Wednesday, March 9, 2011

Bagi Aku BMW Satu Baru Aku Semangat Nak Gerak

Assalamualaikum...

Aku paling suka berjalan naik kereta dan sebelah ada drebar bawak. Kalau nak harapkan aku yang bawak fikir seratus kali baru aku gerak. Dari dulu sampai sekarang memang tak suka bawa kereta. Tapi kalau ada orang nak bagi aku satu BMW sport atau paling koman 5 series aku rasa baru dapat menyuntik semangat macam nak masuk formula one. Tapi selebihnya aku lebih bahagia duduk sebelah diver.

Hampir setiap bulan aku berjalan menuju ke Segamat. Bagi aku perjalanan tu aku tak rasa cun bila tak banyak benda makanan yang boleh aku beli. Hanya satu yang aku paling suka perjalanan itu bila musim deroyan. Aduh murah gila dan sedap gila deroyan cap kunyitlah, cap d24la, cap udang merahla...cap ayam aku tak discover lagi.

Banyak juga journey yang tak interesting contohnya perjalanan ke Sabak Bernam hampir setiap bulan itu hanya dapat melalui banyak gerai jual mentarang yang aku tak gemar sebab isinya yang liat serta gerai buah-buahan yang harganya kus semangat lebih baik aku beli buah kat jaya jusco jela. Tetapi jangan give-up kerana perjalanan hari Ahad aku agak seronok kerana boleh singgah di pasar malam sabak bernam yang ada jual apam balik tersedap di seantero benua, ikan-ikan yang baru naik memang terbaik dari laut serta petai-petai liar dan pucuk paku yang terbaik dari ladang.

Jangan tak tahu kadang-kadang aku kemain teruja bila memulai perjalanan ke utara kerana ada satu gerai di Plus di R & R sungai perak yang jual nasi campur lauk ikan kembung rebus siram sambal belacan yang paling sedap pernah aku makan.

Minggu lepas aku ke Muar melalui Tangkak. Dari tol Tangkak kalau ke kanan adalah menuju ke tempat Hanis belajar dan beradu manakala ke kiri menuju ke bandar muar. Kemain teruja aku bila di sepanjang jalan ada jual lokan, kupang dan udang galah. Jalan lagi jumpa orang jual ikan kering(orang johor tak panggil ikan masin), buah-buah dan putu piring...

Gila jakun aku...


Dialog seperti di bawah ini adalah diucap ketika dalam kereta.

Isteri : Sayang, sayang eee...tengok-tengok ada orang jual kupang, lokan...

(sebenarnya sebelum kahwin berbincang nak panggil nama apa...mula-mula darling, lepas tu rasa macam ling..ling...kalau tak keling, juling. Oklah panggil honey...pastu macam tak suka sebab maknanya madu...kang betul-betul dapat madu sapa nak jawab. Lepas tu nak panggil abang (ini memang impian aku sebab dalam hidup tak pernah ada abang) tapi suami geli geman orang panggil dia abang macam orang kampung katanya berlagak.Lepas tu nak panggil sayang tapi katanya sayang..sayang kang melayang pulak..adeeh...Last-last panggil dear...itupun dapat objection dari mak aku katanya "kau ni tak tahu hormat laki panggil dia...dia". Ok lah dear tak nampak gedik tapi masih rasa sayang. So sayang...sayang yang kat atas tu aku dah translate siap-siap ya...cumanya aku tiba-tiba rindu suami panggil nama aku yang sebenar. Dah 25 tahun kot tak dengar dia panggil nama tu....sah-sah aku dah melalut sampai ke sini.

Isteri : eee....tengok tengok lagi!!! ha banyaknya ikan kering, kupang lagi..

Isteri : eee ala i nak belilah...

Suami : ala sayang nanti on the way balik kita singgahlah.


Suami aku part-part menyinggah ni kena dapat semangat dari aku. Kalau setakat dia sorang-sorang drive...memang tak ar....

Jadi impian aku dari Melaka hari tu nak makan udang galah besar gedabak akhirnya termakbul....dapat aku beli tepi jalan menuju ke muar dari tangkak dengan harga lebih kurang 30 hengget sekilo. Terror ke tak terror aku menahan hati nak makan udang galah masa kat melaka hari tu. Sekor 30 hengget beb......memang tak ar.












Bagi aku Tomyam yang paling sedap mesti taruk udang galah...kalau tak yah cerita...bese bese jer....









31 comments:

rarapuing said...

sedapnyerrr udang galah tu !
alahai teringat lak kat mama rara..rinduuu masakan diaaaa

t e m b u m e said...

waaaa.
lapaaa~
hehehehe

udang pon sedap msk dengan gulai tempoyak
nyum nyum! hehe

kakchik@ella said...

Emmm .. sedapnya Tomyam Udang kak.

BMW yang ella mampu dari dulu sampai sekarang hanyalah BAS MINI WILAYAH. Kenangan btl la kak naik bas mini dulu2. Akak penah naik tak BMW versi yang ela ckp tu?? Hihi ..

marina anakcikbob said...

johorean rawkss!! :D

Muhsin Aminudin said...

udang galah bakar ag sedap. huhu

Uptown Lady said...

aduiii...terliurnya tengok udang galah auntie tu..teringat masa pegi pasar siti khadijah bulan lepas, nampak udang galah dengan ketam giler-giler besar diaorang jual dah siap masak..

Naddia said...

aunty..sy kalo mkn udang galah time raye je..aunty..sy sedang nangis nie..
mintak semangkok..

azie fazieda samad said...

salam kak.. ni azie yg pernah beli cookies ngn akk.. mesti akk tak ingat kn.. owh xpe.. hihihi.. azie da lme admire kat blog akk tapi bru harini dapat menonjolkan diri.. agak teruja tengok udang galah yg menyelerakan tu.. hikhikhik.. maha teruja lagi akk sebut segamat,tempat azie membesar.. dan lagi-lagi teruja bila akk sebut sabak bernam yang mana tempat azie lahir.. hehehe.. paling azie ske entry superwoman.. akk memang layak utk digelar superwoman pada mata azie.. cayalah.. akk da jd cam mentor azie.. yeay!

PuaN su SU said...

lapar jadinya melihat udang berenang2 itu..wa..wa..waaa

ishamizu said...

Rindu sgt kt kpg halaman, Muar. Sume yg akk sebut tu mmg murah2 kan kak, fresh2! :)

Lps kawin Sy duduk Melaka. wpun bsempadan dgn Muar, still rasa mhl lg ikan, udang dll..skrg kt London, bkn kata mhl, fresh seafood pn ssh nk jmp! asek2 frozen. Sedih! huhu..

encik azuwan said...

tak galah la udang tu kalo tak besar.

Azreen Zunairah said...

sedapnya aunty...dulu ayah reen slalu bawak balik udang galah besar..sekarang dia dah sakit..just tinggal angan2 je lah..huhuhu

cik nani said...

saya pon malas nak bawak kete..balik kampung kat pahang dari kelantan rela naik bas..huhu~

UmiDAnisH said...

wahhh bestnyer udang galah.. dulu masa umidanish kecik2 tiap minggu ayah akan beli makanan specel utk dimasak, paling best udang besau2 cam ni... memang winduuuuu giler masa tu

HepiUnited said...

aunty, tertelan2 air liur sy depan PC biler tgk tomyam udang besar gedabak aunty ni..

Cik Puan Nurul said...

memang terbaekkk la si sepit biruu nih nyumm..nyummmm kepala yang besar tu yg bess tuh huhuhu..

cik suka senyum said...

wow beso gile udang tu..

khairul farhan said...

pic kalau tak menggiurkan tak sah

Syazana Aziz said...

woha... kalau time musim dorian, saya mesti pi umah atok. kalau boleh tiap2 hari nak pegi. haha nasib baik kebun atok banyak dorian, boleh melantak sampai demam. ngeh3

efa nur said...

besar nye udang galah 2..pasti sodap hingga menjilat jari..hikhik
best3... terliur...:D

Ainno M said...

ye ye orang muo panggil ikan kering,bukan ikan masin. alah lapo pulak tengok udang galah tu.wuwuwuwuw

aizeepesona said...

kak nani suami saya bila ada kelapangan kekdang tu dia g mancing udang galah ..dapat tak banyak adalah 3-4 ekor..saya masak lomak cili api ..kalau nak beli mai aii mahal. tapi daging dia peehhh..sedap hingga tak terkata.

kak nani saya nak tanya.hopefully kali ni akak jawablah soklan saya.sian saya. hee..kalau masak udang galah tu ..kalau kat kepala dia tu akak buang tak otak dia yg oren tu?

Zareene Saifuddin said...

kak nani.. u make me drooling tengok tomyam udang galah tu... tp mmg betul tau... zareene pon suka kalo balik muar.. along the way dr tol tangkak ke muar or muar-melaka, pasti ada org jual pisang tanduk, kupang, buah2... kalo musim duku.. spanjang jalan orang pakat dok jual duku...

yatt said...

haaa tergolek udang galah nyer fuhh telan air liur tgk..:-)

yana halim said...

masa arwah ayah ada dulu, selalu la makan udang galah. sekarang nie saje2 nak beli, x de la. Mak selalu buat gulai tempoyak udang galah...best..

Zareda Norman said...

wow sungguh menu berprofil tinggi tu.. ehheheh

kalau pi utara mai singgah taiping dan kuala gula.. kat sini ketam nipah paling popular seantero benua jugak tau.. hehehhe

siti zubaidah said...

auntie kene try pau ayam n apam balik bulat kalu pergi muor!!! mmg terbaek!!! hehehe

Tuan Din said...

udang galah masak gulai lemak lagi sedappppp
goreng ketumbar pun sedap.. kasi berkuah2 sikit...

ADMIN JobSentral said...

alangkah bahagianya kalau balik kerja dihidangkan dengan tom yam udang galah...berbakul-bakul sayang ;p

cik nur said...

hehehe
terbeliak biji mata tgk udang besar2 nie sedap :P

Cikgu said...

alahai seksanya ibu mengandung ni menahan mata dan mulut tengok udang galah akak yg gebu gebu ni....oh en suami..carikanlah aku barang seekor dua udang galah yang gagah perkasa cenggini....huhuhu