Monday, January 24, 2011

Kalaulah Dia Berkata Depan Saya

Assalamualaikum...

Entri ini saya tujukan khas buat pembaca blog saya yang tersayang. Boleh pulak dia kata betul ke gambar-gambar pokok yang saya letak kat blog ni pokok yang saya tanam. Entah-entah tangkap gambar pokok kat mana-mana entah kemudian dengan rasa seronok letak dan cerita pokok tu saya yang tanam. Kalau lah dia berkata-kata begitu di depan saya memang saya cubit-cubit dia sampai lebam.










76 comments:

Miza Yusof said...

sapa tu yang cakap auntie macam tu. haih -.-

imal's said...

assalammualaikum kak nani. kat mane akak dpt pokok daun manis tu ye.. berminat plak sy nak menanamnya.

key-one said...

saba aunty...tu gilerr pengdengki punye orang...buat tak tahu jerr.... orang cam tu mmg suke cari pasal.... hati busukk...tau nak cari pasal jerr... nway suke belog aunty...byk mknan lazat2, hiasan dlaman superr gojess n sempoi...pastu pokok2 cantik...sume best laa... aunty lak jnis tak kdekut nak share resepi n macam2 tips... kekalkan macam ni hokeyy...pedulikan orang laen...janji aunty tak kacau hidup diorang sudahh....=)keep smile auntyy...

nas said...

Ada lagi manusia sengal mcm tu yer mom nani,xpe pas kat nas biar nas sekeh2 kepala dia kasi binjul mcm sin chan byk2 otak dia blm mbesar so kena sekeh sikit..klu cubit dia x sedar.

Dzanie said...

Ya ALLAH kak nani...kenapa la org tu dengki sangat???tak paham la dengan manusia ni???knp la suka cari masalah ngan org...tak pe kak,Allah sentiasa bersama dengan orang2 yang benar....

honey amour said...

i believe u sis :) hahaha

y u y u Z u l a i k h a said...

salam aunty :)

heheh.. lain kali aunty snap dengan muka aunty sekali :)

Cik Liyana said...

ignore jek orang ncm tuh....jeles lah kot...huhu

me and myself said...

haaaaa??? ade orang cakap camtu kat kak nani?? heeeee, ya Allah kelakarnye.. sabar jela haku.. astaghfirullahazim..

Hanis Azla said...

sabar kak.. mulut org ni mmg macam2..

Tuan Din said...

erm.. kalu bukan 'kak nani' tanam pasti ada manusia lain tanam.. so apa beza k.nani & orang lain?? kenapa nak pertikai plak kan??

marina anakcikbob said...

hahahaha...kelakar la kalo bab2 org xcaya apa kita tunjuk..
org tu xpikir ke kalo dtg beraya umah untie ke mesti la kantoi kalo nak tgk pokok tu tp xde kan?
ke jiran ke baca blog untie, mesti dia tau untie tipu ke x kan..
susah betul la pemikiran camni..
haish!

faraulah said...

Isu macam ni pun ada gak yang nak busy body ke Kak??

manusia..manusia!

Hidayahmk said...

Salam

Aunty ni serupa macam mak saya.
Saya faham, kita dah berpenat lelah menanam..orang sedap-sedap cakap macam tu..

Mesti orang yang bercakap tu tak pandai atau malas bercucuk tanam..

Rugi-rugi!

MaS PuTRi said...

auntie, jangan amik pot sangat apa yg blogger tu komen. kalau mcm tu sakit kepala nak fikir.. auntie sabar je lah ye =)

Bercinta dengan DUDA? Fikir sekali lagi.

cikmerahjambu said...

salam aunty nani..
sabar je la k..org busuk hati tak payah layan. :)

* LUV U ALL * said...

saya pun byk tanak pokok.. aa' pokok lalang.. hadirnya tanpa diundang. malu den dgn jiran sebolah..

shafarina said...

Salam.

Kenapalah nak berburuk sangka sebegitu sekali diroang ni?

Tapi.. tengok pokok2 akak saya pun teringin nak tanam jugak :)

mierafaziera said...

sengal betul org pendengki mcm tu kak!!toksah layan!!!!

Lyna Shaari said...

KAK NAni mcm my mom.suka bercucuk tanammm.penuh pokok2 berdaun kat laman rumahnya..bak kata my mom..nak pg melancong tak mampu..nie jekla hoby yg mampu tanam n beli pokok bunga manyak3 ;) lyna pun tak sabar nk hias laman rumah baru lyna nanti gn pokok2 berdaun hjau!

Admin said...

salam,
kurang kenalan dan mengenali org jawa nmpknye yg memberi komen tu
jika melawat mana2 kampung org jawa, pasti xkelihatan ruang kosong di sekitar rumahnya
jika d layan xpuas hati org sampai bile2 xabis
tp klu stakat mengata tu blum parah lg mkck, kerana ada sesetengah org bertindak d luar batas agama pn ada
mungkin gak mkck xbrcerita haha..
sifat xsuka tgk org senang memang dh terpahat sejak zaman tok yang lg walaupn beragama Islam
tp mengapa kaum kita sangat xberpuas hati tgk kejayaan kaum sendiri, klu ngan kaum lain xde r sampai bertindak sedemikian???

silent reader

MY HEART said...

Rajin akak menanam pokok.. ^_^

salam kenal.

A.S.T.I.N.A said...

Takpelah Madame..

Sekurang2nya menjadi juga segar pokok yang ditunjukkan tu... cantik tak cantik belakang kira..

*takde kerja agaknye itu orang yer*

UmiDAnisH said...

Owh.. moga Allah membuka pintu rahman utk dia menjaga pertuturannya dengan insan lain.. aduyaiiii, sabo je la kak

Tyha said...

Hermmm...glamer dah melebih Hanis dah ni kak Nani...sampai letak gambar pokok yang ditanam pon leh dipertikai.Nampak sangatlah blog akak ni dah jadi tumpuan dan femes...;)Sabar ye kak...org glamer memang selalu jadi tumpuan.Jgn nanti dikata kak nani tempek gambar anak org lain sudah.Manusia2...dah makin kurang rasa hormat sesama manusia.

Alessandro Azirul said...

ehehe..dia x caye la 2 akak leh wat mcm2..

xpe kak..nnt letakkan lagi bnyk2 gambar2 pokok2 2..

bonzai..banzaii..

take care kak..

O'gosh said...

ala....tu sajer nak provoke lelebih la tu kak nani...dengki mungkin..

sharEna said...

ada orang memang jenis suka bersangka buruk pd org lain. minda penuh dgn fikiran2 negatif. org mcm tu selalunya masa kecik kurang dpt kasih sayang yg sepatutnya.

biarkan si luncai dgn labu-labunya...

Mr. Swift said...

Chill la auntie.
Human mmg la camtu kut. :)




Psst! : HURRY GIRLS! The Most Unacceptable Contest Ever In 2011!
Psst! : FUNNY! Apa eh yang berlaku kalau Facebook dah tak hot dah?
Psst! : WOW!Bukti Orang Israel Support Orang Melayu Takdelah Teruk Sangat Kut. SERIOUS!

nurain said...

ado2 je eh.....xsuka olang...tpi baca blog olang..... isk10X...

whatever....
terus kan menulis k,nani...


chayuk2....

ishiko said...

eshh.. ade ke org cko camtu..
psstt... sy ambelk resepi puding kat bawah ye...hehe


singgah..
http://nanirostam.blogspot.com/

iamwhoiam said...

alahai... biarkan je lah kak nani, lama-lama penat nanti, dia diam ler...

uji6june said...

gaknye kan
kalo Nani berposing kat tepi pokok
tu dengan ber-t-shirt
burok dan selai tuala gudmoning
tersangkot dibahu atau sambel
mengelap-ngelap peloh
baru dorang percaya kot ..
muehehehe ..


*

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

sapa la yg ckp mcm tu dgn akak?tak ada adap langsung la....mai sini die lempang sedas br dia tau....

kakchik@ella said...

OK la kak. Pasni kita ambek gambo 2 org kat pokok2 tu. mamarazzi dan paparazzi dia ialah Alisya dan Aiman tak kesah. Haha ..

Melati said...

maybe dia jeles kot kak nani, takpe saya percaya sebab i've to ur house before, nampak sipi2, banyak pokok =))

Doa Untuk Allah

Mak Wardah said...

Happy sgt2 reading your family's blog.

Mak Wardah said...
This comment has been removed by the author.
nurulsuhada said...

ala kak nani...buat donoo je....
kes jeles le nie....nak buek camno name pown manusia...klu dilayan leh gle plak...sape lg nak up kan diri kita kecuali diri kiter sendiri...hahahaha...yg penting akak best...

Anak Wak Mail said...

kes jeles la tuh..hehe

bintangjauh said...

Ratuku Nani, kalau Ratna sentalkan mulut dia dengan cili api yang ditumbuk didalam lesung, lagi menyala jadinya!

Susah sangat betul sifat-perangai manusia ni, ada saja yang nak diungkitkan/ditimbulkan sampai tanam tak tanam dengan tangan sendiri pun boleh lagi dicerugai, jangan-jangan dia sebenarnya memang gitu tak, sebab orang yang kekurangan dengan idea sampai kering-kontang sering-kali jiwanya bagai dicuit-cuit dek prasangka yang tak kena gaya tu.

Alang tu, tempoh-hari bila Ratna telefon Nani ingini tahu dimana position pokok longan tersebut (sebab Ratna kata didalam komentar, sampai boleh petik-petik dari living-room lagi) dan Nani terangkan mulanya pokok longan tu ditanam dekat dengan kawasan tanah diliving-room, dah besar banget lalu Nani alihkan sampai patah-tangan, ya-lah akar-makar dah besar dan dalam menusuk ditanah semasa mengoreknya ya ampun hanya nyawa yang ngerti betapa azabnya.
Makanya tak tahu asal-usol alkisah jangan dok sedap mencecer/membebel seperti burung murai!

Jika tak puas-hati nak bukti yang muktamad pergilah ziarahi sendiri, kalu dijemput ya.
betul kata Uji, kena pakai t-shirt dengan tuala cekai + berpeluh-peluh baru dia percaya kerana bila glamour salah tak glamour dikata kita kekampongan pulak, susah melayan orang yang penuh dengan perasaan curiga negative ni.
Seseorang yang mulia dan berhemah-tinggi bukan di-buat, di-lakonkan atau di-sandiwarakan kerana telah nyata terserlah dengan aura yang semulajadi! Salam manis manis madu.

AQisH said...

bestnye laa bercucuk tanam ni..ada je org x percaya eh kak..dia jeles tuu..;)

kdee said...

eiii..tangan cabul btul tulis komen mcm tu..ada jugak org cmni ek auntie..

Miss AnisSensuous said...

Hmm..takde keje betul orang yang dengki tu. Stalk sampai macam tu sekali.

Aida said...

kalau lah nor bley beli rumah yg sebelah rumah kak nani tu kan best .. alisya cakap org tu dah pindah .. sedang membayangkan betapa bahagia nya nor jadi jiran kak nani .. wooohoooo

Hanis Zalikha said...

HA TULAH, TAK SURUH HANIS POSING TEPI DAUN.

Cikgu Murne said...

bagus tanam mcm2 pokok kat kwsn bandar. errrr... betul ke kwsn bandar ni sbb mmg x tau aunty tinggal area mana.

HIJAUKAN BUMI KITA!!!!

cik suka senyum said...

ish x baik nyee sape anggap aunty camtu...x sangke!!!

mira shahidan said...

sabar je lah aunty..
org memang senang nak dengki..

Siti Nur Amirah said...

hanis tak bleh belah ye...hahahaha

aizeepesona said...

kalau kak nani nak g cubit orang tu saya nak ikut ..saya nak tolong cubit sekali siap pintal2 dapat2 kat molot di tuh..biaseerrrr diaaa...!!cili api akak pon banyakkan ??

teringat masa kecik2 dulu..

"tak caya suudahhh nama kau dollah.._______sebelah!"...hehee

sufe said...

Salam Kak Nani,
I nina,i ade sms asking about collagen yg kak nani ambik,but seems no respon,just wonder kena call ke kalu sms kak nani xlayan ye..cmtu kalu xpe la..xperlu share the info if u dont want others tahu petua2 u..sorry anyway for disturbing..

-nina-

cute said...

KAK NANI...usah byk ckp...sila jawab mcm nie..

ADA AKU KESAH....

kalu dipikir mau sakit otak...

NaniRostam said...

Salam.

Haha cute - ada aku kesah.....

Sufe - kalau tak nak call tak pe...nanti sms sekali lagi. Rasanya dah terlepas pandanglah tu.

Netnet said...

tak payah layan laa u orang mcm tu...

Ati Masrif said...

mungkin dia tak sangka kot

kak nani yang cantik ni

akan buat kerja2 yg berpanas2

di luar rumah...hihi

cik suka senyum said...

tengok orang tanam2 pon nak dengki..apedaaa..huhuhu manusia..manusiaaaa...

cik suka senyum said...

tengok orang tanam2 pon nak dengki..apedaaa..huhuhu manusia..manusiaaaa...

vampire's lovex said...

dya jeles umah dye x leh tanam pokok kot...:)

nadhirah nasser said...

yg dia gatal baca blog aunty tu kenapa? haih.takpa la aunty... abaikan..

cik suka senyum said...

manusia ni memang suka dengki ye..kenape laaa...erm kita hidup kat dunia ni x lame pon..sedih kalau pikirkan sia-sia hidup dengan berdengki..xkan hepi hidup kite...

Laura said...

Dengki la tuh.. kalau k.nani tak tanam pun, bukannya pokok2 tu dier yg tanam. Hehe

Anyway, saya pun dah berazam nak tanam pokok2 berfaedah kat laman umah saya. Mak mentua saya org jawa tapi dia tak rajin bercucuk tanam, yg rajin tu pak mentua saya yg berbangsa brunei hehehehehe.

Sukma SuKkma said...

Salam Auntie Nani yg cantiks :)

Terkejutnya baca entry pendek tp penuh makna nih..

Betapa sempitnya fikiran si polan yg sanggup menuduh bukan2..Oh ya, itu namanya orang yang tak BAHAGIA..kerana dia tak bahagia, jadi dia tak senang dgn kebahagiaan org lain..hhmmm..hanya perlu sabar sabar sabar saja..selebihnya di Atas yg lebih Mengetahui.. (eh cam ustazah lak hehe)

Yang penting, hobi sebegini mmg sgt digemari oleh mak saya, mertua saya dan nenek saya..jd takde yg pelik sbg wanita sukakan yg cantik2 di dpn mata :)

asyura a.rahman said...

salam

kak nani ... saye nak bace entri yang best2 pasal pengalaman akak dan hobi akak dan resepi akak . jangan layan orang giler nanti kite terikut same .

hidup org johor !

cik suka senyum said...

hehe..lain kali aunty suruh la hanis posing tepi daun2 sebagai bukti..hehehehe

zni said...

Salam K.Nani. Am one of silent ur silent reader. Dah few months jugak i follow dan almost everyday i masuk nak tgk kalau2 ada new n3. A bit frustrated becoz dah few days takde new entry. Kenapa Kak? Jangan la sbb ada a few yg hasad dengki dan busuk hati macam tu Akak dah merajuk. Jangan la macam tu....masih ramai yg suka. Kita mmg tak boleh nak please semua orang, so as long as apa yg kita buat tak memudaratkan org lain or tak menyalahi agama dan undang2, terus kan je... Salam sayang.

nurain said...

salam.....mana k,nani ek..
xde menulis lagi ker...rindu ni....hihihihhi



~sabar menunggu~

anaiha yusof said...

hye salam aunty im new readers here,seriously im enjoy reading your blog and your children too,very2 sempoi,agagaga,
juts ignore what others said about you aunty,just be your self,and i like it -___________- we can't satisfies everybody
im waiting for your new entry actually,its being 5 days,you're not writing your entry,but its okay,maybe your have some works to do right,so i will keep waiting for its..
thanks for all the information that you gave,its worth it,
so hope we will keep in touch letter,chill -_____________-gummy
anaiha yusof,take care

payedd said...

salam kak nani..

menyepi je lately..
hehe

harap sihat la hendaknya semua..

shahlin said...

eleh buat bodo sudah. janji happy internally.

Saliyanti said...

salam auntie nani...saya pong salah seorang ur silent reader....sedih tau lama takde entry baru dr auntie..rindu tau!!!be strong tau...i love you auntie...

Hanna said...

salam Kak Nanie,

i'm ur silent reader...akak ni lawa...suka tgk...anak2 dah besar - besar tp akak ni awet muda...kalau saya boleh lawa cam akak nih...

kak, dlm dunia ni mmg ramai yg tdk senang melihat org lain senang dan bhgia...atau pun dgn erti kata lain tak suka lihat org lain lbh drpd dia atau pun setanding ngan dia...That's LIFE...

Just be ur self kak...

salehs said...

Salam kak nani...
i'm shocked that no new entry since your last posted on 23 Jan 2011.
Be strong kak...sabar ye...

PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET said...

salam aunty,
takziah atas permergian bonda or bonda mertua? seperti yg hanis cerita dlm blog dia hari tu... semoga rohnya dicucuri rahmat, amin.

Amy nampak memang ada pokok aunty tanam kat tepi rumah masa nak amik kek choclate moist tu... lepas tu kucing aunty yg gebus2 itew sgtlah comel, sampai saya panggil anak2 sy masuk tengok kat halaman rumah aunty (walaupun aunty x ajak, sorry ya, tak boleh tahan tengok) anak2 saya suka sangat n saya sempat tanya kat anak lelaki aunty yg tengah bg kucing mkn, berapa ekor semuanya, dia jawab 9. ;)

shi3la said...

salam kak Nani,sayer nak ambik sedikit masa kak Nani.

kak Nani pernah bacer pasal Penderitaan Baby QISTINA tak.
http://faish5807.blogspot.com/2011/02/marilah-kita-membantu-baby-qistina.html

Saya tahu belog akak ramai reader dan ramai yang suka dengar akak berceloteh,sya nak minta tolong kak Nani,Itupon kalau kak Nani tak keberatan.

boleh tak kalau kak Nani tolong perpanjangkan entry sayer ini.Sekadar ingin membantu baby Qistina n family untuk meringankan beban mereka.

Terima kasih atas perhatian dari kak Nani.Hanya Tuhan yang akan membalas jasa baik kak Nani.Terima kasih sekali lagi kerana membaca komen dari saya yang tiada kena mengena dengan entry kak Nani.

CIKU said...

best nya..byknya tanam pokok..memula tgk ..wah rajinnya..cm pokok kat tepi jalan rumah je..hehe..jgn marah..salam perkenalan dari ciku..beru di dunia blog