Tuesday, July 5, 2011

Nostalgia Ramadhan



Bila saya dengar harga makan berbuka puasa secara buffet puluh-puluhan ringgit...saya bayang kalau keluarga saya seramai 8 orang ni mahu terlondeh poket saya....ok mungkin tak londeh sebab duit tak letak dalam poket....secara logiknya pasti datang purse tebal bila balik purse ringan..

Bayangkan puluhan hengget tu kalau darab 8 boleh jadi total ratusan hengget. Saya fkir-fikir dengan 500 hengget itu kalau saya pergi ke pasar beli udang besar2, segala macam seafood mungkin seminggu tak habis makan.

Ok kalau kita fikir macam tu maka, sampai bila-bila pun kita tak akan makan di luar.Setiap kali nak makan kat luar dengan harga macam tu kita dok calculate....
So kalau asyik dok fikir macam tu bilalah lagi saya nak bersantai-santai menikmati masakan orang lain, tukar inviroment, rehatkan badan, rehatkan otak. Kerja teruk-teruk cari duit...apa salah sesekali kita reward diri kita, kita happykan hati anak-anak kita.

Afterall ramadhan ada 30 hari, so takkan larat setiap hari nak masak dan berbuka di rumah. Mungkin kita larat tapi anak-anak sampai dah jemu kot dok tengok lauk dan inviroment yang sama. Apa kata kita pilih satu hari untuk bawa anak-anak atau keluarga atau pasangan kita.

So kalau nak buat apa pun harus ada perancangan awal agar dapat menjimatkan wang. Macam kalau nak tambang murah Air Asia, harus booking setahun lebih awal jadi dapatlah terbang sini sana bagai unggas dengan harga tak sampai 10 hengget (ini offer yang 9 tulah).

Walau ramadhan belum menjelma tapi kalau kita tahu merancang maka dapatlah save duit sket untuk berjoli berbuffet di bulan puasa.

Ni saja nak bagi info untuk kawan-kawan di luar sana, apa kata sebelum 15hb Julai 2011 ni, belilah pre-sales baucer dengan harga rm52++ untuk berbuka puasa di Tropicana Golf & Country Resort...telefon - 03- 7804 1919 atau 0149270501 atau 0122765797

Dengan range dan variety makanan enak yang pelbagai lebih kurang 100 menu (tak larat nak tangkap gambor) terdiri dari makanan traditional, cina, india, thai dan barat....mana nak cari buka puasa buffet kat hotel murah macam ni beb.......

Memanglah perut tak leh nak terima semua....but still menjamu mata juga penting untuk terapi minda.....

Sila layan gambar dibawah......internet sungguh siput hari ni......









Tropicana Golf Resort Coffee House di Main Wing Clubhouse



Sebelum 15 haribulan Julai ya...



sompek Alisya....



Ni apa motif......







Salah satu muka yang cintakan makanan....








Muka ni pun.....suka ajak dorang......








Ais pun nak goyang tau....jangan ingat ela saja suka goyang dangdut...lagu bulan cinta....hoho
















Pilih-pilih...sayur capcai...sayur goreng...























Saya paling tergoda dengan roti jala tuang kuah deroyan.....inilah yang saya terkam dulu....grrrr








Saja nak upload gambar banyak kali sebab sukerrrrrr .....sedap sangat...














Apa da....alisya roti canai keh....







Gudang besau-besau.....













































Kue teow Kung Fu....dua kali tambah....







Ha kan dah kata...sapa bagi licin tuh.....
















Capati...ayam tikka....tika begini mencari-cari....










Bubur lambuk kampung baru....kampung lama tak main....














buffet tanpa kambing golek seperti bila cinta tak itu tak lagi bermakna....tak bermakna!!!






Gulai kawah....asam pedas melaka...




























Tart nenas yang dibuat, di gulung, dibakar....dan dimakan di situ juga....







Segala jenis bubur manis.....










Buah-buahan segar....









memang segar.....







Jus......










Peniaga air tepi jalan singgah sini....









tepung pelita...dikukus di situ juga...






pulut inti......







lepat labu....






kuih koci pulut hitam....








lepat pisang......
















potai dan joring kegemaran den.....



































tulang mu lembu......









sedut...slurpppp









Ini guwe punya....








Makan tak hengat.....







My peberet ever.....
























Nostalgia.....kuih dangai.......huhuk ingat masa kecik....


























35 comments:

Hamizah Binti Zulkifli said...

wah..!sedapnya tgk makanan2 tu..huhu.
tak sabar tggu ramadhan menjelma nak tarawih dgn kawan-kawan di masjid besi putrajaya...=)

Cik Puan Nurul said...

memang menarik menunya tapi spt biasa setiap kali ramadhan sy memang menghadkan makanan yg dimakan dari sahur bawak ke buka sy makan macam org sedang berdiet sekadar oat,buahan dan makanan ringkas spt sup,pecal dan sbgnya pelikkan kalau bulan biasa melantak mcm biasa bila puasa mmg sy kurangkan makan.motif:serik bila kena sindir setiap kali pulang beraya ke kampung smp ade yg tak kenal la..malu dan sedih woo raya hari tuk gumbira dan bermaafan tp hati kita dah tercalar pd pg raya.

-atiQah- said...

wahhh..byknya gmbr makanan..kalau sy dok kl cnfirm sy pegi jgk..

Along Ayu said...

indahnye ramadhan...jauh2 kak jarak gambo2 tu...ni mesti pasal internet mereng ni..

Mrs. Norrie said...

wah meriah sungguh yerks.....tergugat iman tgk!!!

kakchik@ella said...

Akak .. camna nak beli? Ela nak 3.

mrs naymie said...

TERLIUR slurp...sedut blik... oho.. hahaha...auntie nk join sekali lah... haha

Aku Ibu Muda said...

banyaknya menu!

azrinna said...

Kak Nani buat saya lapar pagi ni n rsa nk segera balik umah tengok apa mak saya masak!

linziana said...

apa ni kak nani..buat perut den bergelora jer..meleleh air liur tengok ulam tuh.huhuhu

muhammad Saufy said...

ya allah, serius makcik saya takut tgk sume tu,

takut kita terlupa apa yg sebenarnya kita nakkan dalam ramadhan,bulan ampunan ni,

perut hanya blh menampung 2-3kg makanan, tetapi if ikut nafsu mmg tak pernah puas.

tak salah utk merasa, tetapi kena well plan sbb taknak nanti contra productive utk ibadah kita.

selamat menyambut ramadhan, semoga beroleh taqwa.

wallahuaklam,
msr

Sarah Khan said...

wahhh memang mengancam habis lah makanan dia.

thanks aunty for the info ;)

actually masa ramadhan lah yang terbaik nak luangkan masa dengan family. kumpul ramai2 then makan sama2.

memang best!

..:: WiRdA ::.. said...

banyak2 buffet saya PALING SUKA kat sini lah!! every year mesti pi punya skali.

NaniRostam said...

Assalamualaikum....


Ok apapun yang kita lakukan...melangkah keluar rumah sekalipun biarlah niat kita ni sentiasa positif.

Saya pun tak kan biarkan diri saya menjadi hamba perut dengan berbuffet sepanjang masa bulan ramadhan.....

Cuma apa salah sekali atau sehari dalam bulan ramadhan kita cari yang sangat berbaloi dengan duit kita untuk kita berkumpul dengan keluarga atau kawan-kawan di tempat berbuka puasa yang santai...

Kalau kita pandang begitu memanglah semua tu tak kan kita makan sekaligus, tetapi dengan rm52tu kalau kita pergi makan di restoran mewah secara ala carte pun cuma dapat sepinggan makanan dan segelas air kan....

Ok kalau semua orang berfikiran begitu maka kosonglah semua restaurant di atas muka bumi ini...jadi apa kata kita tukar niat...bila kita berbuka puasa diluar....makan mengikut harga yang kita bayar dan mahu bagi business pada para peniaga.

Dalam hidup ini apapun yang kita lakukan perlu seimbang...jangan terlalu mengira yang kita ni terlalu sempurna sehingga kita terlupa yang kita ni sebenarnarnya hanyalah manusia manusia. We are human.

Contohnya bila masuk bulan ramadhan...di hampir semua masjid...orang penuh...emak ayah bersungguh menyeret anak-anak kecil yang baru lahir, yang hingusan, yang belum berkhatan, khusyuk menghadirkan diri bagi mencari kelebihan-kelebihan bulan ramadhan...tetapi yang selalu kita lupa kelebihan yang banyak ada di 10 malam terakhir...sedangkan masa tu bukan setakat budak2...bapak budak pun tak ada....

Jadi maksud saya di situ...hidup ini harus kita imbangi...dan rebutlah sesuatu peluang yang lebih baik untuk kita.

Allahualam.

lily lotus said...

1 word, nyummmsss!

Monster Siti said...

hoho auntie. serius terliur sangat sangat sangat sangat T__T auntie ni saja tau, letak gambar makanan bebanyak. hahahaha :)

zailamohamad said...

ya allah..tergoda tengok gambar makanan ni..dahle tgh lapar ni

bella jamal said...

aishh..agak2 kalau balik mesti xlarat nak jalan ni...

menu yg banyak sgat...

mcm mana mau kurus ni aunty nani :(

Diella Surie said...

Syoknya kak tgk gambar2 nih....terliuq nih...nasib baik bkn bulan puasa.. ;)

Diella Surie said...

syoknya kak tgk gambar2 nih...terliuq nih..nasik baik bkn bln puasa... ;)

muhammad Saufy said...

hmm betul makcik betul...kita kena besederhana,

mak saya pun masuk jer ramadhan kalau boleh hari2 nak saya sahur dan buka kat umah. nak masakkan ayam masak merah, kacang panjang masak lemak, labu masak lemak etc etc. dan kekadang pun nak rasa buka kat luar tukar selera.

hehe eda even buffet buka ramadhan sampai kol 10. buka,makan, solat, makan, solat, makan. dah boleh letak sejadah kat sebelah meja buffet dah.

tul2...besederhana. makan ketika lapar berhenti sebelum kenyang.

wallahuaklam

cik nur said...

hurm terliur plak tgk hehehe

intan morsalin said...

tgk mkanan pon dah trasa kenyang..tp mmg nampak sumenya best2

ayu said...

aunty or akak? akak la..hihi..macamana nak dapatkan baucer tuh?

ADLINA said...

Terliur org New Zealand di sini melihat gambar makanan2 tu... wuuu T_T

fiqathefiga said...

kalau makan memang tak ingat dunia lah!!

tapikan kalau berkelah sekali kat situ lagi seronak!

Azura Abdul Jamil said...

Nyummmm nyummmmm

Aien said...

Ala kak Nani...

Kecur air liur dah ni..dah puasa ganti..hu..hu..

O'gosh said...

juling nengok banyak sangat gamba makanan....anyway, selamat berpuasa kak nani..

Peri PiA said...

oooohh food!! buah hati ku ehehe

mama's princess said...

rasa nak meleleh air liur bila tgk gmbr2 mknn yg kak nanie snap nih.. :)

Eva Sharmine said...

i adore u kak Nani.even makan banyak tapi tetap mantain kurus U...=)

cik su said...

aduhai..memang terangkat betul menunye..terasa nak bawa si lovey dovey bbuka kat sana nanti..tq for te idea..

aizeepesona said...

oh baru sy tahu nama kuih tu..kuih dangai..

kalau jumpa orang jual sy pasti beli punyalah..sbb suka sangat.

*susayangzaki * said...

Assalamualaikum..
kak kek tu...sedap...farah da makan.. Margarita tu kwn farah.. hari khamis tu surprise party dia...sedap!!!!