Entry hari ni saya tujukan khas buat buah hati yang bucuk macham manja yang dah banyak kali letak resepi cucur udang dalam blog ni tapi buat-buat tak nampak atau sengaja nak manja-manja minta lagi.
Tak apalah saya beri resepi kat sini pun penuh perasaan kasih sayang agar pembaca blog saya dapat buat makanan sedap-sedap.
Ikut exactly seperti yang saya tulis ya...bak kata orang jangan menderhaka. Kalau nak menderhaka jugak tu...memanglah noti.
Resepi Cucur Udang Nanirostam......
200 gram tepung gandum
320ml air
5 ekor udang besar (buang kulit dan potong kecil-kecil)
1 biji bawang merah besar
1 biji cili merah/hijau
1 biji cili padi
sedikit daun sup
garam dan serbuk perasa secukup rasa
secubit (sangat sedikit) soda bikarbonat/kalau tak mahu pun ok.
Tuang air kedalam tepung sedikit demi sedikit agar bancuhan tidak berketul. Masukkan bawang, cili merah/padi, daun sup dan udang yang telah di hiris. Masukkan soda, garam dan serbuk perasa. Gaul rata.
Panaskan minyak agak banyak, masukkan bancuhan tadi dengan menggunakan sudu makan.Goreng hingga masak kekuningan
Tadaaaa.....boleh di hias, hidang dan makannn....
Cucur udang yang sungguh yummy dan paling sedap pernah saya makan....
31 comments:
auntie, boleh tanya tak, macam mana nak buat cekodok yang tak keras ? selalu sy buat, bila cekodok dah sejuk, dea jadi keras.
nampak sedap. kene try nih :)
Salam, apa yang kak nani letak semuanya macam sedap je di pandangan mata dan tekak saya..Lepas ni nak cuba la..
hem, mmg sdp. cuma 1st time tgk cucur buh daun sup.
wooowwwwwwwwwww!!!!sedapnye... ^_^
sedapnye....udang dh ada tp xde masa nak wat...hukhukhuk
follow my blog : http://nuruleimanhikmah.blogspot.com/
rindu mak saya bila tgok cucur udang...huhu...
haaa yang ini senang...saya suka masak yang main campak-campak jer nih...simple & menyelerakan.
saya mestiii pilih...! (ehh cam penah dengar jer iklan cam ni kat TV )..heee...
u make me hungry..haha
feel free to visit my blog
www.lawakwei.blogspot.com
:)
yeah dah dapat resipi utk breakfast pagi esok!
saya pun nak buat jugak lak esok utk sarapan pagi..selalu cucur ikan bilis jeeee...
saya pon setuju msbaby. apa kak nani letak semua nmpk sedap. smlm baca pasal mee rojak, dan2 balik lab terus buat mee rojak utk berbuka (posa ganti). terkejut si suami sbb 2,3 hari sblm nya asyik masak nasi dgn sup sayur dan telur dadar je (mood malas masak - keji). tp saya ni chef yg suka menderhaka, bak kata nani. sbbnya belacan xde smlm. tp x pe, improvise hehe... terima kasih atas resepi dan idea.
alahai tiba2 plak rasa lapar tgk cucur tu...
wajib buat utk kudapan ptg ni...aduhh..yummy sungguh!
WOW ! NAMPAK SEDAP SANGAT LAH :D
thx kak sudi kongsi resepi. nak try la.cuma nak tanya soda tu soda bikarbonat (serbuk penaik tu ke?) hehehe..
nnti leh la share lagi resepi lain..keke :P
antie, apekata antie letak label makan@resipi kat entri yg ade resipi atau stori makanan, sbb sng nanti nak bukak resipi2 antie....dahla tgh mengidam nih..huhu
sedapnyee nampak...
udang besar lak tu aunty gune..beshnyee..hehe
pasal soda bikarbonat tu x tahu pon aunty...thankss for sharing...^_^
antie...klu nak bagi cucuq tu rangup..antie letak marjerin dlm dua sudu besar....cer try..ce try..mmg cucuq tu mesti best punya...
Cucur udang yang terbaik dan tersedap seluruh antero dunia...heheheh
cucur udang memang sedap. untung hari ni mak saya buat cucur udang jugak. =)
kak nani,memang nampak sedap dan yummy sekalik!
sedapnya..nk try ikut resepi auntielah..hehe~
tahniah kak masuk tv3...
akak mmg cantik..
sekrg tgh tgk akak kat tv nie..
Assalamualaikum. Thanks kerana sudi berkongsi resipi anda yang unik. Kalau boleh request, sy ingat ingin minta anda kongsikan cara buat ayam berempah - versi nani ;)
Feel free to visit me at http://bacaan-al-quran.blogspot.com
tepung dah ada ...udang dah beli..daun sop...ok dah ada ....
buat jer belum !..
heee....
salam, kak nani.. mcmana nak bg cucur udang rasa tak liat atau keras ek.. saya buat cucur salu jd mcm tu.. dah adun cair sket pon jadi mcm tu gak.. haih..
sedapnya!!
www.the-simpleme.blogspot.com
assalammualaikum,
Simple receipe from nani. Tq.
Sy tgk ramai yg tanya mcm mana nak buat cucur udang kita x jadi keras. Sy selalu buat letak telur sebiji. Mmg lembut aje wlpn dah sejuk. Cubalah.
Post a Comment