Monday, February 21, 2011

Resepi Pisang Bakar










Hmmmrp..kalau dulu pisang bakar tu adalah satu makanan yang paling akhir ingin saya makan tetapi kini bila rindu kampung halaman mengusik hati....tiba-tiba saya teringin sangat nak makan pisang bakar.

Pisang bakar akan lebih mengiurkan bila dimakan dengan aiskrim, gula hangus, kacang pecan dan buahan berries.

Resepi Pisang Bakar


4 biji pisang berangan
Aiskrim vanila
Karamel gula hangus
Kacang pecan yang di panggang
Buah-buahan segar.

Cara-caranya :-

Atur pisang di rak besi pembakar tanpa dibuang kulit.
Bakar di atas api dapur gas atau kalau mahu sedap di atas bara api.
Setelah masak kupas kulit dan aturkan dalam piring.
Cedukkan aiskrim vanila di tengah-tengah antara pisang bakar tadi.
Siram dengan karamel dari gula yang telah dihanguskan.
Tabur dengan kacang pecan dan buahan segar.

34 comments:

cik hani said...

sedap!!!!

Cik Puan Nurul said...

nak try la tapi penah makan pisang salai ke apa tah yg popular di parit raja tu org la yg bagi rasa tapi kurenng la plak xtaualaa nape barangkali xkene ngn selera atau org tu buat xsedap sbb rasa spt pisang tu disimpan dr almari yg ade ubat gegat.huhu

Tasha said...

nmpk sedap. rasa pun wajib la sedap kan?

Miss AnisSensuous said...

Emmm..terliur la pulak.he. Boleh try ni :) tq aunty..utk recipe :)

aisyahussein said...

wow! kena cuba ni!

nur ikhyar dee said...

nak sikit!!

^_^

simanis said...

Thank you...

Rosliza Roslan said...

sodap bonar negoknya..teliur cheqq!
T_T

Fatini Azmi said...

salam aunty..~ cedapp nyer.. kne try niey..huhu =)
saye nk tny laa.. aunty terima x lagi tempahan strawberry moist dark chocolate cake & strawbery chesee triffle..?? dan saye plak 0rder dr terengganu.. agak2 nyer aunty time x tempahan dari jauh nie.?? =)
tengss aunty k0ngsi resepi..~
suke bl0g aunty.. kisah kuarga..sm0ga kehidupan kuarga akn dtg terus bahagia ye aunty..Amin..~ =)

PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET said...

aunty, saya tak pernah mkn pisang bakar, tp pisang rebus pernah. Resepi ayah mertua saya... ngee...

Sue said...

pisang bakar mmg sedap. tp tak pernah pulak buat mcm kak nani buat ni ha.. nmpk lebih mengiurkan. eheheheheheh.. boleh la try ni nnt.

shiori_LA said...

macam best la kak nani...hmmmboleh cuba nanti mesti budak2 suka

Lyna Shaari said...

haruslah mencuba ;p

Golden Rose said...

nampak sedap plak...nak cubala....thanks for sharing kak nani

Tuan Din said...

Huh!! Pisang bakar nie Mak sy kasi akak2 makan time Pantang jer...

dd.hasnidar said...

alaa..kak nani ni suka buat kita terliur tau!haha..bestnya la kalau kak nani ni ada depan mata.mesti kita kenyang perut suka hati!

+,kita dh banyak guna resepi kak nani utk bagi makan kat suami dan anak anak.thanx ya!

chem said...

salam aunty,

time kacih post resepi pisang bakar
nanti nak try buat weekend nih..

lebiu aunty..muaaaggghh!!

YUSANA said...

versi Kak Nani best.. nnt leh try...

sy pernah buat gak... amik lidi sate... cucuk bwh pisang tu dan salai atas api, atau bakar... agak2 dah ok... sapu marjerin keseluruhan pisang then tabur gula castor... perrggghhh sedappppp!!!!

Peri PiA said...

walah...gulp

Anak Wak Mail said...

wah..sedapnya...yummy..

teringat lepat pisang pulak..=)

kakchik@ella said...

aduhai kak .. tgk yg ni pon ella terliur. camna?

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sedapp..kak..nak resipi puding roti..sy cari post lama akak tp x jumpa lah..

stormz said...

glup..sedapnye aunty..tliur sy tgk ni

payedd said...

bertuah anak22 kak nani..
dapat mak yg cantik, pndai masak, lengkap semua sebagai ibu, sebagai isteri..

saya teringin gak nak makan mcm tu, tp ngenangkan tengah berdiet skrg, makan pisang dengan oat je la dulu..

hehe

cik puan muda akma daty :p said...

lapar.. :( blk je dr kuliah terus bkak blog aunty..tengok pulak mcm sedap je..huu.. lapar b'ganda-ganda..

bintangjauh said...

Salam Ratuku Nani, kenapa photo sudah bertukar/berubah?

Salam manis manis madu.

Cik Missy 2011 said...

look so delicious...nak mencuba la.

aizeepesona said...

apa yang kak nani masak ..tak ada yang tak sedap..melainkan yang sedap-sedap belaka.

Princess said...

Oh my God aunty...... Looks so tempting!!!! Definitely gonna try this. Is it your invention aunty?

Look thin INSTANTLY like a ROYALTY with PREMIUM BEAUTIFUL only RM 90 ++ a month!

jelly merah said...

boleh saya taw, karamel gula hangus tu dibuat dr ape, ape bahan2 die ...nak jugak mencuba resepi ni mcm sedap je...terliur

cik suka senyum said...

saye sukeeee....

nisarosli said...

wah..!! sedapnye!! pandainye auntie pelbagaikan mknn. mak saya rajen buat pisang kukus.. sedap makan panas2. heee. :)

junn said...

tempting!!!!

~I'M SHOPAHOLIC~ said...

salam aunty nani... buleh jugak post comment ni akhirnye.. hehe.. saya yg sms aunty nani aritu mintak tlg watkan entry pisang bakar ni... thanks ye aunty.. nak try buat nnt.. <3