Friday, July 1, 2011

Hangus...bukan hancus.....

Assalamualaikum.....

Banyak betul orang bertanya mengenai resepi puding karamel...ada yang tak confident dengan susu pekat manis..tu...

Katanya, tak manis sangat ke.....

Ok secara kasar memang nampak manis sebab 1 tin susu pekat campur satu tin air.

Tetapi jangan dilupa tentang 7 biji telur yang perlukan kemanisan juga....

Maka dengan resepi saya itu segala adalah secukup rasa.

Dan tekstur puding yang sungguh mengiurkan.

Gambar di atas adalah di tag di FB saya oleh syarifah alia. Bukan dia yang buat tetapi encik suaminya yang sungguh rajin mencuba resepi saya yang mudah sekali.

Sekian terim kasih...

26 comments:

Peri PiA said...

yummmy

akan dicuba

pn nani,app pia kat FB pelishhhh hehe

"hurin adawiyah"

smileyeisha said...

kak nani..lepas ni saya nak cuba..saya punya puding caramel dulu..masyaAllah..dahla keras..pahit pahit sikit T_T..nanti saya bercuti..saya akan buat! biar mak saya sengih hik! (^_^)

Amie said...

Assalam,
kalau dah jiwa & tangan kreatif.... apa pun boleh jadi... tapi belum pernah buat guna susu, nanti insya-Allah akan cuba...

yana halim said...

sama resepi dgn mak mertua saya. mula2 agak scary jugak dgn susu tin tu. tapi bila dah buat, ok la tu sukatannya.

lisa min said...

sy sgt mint makan puding karamel..stiap kali jmpe msti nak beli. 1 ari tu, sy rjinkan diri buat sndri. alhamdulillah, mnjadi. hehehe..

Cik Eka said...

auntie nani..first sekali eka nak ucap terima kasih sebab letak list blog eka di blog auntie...

dan eka dah cuba dah..memang jadi..tapi masa nak terbalik tu eka tergoncang pulak..aduhai....padahal dah elok kejadiannya.......

habes penyek sebelah..yg penting masih sedap lagi..siap tempek dalam blog..cuma yang penyek tu takdelah masuk..digelak dek org plak..hahahaha

pasni ada macik eka nak tempah suh buat..walla..leh wat bisnes ni..hehehe

♥MAMASYAZA♥ said...

plan nak try ptg tadi tapi tak sempat lak, kalo gantikan susu pekat manis tu dgn susu cair boleh ke kak ?

NenekPenne said...

tulah my sista guna susu cair tapi my fren punya resipi mcm kak nani, guna susu pekat manis...

i pun rasa mcm tak percaya guna susu manis...

kakchik@ella said...

akak, kwn ella buat gulanya pun warna tak gelap camni. tah camna tah dia buat.

-atiQah- said...

auntie, resepi puding gula hangus sy pun sebijik mcm auntie, cuma yg saya langsung tak letak air. 10 biji telur dgn 3/4 susu pekat. sedap..sbb mcm gula hangus meresap ke dalam puding. setgh org kan guna tepung kastard, sy tak suka yg tu..sbb texturenya licin, padat..xrasa gula hangus meresap dlm puding.. :)

julia said...

nnt pose ptame leh la julia wat...mkn ramai2 mesti best

Farah Nadiah said...

auntie nani, sye dah cuba puding caremel nie..alhamdulillah menjadi~
thanks for da resepi yg ringkas, mudah & marvelous tu ye!!

✿ n0ra ✿ said...

Salam Kak,

Saya mmg suka menunggu resepi dari akak sebab semuanya nampak sedap dan agak senang :)

Bolehkah akak Labelkan dekat post akak untuk resepi sbb senan gutk kami semua browse.

Thanks ya :)

Tuan Tanah - Jefri said...

salam kak nani..hehe. da pernah buat nih...memang sedap tapi manisssss

LUNA LANUN said...

puding ni memang manis la.. penah mkn yg org buat, serius pening dgn kemanisan puding tu bila makan..

Entri terbaru, pilih je mana yang korang nak baca:
1. Ye Saya Akui Saya Minat Dengan Suami Orang Ni! So What?!
2. Inilah Yang Dikatakan Sooooo Good Tu?! Biadap Sungguh! Boleh Lingkup KFC Gara-Gara Video Ni
3. Menara Jam Atkinson - Antara Bangunan Tertua Di Kota Kinabalu, Sabah
4. Friendster Bertukar jadi 'Gamester'
5. Budaya "I FOLLOW U, U FOLLOW ME BACK"
6. Farmville Memang Wujud Di Papar, Sabah

Ladymeen said...

Salam kak nani, saya dah cuba resepi akak ni... Sedap sangat... Kawan2 saya pun cakap sedap... X manis sgt...semua cukup rasa...tq bebanyak sbb sudi share... Moga murah rezeki akak...

Mak Wardah said...

Salam. Terima kasih. Dah cuba, sedap sangat. Anak2 selera makan esp dah sejuk.

O'gosh said...

biasalah...banyak orang..banyak jugak perasa lidahnya..anyway, nak kene try ni...sume dah beria2 ni..kalau kak nani kata best, kene la try...

Eva Sharmine said...

auntie sedapnyaaaa!!!

Muna said...

salam kak nani. Saya pun dh try buat last monday. Smgt buat sb puasa. hehe. Alhamdulillah mmg mjadi. Mak ckp tak sangka kak nani snggup share resepi ni kat blog sb ada sesetengah tuh kedekut skit ilmu nk dikongsi bab2 masakan ni. nk dia sorg je yg terer. pasni insyaallah nk try buat mi kari versi kak nani lak...yummy

ili azman said...

salam. me pon dah try buat puding karamel ni. memang sedap :)

ynadona said...

antie....tq a lot for da labels.....huuu, terharu..hari2 mesti bukak belog antie....muahhh!@

yusrina said...

salam kak nani, sy dah buat puding karamel ni. memang marbelles....
kalau akak sudi sila singgah di

http://workamama.blogspot.com/2011/07/puding-karamel-ala-ala-kak-nani-rostam.html

sistyah said...

kak nani, sy dh try buat last weekend.jadi cuma teksturnya kurang jadi.my friend kata maybe terlebih pukul adunan.apa2pun nnt akan cuba diperbaiki.thanks for the simple receipe yet senang nak diikuti.

Ummi Balqis Ismail said...

salam auntie (mcm sesuai pggl akak je kot sbb nmpk muda sgt) nani....=) dah lame carik resepi puding roti mcm yg auntie bt tu...rupanya ade dlm blog ni..Ya Allah, thanx sgt atas resepi yg mabeles tu...x saba nk try...n puding karamel auntie punye resepi sama ngn resepi saya...=) dh banyak kali saya buat n mmg sedap sgt..hehehe...masuk bakul angkat sendiri pulak....tapi nak mintak tips sket la...sy buat puding tu selalu berlubang2 kt tepi die....saya nk tekstur yg licin dan lembut...kalau sesiapa yg ade tips bagus boleh la share ye..saya br follow auntie...sudi2 lah jenguk blog sy jugak...=)

http://kalaudahjodoh.blogspot.com

-<@ * Liana * @>- said...

nak tanya utk resipi puding karamel ni hanya guna dua sudu gula tanpa dibubuh air. Nanti adakah air gula tu cukup utk sebiji puding ye? Nak try sbb selalu saya guna yg pakai satu cawan gula + satu cawan air tu. Takut macam tak cukup lak air gula.