Friday, June 17, 2011

Resepi Kek Pavlova

BUAT SEMUA PELANGGAN SAYA....KALAU TAK NAK ORDER, IKUT JER RESEPI NI...TETAPI KALAU NAK ORDER ITU LEBIH BAIK BUAT SAYA HEHEH....






Assalamualaikum....


Ramai jugak nak tahu apa itu pavlova....

Entah saya pun tak biasa dengan kek kek mat salleh. He eleh bukan ke semua kek pun asalnya mat salleh yang buat. Kalau orang kampung macam saya ni belajar buat kek pun dari orang-orang bandar. Kalau bingka ubi, lepat pisang tu mungkinlah kot belajar dari tok nek moyang. Paling koman pun belajar ikut kreativiti sendiri kan.....

Seorang pelanggan tetap saya bernama Aida dari Subang Jaya...tengah-tengah malam menalipon bertanya saya pandai tak buat kek pavlova...

Lalu dengan blur saya bertanya kat dia balik "APA TU KEK PAVLOVA"

"Ala Nani, kalau you pergi Restoran Serai di Empire Subang...ada kek pavlova tu...pergilah rasa lepas tu, you belajar buat. Nanti kalau dah pandai you jual kat i".

Sebenarnya saya dah pernah makan kek tu kat Alexis. Hanis yang belanja. Tapi saya tak ingat pun nama kek tu kek pavlova.

Terima kasih pada Aida, kerananya saya google resepi kat internet dan buat...akhirnya business kek pavlova la pulak.

Saya jual satu tu rm120. Jadi kalau sesiapa yang extra rajin nak buat sendiri, di sini saya bagi resepi saya untuk anda.....sekian terima kasih.




RESEPI KEK PAVLOVA.



When preparing a Pavlova recipe, the most important thing is to have scrupulously clean utensils, free of grease or egg shell. The success of the meringue depends on it. It is also important that the egg whites are at room temperature before beating them. Pavlovas have a habit of deflating and forming cracks when you open the oven. Don't be disheartened, just make some extra whipped cream to fill in the hole if this happens. It will still be a spectacular dessert.

If you use bananas in the topping, toss them in lemon juice to stop them going brown.

View Pavlova step-by-step instructions.

Prep Time: 40 minutes
Cook Time: 1 hour, 15 minutes
Total Time: 1 hour, 55 minutes
Ingredients:
4 large egg whites at room temperature
1 cup of Castor sugar, also known as "Berry sugar"
1 tsp of white vinegar
1/2 Tbsp of cornstarch
1/2 tsp of pure vanilla extract
1/2 cups of whipping cream


Fresh fruit such as strawberries, raspberries, kiwi fruit, passionfruit, bananas, blueberries
1 Tbsp fresh lemon juice

Preparation:


Preheat the oven to 275F (140C) and place the rack in middle of the oven. Line a baking tray with foil and draw a 7 inch circle on the foil with the blunt edge of a knife (don't tear the foil). Set aside.

In a clean, medium-sized metal bowl, beat the egg whites with a clean electric mixer on medium speed. Beat until the whites form soft peaks.

Gently sprinkle the sugar into the egg whites, one teaspoon at a time. Don't just lump the sugar in the bowl and never stop beating the eggs until you finish the sugar. Your egg whites should now be glossy stiff peaks.

Sprinkle the cornstarch and vinegar on the meringue and fold in gently with a plastic spatula. Add the vanilla and gently fold the mixture again.

Now gently spread the meringue in the circle on the foil to make a circular base. Make sure the edges of the meringue are slightly higher then the center so you have a very slight well in the middle.

Bake the meringue for about 1 hour and 15 minutes or until it goes a very pale, pinkish egg shell color.

Turn the oven off and leave the door slightly ajar to let the meringue cool completely. As the meringue cools, it will crack slightly.

Just before serving, take the meringue out of the oven and remove it gently from the foil and place on a plate.


Whip the cream with the vanilla extract until it forms peaks. Prepare the fruit by washing and slicing.

Gently spread the cream to the top of the meringue with a spatula and arrange the fruit on top.

52 comments:

Yuyu Zulaikha said...

teringin nyee :'( nampak sangat sedap!

kakchik@ella said...

takmo buat. nak yg airtangan kekanda jugak. hihihi.

Salwani Zolkpli said...

saye pernah try buat pavlova ni..tapi selapis je..memang sedap :)

yana sahri said...

Thank You aunty. Dah banyak resepi untie saye try test. Hihihi... Will try this one too. Bile saye balik Msia nnt, saye nak oder la. =)

Ajan said...

sangat sedap kek pavlova nih!! nanti raye nk order jer dengan kueh2 raye skali.. wah... puasa pun blm lg.. haha!

Zallyna said...

Aduss sedapnya...
tetiba recepi in English pulak...alahai, cam susah jer rasanyer nak buat..hhehee

hOtMaMa said...

akak.. saya pun dah berapa kali buat pavlova nie.. alhamdulillah mmg menjadi, anak & hubby pun suka makan... saya pernah letak gambar kt blog & FB saya, sampaikan ada org email/ sms sbb nak tempah, cuma saya je yg tak confident nak jual... hehe.. lepas nie klu ada org tanya, boleh la saya suruh tempah dng kak nani yer... :)

Jazica Albek said...

da lamee teringin nk buat pavlova sndiri! leceh tak nak membuatnya kak nani?

Lin Elier said...

selepas Red velvet, kini pavlova pulak jadi trend.... lin tak cuba pavlova lagi... tringin sangat... thanks for sharing the recipe kak nani.... muga Allah murahkan rezki Kak nani kerana tak lokek ilmu bab masak2...

zie~azharizalira'z said...

wahh,, sedap nye nampk~ nnti nk try la kek ni,,nk rase,,da rase leh try buat plak,,:),,

Zallyna said...

Ada penghantaran atau kene ambil sendiri kat umah akak???

Actually sy kat KL

Cik Puan Nurul said...

hehe dah pernah terai buat 2-3 kali memula dulu ingat leceh tp rupanya takdela leceh sgt cuma kene bebetul ikut sukatan la..org kata usaha jaya buat sampai bebetul puas hati..

pRincESs_N said...

sis..mlm td N mimpi mkn kek pavlova ni..gara2 bace n3 sis...aduss..nk buatnyaa...mcm x reti plaks...

klo order dr bangi cane ekk delivery?

ReeNaJoE said...

sy dah try recipe redvelvet akak..mmg menjadi..but pavlova ni kind of leceh jek nak buat..maybe kalau tingin nanti beli jek heheheh

mamasuri said...

xpernah rasa pavlova ni...nampak pun dah tertelan air liur ni kak...

O'gosh said...

teringinnya nak rasa..

NenekPenne said...

will go to serai empire and have a taste of this pavlova... errr tunggu dapat gaji dulu lah...

MeMHaliD said...

aunty cayang.....lama x singgah sini...tapi pavlova ni nyer pasal...huh x sabar nak cuba....tenkiu aunty sudi share...

Laura said...

mcm susah tapi takper nak buat jugak ^_^ ... thanks kak nani!

bintangjauh said...

Salam Ratuku Nani, yummy .... nya itu pavlova, Ahad lepas Ratna ada sediakan meringue fran├žaise yang bersaiz kecil sebelum itu Ratna kata kali ini meringue pavlova, lain sikit ... terus di-jawab "no ..meringues klasik" kerana Anakanda semua lebih suka ngap meringues segitu dengan cream chantilly maka itu tak ada peluang lansong, asyik kena ikut kan anak tekak selera mereka sahaja!

Lain kali, terus buat tanpa bertanya apa yang mereka suka tak?
Salam manis manis madu.

Azlina ishAk said...

tgk dari rupe kek membuatkan kite meronta2 nk rase......

Peri PiA said...

kc!tlg bwk pia gi umah pn nani,nak kek tu hehe..terliur

beingme.tigerlily said...

hi there...it is so obvious that the recipe was taken from here:

http://australianfood.about.com/od/bakingdesserts/r/Pavlova.htm

you should give some credits to the original author...

cheers

NaniRostam said...

sori memang tak perasan pun copy dari sapa.....google jer recepi kek pavlova.....yang keluar semua sama.....oh yang ni dari australianfood.com ya....perasan macam dok ikut recepi martha steward ngan joy of baking.

sori sekali lagi.

Assaha Nur said...

salam,
hi, please visit assaha.blogspot.com
for tudung cantik etc. :)

war_in_ewa said...

Salam Aunty,

Memang nampak sangat marvelous that cake.... nyummy2...

Wish I know how to bake.... :(

NenekPenne said...

kak nani, i cilok gambar pavlova ni yer nak letak kat blog i... mintak dihalalkan yer..

aNIe said...

Nani...teringin pulak nak rasa... nanti kalau nak order akak sms ye...

Nakbuat memang le idak...mixer pun takde kat rumah ni...hehehe

beingme.tigerlily said...

sori aunti...my comment sounds a bit sarcastic.. x berniat sebenarnyaer...:(

anyway, thanks sebab share recipe :)

fiqathefiga said...

aunty, klau tak letak vinegar bleh tak?

Mak Wardah said...

Nampakpun sedap tetapi highly appreciate yang puan boleh berkongsi resepi.

inaxs said...
This comment has been removed by the author.
inaxs said...

kak nani,mana nak cari raspberries n bluberries tu?terliur rasanya..tq

ummi_imani said...

renyah membuatnya walaupun bahan2 yg agak simple..mmg patut pun org ual mahal benda nih

Cik Eka said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

tapi mana reti nak buat..huhuhu

ATIERAH ALIAS said...
This comment has been removed by the author.
ATIERAH ALIAS said...

kak translet ar dlm bahasa melayu.....xbraper paham.

ATIERAH ALIAS said...
This comment has been removed by the author.
ATIERAH ALIAS said...
This comment has been removed by the author.
nor ashikin said...

kak nk ty kek ni kite kene potong selapis2 ke?sbb sy tgk kt tghj tu akk mcm lapiskn dgn cream cheese je camne jd berlapis2 tu kak ctk la leh ajrkn sy x?

nourieib punyer ceriter said...

Terima kasih banyak atas resepi. Me dah buat last month dan memang menjadi. My hubby suka sangat. Tapi puan, kenapa manis yek? On 2nd time saya try kurangkan gula...alamak, xjadik crispy la pulak... nape ek? tima kasih banyak ye puan

Aleesya Adam said...

Salam Kak Nani,

Kenapa bila I buat exactly like ur recipe tak jadi keras and rapuh???

Bila I guna 2 cup gula @ gula byk2 br dia akan keras.

Tapi hanya boleh buat hiasan lah. xboleh makan sbb super duper manis.

Hargai reply dr akk. Thank

pandan said...

kak nani,pavlova kak nani ni kak nani wat dabel ek?sbb tgk tengah2 tu cm ad krim je..
:)

rosebudsismuslimni'mcool said...

Hi Aunty, I thought of ordering a cake from u.seems delicious. I penah try red velvet tp x penah try pavlova (but pavlova seems freakingly awesome). bleh x gv some idea,wich cake taste better???

Nur Hidayah Bohari said...

Kak nani, macamana nak order?? hehehe...

azida ziehan said...

i pun jual pavlova setelah kawan2 duk tanya pandai tak buat kek tu...nak tau punya pasal..sy pun google la apa itu pavlova...after 3 kali try baru lah berani jual...agak mengalakkan tempahan nya...Alhamdullilah

Ana admi said...

Sedapnye...

dapurmerahibu said...

TQ kak for d resepi..
first time buat teruja sgt..
n saya minta copy yek..
BW terjumpa blog akak yg comel ni..

DuniaShop said...

Sedap,da try da..

sue admi said...

nk try la..terima kash

zam bhai said...

dh mkn dh tu ari mase father's day tu ari.blh tahan lh,sdap gak...

zam bhai said...

dh mkn dh tu ari mase father's day.blh tahan lh,sdap gak..