Tuesday, April 5, 2011

Resepi Ayam Kunyit

Assalamualaikum....


Tak tahulah kenapa kebelakangan ini otak serabut sangat. Hafiiz pulak , selepas kerugian bayar yuran sekolah VI...baru nak dapat tawaran Sekolah Asrama Penuh. Ada yang kata menten sekolah VI. Ada yang mahu Hafiiz pergi Sekolah Asrama Penuh.

Setelah dua tiga hari otak celaru memujuk Hafiiz, akhirnya Hafiiz setuju untuk ke Sekolah Asrama Penuh. Pujuk-pujuk pun, satu hal pulak nak kena pergi buat medical check up...beli barangan asrama segala...semua nak fikir dalam satu masa....semuga Allah terus beri saya kesihatan dan tenaga untuk masa depan dan kegembiraan anak-anakanda tercinta.....


Ok panjang lebar bercerita sebenarnya cuma nak berkongsi resepi masakan ayam kunyit. Bila saya sebut ayam kunyit, banyak jugak eh orang ingat ayam goreng kunyit yang biasa tu. Tapi ayam kunyit yang saya kenal adalah isi ayam yang di goreng juicy bersama bawang, cili padi dan kacang panjang.


Resepi Ayam Kunyit

200 gm isi ayam dipotong kecil-kecil

5 batang kacang panjang dipotong seinci seinci
1 biji bawang besar holland
3 ulas bawang putih
5 biji cili padi
1 batang serai
1 sudu teh kunyit
1 sudu makan sos ikan
1 sudu teh gula
1 sudu makan cuka
garam dan perasa secukup rasa.


Cara-caranya :- Gaul isi ayam dengan kunyit, gula dan sos ikan. Perap sekejap dan goreng dalam minyak sehingga agak kekuningan. Ketepikan. Tumiskan bawang besar yang telah dihiris, cili padi, serai dan bawang putih yang telah diketuk. Masukkan semula ayam dan kacang panjang. Bubuh garam, perasa dan cuka. Angkat dan hidang.



Hidangan khas tetamu kehormat...budak demok Arissa. Hidangan yang tak boleh dilupakan walau dah berbagai lauk dimasak. Tomyam putih mulus...slurpppp..resepi dah pernah bagi. Sayoq campoq....resepi dah pernah bagi. Sila rajin-rajin selak.... Ayam kunyit kegemaran saya.......makan dengan nasi panas bertambah-tambah tak sedaq.

43 comments:

kakchik@ella said...

tengssss akak. nnt ela nak cuba ayam kunyit tu. akak bagi ela udang goreng tepung pulak boleh??

Naddia said...

waahh..cam senang je. nk wat la sat lagi. mekaseh!

cik nani said...

comelnye budak demok tu..hehe..slalu jgk order nasi putih + ayam kunyit + telur dadar mcm ni kat kedai..pastu tmbah lg sup kosong..hehe~

O'gosh said...

Adoi..terus teringin nak makan ayam kunyit sekarang...mana nak cari..kene la tgg balik umah karang

ezanoor said...

sedapnyeeeeeeee... bilalah dapat merasa... hehee

Kancilbiru said...

budak demok tu makin sihat dan bijak la dok dengan mak nani dia...hari2 masak sedap..hehehe

CikLilyPutih said...

suker makan ayam goreng kunyit nie, nak cilok gak lah resipi ek

{ finieViolet} said...

salam Puan..

ayam masak kunyit tu mmg fevret sy.. kira2 kalo kat umah ni..mmg masakan nilah signature dish sy..

Wan Hafisah Collection's said...

aduh..lapar!

auntie..saya dah text auntiw nk order creampuff & sweet bun. Tapi x dpt..

:(

lily lotus said...

gasaklah tambah nasi tak sedaq. kata sedap sangatkan..hehe

aishah said...

wahh, sedapnya...tengok gambar makanan banyak2 terliur plak...hehe

anwar777 said...

saya agak konfius sebenarnya tentang satu sudu makan. Satu sudu makan tu sudu besar tu ke atau sudu teh? *sila selit pantun buah nangka di sini*

FizaMustafa said...

nanti nak cuba ayam kunyit versi kak nani ^_^, nengok sama tak ngan saye masak .

anwar777 said...

Ok puan dah dapat jawapan...haha malu ah ding dong.

kelipkelipchumel said...

kelihatan sodap seperti biasa..sgt simple.bole msk list nk try ni.ehehe

khairul farhan said...

Congratz Hafiz. Memang patut dia ke SBP. suasana mungkin lain sikit. Dia dapat sekolah mana? Insyaallah okay je. tak susah nak adapt suasana baru

aizeepesona said...

yg lain semua dah ada ...cuma sos ikan tak penah beli..nak trylah ..

aizeepesona said...

yg lain semua dah ada ...cuma sos ikan tak penah beli..nak trylah ..

MommyAqil said...

Auntie..nak tanya..kat mana nak cari sos ikan ye??sbb try cari tak jumpa..

missbby said...

salam, sedapnyaa, nanti boleh cuba la resipi ni..by the way, suka nengok kak nani semalam kat wanita hari ini..sedap pisang bakar tu..simple.

NORLI HATIKU said...

ayam grg kunyit tu kalau dimakan dengan mayonis dan sos lada hitam lagi sedap tau....tmbah dengan sup kosong...mmg best la.

NaniRostam said...

Salam semua...ok sos ikan tu selalu nya tertera dibotol dengan nama fish sauce dan saya guna yang cap sotong.

Siti Hajar Masri said...

buat kita terliur je ptg2 begini..lapar ni..:)

Oyis said...

konfem dah masak hok ni buat bukak posa karang. tenkiu kak nani, x payah susah2 saya surf internet nak cari idea masak apa mlm ni hihiih

cik suka senyum said...

tiada apa yang mampu terluah melainkan sedapnyeeeeeeeeeee...

hehehe...

cik suka senyum said...

memang terliur sungguh dibuatnye..

hihi xleh jadi ni..nk tempah ngan aunty la lauk2 bole??? hehehehe

cik suka senyum said...

demok tu mcm pro dah duduk cam tu...hihihi

Nour Eyza said...

saya suka sangat nasi goreng ayam kunyit! sedap.. macam auntie msk tuh la,,hehehe

La Petite Cherie ♡ said...

Yumyumyum. Anak2 auntie everyday makan like restaurant 5 star!! Hehe. Best.

iJu said...

kak,saya dah cari resepi tomyam putih ni dlm blog akak...tp xde pun

Azira...Nozie...Kechik said...

agaknya...kena buat satu column "resipi" kot...mudah nak geledah...

sedap nyerr

auwcak said...

adusss..akak nani masak sedap2 tapi badan masih menten lagi..tabik springg nii

ArsheedA said...

lama dah carik resepi ayam kunyit camni akhirnya jumpa gak kat sini...thanks for sharing sista :)

PINKMARGENTA said...

comelnye dak gemok tu.harap2 kalo dapat baby gurl pon secomel dan seputih salju mcm tu gak.nway nanti nk tryla resipi kak nani ni.tengs!

cik suka senyum said...

aah saya setuju ngan pendapat azira tu..aunty bole ke buat colum untuk resepi..senang sikit nak rujuk..hehe

ira said...

thx sudi kongsi..ni satu2nya resepi yg anak sy suka sgt makan.. hampir hari2 nak ayam kunyit.. nnti nak cuba yg ni pulak..
thanks kak sudi share something yg bermanfaat buat semua org :)

iamazue said...

salam sis,

Terima kasih sbb sudi share resepi ni..nak tanya sos ikan sis guna brand ape??

rs nak try masak guna sos ikan tp x tahu brand mana yg elok..

LynnasHusna said...

saya suka sangat tengok masakan aunty and the way aunty present the food to the table. cuma susah nak cari resipi aunty..kena go through one by one.. aunty buat la tag "resipi" untuk setiap post baru and tambahkan tag tu untuk resipi lama juga. senang reader nak cari especially saya. lepas tu tag tu boleh buat specific sikit macam "resipi dessert", "resipi lauk" and etc. lagi senang nak cari inspiration. sangat tak sabar nak try resipi aunty :)

Klik Fesyen said...

Menyelerakan betul...Lapar lak tengok semua makanan ni...Fav saya pun ada ayam grg kunyit & telur dadar...

An said...

sgt myelerakan plus ada sambal belacan...sedap tuuuu

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

Salam kak nani yg cute...warrggghhhh ngampu nikh...kak nani...ysnti adalah antara silent reader akak...so yanti nk mintak resepi bole? Daaa cari dlm setiap pos entry akak...tapi tak jupe laaa plak...resepi tomyam putih akak yang mulus...harap tk krberatan sekiranya akak buat entri resepi tomyam putih akak yang mulus tu eheheheeee...

Unknown said...

Aunty nani, boleh tak emailkan saya resepi tomyam putih tu. Nampak macam sedap jer, nak cuba buat :)

niesahm@ymail.com

myxa said...

Salam auntie.. Sy dh try byk kali resepi ni. Mmg sdp. Mybe sbb tmbh cuka tu buat mskn ni xmuak walaupun sy dulu xsuka mkn ayam. Cuma resepi tomyam putih tu puas dh saya belek2 semua entry auntie yg lps2 xde. Kalo blh mtk share jgk resepi tu. Tq