Wednesday, April 20, 2011

Syukur...Allah Beri Saya Kekuatan

Assalamualaikum....


Alhamdulillah...syukur saya kepada Allah s.w.t kerana dengan rahmatnya maka segala urusan majlis pertunangan Liana berjalan seperti yang diharapkan. Alhamdulillah.

Penat memanglah penat. Namun hati ibu mana tak gembira lalu lupa segala penat bila lihat wajah anak yang tergambar rasa gembira bila majlis tunang yang diimpikan terlaksana dengan meriahnya.

Sebagai ibu yang mahu yang terbaik untuk anak-anak, walau majlis apapun bagi meraikan anak-anak, walau sekecil manapun majlis itu tetap akan saya usahakan menjadi yang paling meriah dan diingati oleh anak-anak.

Berminggu-minggu awal saya merancang dari membeli perkakas dan menyediakan dulang hantaran, memilih jurumekap, fotographer, mengemas rumah, mengelap dinding, kipas, perabut, membasuh kain langsir, menggosok kain langsir, membasuh semua pakaian supaya tidak berlonggok dihari majlis kerana terlalu sibuk dengan pekara lain, mencuci semua bilik air, mengemas bilik semua tidur dan menghias bilik bakal yang bertunang, membeli barang-barang menghias bilik, membeli peralatan penyediaan makanan dan minuman, membeli barang-barang makanan untuk dimasak, membeli pokok-pokok perhiasan, mengemas halaman rumah, menyapu dan mengelap lantai, membersihkan dapur, menyediakan pinggan mangkuk dan peralatan menghidang dan sehari sebelum majlis saya membuat kek hantaran, juadah manisan serta memasak nasi ayam dan mee rojak untuk hidangan majlis pertunangan liana.

Syukur dengan pertolongan Allah bagi saya kekuatan untuk mengerah tenaga saya melakukan hampir semua itu seorang diri bila Liana sendiri terlalu sibuk dengan kerja sehingga malam baru pulang kerja, anak-anak lain yang selalu membantu kini tidak lagi kerana sekolah jauh berasrama disamping saya masih menerima tempahan kek dan menjaga Arissa dan Chacha.










Ruang tamu yang sudah saya siapkan untuk menerima rombongan dari pihak lelaki.




Seperti biasa bila dah lapang seronok bergolek-golek di situ ya...




Kekecahan di dapur......




Ayam bakal menjadi nasi ayam............




Persiapan di meja buffet.




Katil bilik Liana yang ditabur kelopak bunga mawar menambah keharuman dan suasana indah....




Sessi berdandan mengalah yang mahu bertunang.....




Liana yang sedang didandan.......



Rombongan pihak lelaki dah sampai dan jurucakap sedang memulakan acara.....
Selesai acara masuk waktu asar...sebelum makan uztaz mengimamkan solat asar berjemaah.



Alhamdulillah.



Gambar-gambar lebih vogue belum disiapkan oleh fotographer. Kamera yang saya punya amatlah sedikit gambar kerana tuan punya terlalu sibuk sehingga terlupa untuk melantik Hafiiz mengambil alih tugas sebagai fotographer.


Insyallah dientri akan datang gambar-gambar yang lebih jelas akan saya upload untuk tatapan semua.


54 comments:

♥yaya budak suka embun♥ said...

cant wait for the pics! :)

mrs naymie n mr mamie said...

tahniah auntie!! alhamdulillah..sumenye selamat... xsabr nk tgk foto liana di sarungkn cincin ng hantaran..wow!!

Fazlinil Irma said...

alhamdulillah. semoga Allah permudahkan utk majlis seterusnya.

bintangjauh said...

salam ratuku Nani,
Syukuran ber-Alhamdulillah kerna segala urusan telah dilaksanakan dengan lancar lagi kemas, sesungguhnya kudrat diadakan pabila kita melaksanakannya tanpa keluhan, diseiringkan dengan kasihsayang yang suci maka itu segala urusan diuruskan dengan tertipnya, tampak dari persiapan, kemas,rapi dan bersih.

Ratna menumpang rasa gembira bersama Nani dengan kedatangan menerima bakal menantu pertama.

Salam tahniah buat Lyana yang telah berstatus bertunang semoga dipelihara kebahagiannya sehingga dihari yang bersejarah nanti.

Salam manis manis madu.

Siti Takhirah said...

alhamdullilah, permudahan urusan perkahwinan liana nanti.amin.moga jodoh liana berkekalan dan bahagia hingga ke akhir hayat.amin amin amin.

D'lla said...

lama cek xkomen..hik3
tahniah semoga majlis nnti berjalan lancar juga <3
xsabo tgk gmbr

anwar777 said...

Ayam yang meriah tu dah macam boleh jadi hantaran pulak! :P . Tahniah Liana dan keluarga!

Siti Nur Amirah said...

alhamdulillah..;') semoga kekal..kenduri pasti lg meriah..;')

missbby said...

tahniah kak, liana dah bertunang..patutlah lama takde entry bz buat persiapan anak nak bertunang..

-atiQah- said...

nanti auntie upload ye gmbr seterusnya..xsabar nak tgk.. =)

Cik Puan Nurul said...

tahniahhh..sedapnya nasik ayam huhu..nnt majlis nasi minyaknya jangan lupaa di jmput huhu..lamanya tak makan nasi minyak kenduri huhu

aMy said...

Alhamdulillah... tahniah kak liana dan untie sekeluarga (^_^)

Nur Farahin Balqish Bt Salehudin said...

tahniah aunty :)

melor said...

auntie. i think every mom will do the same thing for anak2. Teringat mak saya kat kampung. tak pernah kenal letih. pelik. kita yg muda pon letih. malu rasanya.. :)

aizeepesona said...

dah selosai..alhamdullilah..congrates kak nani kerana telah melaksanakan tugasan majlis pertunangan anak dara akak dengan jayanya! bukan mudah tuuu...

tapi tak bleh sabar nie..excited giler nak nengok gambar liyana ...heee...

faraulah said...

Tahniah Kak Nani,

akk memang 'super Mummy' lah! :D

iekaz said...

kak nani mmg terbaek!! superwoman sungguh! :)

mamasuri said...

tahniah kak...
suka tgk deco akak tu..
umah pun bersih jer..
rajin bangat..sy ni byk m.a.l.a.s...ala kadar je kemas umah..huhuhu

cik nur said...

tak sabar nak tgk kak liana mesti lawa

Mak Izz said...

tahniah liana kerana kini tunangan orang :) dan tahniah k'nani kerana berjaya menyiapkan segala2nya dengan bantuan anak2. majlis yg hebat dan meriah, alhamdulillah..

Noura Akebar said...

Salam. Alhamdulillah, majlis berjalan lancar. Semoga dirahmati Allah. Taniah untuk seisi keluarga

✿❤Cik Izan❤✿ said...

syukur alhamdulillah...semuanya berjalan spt dirancang...tabik spring dkat kak nani krn berjaya melakukan semuanya...^__^

O'gosh said...

kekuatan kak nani punca saya rasa bersemangat nak jadi superwoman macam akak...congrats di atas pertunangan liana....x sabar nak tunggu gambar...

Ein Frenoz said...

Congrats kak... Salam
Kak nani memang kuat mental fizikal buat most of preparation sorg2....untung nyer anak2 akak dpt wonder mom... :)

Filla ~ Kasihs said...

tahniah Kak Nani bakal terima menantu ;)
tahniah Liana bakal pengantin ;)

estee_8980 said...

tahniah dan alhamdullilah majlis berjln lancar...

Ryna Tri Asmara said...

tahniah buat kak liana ! :D btw, aunty nani macam superwoman tau sebab dapat buat semua kerja tu sendiri :) lepas ne, aunty nani deserved to take some rest :)

Aida said...

tahniah kak nani nak dapat menantu yg pertama ..:)

gadizgula said...

tahniah aunty nani n liyana!..

p/s: siapa nama jurumekap tu ye? mcm kenal lah..

anymz said...

tahniah nani..bila la turn akak pulak ya nak dpt menantu..yg tua dah 26 thn..tapi sbb anak lelaki lambat sikitlah nampak gayanya..baru grad.baru 3 bulan kerja..

Normaliza said...

tersentuh tgk jemaah solat asar.. :)

Suri Permata said...

tahniah kak! :-)

kakchik@ella said...

akak .. tak sabar nk tgk gambar. dah la aritu tak sehat, tak dapat datang. terbyg2 ayam golek yg masih 'raw' kat belakang. hihi ..

[™محد زولفکر] Zulfakar said...

Tahniah
Tahniah
Tahniah

Macam Sedap Jer Nasi Ayam Tu...
Terasa Lapar Serta Merta...
Makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
Nak Nasi Ayam Macam Tu Gak......

Laura said...

OMG tak sangka kak nani nak dapat menantu dah... u look so young and pretty ^_^ .. I should've probably call you 'auntie' instead of 'akak' but mcm tak ngam sgt. Congrats nak dapat menantu and mmg kak nani sgt2 power sebab berjaya menguruskan semuanya!
selamat berehat kak!!!!!!

Nora said...

Thniah kak nani...

xlama lagi leh jd nenek yg vogue devass gitu...

rindu tgn tulisan kak nani...

btw : saya silent reader akak ehehehe since terjumper blog hanis zalikha terterjah blog akak... suker baca coretan akak... ber inspirasi... and admire kejelitaan akak... tertunggu2 nie akak nak reveal rahsier kecantikan ;)

[i.l.y.a] said...

salam auntie. teruja pulak tengok gambar2 rumah auntie. apa kata buat satu entry special tunjukkan decoration rumah auntie pulak.

Mashii said...

beruntung anak2 dapat mama seperti nani rostam...tahniah liana dan family!!!

lily lotus said...

congrates sis :) too liyana as well!

NinieyAziane said...

tahniah tok kak liana n auntie jugak sebab bakal dpt menantu...confirm majlis nnt grand kan auntie..alhamdulillah akhirnya semuanya berjln dgn lancar..;))

Netnet said...

wahhhhhh tak lama lagi dapat menantu lah yer...

gambarrrr???? sila upload cepat2 sebab tak sabar nak tengok...

i always admire ur white sofa tu...

Angah said...

tahniah atas kerja keras akak, semoga bertambah kuat menguruskan hidup...

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Alhamdullilah Auntie. Congrats for Liana. Can't wait for their big day soon...

Dinas Aldi said...

Tahniah pada Liana!

freezeilla said...

bertuahnya anak-anak auntie, persiapan A-Z semuanya auntie setia di sisi...

TULIP UNGU said...

makeup by redglow ker?

liyana said...

tahniah buat liana & auntie ^^

abang ensem said...

Ate.. mike tak gheti2 ke nak jemput teman? Ni yang teman rase macam nak bako je.. hehehe. Anyway, teman nak ngucapkan tahniah buat mike sebab semuanye berjalan dengan lancor..

Lin Elier said...

wahh... sifu make up Lin la, si najwa jadi tukang make up laaa! bangga sunggoh I

ezhamaida said...

Congrats liana n k.nani... Beruntung anak2 n ur husband.... U're such a great mom n wife.... :) Semoga Allah swt permudahkn segala urusan k.Nani....

Fazie... said...

Alhamdulillah..nampaknya majlis puan dah pun selesai dengan baik...syukur.berdebar jugak bila kita bakal menjadi mak mertua ni..harap2 boleh jd seorang mak mertua idaman menantu...
tahniah dari saya.

yantie said...

Tahniah mak nani...bakal terima menantu ye. jgn lupa jemput tau.. :)

Liana Ezzana said...

Thank u all and of course special thanks to mama for all the hard work for making my engagement a success. I do not know how I can repay you and may Allah bless u mom! Love u so much!

An said...

untung liana masih ada ibu yg pandai menguruskan semua hal..ingat lagi masa ada arwah mak time kenduri my sister mcm dia buat n sibuk now dah xde mmg sgt rindu semua tu...urrmmm..