Tuesday, March 23, 2010

Siapa Mahu Jadi Macam Saya

Semalam seharian duduk di rumah. Dah lama tak memerap macam tu. Hari lain selalu keluar masuk, keluar masuk. Sampai satu kerja pun tak dapat buat. Tak dapat concentrate. Tengah-tengah basuh pinggan, teringat nak kena ambik anak sekolah. Tengah-tengah nak mop lantai teringat nak beli strawberry. Bukan penat buat kerja. Penat tak tentu hala.

Rumah kejap-kejap dah macam tongkang pecah...kemas macam mana pun susah betul nak bertahan lama. Paling lama pun 30 minit. Kejap Arissa lah dok makan kertas sana sini. Pantang jumpa kertas..berselera betul dia makan. Bagilah blueberry cheese tart ke, ferra roche ke tak jalannya de. Kertas jugak yang diidam-idamkan. Paling dia suka kalau terjumpa kertas tag harga pada baju baru beli memang itulah idaman kalbu. Bak kata jacklyn victor apa tu bertamu dikalbu? heh

Lepas tu budak Dahleeya yang tak makan saman ni. Macam kucing nak beranak pantang nampak benda kemas mesti dia nak campak sana campak sini. Kusyen kecik-kecik pun boleh campak depan bilik air. Tengah-tengah dok sibuk-sibuk ke depan ke belakang, boleh terpijak geran kereta yang sepatutnya ada dalam drawer. hisk-hisk.

Setakat ini dah lebih rm300 lah saya kerugian dek perbuatan budak Dahleeya ni. Apa tidak nya, jumpa contact lens saya dalam drawer dia buang dalam bakul sampah...dah selamat di angkut dek Alam Flora baru saya terperasan. Belum krim kolagen saya, belum night cream saya, belum yang saya tak tahu lagi..huh.

Setakat hampir dua tahun jaga budak-budak ni sabar dan redho jelah.Nak marah anak orang. Heh heh anak sendiri pun tak reti nak marah. Macam mana nak marah, baru dok jege mata kat dia, dah bergenang-genang air mata. Sapa-sapa producer drama nak ambil pelakon airmata....tolonglah telefon saya boleh saya panjangkan kat mak dia.

Bila dah redho tengok tongkang pecah tu, pandang dan lihat sahajalah. Bukan saya sorang yang pandang dan lihat...seisi rumah ni pun ikut pandang dan lihat. Amboi anak-anak ku sayang, suami ku terchenta...janganlah buat-buat tak nampak kain baju berlambak-lambak. buat-buat tak rasa sampah terpijak-pijak. Buat-buat tak faham yang kita pun sibuk nak bagi orang satu rumah makan.

Tak apalah demi anak-anak tersayang, demi suami terchenta...demi nak mempertahankan gelaran isteri mithali... bila masa pulak dapat gelaran tu heh, tak dapat pun tak apalah, dah lama redho,ku kuatkan hati, ringankan tulang, rajinkan diri, berperang dengan kemalasan untuk sediakan lunch buat you alls. Lepas tu siap buat the best cream puff in town untuk minum petang.

Wahai anak-anak tesayang, jangan lupa bila dah besar nanti, jamu mama makan high tea kat tempat best-best tau. Duhai suami terchenta, hargai dan layanlah isterimu ini sebagaimana yang patut ya...


Hanis sabarlah anakanda ku di perantauan ek. Asam pedas ikan merah, acar timun, sayur bayam dan ayam goreng...ibunda masak untuk hidangan tengahri semalam. Tengok Alisya macam mana tak slim..depan tu ada ayam goreng pun khusuk betul membaca.Tahniah!
Sabarlah lagi sekali anakanda ku Hanis, ibunda buat hidangan petang cream puff kegemaran mu ini ketika kau jauh diperantauan. Cream puff yang paling sedap ever..jangan marah....
Bersusun-susun, ingat banyak sangat ok....tak sempat nak jamu kawan blogger datang tengok-tengok dah licin. Kena buat second round....


Ok noughart tolong jagakan laptop ya...takut nanti kena rebut dengan Hafiiz...Hafiiz tu tak boleh main facebuk tahun ni UPSR tau.

















41 comments:

Ummu Solehah Muhammad said...

aunty kalau menulis mcm mak saya jugak hehehee. klakaa

KR said...

nampak gambar tuh kemas jer rumah.. xsepah pon... :)

Ummi Hanie said...

umah sy lg tongkang karam kak..anak2 kategori kecik2 lg masih kurang akainya..huhuuu..sampai sy naik penat nk mengemas..surrender..tp ati dup dap nk ngemas...

hahaha ... tp klaka lak bc entri akk ni..

sweet.ants said...

bagus akak sabar je kan...
sy ni ngamuk ngan housemate sy buat sampah pon dorg leh wt x reti..hihih
tp kalau kat kampung pun mak sy x reti nak marah...dulu mase sy kecik2 buat sepah sket je dah kne cubit, dia dah tua ni je x reti nk mrh :)

Atiqah Ahmad said...

auntie..nak order cream puff boleh??my faveret tau..

suhada said...

waahh cream puff!feveret forever!auntie ni terrer mcm2 la.camne nk buat tu,auntie.kadang2 sy sampai minta tlg kawan poskan dari kedah to kl.punya la mengidam.kt kl susah cari dan tak sedap sgt..

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

aunty,bestnye cream puff tu..xde resepi ke?hehe

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

aunty,bestnye cream puff tu..xde resepi ke?hehe

magsob said...

bahaye masuk blog hakak neh..bulih buatt orang lapar balik la..hehehe

Khairiah Jelani said...

..kita seruuupaa..hihi

redplasticbag said...

cream puff is my fevret too!

tp asal nk makan je msti x sedap

dah xtau mna nak cari ni

women's world said...

kak nani..bleh mintak resepi ayam goreng best x?

Hanis Zalikha said...

HAHA DAHLEEYA DENGAN ARISSA SUMPAH MONSTERS OKAY. SABAR JELAH. OMG NOUGHAT JAGA LAPTOP COMEL SANGAT BAK SINI HANIS BAWA BALIK SEGAMAT SURUH JAGAKAN LAPTOP I.

Takpe mak, takpe. Kita balik tak buat Cream Puff pun takpe mak takpe T_T

LuN said...

suwit la auntie ni!!! =)

~Erna~ said...

Aunty nani mmg serba boleh :)

~Siti Hajar~ said...

kalu ikut soalan pd tajuk n3 tu...saya nak jadi mcm akak!!! superwomen gituw...

SugarSpices said...

cantek nya untie ni..dan penuh dengan sifat2 keibuann..tetiba teringat kat mama saya :)

aishah_conteng_je said...

ngeee...hanis tengah kuatkan iman tu

thoyol said...

hehe..

you don't need your friend's babies, your family to do all the mess..

saya sorang pun dah cukup makcik..

Hehehe...

Liana Ezzana said...

Daleeya annoying!

Ainee Cumi said...

sedapnya! sedapnya! karipap!

Saya Punye said...

bestnye cream puff 2 auntie.. omg.. kne g cari ni.. mulut terasa mahu makan.. ayayaii

food journal said...

salam....nak request kat auntie,

boleh x tunjuk cara2 nak make up mata,dan bibir,dan pemakaian tudung,kalo bole ade video ke,lagi senang nak faham..

pehtu nak tau tips kurus badan.Hebat la auntie,maintain je kurus.pls pls

zierozzell said...

dlm duk bz bz pun, smpat lg buat cream puff ye.. :)
wah best nyer...

zierozzell said...

dlm duk bz bz pun, smpat lg buat cream puff ye.. :)
wah best nyer...

zierozzell said...

dlm duk bz bz pun, smpat lg buat cream puff ye.. :)
wah best nyer...

Pengantin Budget said...

aunty ni memang supermommy... nampak mcmmana sibuk pun tp tetap bule buat semua kerja rumah.. saya kene menuntut dgn aunty nih.... sebab belum 100% berjaya jd wanita bekerjaya & ibu/isteri yg perfect lagik... hehehehe
~amy~

bunga said...

alahai cream puff sedapnya. eh, hari ni boleh click nuff auntie :)

cikezza said...

saya nak jadi macam auntie!! auntie, share la resepi.. lapar plak tibe2 ni..

Drama Mama said...

ur cream puff nampak shedappp! bole share resipi kat sini :-)

Zareda Norman said...

apa apa pun kak nani, cream puff tu paling mengancam jiwa raga

NoNiE said...

zara_zul
1st time bc blog auntie...bestnye... nak amik jadi mak angkat buleh...ehehehe...

tp, siyes kena belajar dgn auntie how to manage RUMAHTANGGA dgn pantas, cekap dan SUPERB...

perturunkanla ilmu2 utk ibu2 muda mcm sy ni...baru anak 1, tp umah tunggang langgang macam anak seploh..huahua

aNIe said...

Nani memang rajin...belum ada rezeki nak rasa cream puff tu...hehehe...

nurul nadia said...

auntie nani, mama dahleeya tak kecik hati ke aunty tulis "dah lebih rm300 lah saya kerugian dek perbuatan budak Dahleeya ni" ?
kalau mama dahleeya ni tak bace, xpelah...

NaniRostam said...

La....kenapa dia nak tersinggung pulak....peliklah...patutnya saya yang tersinggung sebab saya yang kerugian.

Wait a minute bukan ke saya cuma bergurau. Ayat tu kan kan ayat kelakar. Beriya-iya menyebut KERUGIAN TUH....lainlah kalau saya betul-betul minta gantirugi...yang tu mungkinlah tersinggung...hhehe

Nurul jangan risau...saya dah lama jaga anak dia orang. Dari lepas pantang sampai sekarang. Ada tu Dahleeya duduk dengan saya seminggu tak balik. Siang malam kat rumah saya.Saya tak mintak sesenpun extra charge.

Arissa tu setiap hari mak dia ambik lepas kul 8 malam...sekalipun saya tak pernah minta extra charge.

Saya tak pernah berkira dengan dia orang....

Siap makcik dahleeya yang selalu datang ambek dia cakap bila saya kata dahleeya lasak, dia jawab akak lempang je dia kalau nakal sangat....fuh brutal tu...rasa-rasa kenapa dia cakap macam tu dengan kak nani?

Sebab dia tahu kak nani ni penyabar orangnya. Seingat kak nanilah sekalipun tak pernah cubit....tu yang noti tu....

mamashasha said...

kak nani....mulia nya akak jaga 2 org tu...sy ni ambik anak selalu pkul 7 pm...hantar b4 9 am....kalau sy outstation mak yg jaga anak, kalau cuti raya ke, mc ke, el ke, anak masuk hospital ke....sy tetap bayar sebulan penuh....sy tak pernah berkira dgn pengasuh tp kekadang pengasuh tu yg mcm tarik muka bila sy ambik lambat....

anyway cream puff tu memanggil2 je...

nurul nadia said...

owh..hehe..ok, sorry ye aunty..saya bace dengan nada serius kowt..
nway, suke bace blog aunty..suke sangat, sangat, sangat..;-)

budleee said...

i love cream puffs.. cream puffs rocks!!! cream puffs best! cream puff di jual berapa yer :D

DYNAMICDUO said...

AUNTIE,

I AM DAHLYA TOO! eheheh so funny cite kali ni.. auntie telah berjaya membuat saya tergelak dalam panas2 ni ada jugak pengubat hati yg tgh panas ni..:)

orang nama dahlia ni mmg mcm tu kut auntie- suka sepah2? tapi nanti dia akan jadi seorang yg fun to be with, funny and pandai dengar ( good listener)

setakat ni saya dah jumpa sorang adult nama sama ngan saya.. ehehhe excited!

pastu, saya terliur tgk cream puff many2 yg auntie buat tu.. is there a way saya boleh order ke apa ke? teringat my mother selalu belikan cream puff sebab saya suka cream puff kalau saya balik kampung..

lepas tu, kalau saya beranak nanti which is i dunno when ehhehe, boleh saya sub tender jaga anak dahlya kat auntie?

hahahahha i feel so good after a few laughs from this entry.. good one auntie- keep it up!

NoNiE said...

cream puff tu nak tambah cantik dan menyelerakan, buat la garisan2 coklat kat atas dia..hehe, saya tengah makan cream puff la ni...sedaapp

Owners of Monster Jambu said...

arissa pemakan kertas even borang koko abg hafiiz pun kene mkn sampai kene mintak lagi satu borang.dahleeya pula penyepah kalo dia sorang kat umah mesti dah cam sarang kera.ish ish ish....


Love Alisya.