Thursday, November 25, 2010

Triffle Chocolate Mousse






















Ramai yang tanya Resepi Triffle. Saya dah sediakan di sebelah kanan paling atas sidebar blog ni..."Pencarian Kustom" yang di dukung oleh goggle.

Hehe saja jer anak dara saya si Hanis tu nak setkan ke bahasa indon. Tahulah mama dia ni sekarang dah mengambil alih peranan bibik kan................

So kalau nak resepi tu just type TRIFFLE ke apa sahaja makanya akan keluarlah isu-isu yang dihajati ya....terima kasih.

TRIFFLE ya....bukan TRISSLE yang macam keluar kat NONA TV3 tu lame kan.....

Napelah dia orang confident sangat nak letak nama TRISSLE kalau tak biasa dengan nama-nama makanan atau resepi nih....Kalau tersilap jadi TRUFFLE tu boleh tahan jugak. Ini TRISSLE..apa ke benda tuh...

Patutnya benda-benda macam ni kena double check atau call untuk confirm balik nama tu dengan host memasak tu. Dahlah siaran tu keluar satu malaya....bukan nak tambah pengetahuan ibu-ibu...makcik-makcik....kakak-kakak yang tak pernah dengar resepi ni...lagi mengelirukan dia orang pulak. APA DAAA.............

Oklah di atas ni....saya buat Triffle Chocolate Mousse. Triffle ni sebenarnya boleh letak lapisan apa sahaja mengikut kesukaan dan kreativiti masing-masing.

44 comments:

Peri PiA said...

saya suke resipi ini..InsyAllah nak cube :)

terima ksh

MiszNoRuL said...

salam,

haha, betul2.suke jek dia canang 1 malaya trissle kan..padahal triffle..kalau makcik2 kt kampung mana tau triffle tu ape..bila dgr trissle dgn konfiden nya duk sebar kt makcik2 lain trissle-sbb-dlam-nona-ckap-gitu..hahaha

p/s..nice triffle..sedapnya..

{ finieViolet} said...

mmg perasan pun..tv3 dah typo ejaan triffle tu... apa2 pun mmg nampak sedap..belum ada masa nak cuba. Insya Allah..akan cuba buat kalau ada masa nti..

kakchik@ella said...

Tak nak resepi. Nak rasa yg kak nani punya. Haha .. over!!

are-ya said...

wau sgt menarik la choc mousse triffle ni...nk resepi leh x kak nani?

yellowie roses said...

yummyyyyy~~ T_T *tears**

whiteapple said...

hmmm, cam sedap :)

cik EPAL said...

macam sedap je triffle auntie ni =)

eLL said...

Aah la aunty. Saya pun pelik nape Nona pegi letak nama trissle. Dah sampai ke petang kami kawan-kawan duk menyebut 'trissle'. Saya servey aunty kat Nona pun jauh-jauh dari kaunter dapur rumah je. Nak berkejar ke depan tv tapi dan-dan tu jugak terus keluar 'resipi trissle'.

p/s : congrats aunty, nur sarah alisya masuk Kosmo hari ini. Tak sabar tunggu Boboiboy tahun depan ye. Walaupun umur dah tua tapi tetap menyokong animasi.

Lin Elier said...

Heheh, saya peminat Nona (tp skarang mcm kurang best dah) ... so it was a pleasant suprise tgk akak nani terkeluaq kat TV! Kami gelak2 gak tgk kak nani ckp bab "sedap triffle ni... mmg sedap"!
Jgn mare ya.... Laki saya pon heran awat depa eja Trissle....
.....TV3 ohh.... TV3

♥ BIRU ♥ PINK ♥ said...

yummy yummy betnya ;-)

zulaikha said...

sedapnyerrr... kalo kat jb leh order ke? ;)

MaS PuTRi said...

auntie, saya tengok auntie nervous je dlm nona hari tu. =)

NaniRostam said...

Mula ingat depa nak shoot kat dapur......rupanya masalah pencahayaan lah segala maka terpaksa shoot kat kaunter and pastu pulak kak nani kena pijak stool budak kecik ikea tu kerana kaunter dapur kak nani tu tinggi...tu yang tak bebas bergerak....memanglah nervous takut jatuh beb....naya....

Peri PiA said...

terima pn nani,ade cerite belakang tabir..ehehe

Me said...

sedap nye.........ngidam2..mane nk cari ni..

kak ina mail said...

Tak pernah cuba buat dan makan triffle. nak ambil resepi kak nani dan cuba , boleh?

kau ade? said...

kalau rase2 nak amik anak angkat,kol iza ye..haha!~sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

fatin nurul said...

thanks aunty for the recipe!

Filla ~ Kasihs said...

nampak gambar terus teruja tak tentu arah nak masuk blog kaknani nie.. *sambil telan2 airliuq* tapi nangesss sebab dah tengok resipi pon terus ckp dlm hati..*tak tau buat..camne nak makan*

♥ kinkin ♥ said...

sedapnya nampakk..

hajar chibi said...

bestnya.....

http://cthajar1986.blogspot.com/

kzai said...

salam nani..mmg menggoda triffle nani ni..akak pun tgk nona kt tv..tp kejap sgt..cam x puas je nk tatap wajah nani..hari2 akak buka blog nani tgk juadah dan ngomelan nani

Amanina Sofea احمدل said...

mcm sedap je..
nnti nk cube la..

Melati said...

puan, sedapnyha!!

una berry said...

saya suka blog aunty nani
selain ada kisah2 yang best,
ada banyak gambar makanan n resipi
selalu teguk air liur je tgk
hoho~

Zafirah Majdiah said...

Ben Ashaari suruh buat ni... Zafirah hanya mengikut arahan :)

SAYA SUKA BLOG AWAK LA!

http://superzafirah.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

Nurul Aqila said...

Yummy~!

..:: WiRdA ::.. said...

salam aunty,
nk tanya, ada pegi kedai Bagus sek 13 tak ptg jumaat aritu? rasa mcm selisih kat pintu masuk..haha

aunty, nk tanya pasal cupcake la, nape ye kalo saya bakar dlm cup keras tu slalu dia jadi renggang instead of cupcake tu melekat elok ngan cup? kalo pakai cup kertas utk muffin biase tu ok je.

khairul farhan said...

Dah try. Lagi sedap bila orang buat sebab buat sendiri tak pernah jadi

nurdini said...

aunty..mana nk dpt recipe triffle choc mousse nie?
sgt yummy!

:: m.u.n.i.r.a :: said...

wow look sooooooo yummy yummy!
errr congrate tercalon dalam blog personal isteri pilihan!*winkwink*

Gud luck!

ain itu mata. =) said...

wah. nampak sedap auntie. lagi2 kalo sejuk2.bia lame je dalam peti ais. sedapnyeeee. =)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

cayalah akak..
mabeles!!!
ai pun tgk nona-tv3 time akak wat triffle aritu..
yummeh!!!

Nobody'sWife said...
This comment has been removed by a blog administrator.
NaniRostam said...

Salam semua....satu hari nanti insyallah saya buat kelas masakan. Sebab bila bagi resepi ada yang buat tak berapa jadi. So kena buat kelas nak bagi tengok dan belajar betul-betul....hehe.

Tulah bunyi f dengan s tu bezakan...sebab tu ramai yang perasan dan komplen.

Saya bukan apa...susah-susah untukkkan masa, tenaga, sediakan bahan untuk trifle tu...nak kena kemas dapur saya lagi...dahlah masa tu saya sedang sibuk nak masak untuk besday Hanis dan Alisya tempohari...saya minta diaorang datang keesokan harinya pun dia kata tak bolehlah itulah....saya ni jenis tak sampai hati nak menolak permintaan orang...tapi bila dia orang dah dapat bahan untuk deadline diaorang...terus bye-bye kat saya...tak da hati nak call bagi tahu...tarikh siaran....

Tak appreciate susah payah orang kan....macam tu....heh.

Memang betul...nona sekarang dah tak best macam dulu-dulu terutama masa zaman nurfaharin jamsari tambah sekarang maya karin.dahlah.

PynGees said...

salam..

dh lama follow this blog, tp this's the 1st time drop my comment...bkn -ve comment pun..sbb sgt suka follow every single n3 blog auntie nie..

tp bila citer psl triffle nie rasa t'panggil la pulak...actually saya dh m'cuba a few receipe from others tp kn rasa TERUJA sgt2 nk cuba receipe triffle auntie sbb blm rasa pndg pun dh terasa kedeliciousannya..he..he..

Tuan Din said...

Menarik!!
Mai secawan!!

niza said...

salam...kak nani...nak lari tajuk jap...kek yg sy ambik jum ritu...cantikkkk dan yg penting sedapppp....x muak mkn....thanks kak!!!lenkali leh order lg...:D muaahhh..

Mr. Swift said...
This comment has been removed by the author.
Nur Athirah said...

thanks for the recipe! :)

kakLuna said...

patut lah patut lah patut lah! saya rasa lain macam!!!


saya rasa tak wujud benda nama Trissle tapi triffle ada lah


tapi sbb dh siar kat Nona tu la saya ikut jer la...aduiii bikin malu saya aje tulis kat wall akak aritu..huhuhu

NaniRostam said...

Salam. Sebenarnya tak kisah sangat ejaan tu kalau tak lari bunyinya....trrafle ke, truffle ke asal bunyi tak lari jauh sangat....kalau dah trissle tu bunyinya kan dah lain...nantilah saya cipta resepi baru saya namakan trissle...hehehe

bungatanjungwangi said...

bestnyeeeeeeeee unty..mantop