Tuesday, March 15, 2011

Wan!!!!

Assalamualaikum....


Belum habis pening dengan nak survey catering (yang murah dan sedap) mana nak cari tu...nak yang sedap tapi nak murah jer, pelamin mama pengantin nak juga (untuk buat background tangkap-tangkap gambar kannn...), mak andam (sebab mama pengantin mana ada kederat nak jadi mak andam tengah sibuk-sibuk tu), khemah (nak yang murah dan glemer) ada ke? dan part time worker/maid..........


Ada pulak dialog macam ni....


Anak-anak :

"Eee..bestnya kalau Kekna cepat dapat anak. So anak kekna nanti panggil daddy 'TOK DADDY' la..."

Suami :

"Mana boleh.... kena panggil daddy "TOK WAN", panggil mama "OPAH".

Isteri :

"Ala tak nak lah "OPAH" panggil "EMBAH"...pun ok....

Suami:

"Eeewww EMBAH tak best nak sebut macam semput jer..."

Isteri :

"Panggil "NYAI" lah".

Suami :

"Hahaha "NYAI" kang "NYAI BLORONG" pulak.

Anak-anak:

"Tak naklah panggil "NENEK" ....

Suami :

"NENEK" kang NENEK KEBAYAN"...

Isteri :

" Oklah dah daddy panggil "TOK WAN", panggil mama "WAN" jela....
"Lagipun sekarang cucu sedara panggil "WAN" sesuailah tu....


.......................................................................................................................................................


Wah inilah jadi nenek zaman moden......pandai-pandai create nama lain untuk "NENEK".
Ada tu pulak balik ke zaman purbakala jadi "NINDA" .

68 comments:

key-one said...

hahahaha...comel jer.....=)

MeMHaliD said...

semoga dipanjangkan umur dimurahkan rezeki...dipermudahkan segala urusan menjelang hari bahgia...amin...tahniah aunty...

shiqin said...

hahaha..cun lah WAN.

PINKMARGENTA said...

as-salam, so sweet la kak nani.mesti meriah nanti bila dapat cucu.anyway saya dah link akak punye blog.hopefullu akak boleh link jugak my blog.thanks so much kak!:)

Cik Puan Nurul said...

kakakakakaka..NINDA tu sgt xleh blah kak sama spt BUNDA..AYAHNDA kan..kan..cepatnya dak2 ni verangan eheheh..xsabar nk ade anak buah la tuh..kahwin pun blm lagik ekekkeeke..msti si Yaya ni xsabaor jd maksu eh..ke anti Yaya..heheh

Riri Yoorin said...

iyer unty ..cik riri sokong..even my pun dh practice nk soh bakal cucu panggil dia nenda :D

Nadia R. said...

ada skrg panggil nanna, konon-konon omputih. -_-"

pinky said...

comel....tapi untuk akak rasa mcm xsesuai sbb akak nmpk muda...so nenek lbh sesuai...klau wan nmpk mcm xsesuai....sori kak...

Netnet said...

jangan nenekpenne sudah laaah yer... hik hik

haniekunie said...

nenda, kande, dinde.. macam comel je..

PynGees said...

kak nani...

bila baca tulisan akak on "MURAH & SEDAP"..betul2 wat saya teringat dgn Mak Mertua & kekakak iparku...(aizeepesona)... mmg kami pn t'biasa guna wording ni bila ramai2 jalan2 cari makan...

youramirah said...

tersengih sorang2 saya kat ofis ni kak. hehe.

nowadays mmg begitu, anak buah saya disebabkn terlalu manja dengan neneknya, dia panggil nenek dia ibu sama seperti kami adik beradik panggil. tp bila tang atuk, xnak pulak dipanggil abah. hehe.

btw congrats for the first menantu. memang excited sikit nk bila 1st kenduri ni. sume benda pon nak pikir kan? hihi.

Aidanisme said...

klu makanan sedap aida suggest ishak catering.. mmg superb.. kakitangan dia pun bagus.. khemah cantik

ati_emylia said...

kak nani,

my mom pun tak nak dipanggil "NYAI"... apetah lagi "EMBAH".... tp i suka sebab tak la hilang kejawaan tuh?heheheh last2 panggil nenek je...tp ayah selalu usik "TOK DOK aka ATUK WEDOK" hahahahah

emy

mamaleen said...

mak mertua sy bahasakan diri dia onni.. macam dalam drama ezora tu.. dia xnak dpanggil opah.. takut rasa tua sgt kot.. huhu

ezanoor said...

panggil nanny la... heheh

Laura said...

hehehe mentua saya bahasakan diri dorang Eyang (ntah dari perkataan sayang kut)

yana halim said...

kak nani....anak2 saya panggil mak saya opah.(standard la tu org perak.) panggil mak mertua saya 'ummi'. Mak mertua saya org jawa. Tapi tak mahu dah dipanggil embah...hehe. Kakak sulung saya pun cucu2nya panggil 'ummi'....oh tak apalah. Jiwa muda lagi...ekeke..

cik suka senyum said...

hehehehe klaka la aunty n famili ni

. said...

embah n nyai tu jawa. comel je akak nani, tak sesway jadi nenek lagi, muka nampak muda... =)

laylie mdnoor said...

hai auntie, saya silent reader sblm ni. memang setiap entry auntie saya bace. bestlah kan anak dah nak kawen ni..semoga semuanya berjalan dgn baik ye :)

jijie said...

Salam

just to share panggilan nenek oleh anak saya.

Di sebelah suami, anak saya memanggil nenek dgn gelaran 'nenek' manakala di sebelah ibu saya sendiri, anak saya memanggil dengan gelaran 'nani'memandangkan sebelah ibu ada darah mamak. Nani dalam bahasa urdu beerti nenek.

uji6june said...

nenda yang vok .. ekekeke


.

Ina Azrina said...

Salam,

Hii akak nani, klakau la baca entry akak yg nih hahaha! Saye pn panggil embah kt nenek sbelah ayah saye hihihi! Maklumlah brdarah jawa kan hehe...Slalu baca entry2 akak, tp ni yg paaaaaling saye suke! Klakauuu!! Hahaha!
Slmt brkenalan akak! Saye selalu jd silent reader je kt akak nyer blog nih. Lom penah komen hehe.

Bye jumpa lagi!
Ina Azrina.
http://ceriteduniasaye.blogspot.com/

fiera@ALYA@anis said...

slm kak nani....rajin lak saya nak komen..sebab selama ni dok baca saja....baru masuk 3 kali kasik komen...
wah pakat2 dah berangan nak panggie apa bila liana dah dapat anak....wah bagus...maju ke depan....
tahniah sekali lagi...kak nani jgn lupa pnaggie yer..ka saya bole pi ...???

Aida said...

kak nani, anak² aida panggil mak aida "ende" yg dipendekkan dari ninda .. hmm .. klasik kan bunyik ..
utk kak nani, apa kata dipanggil "nanny" hehehe ..

Susu said...

Wan pun sedap... Tapi saya suka tok daddy dan tok ma. mesra.

Zarea106 said...

kelakarlah entry puan nani yg ini...

Dinas Aldi said...

Yalah, panggil wan pun kiut :D

bintangjauh said...

Salam Ratuku Nani, ketawa sorang-sorang Ratna pabila habis membaca dialogs kelakar keluarga Nani.

Disini-Datok = GrandPere/Papi dan Nenda/Nenek = GrandMere/mami dan dibelah Ratna pula Datok di-ikuti dengan namanya contoh Datok Said dan Nenda/Nenek = Andong, voila!

Alang tu Nani, masihi muda akan terima menantu dan kelak terus digelar Nenda = glamour menjadi Nenda dizaman sekarang ni ya, gimana perasaan Nani selain pusing jadinya dengan persediaan pertunangan nanti.

Sampaikan ucapan tahniah dan salam mesra dari Ratna buat Lyana (Kekna) nan ayu, ya Nani.

Salam manis manis madu.

Ainee Cumi said...

Wahh bestnya nak dpat menantu dah aunty ehh

Emira Darmia said...

panggil grandma lah aunty...hehe

dida said...

pitam gelak guling2...heheh

mama nia said...

salam..hehehe mcm2 gelaran ye nk pgil klu dpt cucu..mcm family sy jg ms sy dpt ank..kira cucu sulung..semua excited gile..tp x kisah la..jnji gelaran yg elok..so congratz coz bkl dpt menantu ye aunty nani.. :)

Atiqah Ahmad said...

mak saya bahasakan diri nyai kepada anak buah. :)

♣dya aien♣ said...

salam..
hekhekhekhek..
aunty n uncle pn sama mcm mama abah dya..
ehehehe..
dya pn ank sulung diorang..
baru ja engage bulan feb lepas..
tp dorang dah sampai ke bab cucu nk panggil apa..
hehehe..

Siti Nur Amirah said...

nani pun best jugak..;') nmpk awek muda je...nanny tu kan org hindustan pnggl nenek nanny..;') sweet kan..;') untie, nnt apa je choice utk wedding kak liyana kawin nnt myra nak amek dorg untuk wedding mira laa..sbb mira taw all ur choices will be the best!..;') rasa nak jd maid part tme untie je..tp malangnye tgh keje..hehe..;'p

fara said...

ada ada orang panggil nenda. tapi nenda tu purbakala ke? bkn guna di istana je ke?

yath said...

Salam,

WAN adalah panggilan untuk nenek bagi orang negeri sembilan..jarang org n.s gunakan panggilan nenek,
Jadi tak salah la kalau nak suruh cucu panggil wan..bukan sesuatu yg baru atau pelik..

Cepat2 buat kenduri nanti boleh cepat2 jadi wan..hehe

hani said...

haha.ok lah tuh aunty.mama hani suruh cucu sedara die panggil die 'wan aunty'..tak ke pelik bunyik nye.haha

Yours truly.. said...

Hehehe... As Salam kak Nani.. betul tuh.. nenek zaman sekarang pon nak glam jugak peeee.. cam mak n anak saya, selalunye dia (my son) panggil ngan panggilan "ONIE" (kesan dr citer exora), then kekadang panggil Nyai-e.. sbb dia (my son) terdengar dr perbualan sorang cucu dengan neneknya dalam citer indon yang disiarkan di tv... mulanya mak saya ingat nak gelarkan diri dia ngan panggilan "jeddah @ Jaddah" yang membawa maksud nenek dalam bahasa arab.. (takes time jugak dia nak decided nak pilih panggilan mana satu) tp..last2 lekat dengan panggilan ONIE tuh.. takpelah..mungkin mudah tuk disebutkan...

Nur Farahin Balqish Bt Salehudin said...

bapaknye panggil atuk,maknye panggil nyaie........eheh!!!!

Natalia said...

erm granny pun okay..hehe

Zarea106 said...

kelakarlah entry puan nani yg ini....SMILE

Oyis said...

saya panggil mak saya Umi, so bila saya dah ada anak ni, dia bahasakan diri dia, 'Nek Umi', tp bila si aisyah ni pandai berckp, dia sdn bhd gi tukar jd 'Nek Mummy'. Malu plak Umi saya, x psl2 up jd Mummy....!

LizHairi said...

hehehe...akak...

dh terlebih excited nih.

terus pikir cucu nampak ;-)

aper pun,tumpang hepi with ur family...

dzoelhakim said...

salam,

bagus gak akak dah create nama awal2. cucu2 yg arwah mak jaga dulu panggil TokMak dia Emak je... sampai merajuk2 bila suruh tukar. huahaha3... puaslah mak bahasa diri TokMak tapi tetap dorg panggil Emak...

anwar777 said...

Ok jugak puan panggil Nenda/Ninda, unik tu!

aizeepesona said...

mak saya ..cucu2 dia panggil "MAK WAN".hee..

deyas said...

klau jawa kena la panggil embah huhuu...
baru ciut miut.........

mamashikin said...

akak, tok ma pun sedap juga..
opah ok..tp akak kan muda..tak nmpak mcm opah..kl opah mesti terbayang dah tua...

anzalna said...

i followwww u.... hihi..hi kak nani.. wah blum kenduri dah berangan nak ada cucu dah.. excited kan..bila nak dapat org baru ni..lawo tul ninda nyer nanti.. mana ley jadi...

saya rasa panggilan ninda tu sesuai utk akak lah.. moden but still keep the tradition surround your life...keep the happy mood arooud!! that is good spirit

Liana Ezzana said...

Baru berangan nak suruh panggil NENDA..= NENEK MUDA..EKEEKEKEKEK

nuruleimanhikmah said...

hai cik nani...hehehe...

masa 10 tahun lepas mak saya dapat cucu, saya n adik beradik lain cakap nanti ank along panggil mak je la...xyah pgl nenek sb nenek tu mcm tua sgt sb masa tu mak saya br 45 thn...cehhh muda lg masa tu....tapi nti kalo ada cucu2 baru lahir tapi masa tu mak saya dh 50++ or 60++ cm dh x sesuai nk pgl mak...jd mak saya amik keputusan, biar dr cucu sulung sampai cucu ke berapa2 pun pgl nenek jgk...tapi mak saya nenek vogue gitu....hahaha

Twinx said...

slm aunty..kakak saya dah komen kat entry ni..nama dia mama Alya..die dah letak link yang aunty bleh refer..:)

cz said...

auntie nani..kat area umah ckin, panggil org pangkat nenek mmg wan pon.

Arlina Rosli said...

heheh! lawak kan nk bg panggilan utk nenek ngn atuk. anak saya panggil mak saya tok wan dan ayah saya tokki... ikut org terengganu dulu2.

btw, thanks kak for the comment kat blog saya. doktor saya pun suruh cari daun turi tapi sampai skrg saya tak jumpa2. tanya org pun xde yg kenal. jenuh mencari.

eee! tak sabarnya nk tgk anak akak punya majlis. heheheeee...

NaniRostam said...

Salam....


Bagi kak Nani nenda/ninda tu perbendaharaan kata yang digunakan zaman silam termasuk di istana dan persuratan.

Kalau nak daun turi datanglah rumah kak nani...banyak!!!.

Wan Hafisah Collection's said...

bolela wan pun. wan rock! :)

Arlina Rosli said...

ok akak... nanti blk shah alam singgah umah akak. skrg kt trg. jenuh cari daun tu tak de org yg kenal. thanks.

Siti Nur Amirah said...

ehh..baru perasan nmpk auntie nani..takkan cucu pbggl nani..mcm kuangajo je..huhu..-_-" maafkan mira ye...T_T

cik suka senyum said...

macam2 panggilan la ade...huhu

cik suka senyum said...

macam2 panggilan la ade...huhu

khairul farhan said...

Dalam family kami nenek ke datuk ke dua2 orang panggil atok. Kdg2 kesian gak bila cucu panggil atok kluat sikit, dua2 berpaling. haha

khairul farhan said...

Dalam family kami nenek ke datuk ke dua2 orang panggil atok. Kdg2 kesian gak bila cucu panggil atok kluat sikit, dua2 berpaling. haha

aini said...

salam..sy silent reader kaknani..hehe..murah dan sedap..tu la 2 kriteria yg mak ayah sy guna pakai time nak carik caterer utk wedding sy..alhamdulillah jumpa gak akhirnya walaupon last minit mencarik...hehe...

suhaily norddin said...

ok lah panggil wan . cute jee . :)

sy pun panggil nenek sy "wan"

aziah mohd said said...

kita org br je dpt cucu sedara bila anak sulung abg slmt melahirkan anak pd 27 mac so sibuklah nak cari panggilan yg sesuai... kebetulan trbaca blog ni so dh dapat idea. oleh kerana say dipanggil ummi amat lah molek saya menjadi nek ummi...tq yg bg cdngn