Wednesday, November 24, 2010

Berhati-Hati Membeli di Mek Di

Sejak kebelakangan berapa banyak erk...untuk you all yang makan gaji tetap di syarikat swasta atau gomen dapat kenaikan gaji. Saya tak rasa naik mencanak-canak kan? Tulah kalau gaji naik pun tak banyak kelebihan yang you all nikmati. Sebab harga barang asyik naik je, so bila nak kaya tu? Bila nak simpan duit lebih tu? Harapanlah kan...

Tak heran jugak kalau bila gaji naik, harga barang pun naik....ini tak da ribut tak da angin....senyap-senyap jer...bila pergi supermarket harga barang asyik naik jer tak pernah stop-stop....

Samalah macam saya...bila harga barang naik margin jualan stroberi mois cokelet kek saya yang harga belum pernah berubah rm60 tu semakin berkurang. Tapi syukurlah saya pergi on volume...jadi boleh dikatakan memang masih untung walau tidak banyak seperti dulu.

Dari harga buttercup rm2.79-rm2.89 sekarang dah rm3.99. Sama juga macam harga susu cair ideal, susu teapot, susu fullcream dutchlady dari harga dua ringgit lebih sekarang dah hampir 5 hengget. Belum lagi serbuk koko yang hari tu baru rm8 sekilo sekarang dah 16 hengget...coklat masakan lagi....stroberi lagi ....mencanak-canak naik....tak da kome...tak da titik...naik jer..

Tu yang saya agak keberatan nak jual kek red velvet dan triffle saya sebab harga yang terpaksa saya letak agak tinggi.

Yang saya tak boleh tahan bila tengok product nesle....dari milo soft pack sekilo rm10 sekarang dah naik sampai dekat rm15....segala product dia naik manjang...

Jadi sekarang ni saya ambil strategi baru....semua product nesle atau product yang harganya naik melambung-lambung, saya beli hanya bila teringin sahaja. Saya beralih kepada product yang harganya lebih ekonomi atau rendah.

Contohnya kalau dulu milo adalah kemestian minuman sarapan pagi sekarang tidak. Begitu juga nescafe, dutchlady dan yang seumpama dengannya. Saya cuba beralih kepada jus buah-buahan, lemon, air barli, air bunga kekwa dan yang paling menjimatkan dan berkhasiat jus tomato dan timun.

Kalau dulu saya basuh baju pakai dynamo sekarang saya pakai kuat harimaulah, toplah dan brand yang murah-murah. Bersih jugak. harum semerbak lagi banding dengan yang mahal tu....

Kat sini saya nak tunjuk kat you all kalau per gi makan kat cek mek Di haruslah lebih teliti. Kerana dengan ketelitian you all sekurang-kurangnya walau singget dua henget dapat juga berjimatkan..Kat kek ef si saya tak try lagi.....nantilah kalau ada masa...

Dia orang ni niaga bukan nak stret fowet...nak juga guna kecekapan kita mencongak harga...Saya dulu part-part congak memang kacang. Ingat lagi masa darjah 5 dapat lima posen sebab dapat congak soalan matematik 9/10 oleh cikgu Dollah di sekolah kebangsaan seri al ulum..parit marjunid...heheh.

Selalunya bila saya ke cek mek Di ni, saya akan order mcvalue set. Tetapi tidak semua. Mungkin saya order hanya 2 untuk set sedangkan yang lain saya order ala carte jer. Jadi untuk lebih berjimat you all mesti tengok set yang mana you all bayar paling kurang....iaitu paling murah makanya set yang itulah you all order.....contoh ada di bawah....jangan segan-segan mencongak





















Value No 1

- set rm7.85
ala carte rm4.50

beza yang you all harus bayar- rm3.35 untuk tea dan hashbrown


Value No 2

- set rm8.30
ala carte rm4.80

beza yang you all harus bayar - rm3.50 untuk tea dan hashbrown


Value No 3

-set rm7.50
ala carte rm3.99

beza yang you all harus bayar rm3.50 untuk tea dan hashbrown



















Value No 4

- set rm8.25
ala carte rm5.80

Beza yang you all harus bayar rm2.45 untuk tea dan hash brown




















Value No 5

- set rm9.30
ala carte rm6.90

Beza yang you all harus bayar rm2.40 hanya untuk TEA sahaja.


Value No 6

-set rm9.15
ala carte rm6.50

Beza yang you all harus bayar rm rm2.65 untuk tea dan hashbrown.


Value No 7

-set rm8.45
ala carte rm5.60

Beza yang you all harus bayar rm2.85 untuk tea dan hashbrown.


Setelah dicongak-congak, maka set tea dan hashbrown yg paling murah adalah



set Value No 4.


Anda jangan terpedaya melihat set no 5 dengan beza harga rm2.40, itu hanya untuk set TEA sahaja ya....jangan keliru....selamat beramal...selamatkan duit you all walau cuma singget dua tetapi yang penting you all akan pandai mencongak selepas ini.....






















35 comments:

an15 said...

"gaji naik, harga barang naik, brapa duit yang blh simpan ?"

terus diam kejap.ok, nak start jimat!

l y n n a s h a a r i said...

tq akak.good tips n info..hehhe.slama ni main byr jekk ;p

Jehan Najib said...

wow.. we never do the math pon kalau ada kat counter mekdi ni...

thnx for sharing :)

NenekPenne said...

good info

msanne said...

hehe. sebagai student sy salu bwt macam ne. kalo tiap kali makan mcd malas nak congak mmg bungkus ah kan.

nursalamah said...

saya suka harimau kuat. beli kat JB :)

qasehadam @ nurul said...

kak nani takyah guna produk nestle sgt pon xpe..pakai yg biasa2 je kalu tgk kat kedai makan nun mana diorang guna produk yg mahal2 pon kalu sardin tu guna yg jenis murah tuh je sy penah terserempak dgn tokey apam balik beli gula kat kedai save more..dia borong gula yg murah2 je yg jenama org xkenal pon..sy pon guna sabun basuh baju yg biasa je yg jenama tesco,carefour gitu sbb pakai sabun lain pon sama je kalu nk baju betul2 bersih rendam n berus dulu kotoran degil mcm mak sy buat hihihikk..serupa tak yah masuk mesin just masuk tuk keringkan je

mummynana said...

nice tips dear.. me also kira2 like u did! :)

Nur -al- Ain said...

hehee, pastu skang ni kene bagitau, nak medium, kalau tak dier assume large set.. buat ape go large, kalau air boleh refill..heheh

lily lotus said...

adore u :) sungguh teliti...

misscrab83 said...

ye lah.harga dynamo tu mcm mengila naik nya.br plan nk pakai tesco choice je utk bulan dpn. brg naik.gaji xnaik pun...

Qaseh Rasheqa said...

aunty sgt teliti...yeay!skrg br tau...klo x, main order je...tq! :)

CikKaikazie said...

wahh detailnya siap ada kira2..baguslah auntie..heheh

FaznFaz said...

kakak sangat betul bab mek di tue.... saya perasan bab mc value lunceh, dia kata paling murah dalam rm6 ke berapa ek??? tapi celah mana paling murah pun tak tau, sebab mana ada mc value paling murah rm6, semua lebih dari tue, pastu air tak masuk sekali sebenarnya, kalau tengok dalam bil... tapi bila kata tak nak air (sbb tak minum air gas) dia kata tak boleh sebab caj sekali..... tipu sungguh!!!! kalau nak mintak air lain, memang mencanak laaa harga naik....

pernah try kat kfc, tapi kfc nyer cam tak obvious sangat, masih agak ok banding mek d...

FENDY NOAH said...

ye betul3 kate aunty.....
sy selalu gak bercongak2 smpi org belakang bising sbb lmbt..but biarkan lmbt asalkan dapat save money...
btw xsangka aunty org pontian...sy pun org sana sekolah sanglang dulu..hehehehe

cik EPAL said...

waaa tak pernah pon nak perasan perbezaan harga semua ni. lepas ni leh la order filet o fish. tapi hash brown dia sedap =)

Norr said...

Salam -

kak Nani, now Korea pulak tengah
"bergelora", pasaran saham Asia akan goncang, sure effect harga barang2...baru nak ok, datang musibah lain pulak. sama2 kita bersabar & hadapi ujian dengan redha,ameen.

Norr

LadyRye said...

selalu saya bantai ja order

kadang-kadang tak tengok pun..

haih..

Marya Hana . said...

selama ni main belasah je. terima kaseh aunty :)

Marya Hana . said...

selama ni main belasah je. terima kaseh aunty :)

mr_abs said...

sis. baru perasannn! aisehman, no 5 tu fav. then double cheese burger. aisehman.

ps: krm salam hanis kehhh :)

suhaila said...

ooo..cam tu ke kiranya..saya ingt set yg paling murah tu yg paling jimat..hehe..thanks 4 sharing

Syima Emi said...

mmg informative... selalu congak tapi kdg2 main order je ape nak makan.. kdg2 pikir lama gak berbaloi keee.. hehehe...

azureEn said...

rajin nye akak kire2. hehe. pasni beli set no 4 je la yek? jimat3..

NaniRostam said...

hehe kalau nak ala carte semua harga dah ditetapkan.

cuma bila nak tambah tea dgn hasbrown tu setiap set nak tambah benda yang sama tapi harga tak sama...

so kalau nak tambah set tea n hashbrown pilihlah set yang beza harganya paling rendah.....

contoh..kalau nak order 2pcs hotcakes with sausages dengan 2pcs hotcakes sahaja. Satu kita nak set...yang satu kita nak ala carte...

jadi nak save pilihlah set untuk yang 2pcs hotcakes with sausages sebab you all cuma kena tambah rm2.65 untuk tea dan hashbrown instead of tambahan rm2.85 untuk set 2pcs hotcakes sahaja.

Sebenarnya kan adil untuk pelanggan kalau setiap tambahan tea dan hash brown dalam setiap set harga semua sama. Hish

syok2u said...

mhl la..sbg ex pkerja mek di, sy ckup xpuas ati.mknn xhbs sgup dibuang dlm tong..bkn nk bg pkerja..jual mhl

kutak jinggong said...

Salam aunt,
Saya kalo gi mek di or kfc saya main order je. Tapi boipren saya selalu buat cam aunt. Order satu set then satu lagi ala carte je...mmg amalkan sampai sekarang..Jimat belanja...

Cetul^ La La said...

thanks a lot,,
sgt2 berguna info ni :)
hehehe,,,
mohon ntok share di blog sayer yer =)

Nur68 said...

Salam Nani

first time tulis comment ni hehe...been a silent reader to this blog and kiranya dah follow your blog religiously..

TQ for sharing the tips, actually sy prefer to order ala carte rather than than the value meal (konon le..)

Mat Gebu said...

Tahniah kak nani (wahh terus panggil akak..hahah)..ini satu N3 yang amat bagus untuk orang ramai terutama suri rumah (dan lelaki yang handle belanjawan isi rumah). Minta izin yea nanti, saya nak link kan dalam salah satu N3 di blog DTS..terima kasih sebagai pendahuluan...

cik nur said...

tapi kalo nk air tak nak hashbrown saran kan amik better amik one set cz harga adalah lebih kurang sama saje.satu burger no 4 adalah 5.80 manakal cup of tea or coffea ada lah 2.95 so total adlah 9 so harga set adalah murah..kalo nk lebih murah boleh tukar kpd soft drnk yg medium atau kepada mineral water..nur kerja part time kat mcd so kdg2 kte bleh banding2 kan harga :)

Tuan Din said...

Nasib sy tak suka mek Di...
Saya suka keyepc

bungatanjungwangi said...

strees sekarang suma naikk xde yang turun..opss..ade..hujan je turun bila tiba rahMAT Allah.

Laila Stitch said...

kg kak nani kat parit marjunid ke?

Laila Stitch said...

kg kak nani kat parit marjunid ke?