Monday, March 14, 2011

Amboi-Amboi!!!!

Assalamualaikum....

Amboi-amboi...sayalah ibu yang paling gembira bila anak-anak dara saya sudah mula disunting orang. Ha...hela nafas lega...walaupun dari segi fizikal dan mental zero memang tak bersedia.

Mengahwinkan anak memang tak pernah mudah. Baru rombongan datang merisik den dah poning. Kalau boleh saya cuma nak dia orang bernikah di pejabat kadi sahaja dan buat sedikit kenduri doa selamat.

Tetapi anak-anak zaman sekarang lain pulak ceritanya. Dia yang decide semua. Dari merisik bertunang dan bernikah sanding nanti, mereka dah ada perancangan sendiri.

Bulan April bertunang dan bula Disember berkahwin. Saya kata tak payahlah tunang, banyak kerja tu, tapi nak jugak makanya siapa yang poning den jugak yang poning.

Di sini saya nak minta jasa baik kawan-kawan, sesiapa yang tahu mana nak cari part time maid yang boleh datang seminggu sekali ke....dapatlah membantu kemas-kemas rumah, lap sana sini, mop sana sini...macam tulah.










Ni nak bagi jadi official jer....sebenarnya budak-budak tu dan decide sendiri nak bagi berapa, apa dan sebagainya.
Lepas bincang-bincang tetamu dihidang makan tengahari. Alhamdulillah....yang penting kedua-dua pihak gembira bakal terima menantu.

Rezeki makanan laut, saya balik dari Muar tempohari, dapatlah buat tomyam seafood udang galah, ikan siakap tiga rasa, udang goreng tepung, kupang bercili, telur dadar dan ikan masin jeruk.


Pencuci mulut bread butter puding.



Air lemon honey tea......




87 comments:

ashie niesha said...

congratz akak! really happy for you!

Cik Puan Nurul said...

wahh nak dpt menantu ekk..anak dara yag mana satu disunting org ni yang sulong kah huhu..nnt wat mejelis jgn lupa jemput.

missbby said...

Tahniah, ni kekna yang nak kawin ye? Kejap je dah nak terima menantu kan?..

Peri PiA said...

pn nani masakkan sungguh mengancam

kalo dekat saya berminat keje part time tu,tp dah jauh :(

uji6june said...

alhamdulillah ..
Nani dah nak bermenantu yek?
untuk HZ ke?

semoga semuanya berjalan lancar
Aminnnnn ..


*

nabila azmi said...

tahniah

Cik Eka said...

tahniah auntie....hehehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

siapa yg disunting tu?? hanis zalikha ker hehe?

PINATBATE said...

Tahniah!!!

Noura Akebar said...

taniah sis. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan ya..

siti asmani abdullah said...

wah...hanis zalikha nk kawin ke???;)

t e m b u m e said...

congratulation untie!!

ShazreeyanaShukri said...

salam auntie..cantiknya deco rumah aunty!i love it..auntie mmg talented..
congrats sbb anak auntie dah disunting..semoga semuanya berjalan lancar and family auntie bahagia slalu..amin

Kekupu said...

Hi, nak tanya. You asal Muar ke?

Netnet said...

tumpang gembira sebab kak nani dah nak dpat menantu...

Nisa-K. said...

tahniah auntie! tup2 rezeki tahun depan dah boleh naik pangkat = nenek. hihi.. :)

Zizie Saref said...

congrats kak nani!!

Zizie Saref said...

congrats kak nani!

AkUiStInI3 said...

liyana dah nak tunang eh aunty?? my advice, better buat preparation awal2..of koz mmg letih sgt la buat preparation tu..tp pas dah habis smua2 majlis tu..benda tu yg plg kita ingt/rindu nnt..gud luck..

Filla ~ Kasihs said...

congrats kak nani bakal terima menantu ;)

chekgu Moe said...

wow~ siapa yang dirisik tu aunty?
selamat menyambut menantu...

heheh,,,
rupenye macam ni lah saye memeningkan kepala ibu dulu~ hehe

an15 said...

my brother dulu guna part time maid from agency kat bangsar. then dia tukar amik maid from Perkim.

* FAR * said...

terima menantu utk si hanis ker?
tahniah.. bakal tambah ahli keluarga..

azrinna said...

Kak Nani,
Saya orang Muar dan menetap kat Muar. Bila Kak Nani citer pasal udang galah kat Muar ingat masa musim banjir kat muar sekitar 2007 dulu, udang galah boleh dikail kat dalam parit di kwsn kampung. Masa tu kaki pancing jual sekilo RM18. Rezeki musim banjir.

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

Sapa yg bakal jadi pengantin ni.. Hanis Zalikha atau kakaknya..Please dong! Nanti anak dara saya yg study di Seganmat tu tak pasal2 nak join the club..hu..hu..gelabah mak dia ni kang..!

marina anakcikbob said...

Alhamdulillah.. setel 1 hal. lepas ni hal kawen2 pulak.. ;)

Fiza Z. Abidin said...

syukur alhamdulillah anak aunty still ada parents utk uruskan hal merisik,bertunang & nikah..sy thn lps mengharapkan pakcik & makcik dan adik beradik uruskan sbb parents sy dh 5 tahun pergi menyahut seruan Illahi.

mmg keje yg memenatkan aunty tp...kegembiraan tu yg penting kan.

rse nya kt link ni aunty bleh dptkn info psl part time maid http://www.parttimemaid.com/

fiera@ALYA@anis said...

slm kak nani....saya ucapkan TAHNIAH sekali lagi...jgn lupa panggie saya mai makan kenduri no...sure meriah...walaupun tak mo buat bersanding...

ARNA said...

Sama dengan saya :)
Siap tulis pada kertas pd keluarga mertua dan keluarga saya untuk elakkan sebarang pertengkaran haha

LizHairi said...

wah!!kak...dh nak jadi ibu mertua dh ye :-)
congrat's to u,liyana and family...

Natasha said...

Kak Nani, congrats ye sebab bakal dapat menantu :) Kalau saya di Ipoh ni memang senang dpt part-time maid, kerja 8 jam, bayaran pula RM70. Tak sure pula di area Klang Valley.
To Khairi & Liana, congrats as well!!

Drama Mama said...

wahhh seronoklah kak nak terima menantu. congrats! memang penat urusan kahwin ni kan...macam2 nak kena fikir nak kena buat. hehehe

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Wan Hafisah Collection's said...

pencuci mulut tu buat saya lapar :)

notheblaey wrote said...

Salam,
kak nani..saya cuba buat puding roti mcm resepi kak nani..tapi tak jadi..kenapa ea... butter tu memang masuk dalam acuan susu atau disapu aja pada roti? sila tunjuk ajar saya yang tak pandai masak ni

pB said...

tahniahhhh

aizeepesona said...

Wah dah nak dapat menantu nampaknya kak nani kita ni.hee.macam tak caye jer. setahun dua ada rezeki dapat cucu pulak ...

putribongsu said...

Tahniah aunty :) eh kejap aunty kejap kakak...hehehe.. nnt sy bg contact utk maid service ye... :) nombor ada kat rumah tak save dalam phone lak

Sue Anna said...

hanis ke nak kawin puan?...ke kek na..hehe.apa pun taniah puan

WanAni - OneAndOnly said...

Memang kalut kalo nk terima menantu ni Puan Nani, saya baru je mengalaminya...Masa mula2 pihak keluarga lelaki kata nk datang rumah hanya mau bincang je, tp last minit jadi meminang....tak ke haru tu, nasib baikla saya sediakan jugak 3 bekas balasan...hahahaha

By the way yang bertunang tu Hanis ke, my doter's fren tu, cuba tgk dlm gambar yg saya letak kat blog tu ada gambar Hanis tu dtg masa my eldest doter's wedding in December hari tu, tapi Hanis kawan dgn anak saya yg no 3, Wan Azureen....

cikgu su said...

Alhamdullilah
Semoga liana bahagia sampai bila2...
Amin amin.

nona hidayah said...

nampak mcm sedap..
anyway, congratulation (:

Azreen Zunairah said...

tahniah dekat auty and kak liyana...sedapnya dapat makan dekat rumah auty kan..teringin nak rasa semua masakan auty...huhuhu

khairul farhan said...

Wah tahniah tahniah.

khairul farhan said...

Wah tahniah tahniah.

Deceptive said...

Tahniah kak nani..Bakal dapat menantu.

Riri Yoorin said...

tahniah.. mesti debar kan ..

Deceptive said...

Tahniah kak nani bakal dpt menantu....

aku.mamalia.wanita said...

sedapnya kelihatan bread and butter pudding itu!! share la resepi kak?

Tihara said...

pertunangan tu ikut adat melayu..tp kenduri kendara memang memenatkan :)

Syue Mustafa said...

Kak, cantiknya cawan....

@e_da said...

bestnya kak.. anak dah besar tunggu terima menantu.. congrats

cik bit said...

umah kak nani kt mana ye?
sy tgh cari keje part tym..
klo seminggu skali..boleh la jd part tym maid..hehhehe

dzoelhakim said...

tahniah akak... saya plak dulu nak ringkas2 tapi bila dah family masuk campur belah saya buat 2 kali sanding... camne tu...

h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r said...

Tahniah kak nani. By the way, nak cari maid yang dtg rumah seminggu sekali dua memang tak susah. Kat tempat saya banyak amek akak2 or acik2 cleaner kat sekolah. Diorg ni keje teruk, tp gaji ciput. So, kalau diorg keje kat rumah kte bleh diorg buat extra income.Lagipun diorg ni dah tau ape yg nak dibuat. Kalau amek yg 1st timer, mau sakit hati nak ngajar.

Ali said...

Anak-anak dara yang telah disunting orang ke anak dara sorang aje yang baru disunting? Rasanya baru sorang aje kan? Kalau ada anak perempuan auntie yang nak cari yang hartawan, kacak, budiman etc rasanya kalau baya2 dia ramai yg baru nak hidup. So kena la cari yang tua at least 5-10 tahun kalau nak yang betul2 stabil (rumah/kereta/income). Lagipun lebih tua, lebih matang.

NaniRostam said...

Assalamualaikum....


Liana yang akan bertunang dan berkahwin insyallah dalam tahun ni.

Hanis pun nampaknya dah ada calon cuma tunggu dia habis belajar insyallah.

Insyallah semua kawan-kawan blogger akan saya undang ke majlis kahwin anak-anak saya cumanya kalau sudi saya minta tolong smskan nama, nama blog dan alamat rumah untuk saya hantar kad jemputan.

Untuk sesiapa yang tahu mengenai mak andam, part time maid, khemah, catering dan sebagainya harap dapat menghubungi saya secepat mungkin.

Terima kasih banyak-banyak.

kzai said...

salam nani..tahniah wat liana kerana dh bertemu dgn jejaka idaman dihati..semoga mereka bahgia hingga kepenghujung nya...hanis coming soon ye..tunggu yg balik dr oversea tu ke nani...hehehe..kalau betul yg itu,mmg secocok dan sepadan kan..tahniah gak wat nani dan en zainal keran akan bertmbh ahli keluarga yg bahagia...amin....

MaS PuTRi said...

anak-anak dara disunting?? Hanis pon dah ada orang sunting ke?? hehe.. auntie, saya ada nasihat terbaekk untuk anak-anak dara =)

Kenapa CINTA penting dalam PERKAHWINAN

anwar777 said...

Tahniah Puan! Makan makan!

Muhsin Aminudin said...

bgus2.. orang tua2 cakap. jaga anak dara lg susah dari jaga lembu skandang

Siti Nur Amirah said...

ya Allah seronoknya..napa ntah tiba2 mengalir air mata..T_T seronok kan..semoga dipermudahkan segala urusan..cepat dpt cucu!!yeaaaa!!!;'p

Mat Gebu said...

Tahniahh untuk anak akak tu yeaa..moga jodoh mereka "lekat" sentiasa...wahh..lain macam ke bunyi di kak?...

amalmeor said...

Congratulation to u aunty!Lepas ni mesti makin meriah sebab family members makin bertambah.

dobot said...

CONGRATULATIONSSSSSSSSS Auntyyy! Hihihi. Kita tak dapat nak bg ape2 info psl maid , kahwin etc semua. Sebab tak cukup umur lagi. Just nak cakap, LAPARRRRRRRRRRRRRR tengok makanan aunty! :)

Ummi to NAJLA and EMRAN said...

assalamualaikum

kalau nak try catering nasi arab saya recommend try al habib catering..makanan dia sedap..:-)

boleh visit
http://www.alhabibcatering.com/

NaniRostam said...

Salam...mudah-mudahan 'lekat' sampai bila-bila...lain macam bunyi...hehe yang penting maksud dia sama.

Insyallah ada makan-makan nanti.

Sekarang anak lelaki anak perempuan sama jer....walaupun tak sama jaga lembu sekandang.

aNIe said...

Tahniah Nani kerana anak dara bakal disunting orang...semoga jodoh mereka kekal hingga kejinjang pelamin dan sehingga ke akhir hayat..

Kak anie dulu anak laki... kita yang pergi merisik...hehehe

noris said...

tahniah kak nani nak dpt menantu! :)

LiLa said...

Congrats Kak Nani! Alhamdulillah dah selesai satu perkara... nak tunggu yang wajib pula...

p.s: Khairi dimata saya seorang rakan sekerja yang baik dan rajin.Bertuah Liana :) Moga mereka akan kekal ke akhir hayat.

Jiraiya said...

Tahniah kak Nani - get ready utk jadi nenek plak !!

Aida Zafirah said...

wah....congrata auntie...nak dapat menantu dah nih...:)

Cikgu said...

tahniah kak....amboii penuh meja lauk menyambut bakal besan hehe...terliur ibu mengandung dibuatnya...seronok baca celoteh akak ni...i followwwwwwww ek...

pinky said...

tahniah kak....alhamdulillah...

Y u Z z 9071 said...

salam aunty..

tahniah..

bread butter pudding tu sgt menarik..terima tempahan tak ?

Mak Wardah said...

Tahniah Puan Nani,

Insyallah Liana & pasangan akan berbahagia hingga ke akhir hayat.

Hanis pulak coming soon. Wan pun elok jugak....

cik suka senyum said...

taniah u anak aunty

cik suka senyum said...

taniah juga u aunty n famili kerana bakal mendapat ahli keluarga baru...^_^

cik suka senyum said...

special betul hidangan2 tu semua..:)

Aida said...

kak nani, jgn lupa jemput aida ye .. hehehe ..
tahniah utk kak nani yg bakal dapat menantu pertama .. :)

ezhamaida said...

Congrats k.Nani.... n congrats 2 liana n khairi too...

Miza Yusof said...

Tahniah auntie. tak lama lagi bertambahlah jumlah bilangan ahli keluarga :)

*makanan semua sedap belaka :)

ira said...

nnti kak share la bread butter puding tu.. mcm best je.. pastu kan klw best lagi kak buat category semua resepi2 kak..senang nak pi rujuk..kekekeke...
suka sgt blog ni sbb tuannya pandai memasak pastu tak kedekut ilmu.. best sgttttt

thx .. :)

btw, tahniah nak dpt menantu.. moga segalanya berjalan lancar dan dipermudahkan :)

NOR AZZAH ABDUL KADIR said...

wah! tahniah antiE
Hepi for you..
Hepi for Liana also.
Teringin nak order cake choc moist tu. auww..sgt cair tgk fresh strawberry tu. Penghantaran mcmana ye antie

chem said...

salam aunty,

firstly, congate to liana coz bakal jadi tunangan org dan opkos xlama lagik jadi isteri orang.

then, tuk aunty juga tahniah sebab akan dapat menantu..

hehe comei je..awal2 lagik dah plan panggilan tuk "cucu" kann..

lebiu aunty mmmuahh!!

lily lotus said...

syukur..dah nak sampai jodoh anak u sis..ly doakan semuanya berjalan lancar yer..amin

Hanna said...

tahniah kak...dah nak bermenantu dah....

Marya Hana . said...

muda2 dah dapat menantu :)
congrats..

makanan yg aunty buat semua nampak menyelerakan...