Friday, June 10, 2011

Bercuti Jakarta Bandung Jakarta

Daun gugur pasti ke tanah
angin meletakmu kemerata arah
tidak lagi dibawah pohonnya....
dan ia menangis bukan kerana lemah
tetapi kerana terlalu lama menjadi kuat






Pemandangan di atas adalah taman di Monas, Jakarta, Indonesia.







Bercuti untuk diri ke Jakarta, memang sebuah perjalanan yang amat menyeronokkan dan penuh gelak ketawa. Makan-makan, shopping-shopping, naik kereta turun kereta, spa-spa...cuma badan dah terlalu penat maka walau Carcadin Hotel menyediakan pusat karoke di lantai satu tetapi kami terus tertiduran sampai ke pagi walau rencana awal mahu karoks.




Lagu 'MENGAPA' nyanyian Nicky Astria adalah sebuah lagu yang sering dimainkan oleh rendy supir kami yang bila kami tanya "rendy, enggak ada lagu lain?" Dan dijawab oleh rendy, "ada lagu 'JADUL' ". Lalu kami serentak bertanya "apa itu lagu JADUL?...Dan rendy dengan muka selamba berkata menjawab, "lagu jaman dulu, bu!".....dan diikuti deraian tawa oleh kami berlima.




Memang orang-orang di sana gemar meringkaskan ayat seperti




BATAGOR ringkasan Bakso, Tauhu Goreng




PISGOR - pisang goreng




NASGOR - nasi goreng




WARNET - warong internet




DUGEM - dunia gemerlapan




dan sebagainya.







Ok saya pasti mahu kesana kembali bersama orang-orang yang sama, ella, Zana, Yanti dan Kak Bedah. Kepala semua best. Tak sorang pun hipokrit. Walau badan penat tetapi kami masih ada masa untuk sessi luahan hati dan perasaan sehingga jam 3 pagi masih belum tidur.




Langsung tiada basa basi kedengaran rasa tak puas hati. Kami saling membantu. Bila masing-masing sopink tak hengat....kemudian bankrupt, kami segera berfikir mana yang lebih convinence maka saya tawarkan pada zana untuk meminjam duit saya dahulu dan ela segera mencari mayban untuk mengeluarkan duit buat menyambung muflis kali kedua.haha.




Makan di sana memang tip top...dan air minuman nya yang amat enak provided bill harus di share berlima maka makan seperti dihotel lima bintang tetapi cuma bayar rm20 seorang....




Makan seafood di Ancol paling heaven. Mula-mula aku hairan apa itu air kelapa batok. Lalu mengusik, "Adik, air kelapa batok ni kalau kakak minum jadi batok macam mana?"...Lalu semua ketawa mendengar usikan ku. Tiba-tiba otak aku ligat teringat bahawa dalam bahasa jawa batok itu tempurung....apa da....lama tak cakap jawa lupa la pulok. Air kelapa di sana sangat enak disamping aku memang teringin mencuba semua minuman yang ada....mujur kantung kecil.




Tanah Abang dan ITC Kuningan harus dikunjungi bila ke Jakarta. Memang kurang tepat pepatah mengata ' shop till u drop' kerana kami shopink sampai kedai tutup dan sesungguhnya semangat bersopink belum pudar walau semua lampu telah dipadam di Tanah Abang yang berbelas tingkat itu.




Bila ke Bandung tempat yang harus dikunjungi ialah Rumah Mode dan Toko 3 yang menjual barangan branded yang ori dengan harga yang sungguh menyeronokkan.




Untuk melihat salah satu benda-benda unik ciptaan Illahi, kunjungilah Tangkuban Perahu yang ada cerita mitos disebalik terjadinya perahu yang tertangkub. Pada zaman dahulu kononnya ada seorang ibu yang terpisah dengan anak lelakinya sehingga anak lelakinya mencapai umur dewasa dan mereka bertemu semula hanya sebagai pasangan kekasih kerana si anak tidak mengetahui wanita yang dicintai adalah ibunya begitunya dengan si ibu. Namun setelah mendapat tahu tentang siapa mereka, si anak tetap berkeras tidak mahu memutuskan cintanya lalu disumpah sehingga perahu yang dinaiki tertangkub dan menjadi gunung yang terdapat kawah gunung berapi disekeliling.




Pastikan juga kamu tidak ke sana waktu hari libur (cuti umum indonesia) kalau tidak mahu terperangkap dalam macet (traffic jam).


















Hari pertama di tanah abang....ku merinduimu abang...





Bila mengamati gambar ini saya jadi begitu seram......






Makan nasi dan sayur chap chai di food court tanah abang. Macam-macam nama gerai ada di situ.. Gerai nama Setan pun ada.




Nasi Uduk lauk ayam kot....





Nasi Uduk Lauk Cumi (sotong).....






Meraba-raba mencari lif dalam gelap...janganlah ingat ada lampu ya...itu adalah cahaya flash dari kamera iiiii.....mujurlah ada seorang bung yang baik hati menunjukkan kami arah lif. Dan sampai di lif ada pula orang menunjukkan kami arah keluar. pasar shopink di sana agak berbelit-belit sehingga boleh sesat....senang masuk susah keluar.




Makan direstoran sederhana bintaro...makanan nasi padang....air jambu batu merah jambu memang heaven...harum dan manis.







Lihatlah mukaku yang keletihan....





Pasti ownernya ibu yang gendut.




Wah tak payah kipas tangan kannnnnnnnnnnnnnn




Pasti ownernya bapak yang gendut. Yang baju merah adalah budak muda sedang menyanyi....






Bila melihat orang-orang dihujung sana terlalu kecil barulah perasan betapa besarnya kawah gunung berapi itu.







Makan makanan sunda. Hidangan yang harus dicoba...sup bontot bakar....waduh pak!




Sambal terasi yang enak...belacan indonesia memang sedap.







Kabus tebal bila hari semakin sore....





Masih tenang.....tetapi menggerunkan...




Rumah-rumah di sini bersifat sementara....bumbung diperbuat dari atap kayu kayan.














Aku dan Yanti moneymatter.




Nani yang taksub dengan keenakan tahu goreng indonesia....







Mainan set rumah kayu hanya berharga rm12...naseb bek tak da anak kecik.




makan tauhu dengan cili padi.......yummyy.




Makan-makan.....





Dihadapan Rumah Mode yang happening....





Makan seafood di Cilaki....




Di sinilah aku ditenung begitu lama oleh seorang apek cina tua...sehingga niat untuk membungkus tempe goreng yang paling sedap diantero benua dengan tissue terbantut. Maka aku hanya campak tempe ke dalam beg sandang yang tersedia ditepi aku duduk...kawan-kawan gelak pecah perut melihat gelagat aku.






Ketika dikaunter reception, ela dapat tahu apek cina tua yang menenung aku adalah seorang datuk, maka selepas itu apek cina tua datuk menjadi bahan cerita dan ketawa kami semua.






Dan dihotel carcardin ini juga terdapat ramai ore-ore PAS dari kelate...yang datang semata-mata nak main golf.




aku dan ela....




Dah habis sopink di Bandung kami bersedia ke Jakarta semula.....





Ketika lalu di tempat ini aku terlihat sebuah gerai bernama 'Gerai Nasi Goreng Gila'. Kemudian aku pun berkata ' La....tak habeh lagi aku ni...dah lepas kena dengan man kajang, bajunikahlah gila...mahal lah gila...kat sini nampak nasi goreng gila lah pulak!" sambil diikuti deraian tawa oleh zana, ela, yanti dan kak bedah.






Gambar di atas adalah pemandangan lelaki2 yang berkumpul dan bermain catur di dalam gelap. Kemudian aku pun bertanya "La mainpun dalam gelap!" maka memang sahlah kawan-kawan ku itu memang kaki gelak. Aku cakap macam tu pun digelakkannya.





Di apartment hampston park..Amat dirindui oleh yanti setelah 2 hari ditinggalkan.





Sessi mengurut dan merehatkan badan...di Spa Martha Tilaar sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur.




































































23 comments:

Cik Eka said...

wahh besnya auntie nani..eka teringin sangat nak pergi ke bandung..huk huk huk...

JULYA said...

waduh tante nani...langsung brubah ya gaya ngomongnya pas pulang dari jakban (jakarta+bandung)..hehe

ema_abdwahid said...

jd lapo plak tgh2 mlm neh..aish..

miss tembun said...

patutla kak nani x da entri baru..ropanya berjalan lagik ek...yang ini bukan dengan anak sulung kak nani kan...bestnya sesekali ada best women holiday kan..

AmarDham said...

auntieeeeeeeee... kaya ek? anak beranak semua berjaya... tiap2 hari saya godek blog auntie, hanis, liana and monster jambu tue... saya suka baca... :)

Dinas Aldi said...

Bestnya tengok gambar2 akak bercuti di Bandung! Saya tumpang seronok!

Cik Puan Nurul said...

kak..besnya dapat makan makanan indon yg sedap2 tu..sy mmg feveret ngan masakan org sana terutama masakan jawa..nasi uduk tu wahh..gado-gado,bakso,ayam penyet, pecal lele,tempe dan tauhu goreng cicah sambal kicap..selalu tgk kalo dlm sinetron diorang ade makan ikan gurami ke gurapi ntahla tp lebih kurg gitu la ikannya rupe spt ikan kaloi atau kalo di vietnam dulu sy makan ia dipanggil ikan telinga gajah.digureng garing dan dihidangkan seolah berdiri gitu..teringin weh nk ke bandung..tp mujurla kt mesia ni bersepah gak restoran makanan indon boleh la jugak merasa feel makan nasi dalam bekas anyaman buluh eh..

Ruza Apparel said...

gi indon mmg best kan! duitnye yg murah bole sakan..tp dorang ni mmg suka shortform ayat ek?kdg smpai tak paham..

Peri PiA said...

waduh2 kren bangat

Nieda said...

Mmg hapenning di sana. Rindu mahu kunjung lagi.he,he

anwar777 said...

bercakap bab singkatan perkataan, satu yang saya belajar dari member senegara, ketibas = ketiak basah. Nice pics puan!

cik suka senyum said...

besnyee aunty dapat jalan2 lagi..

cik suka senyum said...

syoknyee..hehe

Sarah Khan said...

wahhhh bestnya aunty nani, berjalan sakan. hehe

bintangjauh said...

Salam Ratuku Nani, ya ampun .. seronok sungguh bercuti + bershopink bersama Ratu2 semua.
Tersenyum sorang-sorang Ratna di buatnya, kelakar sungguh cara penulisan Nani.
Part makan yang Ratna adore kan sungguh ada tempe lagi!

Nani, tajuk kepala diatas apa maksud-ertinya, pasti ber-layer-layer maksud-erti " buat apa tampan kalau tidak jantan" aduh ..tergugat jadinya sang mamat pabila membaca tajuk kepala Nani kali ini.

Salam manis manis madu.

~arissa~ said...

hai auntie nani...naper auntie ckp SERAM kat gambo tu?

cz said...

pengalaman di indonesia, kebanyakan tempat bermula dgn huruf c.
contohnya: cibaduyut, cihampelas, dll

pastu yang meringkaskn ayat tu, mmg ckin setuju sangat. sos tomato jd sos tomat,
australia jd australasi je.hehe

Zareda Norman said...

bes kan kak nani kalau pergi dgn kawan kawan satu kepala.. zar hari tu enjoy the trip sangat sangat.. beli belah sampai muflis..

dan di epot jakarta ada lounge yang dibayar utk kita istirehat sebelum berlepas. kami amik yg paling murah 55000 rp pun siap ada tv, tempat mandi, makan dan wifi.. boleh amik kerusi urut lagi..

zed zedi said...

salammmmmmmmmmmmmm...nak tumpang tanya.. kalau " aku dah penat keje "
dalam bahasa jawa ape ye?

~arissa~ said...

zed zedi : dlm jawa lebih kurang mcm ni bunyienyer

" aku wes capek kejo"

hehheeheheheh

aizeepesona said...

wow kak nani !bestnyer...


..jenjalan negara orang..

..shopink2...

..makan2...

memang kesukaan kepada semua wanita kat dalam dunia nih...

Muna said...

salam kak nani...wah syoknye tgk kak nani bcuti2 ke jakarta n bandung... rase cm nk ke sana lg je..jeles tgk kak nani leh mkn mknan yg dorang jual kt tepi jalan@kat tmpat2 pelancong sb perut saya ni sensitif xleh masuk lgsung. aritu baru minum jus alpokat trus kena admitted ward 3 hari sb diarrhea. Kata doc sb air dorg x bersih. huhu n dia advice dptkan suntikan dulu bfore nk ke sana utk elak keracunan makanan.....walau kena diarrhea seminggu tp smngt nk ke sana lagi x penah hilang...mcm x jemu2 je nk ke sana...hehe

MalaysiaBandung.com said...

Assalamu'alaikum. Salam perkenalan tuk yang punya blog ini. Tuk yang mau bercuti ke bandung atau melancong ke bandung bisa coba hubungi kami, kami dari travel agency MalaysiaBandung.com, harganya berpatutan dan pemandunya ramah pula. Tolong untuk dipaparkan ya kakak harap-harap membantu