Thursday, November 25, 2010

Ewww Berak Tepi Jalan

KUALA LUMPUR, Malaysia – An official says Malaysia's public toilets are still flunking the government's cleanliness tests despite public awareness campaigns.
The official with the Housing and Local Government Ministry says authorities found half of more than 5,700 toilets in schools, restaurants, shopping malls and other places were not clean and hygienic.
He says only 7 percent of the toilets inspected earlier this year got the maximum five stars. More than 51 percent of the toilets received only one or two stars. The best toilets got cash prices Monday at a celebration of World Toilet Day.
He says it was "disappointing" as the image of the country and people's health were at stake. The official spoke on condition of anonymity Tuesday, citing protocol.


(Selalu sangat pandang Malaysia rendah dan hina)


Dua puluh, tiga puluh tahu lepas memanglah kita berhadapan dengan masalah tandas awam yang kotor, busuk, rosak, pili air yang entah apa-apa.Kalau boleh tahan-tahan jerlah....kalau dah betul-betul nak terkucil mahu tak mahu kena tempuh jugak....

Bukan setakat tandas awam malah tandas-tandas dirumah sendiripun boleh tahan situasinya. Tak hairan mengapa ia begitu kerana sejak zaman tok kaduk dulu, kesedaran tentang kebersihan dan pentingnya tandas memang kurang. Masih ada di sesetengah tempat yang tandas masih didirikan diluar rumah. Mereka merasa geli dan mengganggap amatlah meloyakan bila tandas berada di dalam rumah atau berdekatan dengan rumah.Sudahlah pembinaan tandas pun ala kadar kerana mereka tidak menganggap pentingnya mempunyai tandas yang selesa. Ada tu pintu tandas sekadar sehelai plastik untuk menutupinya.

Zaman berlalu. Untungnya kita di Malaysia atau orang melayu cepat mengadaptasi sesuatu yang moden dan canggih. Kalau dulu tandas bukanlah sesuatu keutamaaan untuk di hias cantik dan bersih kini tidak lagi.Orang kita sudah pandai memperuntukan budget mengubahsuai tandas dikediaman mereka.

Tandas awampun sekarang tidak lagi macam dulu-dulu. Kalau singgah di kawasan rehat sepanjang lebuh rayapun tandas bersih dan sentiasa dijaga.Rasanya tak susah kot kalau setakat nak terkucil kat mana-mana...hotel, shopping kompleks, supermarket, klinik, petrol pam, restoran selain daripada tandas awam.

Beruntung berada di Malaysia ni dengan kemudahan tandas yang senang di dapati di merata tempat berbanding ketika saya melancong di London tempohari. Lobby Hotel Apartment yang tampak cantik dan vogue tu pun tidak mempunyai kemudahan tandas untuk pelanggannya. Terpaksa kami tunggu dapat check in kat apartment tersebut baru dapat mengucilkan diri.


Sewaktu di London teringat saya hal yang lain, kami singgah di Dunkin Donut di London. Masa tu beli 'take away' sebab ingat nak makan sambil berjalan. Tiba-tiba si anak ni nak duduk makan duduk situ pulak....maka kami pun duduk lalu di halau oleh pelayan Dunkin Donut kerana kalau bungkus tak leh makan di situ.Sungguh kedekut diaorang nak bagi sebarang kemudahan kat orang.

Lagi banyak saya berjalan dan melancong semakin sayang saya dengan Malaysia. Tak rasa bertuah tinggal di Malaysia, jadi rakyat Malaysia?


Saya sedang berangan merancang untuk menghias tandas master bedroom saya seperti ini.Walah.



Tengok di India..cakap-cakap-cakap...banyak betul dia orang bercakap. Handphone canggih manggih tetapi nak terkucil kat tepi-tepi jalan


Pernah seorang kawan beritahu turun jer airport di Madras....busuk bau tahi....ewww.

Bayangkan dalam nisbah dalam 300 juta penduduk...100 juta jer yang ada toilet. Habeh yang 200 juta tu bersepah-sepah tepi jalan.






Walah kalau dah tak da toilet mandi pun sepah-sepahlah.....

21 comments:

anymz said...

salam nani,pic yang last tu buat tekak kita jadi kembang lah..ni belum makan tengahari lagi nih..hadoi....!kuikui

A.I said...

eeeeeeeee...yek!!

kakchik@ella said...

Syukurlah kita ada yg sempurna.

Lils said...

saya sangat la setuju bab yang ni:
'Lagi banyak saya berjalan dan melancong semakin sayang saya dengan Malaysia. Tak rasa bertuah tinggal di Malaysia, jadi rakyat Malaysia?'

itu la perasaan saya setiap kali saya melancong Kak Nani :)

Jiji-Fify said...

ish...teruknya keadaan mereka kan.. syukurlah kita dilahirkan sebagai rakyat malaysia. sangat bertamadun. :)

umi_chan said...

ewyyiuu..mmg kt sana susah ..yg kaya sgt kaya yg miskin sgt miskin smp toilet pun xde..mmg untung jgk duk Malaysia ni.. ;)

Yun Aizun Zulkhaini said...

saya pun sama..walau kemana pun saya pergi..Malaysia Tetap Dihati..."Proud to be Malaysian"..

::FAIZ FARISH:: said...

Malaysia Best

l y n n a s h a a r i said...

kwn sy pergi India tempoh hari atas dasar kerja...smp jek Malaysia semua pakat2 muntah2 n cirit birit..Kat India tersgtla kotorrrrrrr...Byk mende tercemarr

eiela said...

teruknya, pengotor betul. bertuahnya kita duduk kat Malaysia nih.

Latest Entri :
Perjalanan Hidup Sebuah Blog

lyadyana said...

i pegi bandung,my god even restaurant hias cantik2 pon toilet ergh horibble tempat solat pn hapak!

n.k.syaheeraredzuan said...

proud to be MALAYSIAN :D

{ finieViolet} said...

malaysia tetap dihati.. walaupun duduk dijepun dulu memang tandas superb..tapi sayang sebab tak ada paip air dan salur getah atau baldi kecik dan gayung untuk mencebok...dan setiap kali keluar rumah terpaksa bawak botol mineral untuk isi air buat cebok...

Matika Love 131020 said...

malaysia dah maju.....diaorg yg menumpang,,,
hri ni anak buah berkhatan..jom singgah klau nk thu .

Leen said...

Kesiannya kat mereka2 di india tu

Mat Gebu said...

Lagi satu, paling tak suka, bila segelintir pengguna (terutama lelaki..erkk, terkena kaum sendiri), kalau masuk tandas, suka hisap rokok..aduhh tak suka lahh...depa tu tak geli ke kan, sambil ehem ehem dok sedut asap of kos lah haruman "itu" tersedut sekali...

hidayah sulaiman said...

hai auntie..
sy stadi kat india..
yup their people stinks n pee n poo everywhere..literally
n if u eva travel in india dont touch any wall..someone must have pee there..n d sight of people pee-ing beside a bsy road is normal..
n even if u eat at a good looking restaurant.dat doesnt mean ur stomach is safe.u can stil got diarrhea.T_T
.kesimpulannya..u need to live here for a certain period of time to adapt to its water.weather.food.n smells..if u jz come for some short vacation..chances of getting diarrhea is almost 100%
so da duduk negara mcm ni..barulah terasa.indahny negara sendiri. i even meet indian malaysia y hate dz country when they originate 4m here.mcam2 kan auntie..

sy lupe password

Cik Kz said...

this situation mmg betul2..
mmg diorg kt sini (india) suka buang hajat kat mana2 yang diorg sempat. kalau lalu kt dinding2 tepi jalan tu mmg ada bau hancing. sungguh kesabaran...

Tuan Din said...

"Tak kisah bayar lebih, janji tandas bersih.." Aku

Mr. Swift said...

haha, oh yeke? nasib baik saya orang bukan malaysia. XD

IDE official blog - http://negative46.blogspot.com

bungatanjungwangi said...

sangat jijik la kalo cmtula punye perangai dan cara hidup diorang...eeeeee..x sanggup..