Friday, March 18, 2011

Kalau Bukan Keturunan Jin

Assalamualaikum....


MASUK BAKUL ANGKAT SENDIRI.


Cuba fikir apa maksud ayat di atas.


Bagi saya ayat di atas membayangkan sesuatu yang tidak munasabah. Boleh ke seseorang itu masuk bakul angkat sendiri. Boleh ke? Selagi yang masuk bakul itu manusia dan bukan dari keturunan jin tak kira kuruih kedengking ke atau besar gedabak...kalau dah masuk dalam bakul sampai kiamat pun tak boleh angkat sendiri kann.

Tetapi disebabkan maksud peribahasa itu ialah memuji diri sendiri maka secara tak langsung yang memuji diri sendiri itu adalah sifat yang tidak munasabah.

Walaupun tidak munasabah, tetapi minta maaflah ya...di sini saya terpaksa bersikap tidak munasabah apabila masuk bakul angkat sendiri...ee...eeee...


Heheh....sebenarnya saya cuma nak cerita tentang ramai orang kata strawberry moist chocolate kek coklat yang saya jual itu adalah yang paling sedap pernah mereka makan....huhuhu
sama seperti hampir semua orang yang pernah makan nasi ayam saya termasuk jiran tetangga dan sahabat handai serta kaum keluarga saya kata nasi ayam yang saya masak adalah yang paling sedap pernah mereka makan.

Sehingga suatu hari saya pernah menjemput jiran sebelah saya makan malam hidangan nasi ayam di rumah saya.Selepas makan suami jiran saya dengan selamba memuji-muji nasi ayam saya dengan mengatakan inilah nasi ayam yang paling sedap pernah dia makan sambil saya lihat wajah isterinya agak terkedu..takootttt!!!!hahaha...

Ok marilah cuba resepi nasi ayam saya. Tetapi yang ada di sini agak hangus kerana ayam yang guna itu telah dipotong 12 siap-siap apabila waktu itu membuat nasi ayam tidak ada dalam perancangan saya maka saya suruh budak yang potong ayam itu, potong 12. Lagi satu ayam yang sepatutnya digunakan untuk membuat nasi ayam seharusnya tidak dipotong iaitu setelah digoreng atau dipanggang barulah dipotong agar ayam masak cantik.


Cara-cara membuat nasi ayam resepi nanirostam.


Langkah pertama....

Sediakan seekor ayam dan perap dengan halia, bawang putih dan bawang merah selama setengah jam.Didihkan air di dalam periuk dan masukkan ayam tadi dan perlahan api tunggu sehingga ayam setengah masak. Selepas itu angkat ayam tadi dan perapkan dengan sos tiram, kicap cair, kicap manis, madu dan minyak bijan. Gantungkan ayam selama paling cepat satu jam.


Langkah kedua.....


Basuh beraswangi....letak dalam rice cooker tanpa air. Didalam kuali masukkan mentega, tumis bawang putih,bawang merah dan halia yang telah dikisar, sebiji bunga lawang, sebiji buah pelaga, 1 inci kayu manis, dua helai daun pandan dan sehelai daun salam. Setelah naik bau masukkan separuh daripada air rebusan ayam tadi, susu full cream, garam, serbuk ayam dan gula mengikut rasa. Biarkan mendidih dan tutup api. Tuang kedalam beras tadi jika air tidak cukup tambah air biasa dan masak seperti biasa.

Langkah ketiga....

Blend cilipadi merah siam dengan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa. Masak dengan api kecil sehingga likat.

Air kicap hasil perapan ayam tadi...dimasak di dalam kuali sehingga mendidih.angkat.

Separuh air rebusan ayam masak semula dan campurkan jeruk kobis, garam dan serbuk ayam.
Bubuh potongan daun bawang dan bawang putih goreng ketika menghidang.

Goreng ayam secara deep fry atau di dalam periuk yang dalam sehingga minyak menenggelami ayam. Untuk lebih mudah, sangkutkan ayam dengan besi penyangkut ditepi periuk agar mudah mengangkatnya setelah masak. Setelah ayam masak angkat dan gantung agar dapat toskan minyak. Potong ayam dan hidang.

Setelah nasi masak, tabur bawang goreng dan daun bawang atau daun sup dan hidang.






Hidangan lengkap untuk makan nasi ayam.

Nasi ayam harus dari beras wangi agar jadi gebu dan enak.


ehmmm dia tidak sepatutnya jadi begini.........



Kuah kicap hasil perapan ayam....




Sup yang yummy yummmy





Sos cili yang manis, pedas dan sedappp......






Tambahan yang melengkapkan, sawi cina atau taugeh goreng sos tiram.







62 comments:

AiTotYati said...

di kala hujan,
perut Ai pun berdendang-dendan,
minta nasi ayam,
aunti Nani Rostam.


*saje buang 'g' nak kasi sama 'n'


hehhehe

Naddia said...

aunty...sy tgah diet nie. kenape aunty?? kenape???!!

bintangjauh said...

Salam Ratuku Nani, semasa ditanah-air Ratna jeran mencuba makan nasi ayam, mengapa? kerana pusing kemana pun sama je rasanya maka itu tidak ada hati mencubanya lagi.

Kali terakhir Ratna menghidangkan nasi ayam ialah 15 thn nan lepas, lamaaaaaanya!
Bukannya apa..peminat dirumah kurang, jika tidak ada permintaan Ratna pun kurang bersemangat mengulanginya, alang tu!

Pabila Nani mengemukakan menu nasi ayam ini menyerlah kembali itu semangat kerana cara Nani mengajar begitu jelas dan serasanya tidak banyak remeh temeh-nya. Terima Kasih menggunung tinggi Ratuku Nani, akan Ratna mencuba menyediakan nasi ayam ini bakal memikat kembali selera seisi keluarga Ratna.


Tampak nian seisi keluarga Nani berselera menjamah hidangan dari air-tangan seorang Ibu yang pengasih.

Salam manis manis madu.

Siti Nur Amirah said...

sedapnyaaa...nakkkk...

Hanna said...

thx sis...looks so YUMMY....tetiba rasa kecur plaks air liur nak makan nasi ayam.... :)

fasha said...

untie...sape masok belog ni kompem kenyang tgok msakan untie..huhuhuh...
untie masak sedap2 tapi anak2 untie tak gemok pon..hehe

khairul farhan said...

Ayam dia nampak menyelerakan. Serius

Norfa said...

menyelerakan.. mesti cuba la resipe aunty nih.. menjadi ke tak sy buat nanti..hehe

Dinas Aldi said...

baru tengok gambar pun dah boleh bayangkan betapa sedapnya tu..

abang ensem said...

Bila pulak mike nak ngajak teman makan nasi ayam mike??

dobot said...

Auntyyyyyyyyyyyyyy, gambar semua suka buat kita lapar. Dah laa sekarang pukul 10 malam, tk kan laa nak mkn berat2 macam nii T__T

Fizlynn said...

Oh Yummy...saya belum penah goreng ayam seekor terus dalam kuali la Aunty...sebab takut minyak meletup kuat sangat...hehehe...next time I will try...

teacher anis said...

sedapnye.terliur nengok

Cik Puan Nurul said...

kak nani sy paling suka makan nasi ayam yg ayamnya masak gini atau hainan..biasanya sy akan gik restoran china muslim sbb mmg xsuke kalo nasik ayam yg lauk stail ayam goreng berempah tu huhu kering je..tengok resepi kak nani bersemangat la nk try buat..kak cili padi thailand tu yg jenis besar ke cemana..

Taib T.I.M said...

salam aunty...hm...
sedap je...mmg pkai beras wangi nasi jd gebu ke???

Mohd Hasan Ramli said...

Assalamualaikum....

sedap tgk nasi ayam akak...fiza nak try la...selalu juga buat nasi ayam ni tapi biasa2 aja...tapi bila tgk akak punya resepi mmg best la... thanks kak sebab sudi berkongsi resepi...(^^,)

cik suka senyum said...

wow banyaknye bahan2 die aunty..komplikated jugakla bagi saye...patut pon sedapp..hehehe

cik suka senyum said...

aunty ni mmg bagusss laa..

dah la pandai masak x kedekut ilmu pulak tu...

terbaikk aunty..

thanksss sangat...

^_^

cik suka senyum said...

first2 baca tajuk tu..aik macam takut jew...hehe rupe2nye pasai nasi ayam..syoklaa..hehe

Wan Hafisah Collection's said...

sedap tuh. sy sgt suka ns ayam nak membuatnya sdp? mmg tak pnh jadi!

nti bh cuba resipi auntie ni.

Siti Hajar Masri said...

sedapnya..terliur sy..:)

Cikgu said...

amboii kak sedapnye nasi ayam ni...tu baru tengok resepi...lum lagi makan hehe...nak tanya sikit...serbuk ayam tu..maksudnya ayam knor tu ke?
resepi kek choc yg tersedap di dunia tu tak mo share ke resepinye ekekeke...terliur ibu mengandung...nak tempah pun dah tak sempat...nak balik kelate ..habis pantang terus pi brunei la pulak huhuhu

Cikgu said...

amboii kak sedapnye nasi ayam ni...tu baru tengok resepi...lum lagi makan hehe...nak tanya sikit...serbuk ayam tu..maksudnya ayam knor tu ke?
resepi kek choc yg tersedap di dunia tu tak mo share ke resepinye ekekeke...terliur ibu mengandung...nak tempah pun dah tak sempat...nak balik kelate ..habis pantang terus pi brunei la pulak huhuhu

Cikgu said...
This comment has been removed by the author.
Alexandriana Alia said...

kuah kicap hasil perapan ayam tu my housemate pun buat camtu. I baru tau hehe. mmg sedaplah

aiza said...

kena try ni.....
saya baru cuba resipi red velvet akak.... mmg two thumbs up!!! sedap sangat.... tqvm!!!

aiza said...

saya dah try resipi red velvet akak... mmg sedap!!! now i must try this one pulak.... tak sabarnya......
two thumbs up !!!!

AkUiStInI3 said...

sdpnye aunty...nak try jugak la nnt..

missbby said...

memang nampak sedap walaupun ayam itu nampak terhangus..takper, lepas ni boleh cuba..TAPI kan, kalau ayam tu kalau kita beli potong 4 boleh tak?

Emira Darmia said...

nk cube..nk cube!!!

tp aunty lau kat rumah xda tempat nk gantung ayam tu mcm ne?? perap je mcm tu x ley ke??

Mat Gebu said...

terima kasih kak nani, dpt satu lagi ilmu dari blog akak...saya suka gaya kak nani, yelah kita berkongsi ilmu kann...ok, nanti saya cuba dan bagi kredit pada puan nani rositam..ehem ehem...

anwar777 said...

Kahkahkah, kalau dengan member2 saya, ada je lah diorang nak bagi idea nak buat pepatah tu logik. *lap air liur yang meleleh*

arina said...

aunty, xnak share resepi Strawberry Choc Moist tu ke.. eheheh..

GreenAppleKu.com said...

My dear mama, terliur anakanda di sini melihat. Gerenti sedap nih. Suka masak nasi ayam sebab simple dan sajian yg lengkap.

Telan air liur jer lah..waaaa...

June said...

mmg nampak sedap...hehe

mamasuri said...

next2 nak try msk nasi ayam guna resipi akak..letak fullcream tu..hehehe

sarah-najwan said...

salam..
nati saya nk try resepi nasi ayam ini..tqvm..

kelipkelipchumel said...

sedapnya kelihatan nasi ayam aunty ni..perut yg dh sedia lapar makin lapar lk rasa pepagi hari ni..camni nk g jadi jiran aunty gk lah..ehehe..semata mata nk mkn nasi ayam aunty yg special ni.ekeke

mynameismy said...

adoiiii terliur!!!

♥MAMASYAZA♥ said...

wahhh akak, sungguh mengancam

Laura said...

ahaaa.. this is one chicken recipe yg saya nak try.. before this mmg tak selera lansung nak makan nasi ayam style melayu sbb tak sesedap rasa nasi ayam hainan. Kat umah pun slalu buat nasi ayam hainan jer. But resepi nasi ayam nanirostam ada beberapa persamaan dgn resepi hainan, hopefully ngam ngan tekak my family ;-) lgpun resepi yg akak bagi tak pernah mengecewakan! Yay!

Oyis said...

kak nani, goreng ayam seekor tu dlm periuk yg tinggi ye? bubuh minyak banyak, gitu ke?

NaniRostam said...

Salam....


Resepi ini memang ala-ala Nasi Ayam Hainan.

Oyis : Betul...ayam harus digoreng di dalam periuk yang tinggi dengan minyak yang banyak dan minyak harus betul-betul panas.

Beli penyangkuk besi yang berbentuk S untuk dicangkuk pada ayam supaya mudah menggerakkan dan mengangkatnya setelah masak.

Sekiranya tiada tempat menggantung, dengan menggunakan cangkuk tersebut anda boleh menggantung ayam yang belum/atau sudah digoreng di besi ampaian baju.

my everything said...

untie saye dapat rasakan kesedapan nasi ayam ni!!! nak tiru lah resipi ni tq untie :)

my everything said...

untie saye dapat rasakan kesedapan nasi ayam ni!!! nak tiru lah resipi ni tq untie :)

s.u.h.a said...

dah lapar. huhu

Azira...Nozie...Kechik said...

ini yang saya suka kalau masuk blog ni. Time tempek resipi. Boleh try (walau tak rajin masak, sbb tatau nk masak utk sape)

* ni nasi ayam style johor ni..gelap-gelap..rindu pula zaman time kecik2 duduk kluang

lily lotus said...

seriously kalau kak nani post any recipe mesti ly nak cuba!

nisarosli said...

Wah!! Menggiurkan! Sy baca entry ni b4 lunch hour tadi. Masa lunch tadi terus cari nasi ayam. hehe.

Ayamnya ireng2 pun licin jugak kan! :)

oyenks said...

uiyooooo terliur la memanjang tengok pic2 kak nani nii. slurrrp. wajib cuba nih.

aizeepesona said...

nasi ayam ni..orang yang rajin cam kak nani jer yang selalu buat..hehee..

"Sungguh Menyelerakan"

Nasi Ayam NaniRostam satu !..

Laura said...

salam kak.. nak tanya ni.... Baki goreng ayam yg byk penuh satu periuk tu slalu akak buat aper? Simpan utk goreng lain kali? If yes, berapa kali minyak tu boleh pakai? Hmmm nak buang cam sayang lak kan :-S

missaanna.blogspot.com said...

ana pun salivating here auntie..hu..naaaaaaaakkkkkkkkkk nasi ayam auntie..btw tima kasih baaanyakk222 auntie share the recipe..semoga Allah limpahkan rezeki kpd auntie sekeluarga..gonna try this!muahhh!!:p

atiqah leman said...

Aunty Nani, bila nak publish buku resepi nihhh??? I'll be the first to buy! YUMMEHHH!

cik suka senyum said...

memang terliur dibuatnya...tapi nak buat tu perlukan kesabaran..huhu

Aidah said...

salam aunty... sedapnyer nasi ayam ni, tengok pun dah terliur tau... nasi ayam is my favorite. nak cubalah resepi nasi ayam aunty ni. pasti maveles kan....

nurulhuda said...

Assalamualaikum Kak Nani. Boleh beri resepi nasi tomato & lauk pauknya. Anak2 suka mkn tapiiiiiiii saya tak tau nak buat. TQ!

Melor said...

auntie,kenapa i call number utk order kek strawberry tu CIna yg angkat?asyik wring number jerr?

JaJa said...

salam k.nani..saya plan nak masak nasi ayam k.nani untuk tetamu tapi saya tak pandai nak agak bahan2..boleh kita ber-emel? sempret78@gmail.com..tq!-jaja

FizaMustafa said...

best la kak nani . pandai masak . rajin ngemas lak tu ^_^

Dong, Dia & Azra said...

Kak Nani, saya dah cuba resipi nih. Memang sedap!!! Thanks for sharing! First time masak nasi ayam sedap macam kat kedai.

fiqathefiga said...

aunty, mcm mana nak gantungkan ayam itu?