Sunday, February 6, 2011

Bukan Lebai Malang

Aku menghela nafas lega bila kek yang ke 4 aku siap pagi itu. "Ok ini last....lepas ni tak boleh terima order. Cooking chocolate dah habeh!!!".Beritahu aku pada diri sendiri tetapi didengar oleh anak-anakku sambil mereka serentak berkata..."iye keeee......".



Alisya dari semalam dah siap dah mengemas baju yang mahu dibawa. Sungguh teruja dia!!.



"Ma, kita bertolak pukul 2 pm ya" jerit Liana dari depan laptop.Ok !!!!......jawap aku tanpa nada sedikit ragu pun.

Kejap!!! catatan nama pelanggan di whiteboard tepi pintu koboi dapurku semua dah settle, cuma belum ku padam. Kemudian aku capai henfon nokia kesayanganku lalu melihat balik semua sms inbox ku. Tiba-tiba mata aku tertumpu pada satu sms dari suzai yang memesan triffle dan chocolate kek untuk besday anak dia. Ini mesti kes aku lupa nak salin balik sms ke whiteboard.



"Alamak...pengsan gurl....mama lupa ada orang order triffle dengan strawberry choc kek"...



"Ok mama duduk rumah, biar kita orang jer pergi!!"



Aku pun capai tu capai ni...tengek tu tengek ni...tung tang-tung tang...gedebak gedebuk....tepat jam 2 petang masih tak siap lagi....



"Ma nak pergi pukul berapa ni.....jadi pergi ke tidak?



"Jadi. Tunggu mama siap order orang ni".



Akhirnya tepat jam 4.30 petang aku berjaya keluar dari dapur kesayangan. Eh tidak...Liana yang berjaya membuat aku keluar dari dapur. Kalau ikut aku memang foreverla duduk dapur....

Sampai di Air Keroh lebih kurang jam 6. Sambil singgah di beberapa buah hotel kami meneruskan perjalanan ke Bandar Melaka. Cantik Bandar Melaka. Dulu masa Lebuh Raya Utara Selatan belum ada, setiap kali balik kampung, lalu Bandar Melaka.

Tu dah 25 tahun yang lepas. Sekarang Melaka dah pesat membangun. Harga bilik hotel pun melambung tinggi. Satu bilik deluxe harga rm700 pun licin kena sapu. Nak booking online kena awal-awal. Kalau setakat main redah memang melopong. Ada lebih kurang 50-60 buah hotel kat Melaka ni satu bilik pun tak da yang kosong. Siap guard yang terpacak kat lobby hotel boleh beritahu kami dah dekat 50 orang datang tanyakan bilik tetapi hampa...walah.

Kalau terus terusan mencari bilik hotel mahunya kami terlepas Ikan Bakar Umbai dan ronda di Jonker Street.

Maka kami memutuskan untuk pergi makan ikan bakar di Umbai. Nasib kami baik kerana kami adalah pelanggan terakhir yang di terima. Beberapa orang lain yang lambat seminit dari kami hanya disambut dengan kata-kata "maaf kami dah tutup".

Walaupun muka masing-masing nampak macam kekenyangan tetapi taklah sampai macam rupa ular sawa kerana masih begitu bertenaga dan bersemangat seolah-olah nak borong semua barang di Jonker Street tu....

Mujurlah kami cepat sedikit. Sempat juga menyoppink walau pekerja kedai baju tshirt beberapa kali telan air liur sebab tengok kami macam nak tolong tutupkan kedai ke apa ntah.

Sebenarnya tak puas lagi di Jonker Street tu. Lagi-lagi Hafiiz. Satu barang pun dia tak dapat-dapat. Sungguh indecisive....

Kami menyambung semula perjuangan mencari bilik hotel atau apartment.Akhirnya lebih kurang jam 2.30 pagi kami temui sebuah apartment 3 bilik yang bernama De Nice Hotel. Mujurlah masih baru dan masih cantik. Dalam pada itu mujurlah kami tercepat seminit dari sebuah keluarga yang kebetulan mencari bilik hotel juga. Harga semalam rm268. Itu pun dah last.

Itulah namanya langkah kanan...walau macam mana last minit...kami berjaya mendapatkannya. Kalau tidak terpaksalah kami berpatah balik ke KL tanpa dapat makan nasi kenduri seorang kenalan di dewan Asmavilla.

Maka perjalanan ke Melaka adalah cuti yang paling menyeronokkan walaupun dari mula sampai habis asyik last minute tetapi inilah pertama kali dapat makan kek kahwin 5 tingkat dan menonton pengantin menari poco-poco kerana semua orang dah balik dan tinggal sedara mara pengantin sahaja. Kami adalah tetamu terakhir disebabkan kesesakan lalulintas di Bandar Melaka menuju ke Ayer Keroh


Cantikkan .......Bandar Melaka. Itupun aku lupa nak tangkap pemandangan waktu malam di depan Dataran Pahlawan. Happening beb!!!




Kedai lukisan artis...di T shirt-t shirt...aku tak masuk. Cuma berdiri diluar sambil seronok tengok gerai jual bangku kecik dan payung kertas zaman aku kecik2 dulu.
Galery Jonker Street. Jumpa pembaca blog di sini. Malu I......



Kalau nak harap tunggang yang hidup tak kot.....dapat naik replika kerbau pun ok dah...gayat jugak!!!
Berlagak jakun sebab kalau yang hidup...tak cukup tanah kot nak lari...

Melepaskan lelah yang panjang...eceh-ecehhh.
Prawn Butter yang pucat.......tapi boleh tahanlah....



Ikan pari bakar....boleh lah....


Di Parameswara, Umbai. Aku order lala sweet sour, ikan pari, ikan cencaru, udang butter, sup sayur...semua untuk dua orang makan. Rasa biasa sahaja tambahan service agak mengecewakan..... Len kali kami datang nak cuba di gerai pertama DMuara pulak.
Buat-buat happy....padahal waiter tu serve nasi dalam mangkuk nasi tambah dan biar je pinggan masih tersusun sambil tolak dengan kasar tanpa memandang ke arah kami...sungguh rude....




Sungguh ceria wajah anak-anak dapat juga jumpa tilam dan bantal di Klebang, Melaka.
Perjalanan mencari sarapan pagi di teruskan.
Cantik.
Indah.


Terimbau kembali zaman rumah kedai dolu-dolu.
Di hadapan Dataran Pahlawan.


Ma....posing..jangan tido.....dahlah kat traffic light tadi...letak gear parking tarik handbreak...terus tertido.


Yang lain ceria sungguh. Muka penat aku tak habis-habis.


Menuju ke Muzium Kecantikan. Pasal-pasal cantik ni memang tak boleh belah ya...






Lunch yang paling best di Bandar Melaka. Len kali mesti singgah lagi.


Ikan bakar terubok tak da dalam gambar sebab dah macam kebulur apa ntah...tapi seyes memang menyelerakan....
Udang galah yang paling besar pernah aku jumpa...range harga sekor antara 25 hingg 30 hengget. Ha.. hambek ko!!!

































































7 comments:

Tina Othman said...

pergi time cuti CNY ke kak Nani?? bestnya..lunch kat mana yg best tu??

marina anakcikbob said...

dari dulu da perasan, hanis yg suka pimpin alisya..
alamak, komen xde kena mengena.. :P

O'gosh said...

Bestnya..memang Umbai tu dah x best dah kak nani..gamba ngan hanis tu macam kakak ngan adik...siyes kak nani nampak muda sangat!!

miss-SHera said...

Salam aunty..kalau tahu aunty nk dtg melaka dh lame saya order red velvet cuppies ngn aunty,,teringin giler..anyway aunty,nak dtg melaka lenkali roger2lah..insyallah saya blh bwk aunty sekeluarga jln2 cari makan di sni..kebetulan saya memg ank jati melaka..aunty kena try asam pedas melaka air tangan saya..hehehe..satu lg,tentang penginapan sekrg byk homestay kt melaka...murah2..satu rmh 3 blik siap furnish everything bru rate dalam rm150..suasana kg lgi...dan family saya ade 2 buah rmh homestay..nak dtg lenkali brutahu lah ye :D

cik suka senyum said...

suka tengok satu famili pakai baju kurung jalan2..so sweet.^_^

cik suka senyum said...

sekali-sekala seronok jugak dapat cuti2 malaysia ni..apetah lagi bsame famili tecinte..bahagia je tengok...=)

IamAin said...

salam..unty,
boleh tau x tu stay kt mana?
tgh nk cri2 penginapan kt melaka