Saturday, June 18, 2011

Aku Suka Lempeng

Kadang kadang saya rajin jugak nak buat lempeng tepung sebab ada sambal tumis ikan bilis belen semalamnya.

Nampak je desa....tapi kalau dapat makan memang tak hengat...berebut-rebut lagi...satu kau cubit...satu aku cubit...satu kau cubit...satu aku cubit....tak sedar pinggan dah licin macam tak yah cuci pun boleh recycle...kan..

Tapi jangan underestimate..ya...walau mudah...tak semua orang rajin buat lempeng tau...apa susah...nak lempeng apom pun kedai mamak ada....kedai mamak apa yang tak da....

Nampak jer bodoh-bodoh macam tu tapi nak merasa seminggu sekali pun tak da kan...


Kadang-kadang yang bodoh-bodoh pun orang malas nak buat...orang lebih teruja buat yang glemer-glemer macam ciskek lah bagai....

Oklah hari ni saya nak tunjuk lempeng yang lebih glemer dipanggil pancake u...tapi bukan saya yang buat...anak bujang saya Ahmad Imran yang suka sangat mencuba resepi2 mat salleh ni....baguslah....saya jadi judge jer.....memang sedap mengalahkan hotcake kat mcdonald u....




Pancake ini dimakan bersama butter dan maple syrup ya....
















Resepinya...


Humban semua bahan di bawah ini dalam blender dan kisar....

225gm tepung gandum
300ml susu segar
2 sudu makan gula
1 sudu teh baking powder
sedikit garam
1 sudu makan minyak jagung

25 comments:

kakchik@ella said...

Kak, please include this in the Hi-Tea menu.

sya said...

nani.. u mengingatkan i during my ukm days.. i buat lempeng nearly half kilos tepung makan ngan sambal sardin utk brunch hari ahad ngan kengkawan.. best..

Peri PiA said...

pn nani,buah cerry kah ats lempeng tu?cantik sgh

cikgu su said...

Kak nani...
Mali ya baca n3 ni. Imran yang kecik, hensem tu pun panda masak. Kita yg dah beranak 2 ni...wat roti jala pun x jadi. Menci ngn resepi tipu. Huhuhu...
Tahniah imran. Acik su jeles tau.

Umi Asura Sanusi said...

humban je..terus jadi..ajaib!!!

Cik Puan Nurul said...

kene blend ke kak huhu saya buat camtu je tak sangka jadi gak sama ghupe macam beli yang segera dalam kotak tu..tapi baik buat sendiri sbb kalau yang segera tu manis sangat hhihihi

cahya indah said...

saya suka sangat pancake ni aunty, dulu smpai asyik terliur je tengok kat TV kot..pastu Kak Iza Pink Stilettos letak resipi kat blog dia terus je cuba. yummy ;)

Ati Masrif said...

salam kak,

sedap betui pancake tu
kita mmg suka sgt
tapi tak pernah lg mkn dgn
sirap tu...

bintangjauh said...

Salam Ratuku Nani, bertuah sungguh ... pandai nya anak-bujang memasak .. di manjakan lagi .. tunggu di-ngap kan saja!

Benar sekali Nani lempeng/pancake ini amat senang dan cepat di bikin tidak banyak embel nya! Ratna ingat pagi Sabtu ni nak bikin bakal makan pagi namun Ratna cuma berdua dengan yang bungsu - Elyne Gabrielle sahaja abang dan kakaknya diGrenoble dan J-Luc di Jakarta terus keTaipei lagi ... sendirian kita !!!

Ya ampun itu buah cherry kok besar-besar giant, dari Austrlia ke Nani?
Selamat berhari minggu dan salam manis manis madu.

Dinas Aldi said...

ya ampuuuunn, nampak sedap sungguh, bergolek2 plak tu ceri..

sabaaaaaarrrr!

NenekPenne said...

terus jadi lempeng high class gituh.....

An said...

sgt sedap tapi nmpk mcm manis je aunty.. :)

Sarah Khan said...

wahhhh memang nampak sedap. boleh cuba ni. hehe

thank you aunty! ;)

Suriada Sulong said...

kak nani, lepas blend sume bende tu cmne plak? bakar atas kuali buat mcm lempeng org kg tu ker? and kuah die mcm mane tu? npk mcm ad kuah. and kat mane nk dpt kn cerry mcm dlm gmbr tu? tq.

Fizlynn said...

Oh...so yummy....thanks for the recipe...mesti nak try buat lepas ni... :D

Mak Wardah said...

Sedap betul...kalau kat hotel selalu makan ni...

O'gosh said...

gila dasat anak bujang kak nani ni...

yantie said...

salam mak nani... sedapnya tgk mak nani punya lempeng... terliur yanti di buatnya... sungguh membuka selera.. heheee... hiasan yg menggiurkan... :)

ReeNaJoE said...

bagusnya ada anak bujang yg rajin

Mak Wardah said...

Pn Nani,

Kalau u tak update blog, boringnya sy rasa. Your blog meaningful to readers dama kak chik jugak. Keep on blogging.

Ira said...

Assalamualaikum..
thx sudi share resepi..sy mmg simpan semua resepi2 yg kak share dlm blog.. harap2 takda yg tercicir :)

moga Allah murahkan rezeki kak sbb sudi share sesuatu dgn org ramai..tak ramai yg suka share resepi.. kak amik tempahan pd masa yg sama still share resepi dgn org lain..sy mmg kagum

Eva Sharmine said...

auntie..saya kategorikan auntie sebagai seorang superwoman! pandai memasak , pandai make up pengantin, pandai bergaya, pandai mendidik anak-anak (semuanya berjaya) ...semoga Allah murah kan rezeki auntie & family amin...

Dee Chicuita said...

auntie, sy betol2 nak sangat cuba resipi ni harini. bahan2 semua dah ada. just sy nak tahu mana boleh sy dapatkan maple syrup? atau macamana nak buat dia? please reply me auntie. btw, thanks for the recipe :))

NaniRostam said...

Salam semua...


Ok maple syrup amat mudah di dapati di kedai menjual barang-barang membuat kek terutama di BAGUS.

Dee Chicuita said...

thank you auntie nani. :)) appreciate it <3