Saturday, March 20, 2010

Resepi Egg Tart Dan Si Gemoq-Gemoq Buruk Lantak





Plain Egg Tart

200gm butter (cold and dice)

80 gm icing sugar

400gm wheat flour

1 egg

1tsp vanila paste


Whisk butter and icing sugar at a low speed for a while. Add in egg, vanila paste then add in flour.Mix all ingredients and form a soft dough. Rest in fridge for 15 minutes. Divide dough into 15 pieces according to size of mould. Press pastry into moulds. Fill mould with egg mixture and bake for 25 minutes at 160 celsius.


Tart Filling


440gm full cream milk

200gm sugar

5 eggs

2tsp vanila paste

2tsp vinegar


Boil sugar and full cream milk until the sugar disolved and leave to cool. Beat egg and add vanila paste and vinegar. Pour into sugar solution and mix well. Filter and pour the mixture into tart shell.





Ini semua muka gembira kekenyangan buruk lantak mentedarah gemoq perut buncit...dekat pukul 4 pagi dengan berat hati rasa tak bersalah nak tido kat sofa coffee house terus ke apa ntah..kejap dah bangun nak balik pastu duduk balik sambung melantak pastu kena sergah baru nak beredar dari Melting Pot @ Concorde KL sempena meraikan besday Liana and belated besday Khairi. Berbaloi bawak dia orang ni pergi makan buffet....seronok tengok dia orang enjoy giler makan.....cerita seterusnya di post akan datang....


14 comments:

Cik Kmar said...

vanilla paste tu yang mana satu ek puan

NaniRostam said...

Vanila paste tu macam vanila essence tapi dia agak pekat. Tapi tak mengapa boleh diganti dengan vanila essence.Saya dah biasa gunakan vanila paste sebab tu saya sebut vanila paste. Dia biasanya dijual dalam botol besar. Satu botol lebih kurang rm30 - rm35.

Khadijah Zek said...

hai auntir nani. Saya baru jadi follower auntie. Cuti sem ni, rasa macam nak try bt egg tart ni...mcm best je utk di mkn...

Sendra said...

wahh!!sedapnya..saya minta izin kat auntie nak link kan entry untie ni dalam blog saya ehh..dah lama saya cari orang tulis resipi ni..

http://www.kuehtart.com

::cdot the dot:: said...

mcm kakak ngan adik2...cantik sgt auntie ni..

azwynn said...

aunty, klu xkeberatan, blh x aunty share petua awet muda aunty.. ngeee..

mamashasha said...

kak nani....egg tart akak tu mengiurkan sungguh.....sedapnye

Zareda Norman said...

huhuhu.. mmg tahun ke berapa lah baru zar boleh buat egg tart ni tp mmg suka sgt makan.

kardina said...

salam kak, boleh tak guna tepung biasa je..

NaniRostam said...

Cubalah resepi egg tart yang senang giler nak buat ni.

Saya memang gunakan tepung gandum. Bukankah wheat flour tu tepung gandum?

kardina said...

salam kak,
sori yer.. tatau pulak wheat flour tu tepung gandum sebab terconfuse ngan wheatgerm flour..
lagi satu kak mmg guna icing sugar ke, boleh tak saya guna castor sugar..tengah semangat nih.. hehehe

NaniRostam said...

Tulah kak Nani ingatkan kak nani tulis wholemeal flour...cepat2 check balik...heheh

Tak boleh sebab icing dan castor adalah berbeza.

Dalam icing sugar terdapat unsur2 tepung jagung.

so ikut resepi yang tertulis ya...heee

rainz said...

auntie nani, macam mane auntie jaga kulit muka? sentiasa nampak fresh..huuhuh..jeles..

thanks a lot for the recipe.. i'll try the egg tart recipe.. tengkiu for sharing!! tak sabar nak cube..

kardina said...

thanx kak,
harap2 dapat sebijik mcm gambar tu.. tolong doakan yek.. hehehe