Tuesday, July 12, 2011

Semua Tinggal Sebagai Memori

Assalamualaikum,


Ada orang makan kuih raya bukan sebab dia lapar atau nak makan. Tapi dia makan sebab bila dia makan dia terkenang tentang suasana yang nostalgic ketika berhari raya. Macam saya kalau makan kuih baulu panas-panas, teringat ketika kecik dulu dengan hati yang sangat berat berjaga lewat malam semata-mata kena paksa dengan emak jaga api bakar baulu menggunakan bara kayu arang.

Kejap-kejap api nak kena kipas supaya tidak terpadam. Tetapi dalam pada tu kejap-kejap kena serakkan bara tu agar baulu tak hangus. Sebenarnya part paling macam nak pengsan buat baulu ialah waktu pukul telur guna pemukul telur yang berhenjut-henjut tu dalam pasu yang berbentuk mangkuk.Macam nak nangis pun ada...rasa nak tertanggal bahu pun ada...tapi teruskan jugak kerja sebab emak garang macam singa lapar.

Biskut-biskut macam biskut arab, kuih makmur, kuih bangkit kelapa, biskut buah kana, tat nenas, dodol yang emak saya buat ketika menjelang hari raya waktu dulu-dulu memang dah tak pernah lagi saya jumpa waktu ni. Memang kuih muih sangatlah sedap kerana emak saya hanya menggunakan butter churn cap perempuan pikul tong yang ada di dalam tin itu yang kini telah dikatakan tidak halal. Memang saya nak sangat buat kuih muih hari raya yang pernah emak saya buat itu namun malangnya emak saya dah tak simpan resepi-resepi tersebut maka nostalgia tinggal nostalgia.

Dalam banyak perkara kita hanya dapat mengenang tetapi tidak akan dapat melalui semula. Apa yang pernah kita tinggalkan akan terus hilang tinggal sebagai memori walau hati masih terkenang-kenang. Itulah kehidupan....

Namun setahun yang lalu belum lama...kalau masih terkenang kuih muih raya saya tahun lepas, you all masih boleh order mengikut kesukaan. Di sini saya letakkan gambar-gambarnya...jika sesiapa yang berminat boleh pilih dan order.








Yang bulat putih tengah-tengah itu Biskut Arab.....kalau suka masih boleh order.


Yang paling kiri tu saya dah lupa nama dia...ok nama baru....Almond Flakes Cruncy masih boleh order.




Yang paling kanan nama dia Baby Peanut...pun masih boleh order...





Sekian terima kasih.


Wasalam.





16 comments:

yusrina said...

kak nani bersemangat jual kuih raya... telan liur pagi-pagi ni

aishah jamrek said...

nampak menarik jer..

FizaMustafa said...

biskut raye tampak sedap dengan tambahan props di belakakang. PEACE kak nani ^_^

azrinna said...

Kak Nani asal org Johor kan? Ingat tak kuih buah rotan? dr tepung pulut di bulat2kan kecik2 pastu digolek atas bijan be4 goreng? Tapi bab pukul telur dgn pasu tu mmg cukup saya ingat, awal puasa tepung n gula kena jemur dulu. Dahulu yg dh siap kena jemur lagi. nostalgia!

Mama_Fatin said...

kak nani..mak mertua saya masih lagi buat kuih bahulu menggunakan cara tradisional.. uuii nengoknye pun letih..ape ke lagi nak membuatnye..dari lepas subuh sampai le nak buka puasa huhuhu

aizeepesona said...

kak nani agaknya kalau saya order biskut raye ngan akak..kalau guna courier/pos laju..sampai rumah sy hancur tak?

kalau saya order kuih akak mesti sy simpan dalam bilik ..kunci ! dan makan sorang2...kahkah.

mama-syira said...

Nak datang umah nanti insyaAllah boleh order face to face hehehe

bintangjauh said...

Salam Ratuku Nani, tearful sadness disebalik kenangan lalu dan lama = nostalgia, menyingkap kembali semua kenangan yang mencuit rasa-perasaan lagi2 pabila terkenang kan sejarah segala bagai jenis biskut yang disediakan bakal sempena hari raya, nostalgia menjelma kembali!

Sebok sungguh Nani ketika ini ya, tidak lah boleh Ratna telephone, Pabila pulang dari bercuti nanti akan Ratna cuba telephone Nani ya.

Cantik-jelita kesemua hasilan biskut2 dari Nani sayang sekali Ratna jauh tidak kesampaian ...!

Salam manis manis madu.

Dinas Aldi said...

sesungguhnya pengalaman hidup itu amat berharga, tak dapat dinilai dengan wang ringgit kan :)

cik bedak said...

SEDAP NYA... SEDAP NPK SEDAP... SEMAKIN SEDAP ..... PANDAINYA AKAK BUAT KUIH..... TABIK SPRING.....KAT AKAK.. TERUSKAN USAHA. NAK ORDER TAPI JAUH.....

♣dya aien♣ said...

aunty nani.. yg biskut arab tu kan nmpk seedap sgt..
teringin nye nk order..
tp dya jauh dekat penang..
haish..

lovinkiwilicious said...

sedapnya kuih raya aunty...tgk2 ja dr jaoh...sy dkkt kedah..huuu

PINKMARGENTA said...

blue berry tart xde ke kak nani?btw,akak still accept tempahan cake ke or dah nak concentrate kat biskut raya je..huhu

azlina_muhammad said...

kak,saya ada tengok akak kat WHI yang lepas..respek akak...do visit my blog...thanks...

Moi said...

kalau tak raya pun boleh order gak kan.. suka nak order kuih semperit tu... berapa yer 50keping?

Shahila said...

mak aiiii..sedappnyer kuih2 kak nani ni..mata kita sampai naik juling dahh..hihiihi