang makan petang padam tiba-tiba. Itu zaman era bumi melayu baru terlepas dari ikatan yang mencekik leher oleh penjajah. Sekarang kalau aku jadi anak penoreh getah...setakat viva elite tu memang hari-hari aku bawa ke sekolah menengah.

Sudahlah. Pagi-pagi yang basah ni boleh pulak terkenang pokok getah. Aku capai roti yang dah dua hari tak sempat nak makan. Aku capai mangkuk caserrol putih. Aku susun roti di atasnya. Bermulalah acara memasak Puding Roti Bersoskan Krim.






















Ok resepi puding.


Bahan-bahan :-


Roti 10 keping (kalau nak sedap sangat, sila guna roti butter seperti gradenia butter scotch atau beli apa sahaja jenis roti butter yang mahal-mahal dari bakery seperti di La Boheme kalau tak silap, jaya grocer atau jaya jusco dll.

Susu full cream 2 cawan
whipping cream 2 cawan

gula 1 cawan

telur 6 biji

esen vanila 1tsb

butter 4 tsb

kismis-agak2

serbuk kayu manis.1tsb



Cara-caranya:



Sapu butter pada dasar mangkuk kaserrol. Susun roti di atas. Tuang bancuhan, susu, krim, gula esen vanila, telur yang telah dipukul tadi. Biarkan roti kembang selama sejam. Selepas kembang taburkan kismis dan serbuk kayu manis dan kalau suka sedikit taburan brown sugar. Bakar di oven yang telah dipanaskan selama 10 minit pada suhu 160 darjah celsius.Bakar selama 30 minit




Sos Krim.



Cara-caranya.



Panaskan satu liter susu full cream. Gula mengikut manis. Apabila mendidih masukkan bancuhan tepung jangung mengikut likat. Bubuh 1 sudu esen vanila. Kacau sehingga halus dan likat. Angkat. Sejukkan.


69 comments:

Mr. Swift said...

Auntie jangan masak makanan sedap-sedap tau, sebab saye makin risau tngok Hanis makin gemuk. Hehe.

*Kalau auntie nak masak bagi saye makan OK je! :)



Psst! : Kenapa Blogger Adalah Penjahat?!
Psst! : Opocot! Girls Favourite Quotes.
Psst! : Kawan? Ada ke yang lebih baik dari yang terbaik?!

Noury said...

Saya suka sangat bread butter puding..OMG...:D tapi nak buat kureng pandai..TQ for the resepi..walaupun kerja hotel, leh cilok resepi tapi nak membuatnya ntah bila..rajinnya untie..!!

nishiyanisha said...

nampak SANGAT sedap.. mesti cuba!

anwar777 said...

Kehkehkeh intro memang dahsyat...saya dah bersedia dah nak emo-emo layan cerita nostalgia....sekali.....bagi resepi! HAHA terima kasih jugak ah :) .

kakchik@ella said...

Yg ni ela paling suka makan kak. Tapi tu la, paling suka makan je. Buatnya tak suka. hihi ..

missbby said...

alamak,favourite saya ni, puding roti..lepas ni nak tiru resipi kak nani la..:)

hymie jamie said...

salam aunty..nak tanya kenapa aunty selalu gune heavy cream ntok buat dessert? apa yang lbey dekat heavy cream ni ye? soory tanya bukan2.saya budak baru belajar.hehe btw thanx 4 the recipe :) saya suke semua resepi aunty dlm blog ni.esp triffle.sedap sangat!

nas said...

Salam my mum

Pagi2 buka my mum nani punya blog sure telan air liur je la,tiba2 lapar lebih2 ddk kat hsptl..

nas said...

mum nani ckp bab anak penoreh getah, ingat arwah mak nas, mak pun anak penoreh getah n mak pun mcm mum nani ni pandai masak n deko2 umah ni..sbb tu nas syg kat arwah mak n my mum nani..

Ernie Fadzlina said...

Waaa...sedap nya kak Nani..suami baru je request nak puding roti ni lepas tgk junior masterchef semalam hehehhehe.....Thanks

fadel said...

kak nani, tengok puding roti nie terus rasa ngidam nak makan...cuma nak tanya...sukatan cawan tu size cawan ape?nampak cam senang resepi nie...nak trylah...tq kak nani for the recipe...

NaniRostam said...

Salam ....

Oh ya saya banyak gunakan whipping cream/heavy cream untuk dessert sebab ianya sangat yummy...yummmy... kalau nak makanan betul-betul menjadi sedap memang kena banje lebih sket.

Nas....rajin-rajin makan makanan yang berkhasiat. jaga diri. esok boleh berlari...

liyana said...

komen Mr. Swift kt atas tu xleh blah.. hehe
*sedapnye puding roti tu.. ;)

NaniRostam said...

Salam. sukatan cawan boleh guna cawan yang ada lapik piring.

Anak Wak Mail said...

adehh,,baru nak layan cite anak penoreh getah..dah ada rancangan masak2 plak..haha..sedapnya..=)

Lurunna said...

slm auntie...

tgk blog auntie bt sy rindu nk balik umah makan masakan mak.. :')

afni+hafiz=dani said...

salam auntie..jadi terliru haa afni tgk..ish ish

Cik Puan Nurul said...

ala..duk tayang pic puding roti la plak huhu..baru plan igt nak wat puding roti arin sbb adee byk roti kat umah ni huhuhu...nyum2

Miza Yusof said...

auntie, sedapnya :)
betul-betul menggiurkan dan menggoda mulut untuk makan :)
nak cuba lah. thanks for sharing :)

nas said...

ni tgh lari setempat mum dgn fisio.. :P

» NAJA « said...

meleleh air liur kat keyboard ni ha :-(

Tuan Din said...

Rasa nak koyah jer Ijazah bila Gaji Penoreh cecah 5-6 ribu... tak ada Maki hamun cam kerja Engineer...

cikmerahjambu said...

wahhh...mau buat..tengs aunty for recipe.

A.S.T.I.N.A said...

Sedapp nyer puding roti...

nurain said...

erm............terliur sudaaaaa...
uwaaa.sape nak wat bgi mkn ni...hihihihi

♥MAMASYAZA♥ said...

tgk pun dah nampak sedap, apatah lagi kalo makan, sah2 le sedap, saya pun mmg suka

syazwani othman said...

tersenyum girang apabila dah tahu cara nak buat...sebelum ni tercari-cari resepi tp blm jumpa

tq akak :)

sak said...

Salam kak, eneng sebulan jugak aku melaku-melaku nang blogmu iki....wah enak2 resepi ne...wah rasane aku ke kiro wong kampung mu jugak kee...

bintangjauh said...

Ratuku Nani, ya ampun...aduh-waduh bila ditatapi terus ingin turun kedapur membuatnya. Tapi sayangnya, CintaJL kurang suka desserts dari Anglo-saxons ni, berat betul orang made in Peranchis ni, tapi tak apalah Ratna akan cuba buat lama-lama suka jadinya, maka itu tak kenal macamana nak suka.

Lebihkan lagi photo-photo desserts dilain kali ya Nani, adore sungguh! Salam manis manis madu.

ekyn ashikin said...

sedap la aunty punya moist cake tuh.. next time nk order red velvet pula k

AQisH said...

kakkk bestnye..dh lama saya dok carik resepi puding roti yg sedap2..rasanye akak nye musti sedap cuma sy. kena krgkan gula sket..akak kuat maniskan hehe..tq for sharing..

ANNE said...

saya baru buat puding roti ni semalam. tapi sosnya saya dok buat pakai tepung kastard. terlalu manisla. maybe lepas ni nak try resepi kak nani pula.

Kaseh said...

adoiii terseksa tekak kaseh ni kak.. terasa merana perut..terliur rasa...hehehe takper2..sabar kaseh..ko ngah diet tuh..haishhh....

cik suka senyum said...

dapnyeee...

thankss aunty 4 da resepi

cerita penglipurlara said...

auntie ade resepi kek keju yg best lau de yg kukus pom okeh..nati aunty post eh orked nk.ahahaa

Mysunshine Cupcakes said...

salam jemput join our giveaway & help RTAR..

Puan Nad said...

kak nani mcm tetau je sy tgh cr resepi puding roti. btw thanks. hehe. ♥ u lah kak nani. shukeeeeeee.

lily lotus said...

yummy!

cik suka senyum said...

aala aunty kalau anak penoreh getah zaman sekarang maunye kaye..mahai tu getah...untung2..tapi getah x banyak macam dulu dah sekarang kan

mamayiyen said...

wah! nampak sedap kak nani..nanti saya nak try.thanks for sharing this recipe :)

shoba said...

kak nani yang cun
heavy cream mcmnya rupanya

Ashypink said...

aunty toloooooong..saya try buat sos krim tu nape x jadi ye? tepung tu jadi berketul2 n susu tu masih cair..

cik suka senyum said...

suka la tengok gamba makanan2 yang aunty publish kat blog ni

tambah2 lagi ade resepi..suke..suke..suke..hehe

shay khay said...

best la kak nani ni..saye suke..nk wat kakak angkat bleh ke?

syazwani othman said...

aunty blh tak kasi recipe cheese cake..saya suka cheese cake

Laura said...

mlm ni jugak saya nak try! heheheheeh

izzfar said...

hello aunty nani..
suke singgah blog aunty sbb byk resepi yg sedap2 n mudah2...amat le sesuai utk org muda yg br reti nak pegang senduk n kuali hehe
thanks and hope aunty slalu update blog dgn pelbgai resepi yg nyum2 hehe

afifahesnan said...

salam, auntie.. heavy cream tu letak bile eh ???

Ashypink said...

aunty x reply pon kite tanye..kite nk buat ni teringin sgt huhuhu

La Chopin said...

salam, auntie, bile bake dalam oven die memang lembik ye dalam die? ke saya salah masak.
thanks..

suzeng said...

salam kak nani..bile nk update citer?bz eh...huhu

BUJANG SUSAH said...

kak hantar kat saya sikit leh x? meleleh air liur dah ni.. huhuhu

suzeng said...

Salam kak Nani..
baru je tau ttg kematian ibu tersayang...takziah...dpt tau pon td bace kat entry Hanis...tp xsure la ibu belah mane kak Nani or suami...
Takziah kak nani...Al-Fatihah. Amin.

CIKU said...

Pandainya akak..saya mencari resepi pasta aglio olie tu..tp masak ngan terung..cari cari terjumpa blog akak pasal puding lak..saya baru di dunia blog..baru tau dan kenal org 2 blog..hehe

twinkle_1906 said...

salam aunty, saya sebenarnya silent reader kat blog aunty..suka dgn resepi2 aunty..tadi nak cuba puding roti aunty ni..tapi dah sipa bancuh semua saya tengok balik resepi sebab perasan macam ada guna butter, tapi tengok2 balik xde pulak kat mana nak letak butter nya, pudingnye atau krimnye..alamak!! dah bancuh & dah tuang atas roti camana nii...huhu~ butter tu masuk kat mana aunty? hope aunty xkisah saya tanya..(budak baru belajar..hehe~)

TQ

fAraHnAdIa said...

recipe pavlova takde ke?

La Chopin said...

auntie tak jawab pun saya tanye..:(

NaniRostam said...

Salam La Chopin...memang agak lembik macam puding tetapi luar agak crispy jugak. Bila tengah masak dalam oven puding akan naik tinggi dan bila dan angkat dan sejuk dia akan menurun sedikit.

Twinkle...butter sapu kat dasar kaserol atau kalau mahu atas roti yang sudah diatur pun boleh.

ShawlHurricane said...

aunty roti tu kene carik2 dlu ke bagi kecik?if xde magkuk kaserol leh replace dgn ape ek?

Cik Puan Sofia said...

wah sedapnya resepi aunty nie..anak and ibu same best i link aunty ya..tq

Cik Puan Sofia said...

wah sedapnya resepi aunty nie..anak and ibu same best i link aunty ya..tq

ummi_imani said...

kak nani,
susu full cream tuh susu segar dlm kotak tu kan?

Sunny said...

tsb tu tea spoon ke tablespoon eh?

Citarasa Rinduan said...

salam ziarah dari blog mak ong..
syukur, jumpa gak akhirnya tuan tanah yang buat puding yang nampak sangat nyami..

ayu mmg suka makan puding..
thanks sekali lagi

Soda Hikari said...

salam... aunty, sedap2 nya resepi aunty ni tau, saya mintak izin copy resepi2 aunty ni yer... kasik halal yer..

Amani Sidek said...

thanks untie cz kongsi resepi...nanty sy nk try buat la...my feberet puding roti..weee....sy suke baca blog untie..nanty jgn lupe kongsi more lg resepi ya..thanks untie..minta halal ya atas resepi ni... :)

-<@ * Liana * @>- said...

As Salam kak nani, baru perasan utk sos krim tu kak nani ada tulis boh tepung jagung.
"Panaskan satu liter susu full cream. Gula mengikut manis. Apabila mendidih masukkan bancuhan tepung jangung mengikut likat. Bubuh 1 sudu esen vanila. Kacau sehingga halus dan likat. Angkat. Sejukkan."
Tapi berapa sudu tepung jagung ye? huhu...harap kak nani reply.

Sarah Iman Khairul Azhar said...

Assalamualaikum auntie ! akhirnya jumpa resipi puding roti yang senang dan kuah/sosnya yg sedap. Saya taksuka yang kastard punya resipi, alhamdulillah jumpa resipi ni

dah buat, memang sedap pun

Murni Delights said...

tq kak noni atas resepi yg sedap sgt, saya dh try..

link saya
http://sitiiera.blogspot.com/2013/04/puding-roti-coklat.html