Friday, April 1, 2011

Resepi The Best Cucur Udang Ever

Assalamualaikum....

Entry hari ni saya tujukan khas buat buah hati yang bucuk macham manja yang dah banyak kali letak resepi cucur udang dalam blog ni tapi buat-buat tak nampak atau sengaja nak manja-manja minta lagi.

Tak apalah saya beri resepi kat sini pun penuh perasaan kasih sayang agar pembaca blog saya dapat buat makanan sedap-sedap.

Ikut exactly seperti yang saya tulis ya...bak kata orang jangan menderhaka. Kalau nak menderhaka jugak tu...memanglah noti.

Resepi Cucur Udang Nanirostam......

200 gram tepung gandum
320ml air
5 ekor udang besar (buang kulit dan potong kecil-kecil)
1 biji bawang merah besar
1 biji cili merah/hijau
1 biji cili padi
sedikit daun sup
garam dan serbuk perasa secukup rasa
secubit (sangat sedikit) soda bikarbonat/kalau tak mahu pun ok.




Tuang air kedalam tepung sedikit demi sedikit agar bancuhan tidak berketul. Masukkan bawang, cili merah/padi, daun sup dan udang yang telah di hiris. Masukkan soda, garam dan serbuk perasa. Gaul rata.



Panaskan minyak agak banyak, masukkan bancuhan tadi dengan menggunakan sudu makan.Goreng hingga masak kekuningan




Tadaaaa.....boleh di hias, hidang dan makannn....



Cucur udang yang sungguh yummy dan paling sedap pernah saya makan....

31 comments:

Faa Eryna said...

auntie, boleh tanya tak, macam mana nak buat cekodok yang tak keras ? selalu sy buat, bila cekodok dah sejuk, dea jadi keras.

HAJAR AZMAN :| said...

nampak sedap. kene try nih :)

missbby said...

Salam, apa yang kak nani letak semuanya macam sedap je di pandangan mata dan tekak saya..Lepas ni nak cuba la..

Wan Hafisah Collection's said...

hem, mmg sdp. cuma 1st time tgk cucur buh daun sup.

Nur Farahin Balqish Bt Salehudin said...

wooowwwwwwwwwww!!!!sedapnye... ^_^

Nurul Eiman Hikmah said...

sedapnye....udang dh ada tp xde masa nak wat...hukhukhuk

follow my blog : http://nuruleimanhikmah.blogspot.com/

cik nani said...

rindu mak saya bila tgok cucur udang...huhu...

aizeepesona said...

haaa yang ini senang...saya suka masak yang main campak-campak jer nih...simple & menyelerakan.

saya mestiii pilih...! (ehh cam penah dengar jer iklan cam ni kat TV )..heee...

SYAM COOK said...

u make me hungry..haha
feel free to visit my blog
www.lawakwei.blogspot.com
:)

lily lotus said...

yeah dah dapat resipi utk breakfast pagi esok!

zuwaidah said...

saya pun nak buat jugak lak esok utk sarapan pagi..selalu cucur ikan bilis jeeee...

Oyis said...

saya pon setuju msbaby. apa kak nani letak semua nmpk sedap. smlm baca pasal mee rojak, dan2 balik lab terus buat mee rojak utk berbuka (posa ganti). terkejut si suami sbb 2,3 hari sblm nya asyik masak nasi dgn sup sayur dan telur dadar je (mood malas masak - keji). tp saya ni chef yg suka menderhaka, bak kata nani. sbbnya belacan xde smlm. tp x pe, improvise hehe... terima kasih atas resepi dan idea.

missNick said...

alahai tiba2 plak rasa lapar tgk cucur tu...

{ finieViolet} said...

wajib buat utk kudapan ptg ni...aduhh..yummy sungguh!

Izyan Masri said...

WOW ! NAMPAK SEDAP SANGAT LAH :D

ira said...

thx kak sudi kongsi resepi. nak try la.cuma nak tanya soda tu soda bikarbonat (serbuk penaik tu ke?) hehehe..

nnti leh la share lagi resepi lain..keke :P

ynadona said...

antie, apekata antie letak label makan@resipi kat entri yg ade resipi atau stori makanan, sbb sng nanti nak bukak resipi2 antie....dahla tgh mengidam nih..huhu

cik suka senyum said...

sedapnyee nampak...

cik suka senyum said...

udang besar lak tu aunty gune..beshnyee..hehe

cik suka senyum said...

pasal soda bikarbonat tu x tahu pon aunty...thankss for sharing...^_^

Saliyanti said...

antie...klu nak bagi cucuq tu rangup..antie letak marjerin dlm dua sudu besar....cer try..ce try..mmg cucuq tu mesti best punya...

aNIe said...

Cucur udang yang terbaik dan tersedap seluruh antero dunia...heheheh

Fazlinil Irma said...

cucur udang memang sedap. untung hari ni mak saya buat cucur udang jugak. =)

FizaMustafa said...

kak nani,memang nampak sedap dan yummy sekalik!

Siti Hajar Masri said...

sedapnya..nk try ikut resepi auntielah..hehe~

zaikulim said...

tahniah kak masuk tv3...

akak mmg cantik..

sekrg tgh tgk akak kat tv nie..

arecu said...

Assalamualaikum. Thanks kerana sudi berkongsi resipi anda yang unik. Kalau boleh request, sy ingat ingin minta anda kongsikan cara buat ayam berempah - versi nani ;)
Feel free to visit me at http://bacaan-al-quran.blogspot.com

aizeepesona said...

tepung dah ada ...udang dah beli..daun sop...ok dah ada ....

buat jer belum !..

heee....

adriea said...

salam, kak nani.. mcmana nak bg cucur udang rasa tak liat atau keras ek.. saya buat cucur salu jd mcm tu.. dah adun cair sket pon jadi mcm tu gak.. haih..

nurul said...

sedapnya!!
www.the-simpleme.blogspot.com

Jamalia mohd zin said...

assalammualaikum,
Simple receipe from nani. Tq.
Sy tgk ramai yg tanya mcm mana nak buat cucur udang kita x jadi keras. Sy selalu buat letak telur sebiji. Mmg lembut aje wlpn dah sejuk. Cubalah.