Wednesday, March 30, 2011

Mee Rojak Menanges

Assalamualaikum..... Setiap hari makan nasi. Sampai satu tahap rasa macam tak da idea nak makan apa.

Apalagi macam biasa buat undian. Al maklum, anak berderet...taste tak semua sama. Kemudian suruh masing-masing angkat tangan.

"Ok hari ni mama nak mamam apa...eh nak mamam pulak. Kalau mama nak mamam sapalah yang nak masak tu...SAPA LAGI...kalau bukan budak hafiiz yang sangat berbakat masak nasi goreng paling sedap tahap dewa sama naik dengan mengecahkan dapur. Opss suka melalut"....

"Ok gostan balik...hari ni mama nak masak mee. Ok nak mee udang, mee kari atau mee rojak". Suara ramai mahukan MEE ROJAK!!!!

Baeklah....majoriti memilih mee rojak menanges....sebab sapa tak dapat makan mee rojak ni emmang nanges...

Resepi nya ialah......

1kg mee kuning (celur)
1 biji keledek sederhana besar (rebus buang kulit dan kisar halus)
1/2 cawan biji bijan (goreng tanpa minyak dan kisar halus)
1 cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak dan kisar halus)

Bahan untuk di kisar dan ditumis:-

10 batang cili kering (rebus dan buang biji)
2 biji bawang merah besar
4 ulas bawang putih
1 inci belacan
2 sudu udang kering

Bahan perisa :-

1/2 cawan air asam jawa
5 cawan cawan air
1 keping asam gelugur
1sudu makan garam
1/2 cawan gula
1 sudu teh serbuk perasa
1 cawan minyak untuk menumis

Kisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan perisa. Masukkan kacang tanah, biji bijan , keledek dan air. Biar mendidih dan angkat.

Bahan bahan hiasan :-

Timun
taugeh
telur rebus
cucur udang
tauhu goreng
limau kasturi

Rajin-rajinlah mencuba...rugi sapa tak cuba...mee rojak paling sedap di seantero benua.




42 comments:

kakchik@ella said...

Akak, mee rebus tu beli ke buat sendiri?? tak tahan menengoknya u.

Aidanisme said...

sedap nyeeee

Amira Fadzil said...

mak ai..sedapnye!!! lapa saye tgk!! aaaaaaa *histeri*

NICK @ NADIA said...

sedappppnya mee rebus untie ;)

Wan Hafisah Collection's said...

Auntie??
APAKAH MOTIF GAMBAR BERIKUT TANPA PA APA CAPTION?

SENGAJA BUAT ORANG DI OFIS MCM KAMI NI LAPAR PETANG PETANG CENGGINI SEDAPNYA ADA ROJAK!!

leyzajamil said...

pergh..syedapnya..

dd.hasnidar said...

kak nani.dah la saya tengah lapar ni.hukhuk.bestnyaaa...

rehan syazwani said...

bestnye auntie! nak resepi bolehh? almaklomlah kt perantauan ni sumer kne bwat seniri. heeee ;)

syafika_harmiza said...

cucur udang tu buat mcmana?

Cik Puan Nurul said...

mi rojak peberet suami sy..yg penting kuahnya tu kalo sedappp mmgla sedap mi rojaknya tak lupe gak cekodoknya tu kadang2 ade yg keras liat ssh nk kunyah hahhaah..

yana halim said...

saya mmg suka mee b'kuah mcm nie. nmpk sedap betul. Tq sudi kongsi. :)

Miss AnisSensuous said...

Kat sini dah terbau-bau mee rojak aunty tau.hehehh ;) Nak suruh Mama buatla ikut resepi ni o(n_n)o

cik nani said...

menyelerakan...seyesly...hehe~

abon said...

sedapppppnya tgok !

bintangjauh said...

Salam Ratuku Nani, pabila menatapkan itu mee rojak hidangan Nani, serasanya nak menanges-nanges lagi, buat Ratna kempunan ..

Ya ampun ..kuah kacang Nani..jika dapat makan dengan taugeh dan telur rebus pun cukup ber-alhamdulillah Ratna .. bertuah semua anakanda Nani dapat selalu yang diselerakan ditambah pula ber-vote-vote lagi ..dirumah pun Nani amalkan democratic family system jadinya seimbang dan harmony tidak gaduh dan pedih hati ya Nani, lagi-lagi perihal makanan, adil saksama lagi.

Salam manis manis madu.

marina anakcikbob said...

untie.. andai kata 1 ari nanti saya mengidam masakan untie, macam manalah ye.. terliur nye... slurrppppp...

Mak Qis said...

hukss...nani weyyy sedapnya mee rojak neh...rasa nk nanges sbb terlioq dh...

kelipkelipchumel said...

sedapnya kelihatan...thanks ye aunty kongsi resipi..insyaallah akan cuba nanti.

arianna alhaddad said...

my first comment. hehe. suka la blog kak nani. xtau kenapa saya rasa kak nani ni macam sangat ikhlas je orangnya. bertuah family coz memiliki sumone bernama 'nani rostam'. support u always :)

anaBELLA said...

salam..hai aunty..sy ske bce blog aunty..aunty tak nak wat cooking class ke?seronok tgk aunty msk mcm cz sy pon suke sgt msk..hehehe

nur ikhyar dee said...

aunty kalau masak memang tip top kan???

terliur saya..hehe

Nur Farahin Balqish Bt Salehudin said...

wooooowwwwwwwww!!!!!!sedaaapnye.....auntie,nanti kite nak cube buat plak lah... ^_^

AHMAD SOFFIAN ADLAN said...

kak nani, bagi la sekali resipi cucur udang tu.

ceywie said...

nampak sedap kak nani, rupa mcm rojak mamak. saya mesti cuba ni. time kasih kak nani.

mamashikin said...

ooh thanks kak nani...dah lama cari resepi..nk buat lah nnti...hehhe

Siti Hajar Masri said...

sedapnya..hntr sikit rumah sy..guna pos laju ye..hehe~

Filla ~ Kasihs said...

kaknani, saya tak pandai masak T_T nanti raya kak nani jgn lupa ajak saya datang umah kalau buat open house..tingin nak makan kaknani masak.. ;D

FizaMustafa said...

kak nani!!! wahh sedapnyeee!!!

E'za a.k.a aiezza sue said...

nak try resepi kuah akak laa, tengok pon dah nampak sedap..a'aa la...cucur udang tu pon macam best jer, nak resepilah :p

nba-Nur said...

Salam.. Kak Nani, juadah tu nampak sungguh menyelerakan..

Marya Hana . said...

betol2 menangis tgk rojak ni,
sbb nampak menyelerakan sangat....

Dinas Aldi said...

konpem menangis sebab tak dapat makan, huhu!

azierafatin Lai said...

heheh... salam lepas tgk post ni tadi jam 3 ptg, trus sedia pegi kedai beli bahan2.. n guess what tadi petang sy masak rojak ni for my family.. heheh memang sedap.. sedap-sedap sangat..dah la 1st time masak rojak sedap plak tu.. rugi x try.. resepi ni dah lengkap.. ikut kreativiti sndri utk menambah kelazatan asli heheh=) thanks 2 auntie..

La Petite Cherie said...

Omg auntyyyy, everything you cook look delicious!! My fav dish!!

Mak Wardah said...

Laparnye....

aizeepesona said...

tengok jer pon dah boleh nangis ...!!

myxa said...

kagum ngan akak ni...hari2 masak sedap2 utk family..present cantik2.. sbb jeles ngan akak..skang setiap hari msk utk husband..walaupun utk dinner je..jadila...

cik suka senyum said...

nampak sangat bess la aunty...sukee

cik suka senyum said...

betul kate myxa tu...aunty mmg xjemu2 masak sedap2...rajin luar biase aunty ni..

cik suka senyum said...

sape cakap me rebus tu? me rojak la ni..huhu

Mat Gebu said...

Hmmm bikin kecur air liurr jeee..

An said...

nmpk mcm pasembor je..lapar le pulak pg2 ni..