Saturday, February 12, 2011

Merajuk Terlampau

Assalamualaikum...

Sampai sekarang aku tak pernah lupa bagaimana sejak kecil hidup tak semudah kanak-kanak lain bila terpaksa berdepan dengan mak yang sangat garang. Apa yang aku pasti mak mewarisi sifat arwah datuk aku.

Aku ingat lagi waktu aku kecil aku selalu dengar orang bercerita tentang kegarangan arwah datuk. Datuk siap berparang jika marah pada seseorang. Aku ingat lagi betapa kecutnya perutku apabila bertandang ke rumah arwah datuk dan nenek ku. Setiap langkah ku atur dengan cermat agar datuk tidak mendengar kedatangan ku. Sekali datuk berdehem...sekali jantung terasa nak luruh. Cepat-cepat aku melangkah ke dapur berjumpa dengan nenekku.

Sikap garang mak ku kadang-kadang tak masuk akal. Disebabkan kesalahan kecil kerap kali aku dibelasah semahunya menggunakan batang limau manis yang mak aku cantas sepantas kilat untuk menghukum aku.

Pernah satu petang, waktu itu aku berusia 8 tahun hanya kerana aku dituduh mak bermain dengan kantung guni beras lalu menghilangkkannya maka aku di belasah sehingga lemah longlai. Mak seperti hilang akal tak mahu berhenti walaupun aku merayu-rayu mengatakan "makkk, nani dah mati ni, janganlah pukul lagi...mak nani dah nak mati ni janganlah pukul lagi....". Mujurlah ketika makcikku datang lalu menenangkan ibuku sambil airmatanya tergenang melihat aku dibelasah begitu.

Namun di kalangan kami sekeluarga ayah dan aku adalah yang paling tabah berhadapan dengan sifat garang mak aku. Akulah yang paling puas merasa segala kesakitan.

Ironinya kini aku tidak langsung mewarisi sifat garang ibuku.Malah aku merupakan seorang ibu yang sangat berlembut dengan anak-anakku. Berlainan pula dengan keadaan aku ketika kecil, anak-anak ku kini pula yang kuat merajuk. Pantang ada kata-kataku yang tak kena di hati mereka maka terus meluru masuk bilik sambil bunyi pintu bilik gedegang dengan kuatnya.Sekali lagi terasa jantung pun nak luruh. Bukan setakat darah daging semuanya kuat merajuk kecuali Liana tetapi anak orang yang aku jaga pun macam dah terkena penyakit berjangkit ni...walah.

Siapa lagi kalau bukan si budak demok yang suka merajuk terlampau.......











Jumaat dua minggu sudah, sidemok ni merajuk bila aku suruh Alisya bawa dia masuk ke dalam rumah tanpa mahu membawanya bersama untuk menghantar Hafiiz ke sekolah. Pantang nampak aku memakai tudung cepat-cepat cari kasut dan memakainya tanpa disuruh.

77 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

grrrrr! macam nak picit montot dak demok tu!! grrrr!!!

budak _kecik said...

comel sidemok merajukkk..mcm exercise je..hehe

Tasha said...

hahahaha....comelnyer.....
untie ni baik sngt..... my mom maybe garang, tapi maybe juga tak garang mcm mama untie.

Haryani Adrus said...

hahaa.. comel!

payedd said...

hahaha
comel la dia

Mat Gebu said...

Ala ala ala...comeyynyaa merajukk, tu kalau saya selalu suruh si comey tu merajuk...:-)

Ieyda~ said...

mcm comel je cara di merajuk aunty..hehe...

windi said...

comelnya budak demok tu..mak kitaorang pun garang jugak dulu tapi bila dah berumur ni garangnya pun dah kurang..malahan sayang sangat dengan cucu2nya.

PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET said...

ala tomey tomey.... tak sakit kepala ke dia posing sebegitu rupa tu aunty???... hehehehe... macamanapun, arissa tetap comel walaupun kuat merajuk... ;)
amy pb2

Marina Monroe said...

Salam, memang nama dia sidemok ker??
atau panggilan keluarga puan terhadap budak tuh..sampai merah muka dia punya lah lama menungging..merajuk..he he he

.::piNk PolkaD0ts Cott0n::. said...

haha sangat kiut budak demok neh...boleh merajuk dgn gaya mcm tu? hahaha... =)

mahfudzah said...

untie..kan sakit kepale kalau tunduk mcm tu...haha..kelakar la budak ni..ngee

abang ensem said...

Kelakonyer..

Dinas Aldi said...

alalalala kesiannya Arissa!

dilla_j said...

aunty nani...comel nye si demok...mcm gitu dia protes..heheh...last tu muka mcm blur je...agaknye pening2 lalat la tu...hehe...

mmg la aunty ni..lemah lembut org nyer...dr air muka dan suara aunty...pon bleh tahu...

CemPaKa SiReH said...

alolololo comel betul si demok majuk..hehe..xpernah lagi tengok budak majuk letak kepala kt bwah lantai smbil pungguk tertonggek smp mcm tu..hehe alisa alisa...so cute

kuccieda said...

chumel sgt!geram jer tgk..

D Sadar said...

Wooo..cutenye demok merajuk...bestnye kak nani..nampak keibuan je usik baby ni..


Make Up? http://kamucun.blogspot.com

mukaoren said...

vlog : majuk style menonggeng. bahahaha :D

-masa sy kecil smpai ke besar pun salu kena balun. bukn sikit2 kena. lebih kurang mcm puan la. sampai lembik. once, dah kena, bila saya dah besar, saya tahu cara tu tak elok utk didik anak. byk 'kesan senyapnya' dan juga byk baiknya. saya takmo buat kasar dgn anak2 nanti kalau dpt anak. :(

Bahulu said...

salam singgah@kenal,join the geng yeee

Amira Naddia said...

ayah sy garang..lau kene rotan mase kecik2 dlu separuh nyawe gak la. dr mnjerit dgn suare sekuat2nye smpai da takde suare lg

naseb baek saye maseh idop.^^

LadyRye said...

macam ni punya protes, hosni mobarak pun surender! haha!

Dzanie said...

hehehehe sungguh comel dia merajuk....mcm anak saya silap sikit je mula tersentap...

gadis semasa said...

comel gila la arisya merajuk auntie. when im pregnant, nak tenung muka dia lama2 lah. biar terkenan. hehe

missalongwani said...

hahhahahaha..lawakla die merajuk untie nanie...lawak tol....tp suker..time sruh stand up tu..mcm trima arahan ngan baik je..hahhaha...nnti pelok cium die ek tok saya..kiut sgt die...

Suri Permata said...

comelnya diaaaaa :-)

bungawan said...

mesti time anak merajuk,awak benar-benar harap mereka faham ape yg awak tegur kan

azrina said...

lol!! comel gle!

Tasya HMJ said...

Lamanya sidemok tu merajuk....comelll!!!

Aliaah Abdullah said...

kak nani...suara kak nani ker tuh?? comelnyaaa.... heehheh..btw i'm ur silent reader sbb demok tuh comel sgt terus rasa nk tinggal komen...hahhahah

kuizikel said...

hebat betul gaya merajuk, lama plak tu.. si demok yang comel

mynameismy said...

haha chumelnye!!!!!

aNIe said...

Hahahaha... geramnya akak dengan budak demok ni...

Tunggu Ude balik nak pi sana kerjakan dia...hahaha...

Orang dulu2 kata kalau suka menonggeng macam tu.. banyak cacing...

putribongsu said...

Hahaha...comel dia! Tp kalau org tua merajuk wat tonggeng camtu cane?? Hihihi...

Anorrin Ruzila Rahmat said...

mak sy pon grg..rotan senapang (yg abah sy wat cuci snpg)penyapu lidi, kayu, pelepah kelapa, hanger..smua kena..kecik at jugak sbb adik2 sy x kena mcm sy kena..tp lps tu b'syukur sbb bila mak grg ngan sy, sy lbih berdikari dr adik2, lbih b'disiplin dr adik2 n jarang m'hrpkan org lain.

Laura said...

hahahahah! teringat my 1 year old second son, kalu dier merajuk, dier suka bengkokkan badan, pastu hantuk kepala kat lantai.. tapi reti plak dier buat slow2 sbb takut sakit hehehehe.

anyway kak, sedap choc cake yg saya amik semlm... hubby and adik ipar tak suka mkn strawberi so i dapat guzzle sumer berries tu yahoooooo! Next time i dtg kl nak order kek lain laks insyaAllah.

ema said...

hehehehe... so sweeet la auntie :)
noty!

Akuhanim said...

auntie, comel betul si Arissa nie merajuk..
Lama lak tuh..hehe..

n u r u l f a r h a n a said...

haha.
comelnye budak kecik ni auntie.
tak penat ke buat macam tu.
huhu.

Anorrin Ruzila Rahmat said...

kecik2 dh pandai wat commando rest si demok muk muk nih..ahaha..majuk betul dia ye..lm lak tu menonggeng..hahaha..comel sungguh

Ninie Ahmad said...

Aunty Nani, dia buat yoga pose nama Prasarita Padottanasana A & D dengan sungguh comel dan penuh kesabaran lah!

Cuba compare!


Ninie

Nea Natalie said...

aunty nani, lain kali klau demok merajuk lgy suro die hntr sms ON SENTAP ke 12345. mesty dia sukaaaa.


kihkihkih. comel sgguh cara die.

kak moon said...

hehehe... gelak saya nengok video nih.. hilang tensen keje satu hari..

uji6june said...

ya Allah ..
garangnya emak Nani !
nanges uji baca cerita Nani ni..
siyes!

antara arwah emak dan arwah abah uji, arwah abah yang paling garang
tapi.. sungguhpun dia garang, dia
jarang sesah anak2 dia .. cuma kalo
dah terlampau nakal, barulah kena,
specially abang-abang.. dorang tu
memang degil sebatuuuuuuuuu ..
memang patut kena!

arwah emak orangnya penyayang
cuma kuat berleter!

sampai sekarang ni, kalo ingat arwah emak, boleh nanges..
rindu sangat!

*semoga Nani terus menjadi ibu yang penyayang ..

.

Idy said...

comelnya sidemok ni merajuk aunty..geram je tgk dia.. :D

YanaMIB said...

lama btol dia tertonggeng..haha..cute je =)

Rinah said...

comelnya budak demok merajuk..
suka sesangat tengok..hehe

Ujang9897 said...

hahah..budak demuk comel..

aunty..sedap la red valvet tue..hehe

pinjam gambar rumah jap ek..saje amik gambar smlm


http://azfar9897.blogspot.com/2011/02/bangkai-di-rumah-hanis-zalikha.html

whiteapple said...

aunty nie ibu yg baik la (^_^) InsyaAallah, semuanya akan ok.

Mak Wardah said...

Sangatla comelnye....Dia rasa pn. nana\i dah mcm emak dia...

nona hidayah said...

comelnya demok :)

O'gosh said...

haha...comelnya..nak marah pun x jadi...

Cik Eka said...

awwww comel gila die..hehehe

MaS PuTRi said...

sedih baca cerita auntie kena rotan masa kecik-kecik.. =(

Encik Tikus said...

demok lah demok... macam macam perangai...

Oyis said...

mcm buat pose yoga la si demok ini! cumil!!!

farhana said...

Demok nampak macam dah sikit susut badan dia...

mrsshaikh said...

Salam Nani saya ni silent reader dalam blok U.. dan baru create blog..kalau ada yang I nak share.. minta izin yer copy n paste dari sini... by the way sudi2 ler ke blog I, belum ada follower.. he hee.. Salam kembali

aizeepesona said...

seb baik kak nani tak ikut garang macam mak kak nani...kalau tak..tak adalah blog nih..kan?kan?hee..

yelah kalau asyik nak marah jer..bila masa nak berBlog..ngeh ngeh..

Melati said...

Puan Nani, comellnya budak demok tu,. keeehee =))
nak gigit!

lily lotus said...

tang nak luruh jantung tu mmg tak best rasanya...

mmfarhana said...

Sebijik anak saye..
Pantang nampak org pakai tudung, terus cari kasut dia..
klu tak bawak, mmg merajuk meraung.. ;)

zoe said...

demok dah pandai dah merajuk2 nih. hahaha. kesian auntie..

AQisH said...

hahaha..comelnye itu bdk demokk..;-)

aizeepesona said...

demok oh demok ! geram giler nengok budak nih...

*ur new N3 plz kak nani..hee*

chiaki05 said...

salam kak nani..sy blog reader akak..smlm akak ada pg tesco shah alam x around 6.30 onwards...sy rasa sy nampak akak kat sn...tp x smpt nak tgur coz tgh rushing..if its really u..u seriuosly look really pretty in person...gud luck in your business!!

syafika_harmiza said...

comelnya si domok...

cik suka senyum said...

hihihi comel beto demok ni..pandai je cari kasut...hihihihi

cik suka senyum said...

nasib baik aunty x merajuk..kalau tak..tak berasap la dapur..hikhikhik

shashacatering.com said...

Camtu la orang dulu2 didik anak2 supaya jadi orang yang baik. Tapi sekarang ni kebanyakan anak2 dah tak takut mak bapak dia malahan marah dan menenking lagi ada la. Kalau marah sikit macam2 perangai dia buat, ada yang sampai lari dari rumah dan duduk dgn kawan2.
Takpe lah jadikan sebagai pengajaran kan;-)

aizeepesona said...

hatiku tertanya2 dimanakah gerangan kak nani yang tidak muncul-muncul dengan N3 terbarunya...

*rindu.. rindu serindu rindunyaaaaa...* echeehh..

Tuan Din said...

Kadang2 garang itu perlu.. tapi biarlah bertempat,...

Sukma SuKkma said...

SO CUTE! mcm mana nk marah kalo ini mcm punya kiut hihi..

anak kecil mmg sgt buat diri kita terbuai :)

Anak Wak Mail said...

comelnya demok..

merajuk sebab nak perhatian!haha

LawaLawa said...

lmenye die tunduk ..btul2 nk merjuk 2..comey betul..dgn pipi errr gram nye..hehee

LawaLawa said...

ololololooooo comeyyynyee die mjukk..
iskk kalau cmni kite yg tgk pun jdi sejuk hehe

Peri PiA said...

merajuk dan bermanja pada yg kasih :)