Selalunya kita perasan kalau kita pandai masak, kita jer masak sedap. Kalau kita jual kuih, kita tak kan teringin nak beli kuih orang.
Kerapkali kita fikir bila kita cekap masak, kita tak perlu makan luar. Kita dah cekap buat kuih kita tak perlu beli kuih orang.
Saya suka makan di luar. Daripada makan tempat eksklusif sampailah kat warung-warung tepi jalan.
Walau saya jual kuih berpuluh jenis kuih dan yang paling eksklusif kuih saya MOIST STRAWBERRY CHOCOLATE CAKE dan CHOCOLATE CHIP BUTTER PECAN saya sekalipun saya ada juga order kuih dari orang lain waima diaorang punya chocolate chip dan chocolate cake.
Untuk menimba ilmu kita perlu invest. Lagi banyak kita rasa masakan orang sebenarnya dapat meningkatkan kebolehan kita memasak.
Selalu bila saya rasa masakan orang lain saya dapat mengagak apa-apa bahan yang ada untuk membuatnya.
Bila kita makan di luar kita boleh lihat kretiviti orang lain menghias sesuatu makanan dan sebagainya.Bila kita beli kuih orang lain kita boleh bandingkan rasa dan kretiviti mereka membuat kuih tersebut.
Banyak orang hairan bila saya selalu makan diluar atau order kuih orang lain. Bagi saya jangan sempitkan pemikiran untuk memajukan diri.
22 comments:
betul kak nani. tapi kat London saya tak berkesempatan sangat nak merasa masakan orang lain. pastu pilihan kedai pun tak banyak.
setiap kali p rumah orang, depa yang nak rasa masakan saya. tak sabar nak balik malaysia.
tapi jangan pulak bila balik msia. sama jugak. sy kena masak utk kawan2. :)
ye betol tu. makin byk kita makan masakan org lain makin kita akan lebih creative.
byk benda yg saya kena belajar & rujuk dgn kak nani...sya budak baru belajar klu salah tlg tunjukkan....:)
betul tu kak nani. saya stuju ngan kak nani tu.
Betul tu Kak Nani...positifkan diri
masalahnya...ramai yang jenis masuk bakul angkat sendiri..cakap jer yang lebih
betul tu..
sy suka cara kak nani tu..
totally agreed wif u ;)apepun lyna suka tgk kak nani masak. ;)
Akak,nti cter plak cmne akak ble terer msk.seyes nk tau..adek brdik akak pon terer msk mcm akak ek?kagum btol..
Setuju sgt dengan Nani... SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL ADHA buat Nani sekeluarga...
menarik topik ni. auntie, mintak izin linkkan ke blog saya. nak komen kat sini, saya perasan dah pjg sgt, boleh buat satu entry!
love,
pembaca setia
ya betul... saya tak sabar nak cuba resepi sup tulang tu esok lepas selesai korban!! hopefully kalau tak sesedap Puan Nani punya, it will be sedap untuk level saya yang tak pandai masak....
hello aunty.
kalaulah ada 10 org berfikiran macam ni, alangkah baiknya... :)
yes.. betul sgt kak...
cooking is an ongoing learning process.
Apa yang kita tak tahu, mgkin org lain tahu.. dan vice versa. Ilmu tu tiada had limit dan bakat memasak sentiasa boleh diasah dgn pemerhatian/ mencuba/ comparing
Jadi, utk tingkatkan knowledge kena la selalu share info or bertukar resipi...
aunty, saya masih menunggu2 resipi roti tose aunty ;)
akak buatlah kelas masak
nanti saya nak masuk
ade mase tuh tertengok nona pastuh nampak acik nani buat aper tuh luper namenyer
tapi sumpah nampak sedap!....:)
Askum kak nani..
hai..saya ni silent reader kak nani, selalu tgk2 blog kak nani..but hari ni terkejut tgk blog akak sebab background blog kita sama..!!..hahaha..tu yg confius..eh ni blog sya ke blog akak?hahahaha
Askum kak nani..
hai..saya ni silent reader kak nani, selalu tgk2 blog kak nani..but hari ni terkejut tgk blog akak sebab background blog kita sama..!!..hahaha..tu yg confius..eh ni blog sya ke blog akak?hahahaha
Betul kata Kak Nani tu.
Untuk tingkatkan prestasi, kita perlu tambahkan kajian dan analisis.
Baru temui formula kejayaan.
saya sangat2 brsetuju!!! smue tu investment utk memajukan diri kan...kan...kan...
salam puan nani!
saya pulak selalu perasan saya masak sedap sebab bila perasan sedap nanti saya lagi rajin masak, heheee boleh ke mcm tu... heheee =)))
stuju ngn auntie nani...selalu makan makann org wat kter tawu rasa makanan macm mane..same macm mama sy..dia suka rasa.pastue balik rumah test masak sendiri
Post a Comment