Thursday, February 10, 2011

Apa Sebab Makan Luar

Assalamualaikum.....

Balik dari Melaka...terbayang-bayang udang galah tu.Jangan salah sangka ya..gambar udang galah besar gedabak tu saya tangkap ketika dia berada di atas para kedai ya..bukan di atas meja makan saya.Haha tapi tak pe, saya dah pasang angan-angan bila balik kl saya akan ke pasar borong selayang cari udang yang sama besar gedabak tu. Buat masak lemak cili padi campur nenas...ehmmm tak toleh mana dah....mesti puas makan.

Hanis dah nak balik Segamat. Jadi bila saya katakan begitu...dia merungut-rungut. "ya lah bila kita tak de rumah baru nak masak sedap-sedap".

Habis tu tak dapat den nak nolong...setiap kali Hanis balik rumah ada je agenda dia nak mengajak saya keluar. Jadi kalau dah nak keluar mana nak sempat masak. Itupun dia kena tunggu sampai saya settle hal-hal perniagaan kek saya...walah.

Bila dia dah balik Segamat barulah saya ada masa nak masak lemak ketam...sementara nak menunggu udang galah besar gedabak tu...saya sauk je ketam kat tesco. Masak lemak campur rebung dan nenas. Tulah kalau dah giler rebung memang tak boleh belah.

Lepas tu pagi-pagi adalah masa saya nak buat sarapan puding roti. Oh ya puding roti ni kalau tak nak guna whipping krim pun boleh. Gantikan dengan susu cair. Tetapi rasa tu tak superb sangat la.







Makan di serai..empire gallery, ayam percik dengan asam pedas ekor lembu. Minum, lime soda, tamarind blended dan pavlova....berapa kerugian Nisss.......touch seratus lah jugak....



Imran kalau part-part makan bagilah kat dia........teruja....




Pavlova.......satu slice campur tax dekat 17 hengget.....




Lepas makan-makan di serai....gerak ke pavilion....dah soppink-soppink....lapar....jom Niss ke food court pavillion....tak naklah....kita ke pizza. Dalam tahun ni dah 3 kali makan di pizza. memang meruntun jiwa beb....







Hanis dah balik Segamat. Lunch di rumah bersama Arissa dan Alisya.....masak lemak ketam campur rebung campur nenas, ikan bawal goreng bercili dan sayur campoq.
















Masuk kali ni entah berapa kali buat puding roti untuk sarapan pagi...................

75 comments:

mynameismy said...

@__@ sedapnyeeeeeeeeeee!!

Miss AnisSensuous said...

Alamak..terliurnyaa. Tumpang weekend ni saya pun nak pergi makan sedap-sedap jugak la macam aunty.ehehe :p

::Farahliza :: said...

mmg manjang drooling kalu singgah blog ni...plate presentation mmg terbaik....:))

auwcak said...

sangat menyelerakan....best gile

mrsbifa said...

adess..sedapnyer...meruntun jiwa...

laila sanuri said...

sedapnye... :)

y u y u Z u l a i k h a said...

haishhh~ ni yang tak leh tengok benda makan ni!!!

misznanarizal said...

waahh!!looks so damn tasty and delicious!kan best kalo pandai masak cam aunty

shukrin farahdiba @ ceklala said...

sedapnye tengok rupe puding roti tuh!hehe..tapi selalu buat memang pakai susu cair tak pernah lagi guna whipping cream :)

double-X said...

Aunty Nani,

Boleh saya datang rumah? Teruja sungguh tengok lauk pauk tu!

nuraitul said...

sedapnye,..terliur btul tgk menu yg auntie nani wat..best nye klu pandai n kreatif cmtue..

Nuyu said...

auntie nani..i stole ur pictures..hehe..sorry xbgtau..sbb auntie so adorable..i wrote a post about u in my blog.=).jemputlah singgah.

http://luvmamaabah.blogspot.com/2011/02/sempurna.html

nUmara... said...

cedapnye cedapnyew!! mak saye xpnah hidang mknn macam ni... tapi nanti saye yang akn hidangkan macam ni. :))

ye betol tu... kalo letak susu cair tak se-kick letak cream... wallahhh!!
teruja tengok sbb ade tambahan buah2 berry tu...

ewanrani said...

hai hanis...
nampak mcm best jer makan kat pizza tu bersama2 expert2 blog tu... hehe

jomla singgah2 ker...hehehe

http://ewanrani.blogspot.com/

http://aniesandyou.blogspot.com said...

sbb... maleh nk memasak kt umah ;-)

Dinas Aldi said...

aduhh sungguh tergoda dengan semua makanan ituuuuuuu... :p

Aida Zafirah said...

ya allah sedapnyeeeeeee.....telan2 air liur tgk mknn tu...huhuhu...:)

A.s.t.i.n.a said...

punyalah sedap... tapi takde gak yang montel2 kat umah tu.. jelesss..

Anorrin Ruzila Rahmat said...

aunty msk punyalah sdp tp xde pon yg kat umah tu yg montel2 kecuali si demuk kecik tomey tomey tu..teringin tol bila nengok puding roti n pavlova tuh..tp pavlova yg aunty wat mst lbih kurang je ngan yg dorg jual..entah2 lg sdp ape..

rruzanna said...

aunty..adoi, terliur tgk ketam and ikan bawal tu. dahla jauh dari malaysia, jadi pengubat rindu je la gambar2 mknan tu. aunty, rajinkanlah letak recipe2 lauk aunty, leh la kami student2 ni blja memasak :)

Adinda Amy Sensei said...

salam puan nani..

saya singgah buat pertama kali di sini dan terpaut sudah pada blog puan..penuh kasih sayang saya rasa..

menu makan pun...semua nampak menarik dan menyelerakan..waahh..

by the way..salam kenal buat puan nani...mkga terus maju jaya dalam hidup..dan cemerlang selalu dalam segala segi bidang yang diceburi..

salam puan nani.. :)

Azura Abdul Jamil said...

akak puding roti dan kuah nyer bersama beriessss tuh sungguh mengiur kan~~~

haniekunie said...

alahai lapar la tgk makanan ni sume..

Syazana Aziz said...

wah..... mengiurkan..

em said...

auntie sangat rajin!! dah la lawa!!

HepiUnited said...

Aunty, sedapnya tgk ketam tu..lum rs lagi..ayat hanis tu sama mcm ayat saya bile sy kol tnya apa lauk yang mak saya masak setiap hari..lepas tu merungut "time kita xde mesti masak sedap2"..hahahah..

Nur Zaheera said...

memang meruntun jiwa laaa :') sedap gila kut.tgk gamba da tau sedap. kecur air liuq naa.

AkieZecky said...

sedapnye makan..

myakii said...

OMG!!!! sedap nyer...kn best klo leh mrasa... :-( nk wat xreti..

Nisaa said...

Wow bestnya menu kat ruma Aunty Nani. Surprisingly, anak-anak aunty tak gemuk. Haha

mamasuri said...

ala betul2 bt sy terliur..
dahlah hari tu blk kg ma sy bt puding roti..
suruh bt balik utk bekal kl tak sempat lak..
ini akak tunjuk lah puding roti..meroyan dah ni..heheh

hatim a.r said...

ok thats it.

balik malaysia saya singgah rumah aunty makan.wahhh sukahati invite diri sendiri lol

sedap gilaaa tgk food dlm gambar-gambar nih.tengok pun dh sedap

nur ikhyar dee said...

sedapnya!

nyumnyum....

An Aspiring Writer said...

i love bread butter pudding!!! boleh order tak auntie?

nurain said...

assalammualaikum.....kak nani mmg buat sy meruntun jiwa...meleleh ayak liur...hahahaha..teruja beb!

f4nT4gHiro T4r4b4zz said...

perghhh..aunty buat saye lapar..nak jadi macam aunty jgklah pandai memasak..:)

asyura a.rahman said...

sedapnyeeeeeeee !!! telan air liur kat sini . kesian kite :(

twinkle_1906 said...

omg aunty sedapnye ketam n rebung!! sy peminat setia rebung jugak bleh ratah camtu je,.haha..

btw aunty,mana nak dapat frozen bayam?nak cuba resepi quiche.. =)

bintangjauh said...

Ratuku Nani, kesampaian hati memaparkan hidangan lauk-pauk yang tidak dapat Ratna rasai, ya ampun.. pasal masakan semuanya serasi, kerana Nani pandai Masak!

Serasa seperti nak menangis tengok itu puding, teringin nak buat, hinted CintaJL pasal puding, nak tau apa beliau jawab; Anglo-saxons desserts tak main, tak sudi, tak nak, tak suka, et cetera, et cetera - sampai hati.

Ingatkan boleh lah diajar perlahan-lahan mungkin ter-suka, la..belum cuba lagi dah kena warning! Berat betul la berkahwin dengan abang made in Peranchis ni.

Walaubagaimanapun nasib Ratna baik kerana punyai seorang Ratu yang jelita lagi cordon bleu!

Salam manis manis madu.

kisah aku said...

ayoooooo................MEWAH!

ADEEYA said...

Looks yummy la aunty, tetiba lapar lak paagi2 ni :/ hihi

PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET said...

apa sebab makan luar:
untuk amy, sebab:
1- habis kerja lambat, sampai rumah lambat, nak senang mkn luar
2- penat nak masak - sebab kerja byk n dah penat - makan luar
3- hubby teringin nak mkn something yg special - ikutkan aja, mkn luar
4 - brg dapur dah habis - mkn luar (sementara nak gi beli brg dapur)
5 - malas - ini amy cuba elakkan sebab sian anak n hubby. so alasan yg kukuh untuk amy ialah penat kerja dan blik kerja lambat.... huwah, nak berhenti kerja... tp siapa nak bg den duit? huhuhu

dd dudu said...

sedapnyeeeee, jadi laparr tengok pagi2 T_T

* FAR * said...

ish bestnya puding roti..

Filla ~ Kasihs said...

knani,
nampak muda pakai camtu kuar ngan niss.. haha..
saya berazam nak bli pinggan mangkuk mcm knani..sebab suke tgk effort knani menghidang mcm tu..sbnarnya kita yg gayakan supaya nampak cantik kan?walaupon yg nak makan tu kita jer anak beranak, tp tetap puas hati kalau semua cantikkkkkk jer.. tq knani, sbb tu sukeeeeee jer tgk umah & your lifestyle.. sumber inspirasiku...*wink*

HALIZA ZAINAL said...

suka tgk makanan and food presentation yang akak buat.. hope i can prepare the same way as you are.

junn said...

terliur!!!

junn said...

terliur!!!

aizeepesona said...

orang lain dok kata ...terliur ..saya akan kata tengok semua yang kak nani masak tu macam nak nangis teresak2 dan tersedu2 sambil berkata dengan nada yang tersekat2 ..."huhuuuuu...kenapalah semua nampak sedap niiee....lepas tu bleh tengok jerr..tapi tak bleh makan ..huawaahhh !!.."
(itulah luahan hatiku yang sedang sengsara ini)heeee...

aizeepesona said...

nape nampak masakan kak nani nampak lebih sedap, menarik dan enak...? berbanding kat serai tu? ngehngeh.

rase cam nak duduuuk jer atas meja kat nani tu..bila ada makanan jer saya akan menjelma..toing ..!hehee

Nur Farahin Balqish Bt Salehudin said...

waaaaaaaa....mewahnye mkn!!! ske2.. ^_^

ohbukan said...

ya Allah..!!! sedapnyerrrr....nampak food aunty prepare kat rumah lagi menyelerakan...yummy...

Hanis Zalikha said...

YELAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

anwar777 said...

Eh eh eh pavlova tu.

lily lotus said...

bestnya dpt cium mak sendiri dgn rakus :D

Laura said...

puding roti was an instant hit.. last week alone I masak puding roti yg pakai 14kpg roti smpai 4 kali! First time kat umah, hubby n maid suka. Balik kg, i buat kali kedua becoz mentua nak datang tetiba, takdak benda nak hidang... Mentua and adik ipar suka sgt puding tu smpai licin dimakan, even my own family pun tak sempat nak jamah. Esoknya i buat lagi kali ketiga sbb nak tunjuk cara kat my mom and sister, pon licin gak. My mom love it, she already has plans to cook it for her potluck gathering. 4th time i buat kat rumah mentua, sbb dia nak tau camna.. she also like it very much and also made plans to bake and bring it to her next kelas ngaji + potluck. Huhuhuhuhu what an impact!

Super-not-so-hot Mom said...

Auntie,nape puding roti saya tak warna hangus hangus rangup macam auntie punye?dah kuar masuk oven bakar berkali kali,warnanya stil tak hangus hangus...camne?lagi satu,nak beli kolagen tu...cepatla auntie update pasal kolagen.

~masalifah~ said...

waduh2, saya berubah jadi lapar tengok gambar-gambar ni. ;)

Lyna Shaari said...

sedapnye puding roti tuw..sebab apa masak luar..balik kerja dah lwat.kekadang masak2 smp penat kte sbg tukang masak dah tak lalu nk makan buatan sendiri..hhe..kdg2 masak buat membazir jugak sb yg nak makan lyna dan husband//tgulah anak2 dah bsar sket bru seronok mkn bersama anak2..hehehehe

rarapuing said...

sedaapnyerr.
auntie ajarla buat puding roti tu .nampak sedap haish bukan nampak mmg sedap pon hee

nas said...

wah my mum nmpk sgt2 muda n mcm adik n kakak gan hanis. firstime tgk masak ketam dgn rebung. insyallah blh try nnt bila dh sihat ni.Tiba2 lapar seafood tp xleh mkn lg huhu :)

Shawl's@ayucinta said...

SALAM AUNTIE..BARU HARI NI AYU DAPAT KOMEN BLOG UNTIE.. DA LAMA NAK KOMEN..UNTIE CANTIK SANGAT..MUDA REMAJA GITU.BERTUAHLA HANIS..PATUTLA HANIS CANTIK RUPANYA MUMMYNYA SNGAT CANTIK..:)

aizeepesona said...

selalunya pada saya kek2 "glamour" cam tu kalau nak makan bleh dapat kat hotel2 jerr..tapi lain pulak kat gumah kak nani ni..semuanya boleh di "ada"kan..jelezzz mak nyaa..

Mak Wardah said...

Sedapnya...Lapar gila...U memang housewife yg perfect.

Mak Wardah said...

Sedapnya...Lapar gila...U memang housewife yg perfect.

cik suka senyum said...

bikin semua orang terliur ni...wa wa sungguh menarik hati dan perasaaan la bab2 makanan ni..hikhik

kami mahir said...

asal masuk blog ni je mesti perut berbunyik hehe..

Tuan Din said...

Pergh!!!
Kecur air liur bila baca bab ketam masak lemak!!!

simpLe me said...

nak resipi puding roti leh x?. sedapp sngt nengok nye. cr kat blog aunty x jmpe pun :(

~Queen Q~ said...

auntie, ade resepi pizza x?

LUBUK LOBSTER said...

terliur nyer lah tgk lauh pauk tuh .. fuuuhh !! mengancam !!

kak nani terbayang2 udang galah ?? kalo udang galah tukar dengan lobster(udang kara) rasa2 lagik best tak ?? boleh hilang kot terbayang2 tuh .. :D

http://lubuklobster.blogspot.com

LUBUK LOBSTER said...

terliur nyer lah tgk lauk pauk tuh nak2 pulak ketam ... fuuuuhhh !! mengancam !!

kak nani terbayang2 kan udang galah ?? kalo udang galah tuh tukar dengan lobster(udang kara) rasa2 best tak ?? sure hilang nyer terbayang2 tuh .. :D

http://lubuklobster.blogspot.com

manja said...

baru jumpa blog ni....nampak sedap sangat semua resepi.......telan air liur dulu......sebelum mencuba!

krieZamimi said...

salam k.nani.. nak tanya. dalam tea tu k.nani letak apa yer? nampak mcm ada daun je?

Abu Hanifah said...

assalamualaikum k.nani saya nk tanya leh tak saya buat sebiji pavlova yang besar dgn guna bhannya double macam 8 bj tlur dan semuanya double klu guna 4 biji tlur kecik sangatlaaaa