Monday, January 3, 2011

Homemade Sushi

Last weekend adalah hari-hari yang sangat sibuk. Alhamdulillah, Allah murahkan rezeki hujung-hujung tahun ni. Banyak betul nak pakai duit. Khairi dengan yuran asrama, PIBG, yuran SUWA saje jer dah rm610.Belum buku sekolah, baju, stationery dan lain-lain. Dia sorang jer dah lebih rm1000.Begitu jugak dengan Imran dan Hafiiz dan Alisya.

Tak cukup bersoppink di Mydin pergi pulak ke Kamdar, Mid Valley. Almaklum padanlah dengan muko den. Semua buat last minit makanya segala baju pun dah habis saiz. Anak-anak tu dahlah semua tinggi macam galah, mana nak muat lagi baju-baju and kasut-kasut tahun lepas. Semua kena beli serba baru.
Nak buek macam mano dah den bergelumang dengan topung yo sepanjang maso.

Lepas tu jenguk-jenguk ke Jaya Jusco. Dapatlah beli seluar menengah Hafiiz. Tak cukup dengan tu, semalam pergi menghantar Khairi ke Sabak Bernam, sambung lagi beli baju sekolah Alisya dan songkok Khairi.

Masa di Jaya Jusco, budak-budak ni merengek-rengek nak beli sushi. Aku tengok satu tray jer dah belas-belas ringgit. Bukan cukup beli satu tray. Kang ada yang tak kenyang. Aku pun masa tulah mulalah mentol kat kepala menyala-nyala, bersinar-sinar. Apalagi, capai beras jepun untuk buat sushi, timun jopun, jeruk lobak putih, kacang buncis, fillet ikan dori yang akan ku goreng ala tempura dan fillet isi ketam.

Dibantu oleh chef Imran di dapur, dapatlah aku menyediakan hidangan makanan jopun sambil menyiapkan dua biji tempahan kek.

Ha tengok si Alisya....kemain lagi dengan chopstick bagai....gaya mesti ada beb.


Tempura fish....cewah...yang ni resepi sama ngan fillet o fish hari tu...............



Yang ni di buat sepenuhnya oleh Chef Imran.

Dan yang ini juga.....................

40 comments:

nas said...

dah lama x mkn sushi,gara2 dapat emel mgatakan akan terkumpulnya bakteria dlm badan jika mkn sushi...siap tunjuk pic la...agak seram hehe,wahal propa je semua tu,tp geli punya pasal smpi skrg stop mkn... :P

anymz said...

waah!nampak gayo ee sodap tu nani..terliur kita tgk pepagi nih..pandai imran..leh buat menantu..erkk..!..adeh,aunty lupo lah aunty takdo anak dara yang sebaya imran.anak2 semuo dah bosa panjang..huhu

Cik Puan Nurul said...

uishh sushi bes tuuu...suke-suke pandai chef imran membuat sushi pasnih leh jadik chef la nanti kan..

shira-iera said...

SALAM...
nak tanye la auntie..
cm mn nk buat fillet tu yer...
teringin lak nk mkn...
nk beli fillet tu jenama ape yer??

Tuan Din said...

Pergh!! Superb lah Auntie..

Tuan Din said...

Imran pun leh buat Sushi gak?!!
boleh order?

A.S.T.I.N.A said...

Fuyoh!! Chef Imran mari tinggal bersama saya... Saya pinjam yer Madame barang 5 tahun.. saya mau belajar buat itu..

nona hidayah said...

sedapnyer.

kak xder resipi ker? hehe

ikanbilis said...

menariknyaaa......serba boleh akak nani ni...respect toll

dayangredzuan said...

sedah nye shushi...

iedchan said...

wahh..beshnye makan sushi kak...hehe :P

Mus said...

sodap gak sekali sekalo aunty spekeng N9...Buleh la tu..
Sonang ko buek shusi tu..teringin gak den ....cam sodap kan...yummy

PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET said...

i love sushi.. aunty, boleh kongsi resepi? pantas sungguh lah aunty buat kerja byk dlm satu masa...

PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET said...

i love sushi.. aunty, boleh kongsi resepi? pantas sungguh lah aunty buat kerja byk dlm satu masa...

faraulah said...

wah...kecur air liur saya Kak Nani...

saya buat sushi xpernah menjadi...
nasi selalu tawar...huhuhu

Ariko said...

wow! Puan memang hebat! hehe nak jadi superwoman n supermom mcm Puan jugak...terpikir jugak, kalau kalau Puan boleh ajar saya buat kek. Cheese cake, chocolate cake, red velvet, etc....

amy said...

ohoo sangat laa mengirukan shushi2 ni smua. Jap lagi lepas kerja kene pegi cari ni.

Ms Tikot said...

Sedapnya sushi...

Marina Monroe said...

Nampak sedapppp...Kesukaan dan kegemaran sekeluarga kami. Akak tak pernah cuba buat..
Anak ramai gitulah terpaksa buat sendiri utk kepuasan makan.

ummu hanum said...

best la k nani...pandai masak macam-macam

Fie said...

pandai im buat...

memang mewarisi bakat aunty lah...

Fie said...

gambar sushi yang last tu, ada cream2 kat atas tu cream apa ek aunty? dan macam mana nak buat?

Hanis MY said...

sgt yummy sushi tu,,macam kat kedai!

Cahaya Puteri said...

cewahh..tangkas btol aunty ni ye..trus bersinar2 mentol kat kpale..hehe..

kakchik@ella said...

Haha .. 1 keistimewaan beranak ramai ialah berpeluang utk masak brmcm2 aneka mknan sendiri.

cam ela ni kak, kalo teringin ambek je 1 tray besar. tu pun tak hbis mkn. hihi ..

uetoAya said...

mesti sedapkan?nak sikit..ahahahaha

missbby said...

sedapnya kak..kalaulah tangan saya mcam tangan akak kan bagus..:) buat semuanya menjadi...

azlina aziz said...

Wah, sushi! Memang, satu tray je dah berapa. Kalau sorang yang nak makan tak pe, ni bukan sorang dua. heh. Memang wajarlah homemade. Tapi, saya tak sangka ni, Chef Imran yang buat. Wah, sangat bagus pembantu akak sorang ni. Cayalah Im!

cik suka senyum said...

salam aunty pandainya imran buat sushi..mmesti aunty yang ajarkan ni...nak resepi bole?..hehehe

bintangjauh said...

Ratuku Nani, ya ampun..terliur-liur Ratna dibuatnya, asyik makan sedap + enak sentiasa, pandainya anak-lanang Chef Imran memasak, kurang beban Nani ya selalu ditolongi didapur, alhamdulillah sejuk-hati seorang ibu bila punyai anak sebegitu seperti Imran dan Nanipun pandai berekonomi, bak kata lagi enak dibuatkan homemade pada beli ya Nani, "chapeau"(tahniah/bravo)! Salam manis manis madu.

.j.u.l.i.y.a.n.a. said...

sushi yang last sekali tue cukup menyelerakan :)

Miss AnisSensuous said...

Berbakat betul imran. Bila dia besar nanti boleh buka restaurant ni :)

anwar777 said...

kena ada wasabi dengan kicap soya yang masin gila tu baru ada umph! puan.

food journal said...

kak nani,nak resepi sushi dan cara2 membuatnya bole?nak beli mahal..

x reti nk masak nasi sushi.Aritu masak nasi tu mcm melekit,lps tu mcm hanyir,x mcm yang jaya jusco tu.

JULYA said...

pandai gak yo aunty ni speakang nogoghi...waaaa.sushi kegemaranku.pasni buleh la eden torai.takyah boli kek jusco 2 laie.maha bobona.

ummi_khalish said...

rindunya nk mkn sushi..terliur saya..slm ukhuwah..:-)

muhsin aminudin said...

beras nak wat sushi tu, beras bese boleh pakai kn?

Peri PiA said...

jeles la dgn im :)

Marina anak pak Mansor said...

kagum dgn aunty...sooper dooper women...saya tgk blog aunty expecialy makan2 trus sy terliur..ihihihihih

KakFiza said...

selalu makan kari, besnye kalo dapat makan susi hari2...hehe