Wednesday, March 24, 2010

Semalam Di Teratak Ku

Semalam. Semalam lagi. Agaknya dah terjangkit analysis oleh NuffNang *stat for today are delay by one day" heh.

Kawan blogger, kak Anie datang rumah. Ingat nak lah jamu nasi lemak sambal sotong and strawberry moist chocolate cake.Tup-tup dia telefon dah sampai dekat kawasan rumah. So awal lah 2jam. Apalagi melepaslah nak makan nasi lemak saya buat. Tak apa Anie ken kali ya.Cuma dapat hidang chocolate kek jer.....

Minggu ni je, saya rajin. Saya ambil peluang tunjuk rajin bila tak da tempahan strawberry moist chocholate. Mulai esok tempahan berderet-deret masa tulah saya tunjuk belang saya yang sebenar. Saya singgah jer mana-mana, beli apa yang patut untuk budak-budak di rumah. Kadang tu dari highway KL pun saya boleh corner ke Subang Jaya untuk beli nasi ambang bungkus yang jual kat Petronas .

Anak-anak tak cerewet. Kalau dapat makan mee segera pun saya tengok macam dah bahagia sangat dia orang ni. Bagus dia orang ni, lagi kalau dah kebulur, memang kreatif. Berebut-rebut nak tunjuk skill masing-masing di dapur. Seorang buat 'scamble mint cheese' lah, seorang lagi buat ' scramble tomato chillies' lah, yang seorang tu pulak tak tahu apa nama scramble sebab dah caca marba sangat, sampai tak tahu nak bagi nama apa, pun lupa bahan apa masuk tadi.

Kalau bercakap part skill sediakan makanan, memang tip top plus skill sepahkan dapur. Tapi seorang pun tak ada skill nak kemas balik. Tunggang terbalik adalah. Larat ke tak larat...kenalah tunggu saya larat...baru saya saya kemas balik. Mungkin tak cukup power motivasi saya bagi ....apatak nya nak berpesan-pesanan secara lemah gemalai, 'dah masak nanti kemas iya...' memanglah...kirim salam je...



Ha inilah budak yang paling ada skill tu.Skill memunggah....


Ha ini pulak budak yang suka makan kertas...sebab tu muka dia macam kertas..putih.





Hafiiz part skill menyusun-nyusun makanan bagilah kat dia. Sebab orang suka makan ni memang suka menyusun.hehhe





Semenjak dua menjak ni suami ku dah pandai makan kat rumah. Terdengar-dengar aku nak masak nasi lemak kukus sambal sotong....sanggup dia tinggal kawan balik rumah, jenguk-jenguk kot-kot apa yang didengar tadi jadi kenyataan...tadaaaaa...tadah je..pinggan tu...tu hafiiz nak tolong cedokkan.

Sesiapa yang nak resepi cream puff tu no problem...stay tune....ok





22 comments:

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

ok aunty..
akn ku tunggu resepi cream puff mu itu..~

mamashasha said...

akak...geram betul nengokkan pipi si tembam tuh.......len kali jemput sy makan sekali ye....bestnye dpt rasa strawberry moist chocolate....

fruitted said...

nak panggil akak ke aunty ea? hehe! panggil akak la sebab sy pon dh jadi mama huhu!

okla saya stay tune just for the recipe.. cant wait!!

saveme_zero said...

air tangan isteri lbh nikmat aunty..hahaha

Ms Brown Bag said...

Nampak sedap nye lauk!!

oewyn said...

sis,
mg tgu sgt ur creme puff recipe.
even mg x reti buat tp ttp nk simpan buat koleksi. :)

bdk yg makan kertas tu sgt comel. geram.

kardina said...

salam kak,
saya dah cuba your egg tart dan mmg senang and sgt menjadik.. terima kasih kerana share ilmu yang ada.. really appreciate it..
akak tau buat portugese egg tart tak.. boleh ajar kami tak?

p/s- resipi akak saya kongsi ngan kawan2 di australia nih ngan diberi nama resipi egg tart kak nani.. hehehe

yunn mohamed nor said...

sedang bersabar menunggu recipe cream puff...excited nk buat..hehe :)

Aku A-Z-Z-U said...

thanks for visiting my blog :) i membahasakan diri u sbg "cik nani", turns out u're "puan nani" and berumur 44 tahun lagi...WAHHHH! seriously u look like anak dara ;)

btw, that nasi lemak tiba2 buat i craving, haha..and your "kertas girl" tersangatlah CUTE! ;*

Nur -al- Ain said...

best nye makan. aunty buat reunion blogger umah aunty je la. sure best punye la! geram tgk cake tu sume..

lily lotus said...

setuju :) orang yg pandai menyusun tu orang yg pandai makan. hiks

Liana Ezzana said...

Mari makan kertas..nanti putih macam arissa..=p

nino said...

jemput saya makan jugak :)

nuruz said...

Waaa pipi labuh. Rase mcm nk tarik2 lg pipi die kasik labuh. Grrrrr... Huhuhu

KizZ said...

salam auntie..
ingat x saye?
gurl yg hantar family aunty ke bilik hanis di kolej zamrud dulu masa mula-mula hanis smpai uitm?
hehe..smpai skrg saye ingat...

neway,saye nak resepi ais krim malaysia boleyh??hehe//
tak boleyh takpe..
sebenarnya setiap kali cuti sem saye jual aiskrim msia.tapi yg biase2..teringin nak tahu resepi aunty..

kalau boleyh la..tak boleyh xpe..hehe...

haa,nk ckp,aunty cantik(bukan bodek.ikhlas).

hatim a.r said...

mengapa aunty begitu kejam??postkan gambar nasi lemak kukus dengan sambal sotong???!!!mengalir airmata saya tengok tetengah malam ni huhuhuhu

abang ensem said...

Teman dah start mkn kertas sbb nak putih cam arissa tu.. :)

Pengantin Budget said...

AUNTY, saya tunggu resepi cream puff tuh ok!... blog aunty bagi saya motivasi spy lebih rajin esp masak.. nak citer nih, kek coklat yg x brape moist (sebab kukus, ingat dah masak, alih2 bhgn tengah masih tak masak, masak lagi satu round huh!) sy dah masak dah dekat 4 hari lepas, simpan dlm peti sejuk, nak buat topping dia asyik bertangguh sebab sampai umah lambatlah, mkn kat luar lah etc... nah ambil, pagi td, subuh sepie kul 5 pagi buat topping dia... wakakaka.... hubby siap nak bawa bekal pergi opis, anak2 pun tak sabar nak mkn kat umah nenek dia.. tq aunty.. semangat nih... next project, truffle!... doakan sy buat berjaya k!
~amy~

Cik E said...

auntie,

saya pun nak resepi cream puff tu jugak sbb suami saya suka sgt tapi isteri dia x reti2 nak buat...

SugarSpices said...

nak gak resepi cream puff tuhh

AQisH said...

kak nani..sgtlah proper susunan mkn di atas meja mu iteww..plg x tahan gelas tinggi lagiii..mmg saya tabik spring ngan akak..bila tgk akak wat nasik lemak tu terus sms hubby kata nak wat gak ujung mggu ni hehe..

AQisH said...

kak nani..klu sy nk resepi strawbery moist cake tu agak² akak nk bg x ;) kan aper..rasanye rmh saya jauh dr rmh akak ler..susah plak nak gi amek klu mengode hehe..