Thursday, May 6, 2010

Resepi Udang Goreng Tepung

Amboi..amboi semenjak dua menjak ni semangat masak lauk-pauk kat rumah. Semalam masih lagi dengan seafood. Al maklum hari tu beli udang besar setengah kilo boleh buat dua kali masak. Lagipun seafood ni tak sedap simpan lama-lama dalam peti sejuk. Kalau boleh balik dari pasar terus masak.

So itulah jadinya, hari pertama seafood, hari kedua pun seafood. Hari ini kalau sempat nak masak daging dendeng dengan daging salai masak lemak cili padi. Tengoklah kalau semangat masih jitu.




Ikan Senangin Goreng Kunyit, Sambal Udang Petai dan Udang Goreng Tepung...itu saja yang sempat. Lepas masak terus pecut pergi ikea lunch date dengan kawan.


Udang Goreng Tepung.


Resepi.

(Udang setengah kilo)
Buang kulit udang tinggal ekor dan marinate dengan sedikit garam dan pepper.
Bancuh tepung dengan air, sedikit garam, chicken stock dan secubit soda bikarbonat.
Celup udang dalam bancuhan tepung dan goreng dalam minyak yang banyak.

13 comments:

SaraGurL said...

kak nani..
sy nk email add blh x...

LyNn HaMzAh said...

nampak menyelerakan...sure anak2 auntie berselera makan...

Zarina said...

how i wish i was alisya...senyum sampai telinga ceduk nasik dgn lauk yg best2...

oewyn said...

sis nk gune tepung ape yer?

NaniRostam said...

Guna tepung gandum

NaniRostam said...

my email shinarostam@yahoo.com

yan said...

masuk sini je mesti lapa...ngaaa...nampak sgt sedap :)

Miss Eyda said...

wow..macam menyelerakan. thanks aunty kongsi recipe. nak try la nanti :)

Zareda Norman said...

kak nani

teruskan semangat jitu tu.. sedap masak kat rumah kan

JULYA said...

semalam da try resepi butter prawn auntie, yg ni pon kene cube gak nih..hehe.auntie nak wat permintaan resepi utk yg kurang kolestrol boley...tq

Nur Baizura said...

Lepas masak terus pecut pergi ikea lunch date dengan kawan:

1st of all.. saya sangat2 mengagumi semangat, tenaga & passion akak yg sgt2...sgt...sgt...huh!!! smpai x bley nk gambarkn.. :)

mcmna akak manage hari2 akak yg seems sooo hectic tp..nampak mcm senang sgt akak handle.. huhuhu..

Is this what we called Superwoman??

~http://luvmymother.blogspot.com

siti norfatiha said...

salam auntie..

saya suka blog auntie sebab ada resepi best2. memang berguna utk saya yg baru kawin ni. baru nak belajar masak=p

boleh tak auntie buat label utk post2 auntie? senang sikit nak cari2 resepi dalam blog auntie ni..pastu nak tengok2 hasil tangan make up auntie, petua2 auntie..macam2 lah..

ni cadangan je=)

Mohd Jayzuan said...

Kenapa la terbaca blog yang ada makanan sedap ni? Aduh... laparnya!!